-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 13

Lietuvos krepšinio rinktinė palaužė Turkiją (nuotraukos)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pergalingai pradėjo draugišką keturių komandų turnyrą Bamberge (Vokietija). 2010 metų planetos pirmenybėms besiruošiantys Kęstučio Kemzūros auklėtiniai penktadienį po atkaklios kovos 80:77 palaužė būsimojo pasaulio čempionato šeimininkus turkus.
Rungtynių akimirka
Lietuvos rinktinės pergalę apkartino P.Jankūno trauma / T.Tumalovičiaus/Reporteris.com nuotr.

Pergalę Kęstučio Kemzūros auklėtiniai išplėšė sėkmingai sužaidę pačioje mačo pabaigoje. Likus 4 minutėms iki mačo pabaigos turkai dar pirmavo (68:72), tačiau galinga lietuvių gynyba leido mūsiškiams perimti mačo vadeles į savo rankas ir švęsti ketvirtąją pergalę per penkerias pasaulio krepšinio čempionato pasiruošimo etapo rungtynes.

Sunkią lietuvių pergalę apkartino Pauliaus Jankūno trauma. Aukštaūgis susižeidė iki mačo pabaigos likus vos 20 sek., kai po nesėkmingo nusileidimo ant žemės nikstelėjo čiurną ir buvo priverstas šlubčiodamas palikti aikštelę.

Rungtynių eiga

Startinės komandų sudėtis

Lietuva: M.Kalnietis, M.Gecevičius, J.Mačiulis, L.Kleiza ir P.Jankūnas.

Turkija: K.Tunceri, C.Akyolas, H.Turkoglu, K.Gonlumas ir S.Erdenas.

Pirmas kėlinys

Mačas prasidėjo taikliu L.Kleizos metimu (2:0), tačiau H.Turkoglu netrukus pataiko tritšakį, dvitaškį prideda K.Gonlumas ir turkai išsiveržia į priekį (4:7). Būsimieji pasaulio krepšinio čempionato šeimininkai ir toliau kontroliavo situaciją (8:12), bet P.Jankūnas pelnė du taškus su varžovų pražangą, o 6–ąjį tašką pelnęs J.Mačiulis išvedė lietuvius į priekį (13:12).

Žinodami, jog nerungtyniaujant R.Javtokui lietuviai liko su vieninteliu tikru vidurio puolėju – M.Andriuškevičiumi – turkai stengėsi išnaudoti savo aukštaūgius. Tiesa, jiems tai pavykdavo ne visada (18:15). Kėlinį taikliu metimu iš po krepšio su varžovo pražanga užbaigia sėkmingai į žaidimą nuo atsarginių žaidėjų suolelio pakilęs M.Andriuškevičius (23:18).

Antras kėlinys

Antrasis kėlinys prasideda įspūdinga turkų ataka - ore pagavęs kamuolį O.Asikas krauna jį iš viršaus (23:20). Lietuvių puolimas užstringa, o turkai dar kartą deda kamuolį iš viršaus (23:22). Daugiau nei dvi minutes trukusią taškų sausrą Lietuvos rinktinėje nutraukia A.Eitutavičius (25:22).

Sužaidus pusę antrojo kėlinio S.Jasaitis pataiko tik pirmąjį lietuvių tritaškį (28:24). Po J.Mačiulio dvitaškio K.Kemzūros auklėtinių persvara padidėja iki 7 taškų (31:24). Turkai nepasiduoda - surengia dvi sėkmingas atakas iš eilės ir priartėja iki vos 2 taškų (35:33). Po dviejų kėlinių lietuviai pirmauja - 38:34.

Trečias kėlinys

Iš karto po pertraukos M.Andriuškevičius pelnė dar du taškus (40:34), tačiau E.Arslanas ir E.Ilyasova smeigė po tritaškį, išlygindami rezultatą (40:40). L.Kleizos pastangomis lietuviai vėl kiek atitrūko (45:40). Visgi turkai netrukus ne tik atstatė pusiausvyrą (45:45), bet ir persvėrė (46:47).

Prasidėjo kova taškas į tašką - komandos keitėsi sėkmingomis atakomis (54:56). Už ginčus su teisėjais L.Kleiza buvo nubaustas technine pražanga (54:58). Sunkiu Lietuvos rinktinei momentu iniciatyvos į savo rankas ėmėsi J.Mačiulis. Puolėjas pelnė keturis taškus iš eilės ir po trijų kėlinių švieslentėje degė lygus rezultatas (60:60).

Ketvirtas kėlinys

Lemiamas kėlinys prasidėjo nerezultatyvių abiejų rinktinių atakų virtine. Pirmieji taškų badą nutraukė turkai (60:62), bet J.Mačiulis vėl išlygino rezultatą (62:62). Komandoms ir toliau sunkiai sekėsi rinkti taškus - sužaidus pusę ketvirtojo kėlinio rezultatas buvo lygus (66:66).

Mačui artėjant prie pabaigos turkai pavojingai nutolo (68:72). Labai svarbų tritaškį pataikė M.Kalnietis (71:72), bet apsiginti mūsiškiams nepavyko - L.Kleiza užsidirbo penktąją asmeninę pražangą (71:73). Tritaškį netrukus pataikė ir P.Jankūnas, o lietuviai persvėrė rezultatą (74:73). Dvitaškį dar pridėjo M.Gecevičius, o dar kartą pataikius P.Jankūnui K.Kemzūros auklėtiniai susikrovė 5 taškų pranašumą (78:73). Deja, likus žaisti vos 20 sek. susižeidė P.Jankūnas - puolėjas nikstelėjo čiurną ir šlubčiodamas paliko aikštelę.

Turkai stengėsi nepasiduoti, tačiau skirtumas tarp ekipų buvo per didelis ir lietuviai šventė pergalę 3 taškų skirtumu - 80:77 (23:18, 15:16, 22:26, 20:17).

Rezultatyviausi žaidėjai

Lietuva: Linas Kleiza 17, Jonas Mačiulis 16, Paulius Jankūnas 11, Martynas Gecevičius ir Martynas Andriuškevičius po 8, Simas Jasaitis 6, Tadas Klimavičius 4, Martynas Pocius bei Mantas Kalnietis po 3, Arvydas Eitutavičius ir Renaldas Seibutis po 2.

Turkija: Sinanas Guleras 18, Hidayetas Turkoglu 15, Omeras Asikas (6 atk. kam.) 12, Semihas Erdenas bei Ersanas Ilyasova po 8.

Prieš rungtynes

Mače su Turkija Lietuvos rinktinė remsis be kapitono Roberto Javtoko ir Mindaugo Lukauskio. Pirmasis treniruotėje patyrė čiurnos traumą ir gali būti priverstas praleisti visą tris dienas Bamberge vyksiantį turnyrą, o M.Lukauskis dvikovai nebuvo registruotas trenerių štabo sprendimu.

Be lietuvių ir turkų kontroliniame turnyre dar dalyvauja Vokietija ir Kroatija.

Pasiruošimo pasaulio čempionatui etape Lietuvos rinktinę jau sužaidė ketverias draugiškas rungtynes. Mūsiškiai iškovojo tris pergales (91:59 sutriuškino Suomiją, 93:84 po pratęsimo įveikė Čekiją ir 86:84 palaužė Slovėniją) bei patyrė vieną nesėkmę (76:97 nusileido pasaulio čempionams ispanams).

Po turnyro Bamberge Lietuvos rinktinė kelsis į Madridą (Ispanija), kur rugpjūčio 20 dieną dar kartą susitiks su Ispanija, o rugpjūčio 21–ą jėgas tikrinsis su JAV rinktine.

Atsisveikinimo rungtynėse mūsiškiai rugpjūčio 24 dieną Kauno sporto halėje žais su Iranu. Planetos pirmenybės Turkijoje prasideda rugpjūčio 28 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius