-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 27

Ką NBA finale palaikys lietuviai: Žydrūną Ilgauską ar Dirką Nowitzkį?

Stipriausia pasaulio krepšinio lyga NBA pasiekė sezono kulminaciją. „Didžiojo trejeto“ vedamas Majamio „Heat“ klubas, kuriam atstovauja ir lietuvis Žydrūnas Ilgauskas, gerokai padidino (ir taip gausias) lietuvių gretas, atidžiai seksiančių NBA superfinalą. Bet ar tikrai dauguma Lietuvos krepšinio gerbėjų linkės čempionų žiedų „Heat“ žvaigždynui?
NBA finale kovos Žydrūnas Ilgauskas ir Dirkas Nowitzki.
NBA finale kovos Žydrūnas Ilgauskas ir Dirkas Nowitzkis. / „Scanpix“ nuotr.

Fantastiškas spurtas 19:4 ketvirtojo kėlinio pabaigoje Majamio „Heat“ krepšininkams atnešė ne tik pergalę prieš Čikagos „Bulls“ ekipą, bet ir bilietą į NBA didįjį finalą. Ten, kaip ir 2006-aisiais, ginklus surems Majamio ir Dalaso miestų komandos.

Po 25-erių metų pertraukos superfinalo serija startuos dar gegužės mėnesį. Būtent gegužės 31-ąją antradienį Majamio krepšinio arenoje antrą kartą karjeroje finalo dalyviu taps ir lietuvis Žydrūnas Ilgauskas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas

Deja, pirmaisiais smuikais NBA finale mūsų tautietis greičiausiai negrieš. Atkrintamosiose varžybose Ž.Ilgauskas tik stebėjo, kaip jo komandos bendražygiai kopia į viršūnę. Bet kuriuo atveju, po 15 metų praleistų už Atlanto Lietuvos krepšininkas turės realią galimybę pagaliau pasidabinti taip trokštamu čempionų žiedu.

Ar taps Ž.Ilgauskas pirmuoju lietuviu, tapusiu NBA čempionu? Tai priklausys ne nuo jo. Visos gerbėjų viltys bus sutelktos į „Didžiojo trejeto“ LeBrono Jameso, Dwyane‘o Wade‘o ir Chriso Bosho kumštį. „Didžiojo trejeto“ tandemas sulaukė didžiulio susidomėjimo ir Lietuvoje.

Vos antrąją galimybe užkopti į NBA viršūnę turės ir Dalaso „Mavericks“ lyderis Dirkas Nowitzkis. Ta pirmoji ir vienintelė kol kas buvo būtent 2006 m., kai finale žaidė Majamio „Heat“ ir Dalaso „Mavericks“. Tą seriją rezultatu 4-2 laimėjo Majamis, tačiau Vokietijos krepšinio žvaigždė į atkrintamąsias varžybas „Mavericks“ lydėjo 11 metų iš eilės.

Nuo 2006-ųjų metų iki šio sezono Dalaso komanda nuolat buvo ryški reguliariojo sezono lyderė, tačiau atkrintamosiose varžybose patirdavo fiasko. Tris sezonus neįveikė net pirmojo atkrintamųjų varžybų barjero, o kartą pasiekė tik konferencijos pusfinalį.

Tačiau šį sezoną Dalaso „Mavericks“ ir Dirko Nowitzkio žvaigždė neužgeso iki pat NBA finalo.

Įspūdingą sportinę formą demonstruojantis D.Nowitzkis turi daugybę gerbėjų visame pasaulyje. Ir Lietuvoje. Daugiau nei vidutiniškai po 21 tašką vokietis kas sezoną renka jau nuo 2000 metų. Vokietis jau dabar vadinamas geriausiu visų laikų NBA europiečiu, o krepšinio specialistai jam skiria didžiulę pagarbą.

„Manau, jis yra vienas iš dešimties geriausių žaidėjų per visą istoriją, nes jo žaidimas tiesiog unikalus. Reikia nepamiršti, kad jis pastarąjį dešimtmetį ištisai tempė „Mavericks“ į priekį ant savo pečių“, – D.Nowitzkį gyrė komandos treneris Rickas Carlisle'as. 

„Reikia nepamiršti, kad jis pastarąjį dešimtmetį ištisai tempė „Mavericks“ į priekį ant savo pečių“, – D.Nowitzkį gyrė komandos treneris Rickas Carlisle'as.

Priešingai nei Ž.Ilgauskas, D.Nowitzkis visus 13 savo karjeros metų NBA atidavė Dalaso „Mavericks“ komandai. Ne tik vokietis, bet ir visi „Mavericks“ krepšininkai kovoje su „Heat“ sieks pirmųjų NBA čempionų žiedų.

Jeigu Dalaso ekipa laimės NBA titulą, Lietuvoje vyksiančiame Europos krepšinio čempionate galbūt išvysime net tris NBA čempionus. Ne tik D.Nowitzkį, bet ir prancūzą Rodrigue Beauboisą bei serbą Predragą Stojakovičių.

Majamio „Heat“ ekipai atstovauja vienintelis europietis – Ž.Ilgauskas, tačiau jis niekada nevilkėjo Lietuvos krepšinio rinktinės marškinėlių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos vėliavos spalvomis išsidažę sirgaliai Dirkui Nowitzkiui siūlo grįžti į gimtinę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos vėliavos spalvomis išsidažę sirgaliai Dirkui Nowitzkiui siūlo grįžti į gimtinę

Ir dar apie nacionalinės rinktinės titulus. D.Nowitzkis Vokietijos krepšinio rinktinei atstovauja nuo 1999-ųjų. 2002-aisiais jis pasidabino bronzos medaliu pasaulio čempionate, o 2005-aisiais sidabro medaliu Europos čempionate.

Finale susitiks atsidavimo nacionalinei rinktinei etalonas Dirkas Nowitzkis ir desperatiškai visą karjerą NBA čempiono žiedo siekiantis Žydrūnas Ilgauskas. Kuriam sėkmės linkės krepšinio Lietuva?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius