Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 12 19

Kas yra „Sabonis“ Sankt Peterburge: parduotuvė, suomis ar latvių šaulys?

„Atrodo, kad kiekvienas lietuvis prie „Sabonio“, kaip prie Lenino mauzoliejaus, privalo nusifotografuoti. Jus, lietuvius, galima atpažinti, nes sustojate ir fotografuojate gatvėje alkoholio parduotuvę. Pasakytum kam kitam, kad reikia fotografuoti namą su užrašu – galvotų, kad aš idiotė. Bet jūs lietuviai. Aš teisi?“, – praeidama Sankt Peterburgo Kuibyševo gatve bambėjo, greičiausiai, vietinė moteriškė.
„Sabonio“ parduotuvė Sankt Peterburge.
„Sabonio“ parduotuvė Sankt Peterburge. / Modesto Krukausko nuotr.

„Aha, lietuviai“, – leptelėjau panosei sau burbančiai garbaus amžiaus Sankt Peterburgo gyventojai ir toliau spaudinėjau fotoaparatą, lyg būčiau „pagavęs“ metų įvykį. Bet tas fotoaparato spragsėjimas fiksavo tą patį – „Sabonio“ alkoholinių gėrimų parduotuvę, kuriai tikrai nevadovauja ir jos savininku nėra Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

48-ąjį gimtadienį trečiadienį švenčianti Lietuvos krepšinio legenda A.Sabonis jau senokai žino, jog Sankt Peterburge yra jo vardo alkoholinių gėrimų parduotuvė. Netoliese garsaus kreiserio „Auroros“ įsikūrusi parduotuvė duris atvėrė prieš penketą metų.

„Arvydas sakė, kad apie parduotuvę žinojo jau prieš dvejus trejus metus, – 15min.lt teigė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. – Arvydas dėl savo vardo naudojimo nesikreipė į parduotuvę anksčiau ir greičiausiai nedarys to ateityje.

Jis nesureikšmina šios istorijos. Nors kaip pats pasakojo, kažkas klausinėjo iš parduotuvės atstovų dėl jo pavardės naudojimo, tačiau buvo patikinta, kad parduotuvė su krepšininku Arvydu Saboniu neturi nieko bendra. Neva jie net nežinojo, kas tas Arvydas Sabonis“.

Neseniai tik paprasta alkoholio parduotuve buvusi krautuvė tapo prestižinių ir solidžių gėrimų buveine – pasikeitė ne tik reklamos ant vitrinų, bet ir vidinis krautuvės apdaras: visur stiklas, veidrodžiai, chromuotos lentynos, garsių pasaulio alkoholio gamintojų produkcija.

Dabar „Sabonyje“ pradžioje pamatysi prestižinius gėrimus, o jau po to – lentynose it kareivius išrikiuotą vietinę degtinę. Tačiau degtinės butelių nėra daug – tik brangiausia ir vertingiausia vietinių gamintojų produkcija.  „Duoti saboninės degtinės?“, – perklausė mano prašymą pardavėja Liudmila.

„Turime „Putinka“, „Osobaja“, „Medvežja“, „Medvedev“ bet „Sabonine“ – tokios nėra ir nebuvo. Greičiausiai esate lietuviai – visi klausia apie parduotuvę ir Sabonį“, – ne itin šnekėti nusiteikusi buvo Liudmila.

Ji neatsakė, ar buvo gyvenime mačiusi krepšinį žaidžiantį A.Sabonį, ar bent jo nuotrauką. Juo labiau, ar A.Sabonis ir parduotuvė turi „panašumų“  – suprask, šis krautuvės pavadinimas yra  toks pats, kaip pavadinimai „Nemiroff“, „Gorbačiov“, „Rossia“: nėra ko ieškoti sutapimų, jei tai jau yra bendriniai žodžiai. Ir „Sabonis“ – tai tik žodis.

Iškart prisiminiau, jog neseniai vieno Lietuvos krepšinio klubo vadovas teigė, jog žodis „triobet“ yra tik labai gražiai skambantis raidžių junginys, todėl jis ir pasiūlė prie ekipos pavadinimo pridėti „tą puikų nieko nereiškiantį žodį“. Tad kas galėtų paneigti, kad „Sabonis“ – tik raidžių kratinys? 

Tačiau vis dėlto suprantu, kad apie A.Sabonį Liudmila tikrai žino – svarbiausia, ji įsivaizduoja, jog tai žmogus, o ne degtinės rūšis.

Tuo tarpu vos už poros žingsnių esančioje „Čerdak“ kavinėje barmenai net neįsivaizduoja, kas galėtų būti tas „Sabonis“.

„Na, „Sabonis“ – tai šalia esanti alkoholio parduotuvė. Nepykite, dabar daug darbo, visi staleliai užsakyti, todėl negalėčiau ką įdomesnio apie ją pasakyti. Kas tas Sabonis? Kodėl pavadinta taip parduotuvė? Gal suomis koks? Gal šiaip, kokio gėrimo pavadinimas“, – spėliojo barmenas.

Ne ką daugiau apie žmogų ir parduotuvę „Sabonis“ galėjo pasakyti vos už 200 metrų nuo „lietuviškos“ alkoholio parduotuvės esančios „Amazonių“ kavinės padavėjos.

„Gal tai koks istorinis personažas. Leninui revoliuciją padėjo rengti latvių šauliai – gal tai vienas iš jų? Tai koks nors Lenino draugo vardas. Matyt, Sabonis  mėgo daug gerti degtinės, todėl ir pavadino taip parduotuvę“, – kikeno juodaplaukė padavėja.

Kitą vertus, ne visi Sankt Peterburgo žmonės nežino, kas yra Arvydas Sabonis.

„Nereikia pykti, jei vienas ar kitas jaunas žmogus nežino Arvydo Sabonio pavardės. Neseniai pas mus daryta apklausa, po kurios paaiškėjo, kad net 20 procentų jaunimo ne itin žino kas yra Leninas ir koks jo vaidmuo miestui bei šalies istorijai.

Sankt Peterburgas yra krepšinio lopšinė. Tačiau tai buvo dvidešimtojo amžiaus pradžioje. Dabar Piteryje karaliauja futbolas. Bet kam reikia, tas tiktai žino, kas yra Arvydas Sabonis. Tikrai ne parduotuvė ir tikrai ne degtinė... Manau, tokių kaip Arvydas Sabonis Lietuva daugiau neturės. Neturės ir pasaulis. Tokie krepšininkai – Dievo dovana visiems “, – kalbėjo rusų žurnalistas Borisas Klementjevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius