Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 17

Paulius Jankūnas: „Norime padovanoti Kaunui ir LKL čempionų žiedus“

Po metų pertraukos į Kauno „Žalgirį“ sugrįžęs Paulius Jankūnas patvirtino savo aukštą meistriškumą – žalgiriečių kapitonas tapo vienu naudingiausių Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliaraus sezono krepšininkų.
BBL triumfo akimirkos
Triumfo akimirkos. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Pagal efektyvumo koeficientą kaunietį aplenkė tik Utenos „Juventus“ lyderis Aurimas Kieža, tačiau šio žaidėjo komanda LKL rikiuotėje liko penkta.

„Smagu, kad laimėjome visas nacionalinio čempionato dvikovas. Tai – įspūdingas rezultatas. Ketiname šią seriją pratęsti ir atkrintamosiose varžybose“, – išskirtiniame interviu dienraščiui „Kauno diena“ sakė P.Jankūnas.

– Pauliau, kaip jūs asmeniškai vertinate LKL reguliarų sezoną? Jei prieš čempionato startą kas nors būtų pasakęs, kad laimėsite visas 24 rungtynes, ar būtumėte su tuo sutikęs?

– Prieš varžybas mažiausiai galvoju apie tai, kaip jos galėtų susiklostyti. Tiesiog eini į aikštę ir kauniesi. Sezonas – neblogas. Gal kiek nuvylė rezultatai Eurolygos ar VTB Vieningosios lygos turnyruose, tačiau mes reabilitavomės Lietuvos krepšinio federacijos taurės bei Baltijos lygos finaluose. Daug ir sunkiai dirbame, kiekvienose rungtynėse vis geriau suprantame vieni kitus, jaučiame, kaip gerėja žaidimas. Apie sausą LKL seriją tikrai negalvojome. Pagrindinis tikslas buvo užimti pirmą vietą, kad turėtume savos aikštės pranašumą lemiamose kovose. Smagu, kad viskas taip išėjo. Norime LKL pirmenybes baigti pergalingai ir padovanoti Kaunui trečią sezono trofėjų – LKL čempionų žiedus.

– Ar „Žalgiris“ šiemet toks stiprus, ar kitos LKL komandos – susilpnėjusios?

– „Žalgiris“ šiemet tikrai nėra silpnas (šypsosi). Konkurencija tarp LKL komandų – irgi nemaža. Nors ir laimėjome visas dvikovas, išliejome nemažai prakaito. Anksčiau šalies krepšinio mėgėjams labiausiai rūpėjo tik „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ akistatos. Šiemet jau ne tik šių komandų susirėmimai buvo įdomūs, o ir patiems grandams teko nemažai pavargti, stengiantis palaužti ambicingų vidutiniokų pasipriešinimą.

– Pirmą kartą per LKL istoriją čempionate rungtyniavo 13 komandų. Ar ne per daug?

– Lietuva – krepšinio valstybė. Vis dėlto mane kartais aplanko mintis, kad iš dviejų kurių nors vidutinių komandų būtų galima suburti vieną gerą. Klubų skaičių būtų galima šiek tiek pakoreguoti. Dabar mūsų krepšinyje atsirado nauja mada: kiekvieno kaimelio kiek daugiau pasiekusi ekipa kaipmat pradeda deklaruoti ambicingus planus ir prašosi į LKL. Mano nuomone, elitinėje šalies lygoje turi žaisti tik stipriausios komandos, turinčios ne vienų ar dvejų metų istoriją. Derėtų sukurti sistemą, kad lygoje būtų kuo mažiau vienadienių klubų.

– Palyginkite 2003–2009-ųjų LKL, kai atstovavote „Žalgiriui“, su šiemečiu čempionatu, kai vėl sugrįžote, metus praleidęs Maskvos srities „Khimki“ ekipoje.

– Čempionato lygis gerokai aukštesnis. Anksčiau intrigos būdavo daug mažiau. „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, toliau – „Šiauliai“, o atotrūkis iki likusių komandų – milžiniškas. Dabar ekipų pajėgumas vienodesnis, daugiau lygiaverčių komandų, nemažai perspektyvių jaunų krepšininkų, būrys gerų žaidėjų sugrįžo po klajonių užsienyje.

– Ar labai skiriasi Rusijos ir Lietuvos krepšinio čempionatai?

– Kad ir kaip sparčiai kiltų mūsų klubinis krepšinis, lygintis su Rusijos klubais mes dar negalime. Kiekviena Rusijos komanda turi po 4–5 aukščiausio lygio krepšininkus, ragavusius Eurolygos ar NBA duonos. Daug didesni klubų biudžetai. Lygintis su rusais mums dar yra gerokai per anksti.

– Užsiminėte, kad Lietuvos krepšinyje atsirado naujų perspektyvių žaidėjų. Kuriuos jų išskirtumėte?

– Šį sezoną ryškiai sužibo Jono Valančiūno žvaigždė, labai sėkmingai Prienų „Rūdupyje“ žaidžia „Žalgirio“ paskolinti vaikinai – Adas Juškevičius, Vytenis Lipkevičius, Povilas Butkevičius.

– Su kuria komanda, be „Lietuvos ryto“, šį LKL sezoną buvo sunkiausia žaisti?

– Labai gerai prisimenu pirmas rungtynes Prienuose. Mes tuo metu ruošėmės Eurolygos kovoms ir „Rūdupio“ rimtai neįvertinome. O jauna komanda priešinosi iš paskutiniųjų ir pridarė daug rimtų problemų. Vos nepralaimėjome.

– Ar buvo ekipų, iš kurių šį sezoną tikėjotės solidesnio žaidimo, bet jos jus nuvylė?

– Šiek tiek nustebino Klaipėdos „Neptūnas“. Uostamiesčio klubas turi tikrai gerų krepšininkų, patyrusį trenerį, bet po reguliaraus sezono užėmė per žemą vietą. Buvo atkarpa, kai „Neptūnas“ demonstravo aukšto lygio krepšinį, bet vėliau pateko į duobę. Gal įtakos turėjo trenerių kaita, kurios nepavyko išvengti ir daugumai kitų lygos komandų? Ketvirtfinalyje kovoti su klaipėdiečiais tikrai nebus lengva, ypač jų aikštėje.

– Šiemet nemažai diskusijų sukėlė arbitrų darbas. Kaip įvertintumėte teisėjavimą LKL pirmenybėse?

– Arbitrų darbo nenorėčiau vertinti. Negalėčiau pasakyti, kad per pastaruosius kelerius metus teisėjavimas būtų pagerėjęs ar suprastėjęs. Mes stengiamės dirbti savo darbą, o teisėjai – savąjį. Kaip visi žmonės, taip ir teisėjai kartais klysta.

– Reguliaraus sezono pabaigoje į viešumą iškilo lažybų skandalas. Ką manote apie jį?

– Lažybomis nesidomiu ir nenorėčiau šios istorijos komentuoti. Aišku, tokie įvykiai meta šešėlį visai sporto šakai ir reikėtų stengtis, kad pavyktų tokių dalykų išvengti.

– Ar jaunų Lietuvos talentų neužgožia užsienio šalių žaidėjai?

– Manau, visi šalies krepšinio mėgėjai sutiks, kad būtų labai gerai, jeigu dauguma šalies klubų orientuotųsi į vietinius krepšininkus. Tokiu būdu sutrauktume dar daugiau žiūrovų į krepšinio arenas. Tačiau geras legionierius taip pat sustiprina komandą, jaunesni žaidėjai gali iš jo pasimokyti. Gyvename kosmopolitiškais laikais. Dabar legionierių turi praktiškai visos komandos. To neišvengsime. Vis dėlto reikėtų juos rinktis kiek atidžiau, kad geriau apmokamas užsienio krepšininkas neužimtų talentingo vietinio sportininko vietos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius