Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 02

Kodėl LeBronas Jamesas niekada neprilygs Michaelui Jordanui?

LeBronas Jamesas niekada neprilygs legendiniam krepšininkui Michaelui Jordanui, tačiau tai nėra tragedija. Taip mano „Bleacher Report“ apžvalgininkas Howardas Beckas, kuris palygino du įspūdingą istoriją jau sukūrusius krepšinio aikštės dievus.
Michaelas Jordanas ir Lebronas Jamesas
Michaelas Jordanas ir Lebronas Jamesas / 15min.lt montažas

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Dar būdamas paaugliu, prieš tai, kai visi norėjo būti Michaelu Jordanu, Michaelas Jordanas norėjo būti „Magic Mike'u“ – krepšininku, žinomu slapyvardžiu Magic Johnsonas. 

Kai jis atvyko į Šiaurės Karolinos koledžo krepšinio komandą būtent taip ir prisistatė. Tuomet treneris Deanas Smithas atsakė: „Mes jau turime vieną Magiškąjį. Tave, Michaelai.“

Ši istorija aprašoma knygoje „Michaelas Jordanas: Gyvenimas“, kuri vėl atgaivina įspūdingą krepšininko karjerą ir užduoda tą patį klausimą – kas bus kitas Michaelas Jordanas?

Šis klausimas sužlugdė Haroldą Minerį, užgožė Kobe Bryantą ir persekioja LeBroną Jamesą. Jamesas negali pajudinti piršto nesulaukdamas palyginimų ir kritikos.

Kas bus kitas Michaelas Jordanas? Šis klausimas sužlugdė Haroldą Minerį, užgožė Kobe Bryantą ir persekioja LeBroną Jamesą. 

LeBronas paliko savo komandą, kad žaistų su kita žvaigžde? Michaelas niekada taip nepasielgtų.

LeBronas lemiamą metimą perleido kitam? Michaelas būtų metęs pats.

LeBronas ir vėl pakeitė komandą? Michaelas buvo daug lojalesnis.

LeBronas ir vėl pralaimėjo finalo seriją? Michaelas laimėjo 6:0.

29-erių LeBronas Jamesas galbūt vieną dieną pasivys, o gal net pranoks M.Jordano šešis laimėtus NBA finalus. Tai barometras, pagal kurį šiais laikais matuojamas krepšininko galingumas. Tačiau visuomet bus komentatorių, kurie pridurs: „Bet jis juk tris kartus ir pralaimėjo.“

Michaelas, žinoma, niekada nėra pralaimėjęs finalo serijos. Kai girdi šiuolaikinius komentatorius, susidaro įspūdis, kad M.Jordanas išvis nėra pralaimėjęs jokių rungtynių.

Du dalykai:

1. Ne, LeBronas Jamesas nėra Michaelas Jordanas, kad ir kaip jį apibūdintumėme.

2. Tai nesvarbu.

Šie debatai jau nusibodo ir tapo juokingi. Net prireikė naujos knygos, kad būtų pagaliau tai pasakyta. Samas Smithas parašė knygą, pavadinimu „Nėra jokio kito“. Šis žurnalistas gali vadintis M.Jordano ekspertu. Jis parašė ne vieną knygą ir apie legendinį krepšininką kalbėjosi ne tik su Magicu, Larry Birdu, Isiahu Thomasu, Grantu Hillu, bet ir prezidentu Baracku Obama.

Šis autorius pirmas pasakytų, kad LeBronas Jamesas niekada nebus Michaelu Jordanu. Jis taip pat pasakytų, kad bet kokie palyginimai yra bergždi: „LeBronas boksuojasi su debesimis. Tu negali užčiuopti M.Jordano, jo mistiškumo.“

Kai girdi šiuolaikinius komentatorius, susidaro įspūdis, kad M.Jordanas išvis nėra pralaimėjęs jokių rungtynių.

Jamesas trumpam užčiaupė savo kritikus, kai laimėjo du titulus paeiliui 2012 ir 2013 metais su „Miami Heat“ ekipa. Tačiau trečią kartą jis suklupo (Michaelui tai pavyko padaryti dukart!). Tačiau šis nusivylimas buvo užgožtas gerų jausmų, kai Jamesas nusprendė sugrįžti į „Cavaliers“ ekipą.

Tačiau ir Klivlende jį persekioja tas pats klausimas. „The (Cleveland) Plain Dealer“ dienraštis pasipuošė antrašte „Ar gali LeBronas Jamesas pranokti Michaelą Jordaną ir tapti geriausiu NBA?“.

Tai keistas konstruktas, kurį mes, žiniasklaida ir sirgaliai, sukūrėme. Tai neegzistuoja kitose sporto šakose. Beisbole nėra tokių palyginimų. Niekam nereikia kito Rogerio Clemenso.

Tik NBA mes iškeliame vieną krepšininką kaip dievybę ir tada norime, kad jauni krepšininkai jam prilygtų. „Tai nelogiška, nesąžininga ir neturi precedentų. Tai neegzistavo prieš Michaelą Jordaną“, – yra įstikinęs S.Smithas.

Prieš tai, kai M.Jordanas su „Chicago Bulls“ laimėjo šešis čempionų žiedus NBA puikumo standartas buvo Billas Russellas, kuris atvedė „Boston Celtics“ iki vienuolikos finalo serijų. Tačiau jam trūko puolamosios jėgos.

Magicas ir L.Birdas parodė, kas yra šiuolaikinis dominavimas, tačiau Jordanas užpildė visus laukus – metikas, čempionas, ikona. Ir pirmasis, kuris tapo pop pasaulio numylėtiniu ir marketingo fenomenu. „Tai nustatė populiarioji kultūra: štai geriausias žaidėjas“, – mano S.Smithas.

LeBronas boksuojasi su debesimis. Tu negali užčiuopti M.Jordano, jo mistiškumo.

Nors M.Jordanas vaikystėje ir svajojo būti kaip Magicu Jonhsonu, tačiau jis niekada nepatyrė aplinkinių spaudimo būti tokiu, kaip jis. Dėl savo atletiškumo jis buvo lyginamas su Julius Ervingu, tačiau tai netapo šešėliu.

Tiesa, ir M.Jordanas buvo susilaukęs kritikų pastabų. Daugiausia dėl to, kad nebuvo idealus komandos žaidėjas, toks kaip Magicas „Lakers“ ekipoje. „Tos kalbos jį tikrai nervino. Jis to nekentė“, – priminė su krepšininku daug bendravęs S.Smithas. Kalbos užtilo, kai 1991 metais M.Jordanas su „Bulls“ nušlavė „Lakers“.

Michaelui tiesiog priklausė šis žaidimas. Su LeBronu taip nėra, bet jis yra labai arti to. Kažkuria prasme patys krepšininkai prisišaukė palyginimus, nes jie užaugo garbindami M.Jordaną. K.Bryantas imitavo jo žaidimą ir net kalbėjimo manierą, o L.Jamesas pasirinko jo numerį – 23. Nors tiek K.Bryantas, tiek L.Jamesas nekenčia palyginimų su M.Jordanu, jie abu trokšta tų šešių čempiono žiedų.

L.Jameso aplinkos žmonės ne kartą yra atskleidę, kad krepšininko didžiausias tikslas yra pavyti M.Jordaną ir pasiekti trokštamus titulus. „Jie nežaidžia vienoje aikštėje. Tačiau jie savotiškai konkuruoja – nepaisant kito laiko, kito dešimtmečio.“

Jie nežaidžia vienoje aikštėje. Tačiau jie savotiškai konkuruoja – nepaisant kito laiko, kito dešimtmečio.

LeBronas dėl kojos spazmų negali sugrįžti į aikštę per finalines rungtynes? Kritikai primena, kad M.Jordanas ir sirgdamas gripu baigė rungtynes ir laimėjo.

LeBronas kritiniu momentu atiduoda kamuolį Chrisui Boshui ir šis neįmeta? Kritikai sako, kad jam trūksta „Jordano geno“ ir niekam nesvarbu, kad jis perdavinėdavo kamuolius Steve'ui Kerrui ir Johnui Paxsonui.

Michaelas Jordanas tapo mitu. Atrodo, kad jis vienas laimėjo tuos titulus ir jam nepadėjo Scottie Pippenas ar Horace'as Grantas ar Dennisas Rodmanas.

„Cavaliers“ niekada neturėjo savo S.Pippeno ir D.Rodmano, todėl LeBronas Jamesas išvyko į Majamį, kad pats juos susirastų. Galbūt ir M.Jordanas būtų taip pasielgęs.

Ne, Jamesas negali prilygti M.Jordano šešių iš šešių laimėtų finalo serijų rezultatui. Ir kai kurių akyse jis dėl to diskvalifikuojamas kaip netinkamas jam prilygti. Tačiau ši diskusija apskritai yra beprasmė.

Jamesas į NBA atėjo kaip nesavanaudis, kuriantis kitiems progas burtininkas, o ne M.Jordanas. Jis tapo dominuojančiu metiku, tačiau tai jo neapibrėžia. Žaidėjų iš skirtingų erų lyginimas yra tiesiog nusikaltimas. M.Jordanas finalo serijose vidutiniškai pelnydavo 33,6 taško, tai rezultatas, kurio Jamesas tikriausiai jau nepranoks (24,3 taško kol kas). Vieno viso sezono metu M.Jordanas vidutiniškai pelnydavo 37 taškus ir savo sąskaitoje turi aštuonis sezonus, kurių metu perkopė vidutiniškai 30 taškų. Jamesui tai pavyko padaryti tik kartą.

Vieno viso sezono metu M.Jordanas vidutiniškai pelnydavo 37 taškus ir savo sąskaitoje turi aštuonis sezonus, kurių metu perkopė vidutiniškai 30 taškų. Jamesui tai pavyko padaryti tik kartą.

Kaip metikas Jamesas niekada nebus Jordanas. Kaip čempionas, tikriausiai taip pat. Tačiau jis stovi atskirai su savo ginklais – kaip vienintelis žaidėjas, kuris sujungė dydį, greitį,  vikrumą, rezultatyvumą, kūrybingą žaidimą, kovą dėl kamuolių ir gynybą. O tai sujungia Magicą, M.Jordaną ir Karlą Malone į vieną.

Mes galime toliau lyginti Jamesą su Michaelu arba galime jį vertinti už jo unikalumą. Nėra jokio kito M.Jordano. Nėra jokios diskusijos. 

2009 metais, kai buvo įtrauktas į Šlovės muziejų Michaelas Jordanas žiūrėdamas į savo vaikus pasakė: „Aš nenorėčiau būti jūsų vietoje, jeigu galėčiau.“ Tai galėtų būti skirta ir visiem jauniems krepšininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius