-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 03

Moksleivių krepšinis JAV: sezonas trunka 5 mėnesius, po jo komandos treniruotės – draudžiamos

Vis daugiau jaunųjų Lietuvos krepšininkų nusprendžia krepšinio paslapčių mokytis už Atlanto. Tačiau dauguma jaunųjų krepšininkų, svajojančių savo krepšinio įgūdžius tobulinti JAV, nė nenutuokia, kas jų laukia svetur. Skirtumų yra gausybė: pradedant nuo tokių smulkmenų, kaip skirtingos krepšinio taisyklės ir baigiant per nacionalinę ESPN televiziją transliuojamomis, tūkstančius žiūrovų gyvai stebėti sutraukiančiomis paauglių rungtynėmis.
Wasatcho akademijos mokyklos komanda žaidžia pilnoje žiūrovų salėje
Wasatcho akademijos mokyklos komanda žaidžia pilnoje žiūrovų salėje

Blogai mokaisi? Nežaisi, net jei esi geriausias komandoje

Lietuvoje jaunieji krepšininkai žaidžia Moksleivių krepšinio lygoje, savo amžiaus grupėje. Čia vaikų komandos pagal pajėgumą yra suskirstytos į tris divizionus, kuriame kiekvienoje amžiaus grupėje varžosi apie 10 komandų.

Tuo metu Amerikoje daugiau nei 32 000 mokyklų varžosi tarpusavyje – priklausomai nuo geografinės vietos ar pasiekimų.

JAV minusas yra mokyklų skirstymas į penkias skirtingas kategorijas pagal mokyklos dydį, o ne pagal jos krepšinio komandos pajėgumą. Tai trukdo geriems krepšininkams atsiskleisti, bet didesnės mokyklos sutraukia daugiau žiūrovų.

JAV minusas yra mokyklų skirstymas į penkias skirtingas kategorijas pagal mokyklos dydį, o ne pagal jos krepšinio komandos pajėgumą. Tai trukdo geriems krepšininkams atsiskleisti, bet didesnės mokyklos sutraukia daugiau žiūrovų.

Už Atlanto vaikai žaidžia savo mokymo įstaigos komandoje, o Lietuvoje turime atskiras krepšinio mokyklas. Skirtingai nei Lietuvoje, ten kartu žaidžia visi moksleiviai nuo 9 iki 12 klasių, todėl kartais jauniausiems sportininkams tenka rungtyniauti su ketveriais ar penkeriais metais vyresniais krepšininkais.

Tiesioginė sporto priklausomybė nuo mokyklos yra puiki priemonė tingiems krepšininkams paveikti. Jei krepšininkų pažymiai nesiekia nurodyto lygio, jie yra suspenduojami ir kurį laiką negali žaisti krepšinio.

Baigėsi sezonas, baigiasi ir komandos bendros treniruotės

Pasaulyje giriamas ir vertinamas lietuviškas komandinis krepšinis yra gludinamas nuo mažų dienų. Jaunieji sportininkai Lietuvoje į treniruotes skuba beveik dešimt mėnesių per metus. Čia yra intensyviai šlifuojami deriniai ir žaidimo taktika.

Tuo metu JAV moksleivių krepšinio sezonas trunka vos penkis mėnesius – prasideda rudenį ir baigiasi pavasarį. Tik šiuo laikotarpiu leidžiama rengti mokyklų ekipų komandines treniruotes. Kodėl? Taip jaunieji krepšininkai yra skatinami daugiau lavinti individualų meistriškumą bei išbandyti ir kitas sporto šakas.

JAV moksleivių krepšinio sezonas trunka 5 mėnesius. Tik šiuo laikotarpiu leidžiama rengti mokyklų ekipų komandines treniruotes.

Vasaros metu jaunieji krepšininkai šturmuoja „Amateur Athletic Union“, geriau žinomą kaip AAU, lygą.

Ten jie dalyvauja įvairiuose turnyruose.

Šiuose turnyruose, kurie sutraukia daug krepšinio trenerių, agentų ir skautų,  jaunieji krepšininkai turi šansą įrodyti savo vertę bei būti pakviesti savo karjeros lubų siekti kuriame nors JAV universitetų.

206 cm ūgio centras Rokas Gustys (žalia apranga) žaidė finalinėse JAV moksleivių varžybose
206 cm ūgio centras Rokas Gustys (žalia apranga) žaidė finalinėse JAV moksleivių varžybose

Kiekvienoje iš 50 JAV vastijų yra vykdomi atskiri čempionatai, o geriausios komandos sąntykius aiškinasi visoje Amerikoje garsiuose turnyruose. Šiaurės Amerikoje atstumai kur kas didesni nei Lietuvoje, todėl geriausioms komandoms į toli rengiamus turnyrus tenka skristi lėktuvu, o gyventi viešbučiuose, taip jaunieji krepšininkai profesionalų gyvenimo gali paragauti kiek anksčiau nei Lietuvoje.

Kuo geresnė komanda – tuo daugiau turnyrų, o su pergalėmis juose didėja komandos reitingas. Sezono pabaigoje aukščiausiai krepšinio specialistų reitinguojamos komandos suvažiuoja į baigiamąjį turnyrą ir išsiaiškina, kas yra stipriausias.

Tarp geriausių – Rokas Gustys

Wasatcho akademija
Wasatcho akademija

2014 metais Niujorko „Madison Square Garden“ arenoje dėl nacionalinio čempiono titulo kovojo ir lietuvis Rokas Gustys, tuomet jo atstovaujama „Oak Hill Academy“ nusileido be pralaimėjimų metus baigusiai „Monte Verde Academy“.

Nors Amerikoje krepšinis nėra populiariausias sportas, šalies dydis ir gyvenimo sąlygos jauniesiems krepšininkams sukuria puikias galimybes siekti išsilavinimo bei karjeros net jei jie ir nėra patys geriausi žaidėjai.

Jaunuoliams, svajojantiems siekti krepšinio aukštumų, bet to negalintiems padaryti Lietuvoje, JAV gali būti būtent tas tramplinas, kurio reikia gerai pradžiai. Krepšininkams, kuriems Lietuvoje nėra lygių, JAV gali būti puiki vieta ieškoti naujų iššūkių bei semtis naujos patirties krepšinio aikštelėje.     

Vilnietis Augustinas Navickas mokosi Wasatcho akademijoje (Jutos valstija) ir žaidžia šios mokyklos komandoje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius