Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 25

Justinas Dentmonas: „Saulius Štombergas leidžia laikyti žaidimo vadžias savo rankose – aš tai tikrai vertinu“

Penktą sezoną iš eilės į Eurolygos „Top 16“ varžybas patekęs Kauno „Žalgiris“ pergalių sąskaitą šiame etape atidarė nugalėjęs Belgrado „Partizan“ ekipą. Būtent tas rungtynes puikiai sužaidęs Justinas Dentmonas davė išskirtinį interviu oficialiai Eurolygos interneto svetainei.
Justinas Dentmonas
Justinas Dentmonas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Naujokui žaisti pajėgiausioje Europos krepšinio lygoje niekada nėra lengva, tačiau J.Dentmonui pavyko įsitvirtinti Eurolygoje ir netgi, atrodytų, labai nesunkiai. „Žalgirio“ gynėjas Eurolygoje yra antras pagal per rungtynes pelnomus taškus (po 16,9 taško), šeštas pagal rezultatyvius perdavimus (po 4,7 rez. perd.), taip pat yra labai puikus metikas (46,2 proc. tritaškių, 84,8 proc. baudų). Be to, J.Dentmonas pirmauja Eurolygoje pagal pataikytų tritaškių skaičių (55).

Žaidimo senajame žemyne patirties Justinas Dentmonas turėjo ir anksčiau. Gynėjas 2009–2010 metų sezoną praleido Izraelio Afulos „Hapoel“ komandoje ir 2012 metais sužaidė 3 mačus atstovaudamas Milano „Emporio Armani“ ekipai.

Atvykęs į Kauną jis greitai tapo Kauno „Žalgirio“ sirgalių numylėtiniu bei viena iš Eurolygos žvaigždžių. „Dalykas, kurį labiausiai mėgstu Eurolygoje, yra konkurencija. Turnyre yra daugybė pajėgių žaidėjų – tiek europiečių, tiek atvykusių iš kitų žemynų. Galima varžytis su jais bei tobulėti arba pats gali būti jų įveiktas. Man patinka būti šio nuolatinio varžymosi tarp lygiaverčių priešininkų dalimi“, – interneto svetainei euroleague.net sakė žalgirietis.

– Sveiki, Justinai, sveikiname su puikiu Eurolygos sezonu. Nėra lengva įsilieti į turnyro sūkurį ir iš karto taip puikiai žaisti. Kaip jums pavyko tai padaryti?

– Ačiū, iš tiesų – tik per sunkų darbą. Sporto salėje praleidžiu tikrai daug laiko. Lietuvoje gyvenu vienas, tad nelabai turiu ką veikti visą dieną, todėl einu į sporto salę ir treniruojuosi, tobulinu kai kuriuos žaidimo aspektus. Man reikėjo prisitaikyti prie europietiško žaidimo stiliaus, bet tam juk ir yra skirtas priešsezoninis laikotarpis.

– Kol kas vienintelė Kauno „Žalgirio“ „Top 16“ pergalė prieš „Partizan“ buvo vienos iš sėkmingiausių jūsų rungtynių iki šiol. Kiek jums reikėjo šios pergalės, ir kiek svarbu buvo pagaliau ją iškovoti?

– Link laimėtų rungtynių ėjome žingsnis po žingsnio. Stengėmės nugalėti kiekviename žaistame mače, nesvarbu, ar tai Eurolyga, ar Lietuvos krepšinio lyga. Buvome žaidybinėje duobėje, todėl pirmoji pergalė komandos nariams padėjo atsikratyti spaudimo. Buvo labai svarbu galiausiai iškovoti tą pergalę.

Aš labai to laukiu, kaip ir kiekvienų Eurolygos rungtynių, nes jos suteikia man galimybę parodyti savo talentą, taip pat ir mūsų komandos talentą.

– „Žalgiris“ turi tūkstančius gerbėjų ir klubo žaidėjai yra įžymybės Kaune. Ar jums patinka atstovauti šiai komandai ir būti atpažintam? Kaip vertinate „Žalgirio“ sirgalius?

– Aš myliu gerbėjus – jie primena man koledžo laikus. Ten sirgaliai yra taip pat pamišę kaip ir Europoje. Kai rungtynės žaidžiamos namų aikštelėje, gerbėjai savo palaikymu padeda jaustis taip, tarsi tikrai būtum namuose – atsiranda jausmas, kad tikrai turi savo aikštės pranašumą. Vaikštinėjant po miestą žmonės skanduoja mano vardą, nori kartu nusifotografuoti. Tai palaima ir aš jaučiuosi už tai dėkingas. Jungtinėse Amerikos Valstijose yra visai kitaip. Jei nesi NBA superžvaigždė, gatvėje atpažintas nebūsi. Lietuvoje mane pažįsta visi – dėl to jaučiuosi puikiai ir tai yra mano darbo įvertinimas. Tiesa, ketinu išlikti kuklus, nors ir mėgaujuosi dėmesiu.

– Kaip galėtumėte niekada to nepatyrusiems paaiškinti, kokią atmosferą galima pajusti per Kauno „Žalgirio“ Eurolygos namų rungtynes?

– Pasakyčiau, kad tai nerealus jausmas. Kaip pastebėjau, Eurolyga yra antra geriausia lyga pasaulyje po NBA. Tai stiprus turnyras ir laimėti namuose yra labai svarbu. Būtina pamatyti, kaip Lietuvos sirgaliai didžiuojasi savo komanda ir šalimi. Visa minia gieda šalies himną prieš kiekvienas namų rungtynes. Tai nepakartojama!

– Šį sezoną tris kartus žaidėte prieš Madrido „Real“, dar kartą prieš Maskvos CSKA. Kaip manote, ar kuri nors iš šių ekipų gali tapti Eurolygos čempione?

– Abi komandos yra potencialios turnyro nugalėtojos. Abi ekipos yra tikrai geros, turi puikius žaidėjus. Laimės stipriausia komanda. Nereikia pamiršti, kad Eurolygoje yra dar ir kitų puikių ekipų, tokių kaip „Olympiacos“ ar „Barcelona“, taigi prieš patenkant į finalą dar reikės nugalėti ir jas. Negalima pasakyti, kas laimės, nes bet kas gali būti įveiktas bet kuriuo metu.

– Treneris Saulius Štombergas suteikia jums daug laisvės aikštelėje. Koks jausmas turėti trenerį, kuris pasikliauja jumis tiek daug ir suteikia taip reikalingo pasitikėjimo?

– Jausmas puikus. Jis leidžia man eiti į aikštelę ir būti komandos laivo kapitonu. Nedaug trenerių suteikia galimybę taip laisvai žaisti. Kai kurie treneriai turi įvairių žaidimo stilių ar per daug pasikliauna viena žaidimo struktūra. Aš galiu eiti į aikštelę ir pajausti, kaip komanda žaidžia, ir nutarti, kaip geriau valdyti ją puolime. Jis leidžia man laikyti žaidimo vadžias savo rankose ir aš tai tikrai vertinu. Tai man labai padėjo atskleisti savo stipriąsias puses ir panaudoti jas per rungtynes.

– Kitos rungtynės bus prieš Miuncheno „Bayern“, komandą, kuri gana lengvai nugalėjo jus Kaune. Laukiate šios galimybės atsirevanšuoti?

– Aš labai to laukiu, kaip ir kiekvienų Eurolygos rungtynių, nes jos suteikia man galimybę parodyti savo talentą, taip pat ir mūsų komandos talentą. Tokios rungtynės suteikia mums galimybę parodyti žmonėms, ką mes galime padaryti kaip komanda. Mūsų taiklumas pirmosiose rungtynėse prieš juos buvo labai prastas. Tikimės, kad mūsų pataikymo procentas pagerės ir tai padės mums iškovoti pergalę svečiuose.

– Jums teks susidurti su kitu Eurolygos naujoku įžaidėju Malcolmu Delaney, kuriam šis sezonas taip pat klostosi puikiai. Kas jums patinka jo žaidime ir kaip jis gali būti sustabdytas?

– M.Delaney yra puikus žaidėjas – esu matęs jį žaidžiantį koledže, žinau, kaip jis kontroliuoja savo komandą ir skirsto kamuolį savo komandos draugams. Būdas sustabdyti jį? Manau, turėtumėte pažvelgti į jo trūkumus žaidžiant du prieš du. Turėsime dvigubinti gynybą prieš jį. Kiekvienas įžaidėjas Eurolygoje turės problemų, jei prieš jį padvigubinsime gynybą žaidžiant du prieš du, ir padarys klaidą. Turime priversti jį atlikti metimus per rankas, o tai neleis jam pelnyti tiek daug taškų.

Lietuvoje gyvenu vienas, tad nelabai turiu ką veikti visą dieną, todėl einu į sporto salę ir treniruojuosi, tobulinu kai kuriuos žaidimo aspektus.

– Kauno „Žalgiris“ yra daugiau nei paprastas klubas Lietuvoje. Patinka žaisti „Žalgiryje“ ir gyventi Kaune?

– Tai geras jausmas. Žinant klubo istoriją, prisimenant Arvydą Sabonį ir tai, ką jie tuomet nuveikė, yra nuostabu būti viso to dalimi ir norisi pačiam padaryti kažką panašaus. Kaunas yra puikus. Jame randu viską, ko man reikia – sirgalius, restoranus, kino teatrą, Kauno „Akropolio“ prekybos centrą. Oras pamažu gerėja, o tai yra pliusas, nes buvo gana šalta. Esu persimetęs keletu žodžių su A.Saboniu. Jis kartais išvyksta ir stebi savo sūnaus žaidimą Malagoje. Po to jis grįžta bei stebi mūsų rungtynes. Kol kas neturėjome galimybės susėsti ir pasikalbėti dar daugiau.

– Po 17 Eurolygos rungtynių, kurias teko sužaisti, kas jums šiame turnyre patinka labiausiai?

– Dalykas, kurį labiausiai mėgstu Eurolygoje, yra konkurencija. Turnyre yra daugybė pajėgių žaidėjų – tiek europiečių, tiek atvykusių iš kitų žemynų. Galima varžytis su jais bei tobulėti arba pats gali būti jų įveiktas. Man patinka būti šio nuolatinio varžymosi tarp lygiaverčių priešininkų dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius