-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 11 05

Kemzūra: sau kelsiu maksimalius reikalavimus (interviu, video, papildyta 14.45 val.)

Kaune ketvirtadienį posėdžiaudamas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomasis komitetas vienbalsiai naujuoju mūsų šalies vyrų krepšinio nacionalinės komandos strategu patvirtino 39 metų Kęstutį Kemzūrą. Šiame poste jis dirbs iki olimpinio ciklo pabaigos – 2012 metų spalio 1 dienos.
K.Kemzūra tapo penktuoju Lietuvos rinktinės treneriu po Nepriklausomybės atkūrimo
K.Kemzūra tapo penktuoju Lietuvos vyrų rinktinės vyr. treneriu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

K.Kemzūra tapo penktuoju Lietuvos nacionalinės komandos strategu. 1992–1996 metais ją treniravo Vladas Garastas, 1997–2001 metais – Jonas Kazlauskas, 2003–2006 metais – Antanas Sireika, 2007–2009 metais – Ramūnas Butautas.

39 metų K.Kemzūra į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę grįžta po trejų metų pertraukos. 2005–2006 metais jis ėjo asistento pareigas tuomet Lietuvos rinktinės stratego A.Sireikos trenerių štabe. Daugiau faktų apie K.Kemzūros karjerą ir naujojo trenerio rinkimus sužinosite paspaudę čia.

„Malonu tai, kad vykdomasis komitetas parodė tokį pasitikėjimą. Kartu suprantu, kad tai labai atsakingas postas. Pasirašėme ilgesniam laikui. Tai buvo ir vienas iš mano pageidavimų. Iš kitos pusės, trenerio darbo specifika yra tokia, nesvarbu, kokio ilgio kontraktą tu pasirašai – nesėkmės atveju jis neapgins tavęs. Net ir klube negali būti ramus pasirašęs kontraktą, tik čia gali išsireikalauti piniginės kompensacijos. Rinktinėje to nebus. Bet neičiau į tokį postą, jeigu galvočiau apie blogiausia. Tikiu savimi, sau kelsiu maksimalius reikalavimus ir manau, kad viskas bus gerai“, – 15min.lt sakė naujasis Lietuvos rinktinės treneris.

K.Kemzūra džiaugėsi, kad federacija nedarys jokių kliūčių darbui klube: „Esu pakankamai patyręs, kad tai sugebėčiau suderinti. Pats darbymetis rinktinėje yra daugiausia pora mėnesių. Esu pakankamai jaunas treneris, todėl atsiradus galimybei norėčiau dirbti ir klube.“

Jis tikino suvokiantis, kad Lietuvos rinktinei keliami aukščiausi reikalavimai, bet tie lūkesčiai turi atitikti realybę ir komandos sudėtį. „Į mano darbą turi būti pažvelgta ne tik pagal pasiektus ar nepasiektus rezultatus, bet į tai, kaip komanda žaidžia. Pavyzdys: Turkijos rinktinė Europos čempionate žaidė gana gerai, bet susiklostė taip, kad jie liko aštunti. Tie patys prancūzai pralaimėjo tik vienas varžybas, bet liko penkti“, – kalbėjo Lietuvos rinktinės strategas.

– Ar federacija įvykdė visus jūsų reikalavimus?

– Pagrindiniai reikalavimai buvo tokie, kuriuos įvardijau. Didelių ar labai aštrių reikalavimų ten nebuvo. Manau, kad jie kils, kai vyks kažkoks pasirengimo procesas, bet juos spręsime.

VIDEO: Kęstutis Kemzūra tapo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiuoju treneriu

– Kas galėtų tapti jūsų asistentais?

– Esu numatęs keletą kandidatūrų. Šiandien nenorėčiau minėti nė vienos pavardės, nes paprasčiausiai norėčiau pirma pasikalbėti su jais. Jie irgi turi turėti laiko pagalvoti. Galbūt tada ir paskelbsime.

– Kokia jūsų pozicija kalbant apie rinktinės atjauninimą?

– Žaidėjo amžius neturi būti pagrindinis kriterijus patekti į rinktinę. Pagrindiniai kriterijai – žaidėjo meistriškumas ir motyvacija, noras žaisti rinktinėje. Ir šiais metais komandą sudarė pakankamai jauni žaidėjai. Netikslinga būtų kviesti į rinktinę žaidėjus vien todėl, kad jie jauni. Aišku, juos stebėsime, gal kai kuriuos išbandysime rinktinės stovyklose. Vis dėlto rinktinėje turi būti geriausieji.

– Dabar neturite darbo klube. Gal darbas rinktinėje prasidės jau dabar?

– Pagrindinis darbas bus bendravimas, stebėjimas, sekimas, kaip žaidėjams sekasi. Šią dieną kiekvienas žaidėjas yra susikoncentravęs į karjerą klube ir jam sunku pasakyti, kaip bus pavasarį.

– Tapęs rinktinės treneriu perimsite Ramūno Butauto bagažą. Ką reikėtų kitaip daryti, kad komandos žaidimas būtų kitoks?

– Norite, kad aš imčiau kritikuoti savo kolegą. To nedarysiu. Jie išanalizavo savo klaidas. Aš jau bendravau su Ramūnu. Aišku, jo patirtis yra neįkainojama. Kiekvienas treneris turi savo darbo braižą. Galų gale ir aš turėjau iš ko pasimokyti. Stengsiuosi nekartoti savo ir kitų klaidų, bandysiu sudėlioti darbo procesą, kad jis būtų optimalus. Ar tai pakeis žaidimą, dabar sunku pasakyti. Noriu, kad būtų geras komandinis žaidimas, pagrįstas agresyvia gynyba. Bet dabar dar anksti kalbėti, nes viskas labai priklausys nuo to, kokie žaidėjai atvažiuos į rinktinę.

– Ką jūs, ką rinktinė ir ką Lietuvos krepšinis prarastų, jeigu negautume vardinio kvietimo į pasaulio čempionatą Turkijoje kitais metais?

– Ką prarastume? Būtų sunki vasara (juokiasi). Jeigu imtume teises dalyvauti kažkur kitur, mes kaip ir nieko neprarandame, nes Europos čempionate 2011 metais dalyvausime kaip šeimininkai. Ta vieta yra garantuota. Tame čempionate reikės iškovoti bilietą į Londono olimpines žaidynes ir siekti dar aukštesnių tikslų. Kita vertus, visi pripratę, kad rinktinė žaidžia visuose čempionatuose. Emocinis praradimas ir šansas reabilituotis po nesėkmingo čempionato būtų prarastas.

– Federacijos prezidentas viename interviu yra sakęs, kad jeigu jam nepatiks rinktinės žaidimas, jis bandys kištis į darbo procesą. Tai sutartyje apkalbėta?

– Pakviečiau Vykdomojo komiteto narius apsilankyti treniruotėse. Jie gali stebėti procesą, užduoti klausimus. Už sportinį rezultatą atsakysiu aš. Kišimasis turi būti minimalus arba jo visai neturi būti. Esu pasiruošęs kalbėtis su federacijos atstovais ir aiškinti savo pasirinkimus. Dėl atsakomybės, kas priklauso nuo federacijos, jie turi atsakyti už tai, kad mūsų geriausi krepšininkai atstovautų rinktinei, aprūpinti juos draudimais, sudaryti geriausias darbo sąlygas. Dėl taktinių sprendimų – tai mano kompetencija ir aš už tai atsakysiu. Nemanyčiau, kad kažkokio fiasko atveju turėtų atsistatydinti Vykdomojo komiteto nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius