Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 19

„Raptors“ viceprezidentas: Jono Valančiūno talentas labai intriguojantis

Šį sezoną Toronto „Raptors“ 2011 metų naujokų biržos penktojo šaukimo Jono Valančiūno adresu girdėjome tik pagyrimus. Praėjusią savaitę jis gavo dar vieną apdovanojimą – buvo pripažintas geriausiu Europos 2011 metų jaunuoju krepšininku.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Sportoakimirka.lt nuotr.

Vis tik informacijos apie J.Valančiūną dažnai būna mažoka. Džiugu, jog Toronto „Raptors“ vadovybė, su tarptautinių skautų padalinio viceprezidentu Maurizio Gherardini priešakyje, nuolatos stebi lietuvį iš arti.

„Visuomet stengiuosi vykti ten, kur žaidžia perspektyvūs žaidėjai ir sekti juos iš arti. Mes esame laimingi, jog mums pavyko pasikviesti jauną ir labai perspektyvų užsienietį žaidėją ir tikimės, jog jis bus svarbi mūsų komandos dalis ateityje. Norėčiau su juo praleisti šiek tiek laiko kartu, iš arti pasižiūrėti, kaip jis žaidžia ir pasistengsiu būti šalia šiuo ypatingu jo karjeros momentu“, – teigė M.Gherardini.

„Mes esame laimingi, jog mums pavyko pasikviesti jauną ir labai perspektyvų užsienietį žaidėją ir tikimės, jog jis bus svarbi mūsų komandos dalis ateityje.“

Po birželį įvykusios naujokų biržos „Raptors“ stovykloje nebuvo laimingesnio žmogaus už M.Gherardini, kuris jaunąjį J.Valančiūną sulygino su Tysonu Chandleriu. Šis palyginimas vis dar išlieka ir stebint lietuvio žaidimą šį sezoną.

„Mes kalbame apie vaikiną, kuris tobulėja dienomis. Kartu stebėsime jo progresą ir sužinosime, kada jis išnaudos savo potencialą. Galima rasti palyginimų, tačiau Jono talentas yra labai intriguojantis ir kai jis pilnai atsiskleis, jis taps kur kas universalesniu krepšininku. Jonas turi talentą tapti aukščiausios klasės universaliu aukštaūgiu“, – tęsė M.Gherardini.

Europos krepšinio sezonas yra kitoks nei JAV koledžų ar NBA pirmenybių. Čia rezultatus reikia vertinti, atsižvelgiant į lygų pajėgumą.

„Dabar jo komanda žaidžia trijose lygose vienu metu: Lietuvos krepšinio lygoje, VTB Vieningoje lygoje ir Europos taurės turnyre. Tai reiškia, jog į savaitę komanda turi sužaisti 2-3 mačus.

Nėra jokios abejonės, jog Europos taurės turnyro lygis yra aukštesnis nei JAV koledžų pirmenybių, tačiau sunku lyginti, kai kalba eina apie skirtingo amžiaus krepšininkus, besirungiančius tarpusavyje. Jonas kovoja su vyrukais, kurie profesionaliame krepšinyje yra jau ne vienerius metus“, – pripažino italas.

Šį sezoną J.Valančiūnas Europos taurės turnyre sužaidė 10 susitikimų, kuriuose vidutiniškai pelnydavo 9,6 taško, atkovodavo 7,6 kamuolio ir blokuodavo 1,6 varžovo metimo. „Last 16“ etape lietuvis pirmauja pagal blokus ir atkovotus kamuolius. Žvelgdami iš Šiaurės Amerikos krepšinio pusės, mes turime pasižiūrėti, kaip J.Valančiūnui sekasi žaisti prieš buvusius NBA lygos vidurio puolėjus.

Kai „Lietuvos rytas“ žaidė su „Lokomotiv Kuban“ komanda, J.Valančiūnui teko susidurti su NBA patirties turinčiu Primožu Brežecu. Lietuvis per 23 minutes pelnė 8 taškus ir atkovojo 13 kamuolių. Tik keletas JAV koledžų aukštaūgių yra pajėgūs kaip lygūs su lygiu žaisti prieš 32 metų NBA veteraną svarbiose rungtynėse.

VTB lygoje taip pat rungtyniauja keletas elitinių Europos klubų. Tokių, kaip Maskvos CSKA.

„Stebėjau jį gyvai, kai “Lietuvos rytas„ žaidė su Maskvos CSKA. Komanda, kuri šiuo metu yra viena iš geriausių Europos krepšinyje. Valančiūno komanda pralaimėjo, tačiau kovėsi iki pat pabaigos, o Jonas žaidė tikrai sėkmingai prieš aukštaūgius iš Maskvos. Susitikime su CSKA jam teko susidurti su Krstičiumi, Khryapa ir Kirilenko. Tokių akistatų JAV koledžų rungtynėse nebūna“, – pripažino M.Gherardini.

Valančiūnas VTB lygoje sužaidė 12 rungtynių, kuriose vidutiniškai pelnydavo 10,1 taško, atkovodavo 7,6 kamuolio ir blokuodavo 1,5 varžovų metimo, tačiau dvejuose susitikimuose su Nenadu Krstičiumi ir Andrejumi Kirilenka iš Maskvos, jis vidutiniškai rinkdavo 11,5 taško ir atkovodavo 8,5 kamuolio. Tai įrodo, jog jis jau dabar yra pajėgus žaisti sėkmingai prieš NBA aukštaūgius.

Lietuvos krepšinio lygos pajėgumas nusileidžia VTB lygiui, tačiau tai vis tiek yra profesionali krepšinio lyga, kurioje žaidžia nemažai gerų komandų. Per 12 susitikimų Valančiūnas vidutiniškai pelnydavo 15,8 taško, atkovodavo 7,4 kamuolio ir blokuodavo 2 varžovų metimus.

Valančiūno progresas šiame sezone labai priklauso nuo „Lietuvos ryto“ vadovybės bei trenerio Aleksandro Džikičiaus. „Raptors“ deda daug pastangų, kad palaikytų puikius santykius su „Lietuvos ryto“ komanda.

Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Valančiūnas
Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Valančiūnas

„Nepamirškite, jog Džikičius nuo 2005 iki 2007 metų praleido Minesotoje, kur dirbo kartu su treneriu Casey.  Jis žino, ko NBA reikalauja iš jauno žaidėjo ir supranta, ką reikia daryti, kad būtum pasirengęs žaisti šioje lygoje. Manau, kad jis labai padeda Jonui. Treneriai Džikičius ir Casey turi nemažai panašumų. Jie palaiko gerus ryšius, nes jau ne vienerius metus yra draugai. Tai puikus sutapimas. Jonui ir mums tai yra labai naudinga“, – tęsė M.Gherardini.

J.Valančiūnas nėra išbaigtas produktas. Su abiejų organizacijų palaikymu šį sezoną jam dar reikia pagerinti daug žaidimo aspektų.

„Jam reikia sutvirtėti fiziškai. Reikia sustiprinti jėgą ir ištvermę, o tai kainuoja daug laiko, nes prie tokių pokyčių turi prisitaikyti visas kūnas. Taip pat Jonui reikia patobulėti gynyboje ir pagerinti kai kuriuos puolimo elementus.

Šiuo metu jis daug dirba ties metimu 3-4 metrų atstumu nuo krepšio. Tai yra elementas, kurio krepšinyje labai reikia. Taip pat jis dirba ties klaidinančių judesių bei žaidimo nugarą arsenalu. Kiekvienose rungtynėse Jono žaidime pamatau naują judesį. Jis nuolatos stengiasi patobulėti įvariose žaidimo pusėse ir tai ne tik žaidimas du prieš du ar nugara į krepšį. Jonas nori savo varžovus nustebinti skirtingais žaidimo elementais. Taip pat jis yra geras baudų metikas. Jam tiesiog reikia pagerinti metimą iš vidutinio nuotolio, kad taptų universalesnis.

Jis tikrai tobulėja. Man teko matyti jį žaidžiantį skirtinguose sezono etapuose pastaruosius 6-8 mėnesius. Jis tikrai progresuoja, nepaisant fakto, kad šie metai jam labai sudėtingi. Jis tikrai sustiprėjęs“, – pripažino italas.

„Jis tikrai tobulėja. Man teko matyti jį žaidžiantį skirtinguose sezono etapuose pastaruosius 6-8 mėnesius. Jis tikrai progresuoja, nepaisant fakto, kad šie metai jam labai sudėtingi. Jis tikrai sustiprėjęs.“

J.Valančiūno karjera Europoje tęsiasi ir netrukus lietuvis žais olimpinių žaidynių atrankoje su savo nacionaline šalies komanda. Tikėkimės, pateks ir į olimpiadą.

„Manau, kad Jonas yra pakankamai naudingas, atsižvelgiant į minutes, praleidžiamas aikštelėje, taškus bei atkovotus kamuolius. Jis tobulėja, tvirtėja ir nuolatos dirba ties žaidimo aspektais ir savo kūnu. Jonas yra labai aktyvus ir žingeidus krepšininkas, tačiau jam reikia laiko. Jis – labai agresyvus, nebijantis aukoti savo kūno dėl komandos. Manau, kad sugebėjimas blokuoti metimus, ko gero, yra geriausias jo žaidimo aspektas šiuo metu. Apibendrinus, mes esame patenkinti Jono tobulėjimu. Nepamirškime, jog jam dar tik 20 metų“, – pripažino M.Gherardini.

Toronto „Raptors“ klubas, suprantama, atsargiai žiūri į šį projektą, nes nežinia, kiek laiko reikės J.Valančiūnui prisitaikyti prie NBA žaidimo braižo. Vis tik M.Gherardini, A.Džikičiaus, komandos draugo Lino Kleizos ir paties J.Valančiūno bendros pastangos turėtų padėti krepšininkui greitai prisitaikyti. 2010 metų jaunių (iki 18 metų) ir 2011 metų jaunių (iki 19 metų) FIBA pasaulio krepšinio pirmenybių čempionas ir naudingiausias krepšininkas turėtų tapti realiu pretendentu į kitų metų geriausio NBA lygos naujoko apdovanojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius