Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 07 19

Dwane'as Casey mano, kad Jonas Valančiūnas taps NBA Vasaros lygos naudingiausiu krepšininku: „Jis auga kaip žaidėjas, o mes – kaip komanda“

„Toronto Raptors“ klubo vidurio puolėjas iš Lietuvos Jonas Valančiūnas jau dabar tituluojamas naudingiausiu NBA Vasaros lygos krepšininku. Galingas lietuvio žaidimas jau padarė įspūdį ne vienam krepšinio specialistui.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interneto portalas nba.si.com tekstą apie J.Valančiūno dominavimą Vasaros lygoje pradeda įdomiu pastebėjimu: „priešininkų aukštaūgiai negali nieko padaryti, kad ir kiek jų treneriai berėktų paprastą frazę – nepašok“.

Kai J.Valančiūnas veržiasi nugara link krepšio, jis laiko kamuolį ausų aukštyje ir nuolat bando suklaidinti savo varžovus. Jis daro vieną klaidinantį judesį po kito ir galiausiai vis tiek palieka varžovą už nugaros, nes pastarasis pašoka, o J.Valančiūnas lengvai pelno dvitaškį arba deda iš viršaus.

„Nešok“ – tai frazė, kuri Vasaros lygos aikštėse girdisi ypač dažnai, kai baudos aikštelėje grumiasi J.Valančiūnas.

„Matau, kaip gimsta superžvaigždė. Jis vis dar toks nėra, tačiau, manau, kad ateityje jūs tai pamatysite. Jonas auga kaip žaidėjas, o kartu su juo mes augame kaip komanda“, – sakė „Raptors“ treneris Dwane'as Casey.

VIDEO: Jono Valančiūno dėjimas mače su „Nuggets“

Nba.si.com rašo, kad Vasaros lygoje ypač jaučiama padidėjusi J.Valančiūno fizinė jėga – jis atrodo kaip „vyras tarp vaikų“.

„Jis demonstruoja puikų metimą pašokus, metimus kabliu, puikų kojų darbą., koncentraciją. Jis taip pat stebėtinai ramiai tvarkosi, kai prieš jį dvigubinama gynyba, puikiai perdavinėja kamuolį, o gynyboje ypač pagerino kovą dėl atšokusių kamuolių, pozicijos užsiėmimą“, – rašo nba.si.com.

J.Valančiūnas NBA Vasaros lygoje yra trečias pagal pelnomus taškus (vid. 18,8), penktas pagal atkovojamus kamuolius (vid. 10), o krepšį atakuoja 56 proc. taiklumu.

D.Casey teigimu, pagrindinis J.Valančiūno žaidimo Vasaros lygoje tikslas nėra stumdimasis su varžovų aukštaūgiais ir fizinės jėgos demonstravimas.

„Mes nenorime, kad jis žaistų vien naudodamasis fizine jėga. Norėjome, kad jis išnaudotų savo progas, skaitytų varžovų gynybą, priimtų teisingus sprendimus perduodamas kamuolį. Norime, kad jis pajustų žaidimo greitį, kadangi čia nėra tokių galingų vaikinų kaip Roy'us Hibbertas ar Brookas Lopezas. Kol kas Jonas dirba puikiai, žaidžia teisingai, gerai perdavinėja kamuolį ir pateisina mūsų tikslus“, – pasakojo D.Casey.

„Raptors“ treneris teigė, kad kitą sezoną NBA lygoje Lietuvos nacionalinės krepšinio rinktinės kandidatas gali laukti kur kas daugiau žaidimo laiko. Praėjusį sezoną J.Valančiūnas aikštėje vidutiniškai praleisdavo beveik po 24 minutes.

„Kitą sezoną kamuolį Jonas lies kur kas dažniau. Kai tik jis dar labiau suaugs ir galės imtis atsakomybės būti žmogumi, per kurį vystomas komandos žaidimas, bus puiku. Labai geras dalykas, kad mes galėsime nuimti dalį spaudimo nuo DeMaro DeRozano ir Rudy Gay'aus. Kai Jonas bus su kamuoliu po krepšiu, jie galės išnaudoti laisvus plotus, kirsti į baudos aikštelę. Tai tikrai bus gerai ir šiems vaikinams spaudimas sumažės“, – apie būsimą J.Valančiūno vaidmenį komandoje pasakojo D.Casey.

VIDEO: Jacko Sikma žaidimas.

„Raptors“ treneriui J.Valančiūno klaidinantys judesiai primena NBA 8-9 dešimtmetyje žaidusį Jacką Sikma. Lietuvis sugeba puikiai pašokdinti varžovų gynėjus ir moka „išlaukti“ kol atsiras proga juos apžaisti. Vis dėlto J.Valančiūnas bet kuriuo metu gali ir mesti į krepšį iš vietos ar atlikti perdavimą komandos draugui.

„Jis tobulina šį savo veiksmą ir jau daro jį kone tobulai. bet kurią akimirką jis gali išmesti paprasta metimą arba tave pašokdinti ir palikti už nugaros. Tai bus labai naudinga“, – teigė D.Casey.

„Raptors“ komandos treneris nepamiršo pasidžiaugti ypač pagerėjusiu J.Valančiūno bendravimu ir nuolat tobulėjančia anglų kalba.

„Jo anglų kalba yra dešimt kartų geresnė nei mano lietuvių. Jo kalba labai patobulėjo. Pernai aš galėdavau ant jo šaukti, o jis tiesiog atsakydavo „gerai treneri“, nors net neįsivaizdavo, ką aš sakau. Dabar jis jau išmoko NBA žodžius ir slengą. Tai labai gerai, nes bendravimas tapo lengvesnis, jam ir žaisti dėl to kur kas paprasčiau“, – lietuvį gyrė D.Casey.

Galiausiai krepšinio specialistas teigė, kad „centras“ tikrai turėtų tapti geriausiu NBA Vasaros lygos žaidėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius