Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 17

Pirmieji Jono Valančiūno žingsniai NBA: be ryžto, patirties ir su lūkesčių našta

Jonas Valančiūnas 2011 metų naujokų biržoje buvo pasirinktas 5 šaukimu, tačiau jo atvykimo „Raptors“ teko laukti dar metus. Nepaisant to, 7 pėdų ūgio lietuvis praėjusį sezoną sužibo kaip vienas geriausių jaunų aukštaūgių krepšinyje.„dimemag.com“ žurnalistas Timas Brandlas supažindina skaitytojus su naująja Toronto „Raptors“ viltimi.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NBA

Jis dominavo prieš dvi vasaras vykusiame pasaulio devyniolikmečių čempionate, kuriame pirmavo pagal pelnytus taškus (23), atkovotus kamuolius (13,7) ir blokuotus metimus (3,2) bei padėjo Lietuvos rinktinei iškovoti pirmenybių auksą.

Atstovaudamas „Lietuvos rytui“, Valančiūnas pasiekė 26,7 naudingumo balų rodiklį. Krepšininkas vilkėjo nacionalinės Lietuvos rinktinės marškinėlius Londono olimpiadoje, kur buvo jauniausias komandos narys. Tačiau aukštaūgis per vidutiniškai 10 žaidimo minučių galėjo pasigirti kukliais skaičiais statistikos grafose – 4,4 taško ir 4 atk. kam.

Nuo tada, kai Valančiūnas buvo pašauktas naujokų biržoje, jis buvo pripažintas 2011 m. pasaulio devyniolikmečių čempionato naudingiausiu žaidėju, 2011 m. perspektyviausiu Europos krepšininku (prisijungė prie tokių žaidėjų kaip Ricky Rubio, Janas Vesely ir Rudy Fernandezas, 2011 m. geriausiu Lietuvos krepšininku, 2012 m. LKL žvaigždžių dienos naudingiausiu žaidėju bei 2012 m. Europos taurės turnyro „kylančia žvaigžde“.

Akivaizdu, kad į NBA atvykęs vidurio puolėjas yra neatsiejama dalis ilgalaikiuose Toronto klubo planuose. Jis jaunas, talentingas, darbštus ir stebėtinai atletiškas. „Raptors“ gerbėjai yra įpratę matyti ketvirto ir penkto numerio pozicijose rungtyniaujančius krepšininkus, besisukiojančios prie trijų taškų linijos, tačiau lietuvis nebijo kieto žaidimo baudos aikštelėje.

Jonas – stambi žuvis šios organizacijos ateityje

„Jis daro tiek daug dalykų, kurie nebūtinai matosi statistikoje. Ten nepamatysi, kiek progų jis sukūrė komandos draugams. Jis – toks vaikinas, kuris naudingas komandai visapusiškai. Šiam vaikinui yra 20 metų, ir jis – stambi žuvis šios organizacijos ateityje“, – teigė „Raptors“ vadybininkas Bryanas Colangelo.

Valančiūnas draugiškose NBA rungtynėse debiutavo praėjusią savaitę rungtynėse prieš Detroito „Pistons“. Pirmame susitikime per 13 minučių jis pelnė du taškus (1/2 dvit.), blokavo du metimus ir surinko 8 naudingumo balus. Antroje dvikovoje lietuvis aikštelėje praleido 29 minutes, per kurias įmetė 11 taškų (4/7 dvit.), sugriebė 8 kamuolius ir atliko rezultatyvų perdavimą.

Puolime Valančiūnas dažniausiai žaidė su „Raptors“ italu Andrea Bargnani, su kuriuo sudarė efektyvų 7 pėdų aukštaūgių duetą aikštelėje.

Pirmose NBA rungtynėse Valančiūno užtvara sukūrė jam progą pelnyti pirmuosius taškus po Jose Calderono perdavimo, su juo lietuvis identiškai grasė varžovų krepšiui ir antrame susitikime. Komandos stratego Dwane‘o Casey teigimu, toks aukštaūgio judėjimas aikštelėje atveria duris puolime kitiems „Raptors“ žaidėjams.

Nors Valančiūnas nesulaukė tonos perdavimų iš komandos draugų, tačiau, turėdamas kamuolį savo rankose, jis atrodė neryžtingai. Jis retai stengdavosi žaisti vienas prieš vieną su savo varžovu. Lietuvis pasižymėjo ir keliomis nedovanotinomis klaidomis. Dalis šių nesėkmingų epizodų galėjo būti susiję su blauzdos traumos pasekmėmis.

Nesėkmingą žaidimą puolime naujokas atpirko kitoje aikštelės pusėje. Abejose rungtynėse jis atrodė užtikrintai baudos aikštelėje, gindamasis prieš Gregą Monroe ir Austiną Daye. Jo ilgos rankos ir kojų vikrumas varė į neviltį „Pistons“. Valančiūno pastangas ginantis vainikavo du blokuoti metimai ir perimtas kamuolys. Jam taip pat pavyko išvengti problemų dėl asmeninių pražangų (4 pražangos per 42 minutes). Tai buvo nemaloni tendencija Jonui rungtyniaujant Europoje.

Antrose rungtynėse matėsi akivaizdi lietuvio pažanga kovoje dėl atšokusių kamuolių – jis iš viso sugriebė 8 kamuolius (5 ginantis ir 3 puolant).

„Raptors“ gerbėjams pirmosios Valančiūno akimirkos aikštelėje turėtų kelti optimistines nuotaikas. Atsižvelgiant į ribotas Valančiūno minutes aikštelėje, sunku būti nusivylusiam jo pasirodymu.

„Šiam jaunuoliui keliami labai dideli lūkesčiai, kurie šiuo metu yra tiesiog nerealūs. Vienintelis būdas – mokytis. Išeiti į aikštelę ir savo kailiu visa tai patirti“, – kalbėjo komandos treneris D.Casey.

VIDEO: Jonas Valanciunas Dunk - Oct. 12, 2012

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius