-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 07

Nešvarius baltinius ištraukusiam Pauliui Motiejūnui mecenatas Antanas Guoga drėbė: „Kuo aš kaltas, kad tu ant manęs išeidamas pili tokį š....“

„Mes tarėmės, kokia yra situacija, ir nusprendėme trauktis. Atėjome prieš porą metų į federaciją vienyti, daryti gerus darbus Lietuvai. Bet ypač Europos čempionato metu pamatėme, kad susivienijimas nevyksta. Atvirkščiai – trukdymai. Nutarėme visi – aš, Arvydas Sabonis ir Jonas Kazlauskas – pasitraukti. Buvo ne tik daug neigiamos informacijos, bet ir nesutarimų viduje. Nebuvo produktyvaus darbo“, – dar kartą apie pasitraukimo motyvus iš savo pareigų LRT laidoje „Teisė žinoti“ kalbėjo atsistatydinęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomasis direktorius Paulius Motiejūnas.
Arvydas Sabonis ir Paulius Motiejūnas
Arvydas Sabonis ir Paulius Motiejūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Jonas Kazlauskas per savo karjerą  net keturis kartus atsistatydino. Treneris J.Kazlauskas mėgsta atsistatydinti ir nereikia čia šito fakto taip sureikšminti“, – metė savo argumentus sporto mecenatas ir taip pat pasitraukęs LKF viceprezidentas A.Guoga.

Žurnalistės Ritos Miliūtės rengiamoje LRT laidoje „Teisė žinoti“, kurioje pirmadienį buvo kalbama apie krizę LKF, dalyvavo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, buvęs LKF viceprezidentas A.Guoga, federacijos vykdomasis direktorius P.Motiejūnas, krepšinio specialistas ir Seimo narys Sergejus Jovaiša bei sporto žurnalistai.

Nors ir šioje laidoje buvo bandoma surasti skilimo federacijoje priežasčių, to padaryti nepavyko –  konfrontuojančios pusės liko prie savo nuomonių, o priekaištus atrėmė savo argumentais.

Kuo aš kaltas, kad tu ant manęs išeidamas pili tokį š.... Kodėl tu pradėjai aiškinti, kad aš veržiausi į rūbinę pas komandą? Pasakyk, tu sakei netiesą… Tu turėtum manęs atsiprašyti. Taip negalima elgtis su rėmėjais, – ant P.Motiejūno pyko rinktinės rėmėjas A.Guoga.

Pasibaigus sidabro medaliais vainikuotam Europos krepšinio čempionatui Slovėnijoje, praėjusią savaitę netikėtai sprogo LKF pykčių pūlinys.

Po praėjusį trečiadienį vykusio LKF Vykdomojo komiteto posėdžio iš užimamų pareigų pasitraukti panoro LKF prezidentas Arvydas Sabonis, viceprezidentas A.Guoga, vykdomasis direktorius P.Motiejūnas ir durimis garsiai trinktelėjęs vyriausiasis nacionalinės rinktinės treneris J.Kazlauskas.

Nors iš pradžių A.Sabonis dėl griūties federacijoje kaltino Lietuvos krepšinio komandą ir trenerius per pirmenybes neva spaudusią šalies žiniasklaidą, tačiau po to pripažino, kad nenori dalyvauti vidinėse intrigose. Tuo tarpu treneris J.Kazlauskas pareiškė, kad dėl griūties kaltina federacijos generalinį sekretorių M.Balčiūną, kuris esą kenkė rinktinei. 

Žaidėjų draudimo mįslės

„Kodėl taip atsitiko? Tai viskas labai apipinta netikėtumais... Visų pirma, manęs neįtikino A.Sabonio pasitraukimo motyvai. Žiniasklaidos puolimas? Rimti vyrai taip nedaro. Tik šiomis dienomis atsirado motyvuota kalba, kodėl traukėsi visi – ir kaltinamai krito ant M.Balčiūno. Tačiau aš nesu nei prieš, nei už visus čia susirinkusiuosius. Taip pat noriu aiškumo“, – kalbėjo Seimo narys, praeityje garsus krepšininkas S.Jovaiša.

Dabar tik Kauno „Žalgirio“ klubo direktorius P.Motiejūnas laidoje iškart užsipuolė LKF generalinį sekretorių M.Balčiūną.

„Kokia užduotis yra dirbantiems federacijoje? Tu samdai trenerį ir privalai sukurti jam geriausias sąlygas, kad galėtų rengti komandą. Galime reikšti savo nuomonę, bet negalime komentuoti čempionato viduryje, kad žaidimas nėra geras. Negalima kritikuoti.

Generalinio sekretoriaus pareigybė skaldo Lietuvos krepšinį ir Europoje. Puikiai žinome visas bylas su „FIBA Europe“. Taip pat tie straipsniai. Su A.Saboniu ir treneriu J.Kazlausku kiekvieną vakarą sėsdavome kalbėtis, ką reikia gerinti, kas gerai, kas blogai. Norėjosi, kad visi dirbtume į vieną pusę. Bet kai to nebuvo, prasidėjo kalbos, kaip panaikinti trukdžius, ką reikia pakeisti. Sakėme, dirbame kartu, jungiamės, bet to nebuvo. Kai A.Guoga įkalbinėjo A.Sabonį, jis iškart pasakė, kad jei bus tokia situacija, atsistatydins. Kai tik čempionatas parodė, kad nieko nevyksta, buvo prisimintas šis susitarimas. A.Sabonis pasakė: atleiskite, išeinu, susitvarkykite patys... Nebuvo atliekamas būtinas darbas“, – aiškino P.Motiejūnas.

„Norėčiau sužinoti, ko nebuvo komandoje? Ji skraidė užsakytais lėktuvais, visi buvo aprengti, už viską sumokėta, aptarnaujantis personalas dirbo, draudimai. Visi, 98 procentai žaidėjų turėjo draudimus“, – sakė M.Balčiūnas.

„Ne viskas gerai... Pats žinai – Halė, kai ten slidinėjome bei bijojome gauti traumas. Negalėjome suprasti, kodėl tokioje salėje prieš čempionatą turime žaisti. Ir Roberto Javtoko draudimas... Be to, Jono Mačiulio draudimas“, – priekaištavo LKF generaliniam sekretoriui M.Balčiūnui buvęs jo kolega P.Motiejūnas. M.Balčiūnas atkirto, kad draudimai buvo geri, nes dėl jų priekaištų neturėjo net krepšininkų klubai. Bet P.Motiejūnas nenusileido pareiškęs, kad visa laimė, jog niekas čempionato metu negavo traumų.

Portalo Basketnews.lt redaktorius žurnalistas Rokas Buračas paneigė kaltinimus dėl neva užsakytų straipsnių, kuriuose buvo kritikuojamas J.Kazlauskas.

„Man tie kaltinimai yra keistoki“, – sakė R.Buračas.

Tuo tarpu M.Balčiūnas kalbėjo, kad federacija turi savo informacinius partnerius, tačiau niekada nebuvo mokami pinigai ir užsakomi straipsniai.

„Nežinau, kodėl šįkart buvo prisikabinta. Kad kartu su rinktine skrido mūsų partneriai? Tai ir kiti skrido“, – kalbėjo LKF generalinis sekretorius.

„Man labai keistai atrodo, kad J.Kazlauskas bei kiti rūpinasi, ar generalinis sekretorius moka įmesti baudos metimus. Juk buvo – ar moka M.Balčiūnas įmesti baudas? Tai treneris turėtų rūpintis, kad R.Javtokas įmestų baudas, o ne M.Balčiūnas“, – stebėjosi S.Jovaiša.

A.Guoga studijoje susiriejo su P.Motiejūnu

Nebuvo išvengta ir pinigų klausimo – kiek uždirbo J.Kazlauskas.

„Dėl pinigų – visi dirba ir gauna pagal Lietuvos galimybes. Atlyginimas J.Kazlauskui buvo mokamas dalimis“, – apie piniginius reikalus kalbėjo M.Balčiūnas.

„Paulius sėdėjo ant dviejų kėdžių. Jis gavo mano pinigus skirtus – kuo aš kaltas, kad tu ant manęs išeidamas pili tokį š.... Kodėl tu pradėjai aiškinti, kad aš veržiausi į rūbinę pas komandą? Pasakyk, tu sakei netiesą… Tu turėtum manęs atsiprašyti. Taip negalima elgtis su rėmėjais“, – pyko ant P.Motiejūno rinktinės rėmėjas A.Guoga.

Buvęs rinktinės vadovas P.Motiejūnas neatsiprašė: „Ar normalu rašyti straipsnius ir kritikuoti rinktinės žaidimą, kai viskas blogai? O atbėgus į rūbinę džiaugtis ir sakyti, kad visi dirba gerai? Prašau nesusireikšminti. Pavyzdžiui, praėjusią vasarą atėjus į rinktinės treniruotę, atėjo rėmėjų atstovas (A.Guoga, – red. past.). Man, kaip komandos atstovui, tai yra nesuvokiama. Tada tiesiai paklausiau – ar rėmėjams suteikiama teisė ateiti kritikuoti ir reikšti nuomonę?

Dėl pinigų klausimas yra absurdiškas. Atėjęs dirbti į federaciją, susimažinau algą. Uždirbau mažiau, nei anksčiau. Klausimas apie dvi kėdes yra keistas, kai visa federacijos politika buvo tokia, kad negalime federacijoje uždirbti tiek, kiek esame verti. Todėl M.Balčiūnas dirba dar Sporto universitete, mūsų rinkodaros vadovas dirba per tris darbus...“

Tačiau A.Guoga neatlyžo: „Aš buvau patvirtintas komandos vadovu – ar tu buvai patvirtintas? Niekas nežinojo, kad tu vadovas. Ko tu nori, kodėl pili š... ant manęs? Juk yra Vykdomasis komitetas ir ten turi būti sprendžiamas rinktinės vadovo klausimas. O dabar niekas nežino apie tavo paskyrimą. Visą vasarą niekas nežinojo, o po to staiga – vadovas.“

Jei A.Sabonis ir J.Kazlauskas norėtų grįžti kartu, tada tikrai nenorėčiau stoti jiems kelio, – sakė M.Balčiūnas.

M.Balčiūno sąlygos didėja

Žurnalistė R.Miliūtė LKF generalinio sekretoriaus M.Balčiūno paklausė ir itin aktualaus klausimo: „Sakėte, jei J.Kazlauskas sutiks sugrįžti, jūs atsistatydinsite. Treneris pasakė, kad gali svarstyti tokį variantą. Tai kaip?“.

„Mano kontraktas yra toks, kad aš lieku tik iki LKF asamblėjos. Po to – ką išrinks asamblėja, kaip įvertins mano darbą. Jei A.Sabonis ir J.Kazlauskas norėtų grįžti kartu, tada tikrai nenorėčiau stoti jiems kelio. Mano visa pareiga vykdyti sklandžią federacijos veiklą vieną mėnesį. Pauliau, ar normalu, jei I.Zouros pasakytų, kad ateitų į „Žalgirį“ tik tuo atveju, jei tu atsistatydintum. Ar tai normalu, kad keliamai tokie ultimatumai? – klausė P.Motiejūno LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas

„Normalu. Esame samdomi darbuotojai, kurie turi atlikti savo darbą. Kad rinktinei ir krepšiniui būtų geriau. Negali būti kalbų apie asmeniškumus. Tie žmonės pakėlė krepšinį į lygį, koks jis yra. Jei ne Šarūnas Marčiulionis, Arvydas Sabonis, Sergejus Jovaiša, nebūtų nei M.Balčiūno, nei manęs. Negalime sakyti, kad jie per daug burba ir kelia per daug sąlygų. Jie krepšinio kalviai. Mes turime jiems padėti“, – atkirto P.Motiejūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius