Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 10

Lietuvos sporto enciklopedija – nuo Adamkaus iki Aleknos (nuotraukos)

Su pertraukomis prabėgo net 17 metų, kol Lietuvos sporto enciklopedijos pirmasis tomas išvydo dienos šviesą. Įvairių nuomonių dėl išlaidų sulaukusio projekto trečiadienį šventiškame knygos pristatyme Kūno kultūros ir sporto departamente (KKSD) skambėjo tik pagiriamosios kalbos.
Pristatymo akimirka
Lietuvos sporto enciklopedijos pirmasis tomas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teko girdėti ir skaityti ne vieną nuomonę, kad lėšos Lietuvos sporto enciklopedijai skiriamos neracionaliai. Kad vietoj to buvo galima sportininkams surengti dvi stovyklas. Tačiau stovyklos jau būtų įvykusios, pinigai pravalgyti, o knygos, istorinio paveldo, neturėtume“, – vartydamas pirmojo Lietuvos sporto enciklopedijos tomo puslapius džiaugėsi vyriausiasis redaktorius prof. habil. dr. Stanislovas Stonkus.

1993 metais pradėtas rengti, tačiau 2001 m. nutrauktas ir 2006 m. atnaujintas projektas yra pirmasis mokslinis informacinis leidinys apie Lietuvos sportą, apimantis kūno kultūros, sporto mokslo ir praktikos žinių visumą. Pirmąjį iš trijų išleisti numatytų tomų apima A-K raides, iš viso 724 puslapius.

„Lietuvos sporto enciklopedijos rengimas – sudėtingas ilgalaikis, nuolat atnaujinamas projektas, neapribojamas vien leidiniais. Sukurta šiuolaikiška nuolatiniams veikimui skirta Lietuvos sporto enciklopedijos rengimo ir duomenų atnaujinimo sistema, kurią sudaro: elektroninė duomenų bazė, internetinė enciklopedija ir pagaliau visuomenei pateikiama svarbiausioji klasikinė dalis – pirmasis tomas“, – pasakojo enciklopedijos užsakovo KKSD generalinio direktoriaus Ritas Vaiginas.

Jo teigimu, darbai rengiant Lietuvos sporto enciklopediją vyko lėčiau, nei tikėtasi. Pagrindinė priežastis – daugelio sporto organizacijų paveldo būklė pasirodė gaug blogesnė, negu tikėtasi pradedant projektą. Pagal projekto reglamentą straipsnius apie savo veiklą ir kriterijus atitinkančius žmones teikė pačios sporto organizacijos, o kai kurios sporto organizacijos savo veiklos įamžinimu pradėjo atsakingiau domėtis tik ne kartą paragintos rengėjų. Vėlavimai ir daugkartiniai taisymai atėmė daug laiko, didino sąnaudas.

Olimpinio čempiono ir prezidento sveikinimai

„Tai viena reikšmingiausių dovanų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio proga. Nors esame maža šalis, turime daugybę sportininkų, kuriais galime didžiuotis. Kaip sakoma, be istorinės atminties nėra ir ateities“, – sakė kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, taip pat įrašytas į Lietuvos sporto enciklopediją.

Jam antrino dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna. „Labai malonu rankose laikyti knygą, kuriame surašyta visa Lietuvos sporto istorija. Tikiu, kad ji bus labai naudinga ir įdomi. Ypač jaunimui, kuris turės puikią galimybę vienoje vietoje rasti visus praeities herojus“, – sakė V.Alekna.

„Skaičiau įrašą apie save. Ar patiko? Nežinau, čia ne grožinė knyga, surašyti tik faktai, pasiekimai. Tačiau prisipažinsiu, kad versdamas knygą pamačiau daug sportininkų, apie kuriuos net nebuvau girdėjęs. Labai įdomu, reikės daugiau paskaityti. Tačiau įsigilinti į viską prireiks nemažai laiko, gal net viso mėnesio, – pridūrė legendinis disko metikas. – Kaip sportininkas galiu pažadėti, jog pasistengsiu išlieti dar daug prakaito, kad būtų enciklopediją kuo papildyti.“

Pirmajame Lietuvos sporto enciklopedijos tome aprašyta 1 000 sportininkų (tarp jų – 12 olimpinių čempionų ir prizininkų), 316 trenerių, 70 teisėjų, 15 kūno kultūros mokytojų, 261 vadybininkas, 39 mokslininkai, 15 medikų, 35 žurnalistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius