Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 01

Lietuvių Anglijoje suburta „London Lituanica“ skina laurus ir moko anglus krepšinio

Populiarinti Anglijoje krepšinį. Tokį uždavinį į savo programą įrašė ne tik Anglijos krepšinio federacija, bet ir lietuvių suburta krepšinio komanda „London Lituanica“. Pramuštgalviai lietuviai jau iškovojo teisę varžytis aukščiausiame Anglijos krepšinio divizione. Aukščiau – tik Didžiosios Britanijos lyga. Ar lietuviai prasiskins kelią ir ten?
„London Lituanica“ komanda
„London Lituanica“ komanda / London Lituanica nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 12 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

2010 metais įkurtame krepšinio klube žaidžia išskirtinai tik lietuviai. Per penkerius metus komanda nuėjo nemažą kelią ir šiandien puoselėja dar ambicingesnius planus. Krepšiniu degantys komandos vadovai ir krepšininkai turi, ką parodyti futbolo tautai Anglijai, tačiau žaisti krepšinio neužtenka. Svarbiausias uždavinys – mėgėjų klubą paversti profesionaliu.

Prieš 11 metų į Didžiąją Britaniją atvykęs Linas Bridickas svečioje šalyje užsiima nekilnojamuoju verslu, tačiau atitrūkti nuo Lietuvos ir krepšinio nenorėjęs entuziastas sumanė suburti krepšinio komandą. „London Lituanica“ 2010 metais savo kelią Anglijos krepšinyje pradėjo nuo ketvirtojo diviziono. Nuo rugsėjo lietuviai žais jau pirmajame divizione.

VIDEO: London Lituanica

Siekis – atstovauti bendruomenei

Atvykus į svečią šalį, ne kiekvienam pavyksta pasijusti savu. Čia ir gelbsti atsivežtos tradicijos. Lietuviai niekada nebuvo futbolo ekspertai, todėl pradėti varžytis su vietiniais būtų drąsu. Tuo tarpu krepšinis – kiekvieno lietuvio kraujyje. Čia lietuviai susitelkę ir varomi svajonės būti geresniais už kitus. Su tokia idėja ir iškilo „London Lituanica“. Kas geriau anglus supažindins su Lietuva, jei ne mūsų krepšinio įgūdžiai?

Kas geriau anglus supažindins su Lietuva, jei ne mūsų krepšinio įgūdžiai?

Komandos vadovas L.Bridickas greitai suprato, kad lengva nebus. Savo idėją pirmiausia reikėjo parduoti: „Susiradau rėmėjų ir pradėjau judėti į priekį. Pirmoji komanda buvo gana silpna, bet vis stiprinomės ir dabar jau išaugome iki nedidelio klubo.“

Nors komandos vadovai net rungtynių metu sulaukia anglų krepšininkų pasiūlymų jiems atstovauti, „London Lituanica“ stengiasi nepamiršti savo pamatinės idėjos: „Mūsų vizija yra išlikti lietuviška komanda, todėl ir esame unikalūs. Norime atstovauti Lietuvos bendruomenei sporto varžybose.“

Antrojo diviziono finalinėse rungtynėse, kuriose lietuviai 98:64 sutriuškino „Lancashire Spinners“, naudingiausiu žaidėju buvo pripažintas Julius Visockas.

Penktus metus Anglijoje gyvenantis asmeniniu treneriu dirbantis vaikinas tikina, kad gimtinę pamiršti sunku: „Nors esame toliau nuo Lietuvos, galvojame apie Lietuvą. Su komanda praleidžiame daug laiko ir už aikštės ribų. Mane traukia būti tarp lietuvių, jaučiasi, kad turime daugiau bendro.“

Diktuoja krepšinio madas

Antrojo diviziono nugalėtojais tapusi „London Lituanica“ ekipa per 22-ejas sezono rungtynes patyrė vos vieną pralaimėjimą. Anglijos krepšinio archyvuose tokio pasiekimo dar nebuvo.

Pagrindinis lietuvių ginklas kovoje su Anglijos krepšininkais – komandinis krepšinis. Vyriausiasis komandos treneris Domas Solo sulaukia daug pagyrimų tiek iš specialistų anglų, tiek iš Anglijos krepšinio feredacijos atstovų. Lietuviams vadovaujantis treneris propaguoja komandinį ir gynybinį krepšinį, kuris Anglijoje nebuvo mėgstamas.

Trejus metus su komanda dirbantis Matas Gailevičius užima trenerio asistento pareigas ir rūpinasi krepšininkų fiziniu pasirengimu.

Mūsų didžiausias pliusas yra zoninė gynyba, kuri išmuša anglus iš vėžių.

„Anglijoje yra trūkumas ne gerų žaidėjų, o profesionalių trenerių. Anglai propaguoja tokį bėk ir mesk žaidimą. Žaisdami komandinį krepšinį mes galime įveikti ir stipresnes komandas. Mūsų didžiausias pliusas yra zoninė gynyba, kuri išmuša anglus iš vėžių. Anglų krepšinyje vyrauja du trys perdavimai ir metimas”, – krepšinio madas Anglijoje apibūdino M.Gailevičius.

Viename iš Anglijos universitetų krepšinį pradėjęs žaisti J.Visockas greitai suprato, kad čia lietuviško krepšinio nepažaisi, nes visi žiūri į save: „Mes žaidžiame labiau europietišką krepšinį, o anglai labiau žiūri į JAV. Yra nemažai žaidėjų, kurie bando viską vieni padaryti.“

Komandos vadovas L.Bridickas džiaugėsi, kad anglai lietuvių nepamiršo ir rinkdami sezono naudingiausią žaidėją. Juo tapo Aušridas Petraitis. „Jeigu išrinko lietuvį, vadinasi, jie pripažįsta, kad mūsų krepšininkai yra geresni“, – mano L.Bridickas.

London Lituanica nuotr./„London Lituanica“ komanda
London Lituanica nuotr./„London Lituanica“ komanda

Lietuviai palaiko vangiai

Nors komandos susikūrimo tikslas buvo atstovauti gausiai Londone esančiai lietuvių bendruomenei, „London Lituanica“ pasigenda didesnio tėvynainių palaikymo.

„Nėra tiek jau daug žiūrovų mūsų rungtynėse. Dauguma lietuvių, kai pasakome, kad žaidžiame krepšinį, galvoja, kad žaidžiame lietuvių lygoje ir nesusidomi. Norėtųsi, kad daugiau tų žiūrovų būtų“, – kalbėjo J.Visockas.

Mažesniuose miestuose žmonės nėra tiek išlepinti renginių ir labiau laukia tokių pramogų.

Kartais susidaro ir toks paradoksas, kad lietuvius gausiau palaiko išvykos rungtynėse, o ne namų. M.Gailevičius mano, kad taip yra dėl to, kad atokesniuose Anglijos pakraščiuose gyvenantys lietuviai neturi tiek daug pasirinkimų: „Mažesniuose miestuose žmonės nėra tiek išlepinti renginių ir labiau laukia tokių pramogų.”

Tuo tarpu anglai pradeda sirgti krepšiniu. Anglijos komandas aikštėje triuškinantys lietuviai sako, kad šioje šalyje vis daugiau žmonių užsikrečia šia sporto šaka.

L.Bridickas mano, kad prie to prisidėjo ir 2012 metais Londone vykusios olimpinės žaidynės: „Susidomėjimas po olimpinių žaidynių padidėjo. Apskritai, Anglijos federacija skaičiuoja, kad per pastaruosius penkerius metus krepšiniu besidominčiųjų skaičius išaugo apie 20 procentų.“

London Lituanica nuotr./„London Lituanica“ komanda
London Lituanica nuotr./„London Lituanica“ komanda

Vilioja stipresni klubai

Šiuo metu komandos vadovai sprendžia ne vieną galvosūkį. Pakilus į aukštesnį divizioną reikia turėti ir daugiau rėmėjų, kurie galėtų užtikrinti stabilų klubo gyvavimą ir prisidėti prie svajonės patekti į Didžiosios Britanijos krepšinio lygą.

Nors ir šią lygą galima vadinti pusiau profesionalia, pajėgesnės ekipos žaidėjai jau nederina darbo ir krepšinio ir kaunasi dėl svarbių pergalių.

Pergales skynusi „London Lituanica“ sudrebino Anglijos krepšinį ir atkreipė į save dėmesį. Komandos vadovui L.Bridickui tenka atlaikyti konkurentų bandymus pervilioti žaidėjus: „Žaidžiant aukštesniame divizione, reikia ir komandą pakelti į kitą lygį. Tai nėra taip paprasta, nes mūsų geriausius žaidėjus jau vilioja kitos Anglijos komandos. Man reikia atlaikyti konkurenciją.  Stengsimės  išlaikyti komandos branduolį.“

Mūsų geriausius žaidėjus jau vilioja kitos Anglijos komandos.

Iš idėjos lietuvių komandai padedantis M.Gailevičius neslėpė, kad sulaukė pasiūlymų prisijungti prie pajėgesnių Anglijos klubų, tačiau palikti „London Lituanica“ neketina: „Nesinori tiek pasiekus visko mesti. Atradome raktą į pergales ir siekiame taip pat gerai pasirodyti ir pirmame divizione.“

Krepšininkas J.Visockas neslepia, kad atstovauti lietuvių komandai yra malonu, tačiau norisi žaisti ir aukštesniame lygyje: „Po finalo rungtynių sulaukiau susidomėjimo iš pirmojo diviziono ir Didžiosios Britanijos lygos klubų. Norisi visą laiką žaisti aukštesniame lygyje, todėl norėčiau išbandyti save ir ten.“

Pirmojo diviziono iššūkio lietuviai nebijo. Šiame sezone jiems jau teko Anglijos taurės varžybose susitikti su aukštesnio diviziono komandomis ir jas nugalėti.

„Pirmame divizione yra keturios ar penkios komandos, kurios žaidžia gerą krepšinį. Manau, kad ir Didžiosios Britanijos lygoje žaisti mes tikrai galėtume, jeigu gerai padirbėtume. Tai daugiau vadybos ir finansinis klausimas, o ne žaidėjų pajėgumo”, – įsitikinęs M.Gailevičius.

Pirmasis Anglijos divizionas atitinka NKL čempionatą Lietuvoje. „Antrajame divizione mažai kas iš žaidėjų gauna pinigus už žaidimą, pirmajame divizione jau yra pusiau profesionalūs žaidėjai“, – lygių skirtumus aiškina L.Bridickas.

London Lituanica nuotr./„London Lituanica“ komanda
London Lituanica nuotr./„London Lituanica“ komanda

Visų lietuvių komanda subyrės?

Jeigu „London Lituanica“ komandai pavyktų laimėti pirmąjį divizioną ir prasimušti į Didžiosios Britanijos lygą, lietuvių lauktų jau kitokie iššūkiai.

Pirmajame Anglijos divizione dar nėra kvotų, todėl visų lietuvių komanda gali ramiai varžytis su anglais, tačiau aukščiausioje šalies lygoje tai neįmanoma. Kiekvienoje komandoje gali būti tik keturi užsieniečiai.

L.Bridickas pripažįsta, kad pirminei klubo idėjai iškiltų pavojus: „Tuomet jau nebebūtume lietuviška komanda.“

Tuomet jau nebebūtume lietuviška komanda.

M.Gailevičius galvojo apie šios problemos sprendimo būdus: „Didžiosios Britanijos lygoje turėsime komandoje ir Anglijos piliečių, tačiau tai galime pasiekti ir augindami Lietuvos emigrantų vaikus, kurie turi Anglijos pilietybes ir nori žaisti krepšinį.“

Norinčių žaisti lietuvių komandoje netrūksta. „London Lituanica“ sulaukia laiškų ir iš amerikiečių, kurie norėtų prisidėti prie komandos ir taip pradėti karjerą Europoje.

„Mes nebūtume prieš, kad prie komandos prisijungtų užsieniečiai, tačiau tame lygyje, kuriame žaidėme, nebuvo pakankamai pajėgių krepšininkų.  Jeigu atsirastų stiprus žaidėjas, kuris norėtų žaisti mūsų komandoje, mes tai apsvarstytume“, – tikino M.Gailevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius