-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 30

Naujasis „Žalgirio“ įžaidėjas Maalikas Waynsas – gimęs žaisti starto penkete

Naujasis Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas Maalikas Waynsas, užimdamas praėjusiais metais žibėjusio Justino Dentmono vietą, susidurs su milžinišku spaudimu. Panašiai jaustis galėjo nebent Corey Beckas, kuris po 1998/99 metų sezono, kuomet kauniečiai laimėjo Eurolygą, keitė fanų numylėtinį Tyusą Edney. 15min.lt išanalizavo krepšininko stipriąsias ir silpnąsias savybes, siekiant išsiaiškinti, ar žaidėjas pateisins sirgalių lūkesčius.
Maalikas Waynsas
Maalikas Waynsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Puikus įžaidėjas, jei yra startinio penketo narys

Prieš 2012 metų NBA naujokų biržą krepšinio apžvalgininkas Kyle'as Nelsonas pažymėjo, jog šis žaidėjas turi puikų įžaidėjo sudėjimą, bet M.Waynsas neišsiskiria fizinėmis galimybėmis.

„Būdamas 185 cm ūgio, sverdamas 90 kilogramų ir turėdamas 190 cm rankų ilgį, M.Waynsas turi idealius duomenis įžaidėjo pozicijai. Tačiau nors ir yra stiprus fiziškai bei greitas, jis nėra išskirtinis atletas, jam trūksta sprogstamosios jėgos, – teigė NBA apžvalgininkas. – Kadangi krepšininkas yra atakuoti mėgstantis įžaidėjas, kuris mėgsta kontroliuoti kamuolį, jo vidutiniškos fizinės galimybės gali tapti trūkumu siekiant pereiti į kitą lygį.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maalikas Waynsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maalikas Waynsas

Būtent šios savybės krepšininkui sutrukdė gauti svarbią rolę NBA ekipose.

Dauguma M. Waynso sirgalių buvo nustebę po to, kai vienas geriausių stiprios NCAA BIG EAST konferencijos įžaidėjų neišgirdo savo pavardės NBA naujokų biržoje.

Po trijų metų Vilanovos universitetą palikęs jos lyderis negalėjo varžytis prieš fiziškai galingesnius ir greitesnius stipriausios krepšinio lygos gynėjus.

Varžytis su startinio penketo nariais jam nebuvo prošvaisčių, nes „Sixers“ komandoje pagrindinis įžaidėjas buvo J.Holiday, o „Clippers“ – Ch.Paulas.

Taip pat M.Waynsas nesugebėjo susitvarkyti su atsarginio žaidėjo būkle. Norint tinkamai išnaudoti šį krepšininką, būtina leisti jam žaisti nuo rungtynių pradžios, nes tik tokiu būdu jis gali pajusti žaidimo ritmą. 

Kartais jam sunku pajusti žaidimo pokyčius net ir būnant aikštėje.

Todėl krepšininkas, kuriam reikalingas ilgas žaidimo laikas, buvo nepriimtinas NBA treneriams, kurie jį norėjo matyti kaip galintį duoti pailsėti lyderiams.

Varžytis su startinio penketo nariais jam nebuvo prošvaisčių, nes „Philadelphia 76ers“ komandoje pagrindinis įžaidėjas buvo Jrue Holiday, o „Los Angeles Clippers“ - Chrisas Paulas.

Tačiau kelis kartus sulaukęs trenerio pasitikėjimo žaidėjas jį sugebėdavo pateisinti. 2012/13 metų sezone, kai „Sixers“ treneris Dougas Collinsas davė daugiausia tą sezoną 13 minučių, žaidėjas treneriui atsilygino 10-čia taškų. Po tų rungtynių NBA analitikai teigė, kad žaidėjas tinkamai išnaudojo savo minutes ir davė puikų impulsą rungtynėms.

NBA apžvalgininkas Samuelis Bensonas įvardino dar porą šio žaidėjo privalumų.

„M.Waynsas turi išskirtinį sugebėjimą veržtis krepšio link ir priversti varžovą prasižengti kartu su geru metimu, – teigė analitikas. – Dėl savo privalumų jis primena Kyle'ą Lowry.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maalik Wayns
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maalik Wayns

„Žalgirio“ žaidimui turėtų tikti

Palyginti su Justinu Dentmonu, iškart matosi, jog tai skirtingo tipo žaidėjai. Tačiau Kauno komandos vairą perėmus Gintarui Krapikui šis krepšininkas turėtų labiau tikti šio trenerio žaidimui.

Pirmiausia komandoje nelikus Sauliaus Štombergo, „Žalgirio“ žaidimas pasidarė nebe toks priklausomas nuo J.Dentmono. Buvo daugiau pradėtas naudoti derinys du prieš du. Po šių pakeitimų pagerėjo ir šio derinio specialisto Šarūno Jasikevičiaus žaidimas, tai leido atsiskleisti ir jaunajam centrui Artūrui Gudaičiui. Šį veiksmą atlikti mėgsta ir praėjusiame sezone žibėjęs Robertas Javtokas.

Krepšinio skautas K.Nelsonas pabrėžia „Žalgirio“ naujoko gebėjimą žaisti du prieš du.

„M.Waynsas yra labai įgudęs žaisdamas derinį du prieš du, po kurio jis pelno daugiau nei trečdalį savo taškų. Jis puikiai moka nerti pro gynėjus, gali mesti arba sugeba rasti savo komandos draugus, – krepšininko žaidimą koledže analizavo specialistas. – Po šio derinuko jam geriau sekasi pelnyti taškus, nei rasti savo komandos draugus. Todėl jam būtina kiek pagerinti savo metimą.“

Tačiau šią vasarą krepšininkas įrodinėjo, jog labiau stengiasi rasti savo komandos draugus, nei pats pelnyti taškus. Piktnaudžiavimas metimais anksčiau buvo laikomas vienu didžiausių šio įžaidėjo trūkumų.

Šiuo jo pasiekimu labai džiaugėsi buvęs jo koledžo treneris Jay Wrightas.

Krepšininkui turėtų labai padėti Š.Jasikevičiaus buvimas trenerių štabe.

M.Waynsas galėtų tapti kiek geresne praėjusių metų Lietuvos įžaidėjo versija. Praėjusį sezoną lietuvis įrodinėjo, jog vis dar gali stebuklingai atrasti savo komandos draugus. Tačiau jam jau trūkdavo gebėjimo užbaigti atakas pačiam, jei besiginantys žaidėjai užkirsdavo kelius perdavimui.

„Žalgirio“ naujokas yra greitesnis, gerai veržiasi link krepšio, yra fiziškai pajėgesnis už lietuvį. Taip pat amerikietis yra giriamas už kibią gynybą, kuri visą karjerą buvo vienas didesnių Š. Jasikevičiaus trūkumų.

Gera gynyba nepasižymėjo ir J.Dentmonas, kuriam priimtinesnis buvo chaotiškas ir daug laisvės jam suteikiantis žaidimas. Tad jei M.Waynsas leisis treniruojamas ir sutiks su G.Krapiko pasiūlyta kepšinio filosofija, jis turėtų puikiai pritapti Kauno ekipoje.

Telieka tikėtis, jog savo „Twitter“ paskyroje žaidėjas nemelavo ir tikrai nori padėti kauniečiams tapti geresne komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius