Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 13

Mindaugas Balčiūnas politikams: sportas nėra politika, todėl nesikiškite!

Šalies politikams sukritikavus Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) norą kartu su Baltarusija rengti Europos moterų krepšinio čempionatą, LKF vadovai liko apstulbę.
Mindaugas Balčiūnas
Mindaugas Balčiūnas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Mindaugas Balčiūnas, LKF generalinis sekretorius, politikams priminė vieną svarbiausių visame pasaulyje pripažįstamų olimpinių vertybių – sportas privalo būti atskirtas nuo politikos.

LKF vadovus taip pat šokiravo Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinio direktoriaus Klemenso Rimšelio viešai išsakyti priekaištai, kad tokie planai pirmiausia turi būti suderinti su Vyriausybe, nors pokalbyje su pačiu K.Rimšeliu, pasak LKF, tai buvo padaryta dar prieš mėnesį. K.Rimšelis jokių pastabų tąsyk nereiškė.

Priminė olimpines vertybes

„Olimpinės chartijos, kurios Lietuva laikosi, penktas punktas aiškiai apibrėžia, kad sportas privalo būti atskirtas nuo politikos. Be to, mes remiamės ir Lietuvos įstatymais. Asociacijų įstatymas, pagal kurį veikia Krepšinio federacija, taip pat apibrėžia, kad federacija yra autonominė organizacija, ir joks politikų kišimasis yra netoleruojamas. Federacijos veikla neturi būti derinama su politikais“, – 15min.lt teigė M.Balčiūnas.

Taip LKF vadovas reagavo į Seimo narės Vilijos Aleknaitės Abramikienės pareiškimą. Parlamentarė teigė, kad surengę čempionatą kartu su Baltarusija, Europos Sąjungoje lietuviai liktų visiškai nesuprasti.

„Esame valstybė, kuri kartu su ES ir visu demokratiniu pasauliu turi vykdyti vieningą politiką Baltarusijos atžvilgiu. Sunku patikėti, kad LKF nežino, jog po praėjusių prezidento rinkimų Baltarusijos valdžia vykdo represijas, įkalinti laikomi politiniai kaliniai, uždaryti opoziciniai laikraščiai ir taip toliau.

Man nesuprantama, kaip ES ir NATO narė kartu su autoritariniu režimu gali organizuoti bendras krepšinio pirmenybes. Kodėl partnerių tam neieškome demokratinėse šalyse, pavyzdžiui, Latvijoje, Švedijoje, Suomijoje ar Danijoje?“, – dėstė Seimo Užsienio reikalų komitetui priklausanti politikė.

„Mus domina tik atsakingų komisijų nuomonė. Kalbėsime su Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija ir lauksime oficialios jos pozicijos. Tie pasiūlymai rengti čempionatą drauge su Danija ar Suomija apskritai yra nekonstruktyvūs“, – nuomonę, kad kritika federacija pažiro ne iš tos varpinės, išreiškė M.Balčiūnas.

M.Balčiūnas pripažino, kad idėją čempionatą rengti su Baltarusija federacija buvo aptarusi ir su kai kuriais politikais, kurie, pasak M.Balčiūno, priešingai nei V.Aleknaitė Abramikienė tame įžvelgė tik teigiamu dalykus.

„Man patiko jų mintis, kad tai geriausias Lietuvos demokratijos eksportas, ir jei kažką norime toje šalyje keisti, geriausia tai daryti būtent per socialinius ir sporto ryšius. Mes esame nevyriausybinė organizacija ir į politinius dalykus nesikišame“, – sakė M.Balčiūnas. 

Pasak jo, Lietuvos sporte apstu sąsajų su Baltarusija pavyzdžių, bet tai niekam neužkliūna, ir tai normalu. Lietuvos ir Baltarusijos krepšinio komandos žaidžia toje pačioje Vieningoje lygoje, bendrose varžybose dalyvauja ir moterų klubai, tokių pavyzdžių daug ir kitose sporto šakose.

„Sportas nėra politika. Olimpinėse žaidynėse dalyvauja ir Libija, ir Iranas, ir Šiaurės Korėja, ir niekas iš to tragedijos nedaro. Sportas neturi nieko bendra su sienomis ir sąjungomis. Sportas yra visiems ir visur“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

Lietuvos politikų replikas, neva Europos Sąjungos struktūrose netgi svarstoma atšaukti pasaulio ledo ritulio čempionatą Baltarusijoje, M.Balčiūnas pavadino neatitinkančiomis tikrovės.

„Mes pasidomėjome. Jokių ketinimų atšaukti tas varžybas nėra. Tai spekuliacijos, kažkas tiesiog bandė tuo pasinaudoti kaip įrankiu“, – sakė M.Balčiūnas.

KKSD vadovo pozicija nesuprantama

„Seimo nuomonė mums svarbi ir į ją bus atsižvelgta. Neabejotinai, mums svarbi ir vyriausybės pozicija. Jei bus rekomendacijos kažką keisti, mes tikrai keisime“, – kalbėjo LKF vadovas.

M.Balčiūnas pripažino, kad jei Vyriausybė pasisakytų griežtai prieš idėją rengti čempionatą drauge su Baltarusija, LKF jos atsisakytų: „Galiu atvirai pasakyti, kad Vyriausybė mums yra autoritetas, ir į jos poziciją atsižvelgtume“. 

Vis dėlto, pasak M.Balčiūno, šiame kontekste visiškai nesuprantama KKSD vadovo Klemenso Rimšelio pozicija. Pasak M.Balčiūno, federacija buvo šokiruota tokio sporto vadovo pareiškimo, mat apie ketinimus pirmenybes rengti su Baltarusija dar prieš mėnesį K.Rimšelis buvo ne tik informuotas raštu – su juo pačiu ši galimybė buvo aptarta gyvame pokalbyje.

„Mus glumina mūsų sporto vadovo pozicija. Balandžio 14 dieną buvo išsiųstas jam adresuotas raštas,  kuriame aiškiai išdėstyti mūsų ketinimai. Maža to, pora dienų prieš tai LKF delegacija kartu su prezidentu Vladu Garastu ir „Eurobasket 2011“ ambasadoriumi Arvydu Saboniu lankėsi pas patį K.Rimšelį. Susitikimo metu aptarėme šį klausimą, bet neišgirdome absoliučiai nė vieno žodžio, kad kažką darome negerai. Kaip sakiau, vertiname Vyriausybės poziciją ir jautėme pareigą pasikonsultuoti su ja. Mes tai padarėme, ir nebuvo jokių indikacijų, kad kažkas ne taip“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

„Šis projektas paremtas grynai ekonominiais principais. Kam Lietuvai išleisti 4 mln. litų, jei galima išleisti 2 mln. ir turėti ne mažesnį efektą – turėti finalą, komandą, žaidžiančią namuose, ir minimalizuotus kaštus. Tokia sporto vadovo pozicija sportui niekaip nepadeda“, – pridūrė LKF vadovas.

M.Balčiūnas sakė, kad po K.Rimšelio pareiškimų su KKSD vadovu dar nekalbėjo. „Neteko dar kalbėtis, ir nežinau, kada teks“, – užbaigė M.Balčiūnas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius