Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 16 /2012 06 17

Kerštas nepavyko: makedonai apkartino ir Lietuvos rinktinės kontrolinių mačų startą

Tris kėlinius tylėjusio Lino Kleizos taikiklis iššovė paskutiniame ketvirtyje. Lietuvos rinktinės lyderis pelnė 15 iš 19 savo taškų, tačiau puolėjo individualūs veiksmai nepadėjo atsirevanšuoti pernai Europos čempionato ketvirtfinalyje koją pakišusiai Makedonijos komandai.
Linas Kleiza atakuoja makedonų krepšį
Linas Kleiza atakuoja makedonų krepšį / T.Umaro/BFL nuotr.

Banguoto ir skylėto žaidimo ginantis neišvengę Kęstučio Kemzūros auklėtiniai po pirmų kontrolinių rungtynių Klaipėdos „Švyturio“ areną  paliko nuleistomis galvomis – 74:78 (19:20, 18:17, 15:18, 22:23).

Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus žaisti tris minutes rezultatas buvo lygus – 69:69. Tačiau Predragas Samardžiski prasiveržė po krepšiu, tolimą metimą smeigė Vojdanas Stojanovski ir makedonai nutolo 74:69. Netrukus šeimininkų viltis atgaivino Simo Jasaičio dvitaškis ir L.Kleizos tritaškis (74:76). Vis dėlto lemiamomis akimirkomis tikslesni buvo be lyderių atvykę makedonai.

„Skaudu pralaimėti, ypatingai, tiems patiems varžovams. Tačiau tai yra pradžia, o ne pabaiga, kaip buvo pernai. Reikia dirbti toliau, tobulėti ir eiti į priekį. Reikia padaryti išvadas, pažiūrėti, kodėl mes stringame, kodėl stringa mūsų gynyba. Einame dirbti toliau“, – tvirtino 17 naudingumo balų surinkęs L.Kleiza.

Lietuvos rinktinei itin nesisekė pataikyti iš tolimų distancijų – tikslą pasiėkė vos 7 tritaškiai iš 30 (23,3 proc.). Tuo tarpu makedonai pataikė 7 iš 21 (33,3 proc.). 

Mūsiškių vyriausiasis treneris mačui registravo 11 žaidėjų. Tarp jų – rinktinėje debiutavusius –  Adą Juškevičių (21 min.), Deividą Dulkį (16 min.) ir Antaną Kavaliauską (14 min.).

„Pergalė nebuvo pagrindinis tikslas. Man smalsu pažiūrėti į rinktinės naujokus, kaip rungtynių sąlygomis atliekame tam tikrus derinius ir, kaip reaguojame į varžovų gynybą. Kadangi pralaimėjome, negaliu sakyti, kad likau patenkintas“, – tvirtino K.Kemzūra.

Pieš tris dienas prisijungusio vyriausio rinktinės krepšininko – 36 metų 195 cm ūgio įžaidėjo Šarūno Jasikevičiaus nuspręsta į aikštę dar neleisti. Rungtynių aprangos nevikėjo ir Paulius Jankūnas su Robertu Javtoku. Tuo tarpu makedonams nepadėjo startinio penketo žadidėjai – Bo McCalebbas, Vlado Ilievski, Pero Antčius ir Todoras Gečevski.

„Atvykome įrodyti, kad Makedonija žaidžia gerą krepšinį, jog praėjusių metų rezultatas nebuvo tik atsitiktinumas. Nesvarbu, kurie žaidėjai atstovauja rinktinei, visada rungtyniaujame iš visų jėgų, – tvirtino vyriausiasis treneris Marjanas Lazovski. – Mūsų sėkmingus pasirodymus lemia ne vienerius metus trukantis sunkus ir nuoseklus darbas.“

Naudingiausiu susitikimo žaidėju tapęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo vidurio puolėjas P.Samardžiski džiaugėsi, kad makedonai įrodė nesą vieno krepšininko komanda: „Nepriklausome nuo B.McCalebbo, kaip visi mėgsta sakyti. Mūsų rinktinė turi gerus žaidėjus ir šviesą ateitį, apie kurią daug galvoja krepšinio federacija. Dabar į komandą įtraukiamiamas jaunimas, kurio tikslas – semtis patirties iš patyrusių žaidėjų ir vėliau tapti lyderiais.“

Lietuvos rinktinė: Linas Kleiza 19 (2/9 dvitaškių, 4/9 tritaškių, 10 atk. kam.), Jonas Valančiūnas 10 (5/7 dvitaškių, 8 atk. kam.), Tomas Delininkaitis 9 (2/5 tritaškių), Mantas Kalnietis (5 rez. perd.), Adas Juškevičius (3/3 dvitaškių, 5 rez. ped.) ir Antanas Kavaliauskas po 6, Mindaugas Kuzminskas 5,  Darius Songaila ir Simas Jasaitis po 4, Deividas Dulkys 3 (1/6 tritaškių), Tadas Klimavičius 2 (0/3 tritaškių).

Makedonijos rinktinė: Vojdanas Stojanovski 22, Predragas Samardžiski 21 (8/14 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 22 n.b.), Aleksandras Kostoski 11, Damjanas Stojanovski 8, Darko Sokolovas 7, Kirilas Nikolovski 4, Marko Simonovski 3, Djorgis Chekovski 2.

Rungtynių vaizdo reportažas:

VIDEO: Lithuania 74:78 Macedonia | www.svyturioarena.lt | KLAIPEDA 2012

  • Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Deividas Dulkys, Simas Jasaitis, Linas Kleiza ir Jonas Valančiūnas.

I kėlinys: Pirmuosius du taškus Lietuvos rinktinei pelnė vidurio puolėjas J.Valančiunas, netrukus po sėkmingai su M.Kalniečiu atlikto derinio du prieš du sirgalius pradžiuginęs ir dėjimu (6:4). Po kelių minučių makedonai spurtavo 7:0 ir perėmė mačo kontrolę į savo rankas (11:6). Įniciatyvą šeimininkai susigrąžino, kai į aikštę žengęs Adas Juškevičius surengė dvi greitas atakas (17:16).

II kėlinys: 14-ąją minutę svečiai susikrovė didžiausią – septynių taškų persvarą (29:22). Po K.Kemzūros minutės pertraukėlės lietuviai pradėjo drebinti makedonų krepšį dėjimais, spurtavo 15:0 ir nutolo 37:29. Kai paskutines tris  minutes šeimininkai tylėjo, makedonai prieš didžiąją pertrauką išlygino rezultatą 37:37.

III kėlinys: 25-ąją minutę L.Kleiza pataikė vos trečiąjį Lietuvos rinktinės tritaškį iš trylikos bandymų ir šeimininkai nutolo 44:39. Antroje kėlinio pusėje K.Kemzūros auklėtiniai įkrito į dar vieną žaidimo duobę, leisdami varžovams išsiveržti į priekį 47:46.

IV kėlinys: Pimosiomis ketvirčio minutėmis makedonai nutolo 60:55. Iki kėlinio pabaigos likus žaisti tris minutes rezultatas buvo lygus – 69:69. Tačiau Predragas Samardžiski prasiveržė po krepšiu, tritaškį pataikė Vojdanas Stojanovski ir makedonai nutolo 74:69. Netrukus šeimininkų viltis atgaivino Simo Jasaičio dvitaškis ir L.Kleizos tritaškis (74:76). Vis dėlto lemiamomis akimirkomis tikslesni buvo makedonai.

Rezervas: Lietuvos rinktinės treniruočių stovykloje dar nesusirinko visi kandidatai. Sienos „Montepaschi“ klubui atstovaujantys Rimantas Kaukėnas ir Jonas Mačiulis šiuo metu kaunasi iki keturių pergalių trunkančioje Italijos lygos finalo serijoje. „Montepaschi“ 3-1 pirmauja prieš Milano „Emporio Armani“ komandą.

Analogiškoje situacijoje patekęs ir Madrido „Real“ klubo gynėjas Martynas Pocius. Ispanijos pirmenybių finalo serijoje iki trijų pergalių vilniečio ekipa žaidžia su „Barcelona“ komanda. Serijos rezultatas – 2-2.

Makedonijos rinktinės kandidatai: Pero Antičius (Pirėjo „Olympiacos“), Gjorgijus Chekovski ir Todoras Gechevski (Skopjė MZT) Marquezas Greenas (Pezaro „Scavolini“), Vlado Ilievski (Krasnodaro „Lokomotiv“), Aleksandras Kostoski (Makedonijos “Kumanovo“), Bo McCalebbas (Sienos „Montepaschi“), Jeremy Massey (Krasnodaro „Lokomotiv“), Dimitaras Mirakovski (Makedonijos „Rabotnicki“), Predragas Samardžiski (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Kirilas Nikolovski , Darko Sokolovas, Marko Simonovski (Kavadarcio „Feni Indistrija“), Damjanas Stojanovski (Sofijos „Lucoil Academik“), Vojdanas Stojanovski (Ukrainos „Donetsk“).

Natūralizuoti žaidėjai: Makedonijos rinktinės kandidatų sąraše yra trys šios šalies pilietybę turintis amerikiečiai – 29 metų 202 cm ūgio puolėjas J.Massey, 30 metų 168 cm ūgio įžaidėjas M.Greenas ir 27 metų 183 cm ūgio atakų organizatorius Bo McCalebbas.

Pastarasis su lietuviais nerungtyniauja, kadangi šiuo metu su „Montepaschi“ žaidžia Italijos lygos finalo serijoje.

Iš legionierių trejeto du krepšininkai nepateks į rinktinę, kadangi FIBA taisyklės oficialiose rungtynėse leidžia registruoti tik vieną natūralizuotą žaidėją.

Istorija: Pernai Kaune vykusiame Europos čempionato ketvirtfinalyje Makedonija paskutinėmis sekundėmis 67:65 palaužė Lietuvą ir žengė į stipriausių Senojo žemyno rinktinių ketvertą. Likusius susitikimus laimėjusi Lietuvos rinktinė liko penktoje vietoje.

Reitingas: Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sudaromame pasaulio vyrų rinktinių reitinge Lietuva su 426 taškais užima penktąją vietą. Savo sąskaitoje vos 25 taškus turinti Makedonija žengia 33-oje pozicijoje.

Olimpinis atrankos turnyras: Liepos 2-8 dienomis Venesueloje vyksiančiose varžybose lietuviai žais B grupėje su Venesuela ir Nigerija. Makedonija varžysis D grupėje su Angola ir Naująja Zelandija.

Lietuvos rinktinės kontrolinių rungtynių tvarkaraštis:

Birželio 16 d., Klaipėdos „Švyturio“ arena
17:00 val. Lietuva – Makedonija 74:78

Birželio 17 d., Kauno „Žalgirio“ arena
19:30 val. Lietuva – Graikija

Birželio 23 d., Hjustono universiteto arena
04:30 val. Lietuva – Didžioji Britanija

Birželio 27 d., Hjustono universiteto arena
01:30 val. Lietuva – Rusija

Birželio 29 d., Hjustono universiteto arena
02:00 val. Lietuva – Didžioji Britanija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius