Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 02 04

Olimpinės rinktinės vyr. gydytojas Dalius Barkauskas: „Linas Kleiza gali atsigauti iki čempionato, bet duris, ko gero, užvers klubo interesai“

Lietuvos krepšinio rinktinės ir Toronto „Raptors“ puolėjui Linui Kleizui trečiadienį buvo atlikta artroskopinė dešinio kelio operacija. 15min.lt kalbintas olimpinės rinktinės vyr. gydytojas Dalius Barkauskas pasakojo, kokia tai operacija ir prognozavo, kada sportininkas gali pasveikti.
Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas
Lietuvos olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas / Alfredo Pliadžio nuotr.

L.Kleizai buvo atlikta dviguba operacija. Pirmiausia – artroskopinė įplyšusio kelio menisko, o tada kur kas sudėtingesnė to paties kelio mikrolūžio operacija kremzlės defektui panaikinti. „Raptors“ klubo medikai prognozuoja, kad lietuvis negalės rungtyniauti nuo 9 iki 12 mėnesių.

– Ar toks ilgas reabilitacijos laikotarpis tokios operacijos atveju yra normalu?, – 15min.lt paklausė garsiausio Lietuvos sporto mediko, Lietuvos olimpinės rinktinės vyr. gydytojo Daliaus Barkausko.

Kadangi Lino situacijos gerai nežinau, man sunku komentuoti. Bet jei traumuota yra kremzlė, reabilitacija būna ilga.

Kremzlė yra savo kraujotakos neturintis audinys, maitinamas iš sąnarinio skysčio, todėl atsistatinėja labai lėtai. Tokiu atveju reabilitacija užtrunka.

Žinoma, beveik visuomet gydytojai apsidrausdami skiria ilgesnį laikotarpį. Tas saugumo laikotarpis visuomet reikalingas. Net jeigu matoma, kad sportininkas gali sugrįžti, protinga dar šiek tiek palaukti, kad būtų tam tikras užtikrintumas.

Kelio operacijos atvejais paprastai duodamas minimalus laiko tarpas atsistatymui – 6 mėnesiai, bet gali užtrukti ir iki metų. Tai priklauso nuo įvairių sąlygų.

–Kokių?

–Nuo individualių organizmo galimybių, nuo to, kaip efektyviai pravedama reabilitacinė programa, nuo paties pažeidimo specifikos, kiek jis įsisenėjęs ir panašiai. Visa tai turi įtakos atsistatymui.

– Ar tokios operacijos, kokia buvo atlikta Linui, dažnos krepšinyje?

– Nežinau tiksliai, kas Linui buvo daryta, bet kelio sąnario traumos profesionaliame sporte, ypač krepšinyje, nėra retos.

– Ar jūs suteiktumėte viltį Liną Kleizą Europos čempionate vis dėlto išvysti?

– Sunku pasakyti. Nereikia pamiršti ir tokio dalyko kaip klubo interesai. Kad ir kokia trauma bebūtų, o ypač šiuo atveju, kai nebuvo apsieita be chirurginės intervencijos, aš labai abejoju, kad klubas sutiktų išleisti sportininką. Kad ir visiškai atsigavusį.

Po bet kurios operacijos žiūrima labai atsargiai. Neabejoju, kad klubas reikalaus, jog Linas ne tik atsigautų, bet ir pilnai pailsėtų prieš kitą NBA sezoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius