Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 22 /13:26

Šarūnas Jasikevičius padės krepšinio rinktinei, Kęstutis Kemzūra atsisakė Kšištofo Lavrinovičiaus, Martyno Gecevičiaus

Kęstutis Kemzūra apsisprendė. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris antradienį Vilniuje paskelbė sutrumpintą kandidatų sąrašą.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra
Kęstutis Kemzūra / FIBA/Liusjeno Kulbio nuotr.

Lyginant su pirminiu – balandžio viduryje paskelbtu kandidatų sąrašu – į pirmąją rinktinės treniruočių stovyklą Druskininkuose kviečiama penkiais krepšininkais mažiau – ne 24, o 19-a.

Vietos kandidatų sąraše nebeliko Eurolygos čempionui Martynui Gecevičiui, antrajam broliui Kšištofui Lavrinovičiui (Darjušas Lavrinovičius nebuvo pakviestas net į išplėstinį kandidatų sąrašą, – past.), Mindaugui Katelynui, Rolandui Alijevui ir Žygimantui Janavičiui.

„Yra daug gerų žaidėjų, kurių nėra sąraše. Tai nereiškia, kad jie yra blogi ar žaidžia prasčiau. Pažiūrėkite, sąraše nėra net brolių Lavrinovičių. Tiesiog, toks yra mano pasirinkimas. Tokia yra mano vizija, kaip aš matau rinktinę“, – pasirinkimo motyvus aiškino K.Kemzūra.

„M.Gecevičiui sezonas buvo nelengvas, nes jam netekdavo daug laiko praleisti aikštelėje. Šioje pozicijoje turime daug stiprių žaidėjų, tai ir lėmė tokį mano apsisprendimą. Dėl Kšištofo – šioje pozicijoje turime L.Kleizą ir P.Jankūną. Be to, prisibijau ankstesnių brolių traumų, o laukia sunki kelionė už Atlanto. Dar šį sezoną Kšištofui buvo atlikta nugaros operacija. Turime Darių Songailą, kuris gali žaisti dvejose pozicijose – kartais ir vidurio puolėjo“, – dėstė K.Kemzūra.

Rinktinės trenerio pasitikėjimo sulaukė ir ne geriausią sezoną „Žalgirio“ klube žaidęs Tadas Klimavičius.

Š.Jasikevičius tarė „taip“

litnews.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Kęstutis Kemzūra
litnews.lt nuotr./
Šarūnas Jasikevičius ir Kęstutis Kemzūra

Turbūt paskutinį kartą karjeroje padėti rinktinei apsisprendė Š.Jasikevičius. 36-erių įžaidėjas, bijojęs, kad žaidimas rinktinėje gali pakenkti jo klubinei karjerai, nusprendė pabandyti paskutinį kartą sudalyvauti olimpinėse žaidynėse.

„Šarūnas yra pasiryžęs atvažiuoti ir žaisti už rinktinę, – teigė K.Kemzūra. – Neįkalbinėjau nė vieno. Pasakiau, kad jis yra reikalingas. Šarūnas pats supranta, kad tai jam yra paskutinė galimybė patekti į olimpiadą ir joje sudalyvauti. Vienintelė jo dvejonė buvo ar jis patemps kitą sezoną klube, bet jis pakalbėjo su šeima ir apsisprendė atvykti.“

Klaustukas dėl D.Motiejūno

Nors ir buvo įtrauktas į kandidatų sąrašą, vargu, ar rinktinės marškinėlius šiemet pirmą kartą užsivilks vienas perspektyviausių šalies krepšininkų Donatas Motiejūnas. Šiemet Eurolygoje žibėjusiam aukštaūgiui koją kiša nepasirašyta sutartis su Hiustono „Rockets“ klubu.

NBA lygos klubai sutartis su žaidėjais anksčiausiai gali pasirašyti liepos 1 dieną, o olimpinė atranka Venesueloje startuoja jau liepos 2 dieną.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Motiejūnas
I.Gelūno/15min.lt nuotr.
Donatas Motiejūnas

„Dėl D.Motiejūno yra didelis klaustukas. Daug su juo kalbėjau, jis nori atstovauti rinktinei. Tačiau situaciją žinote. D.Motiejūnas sako, kad gali atvažiuoti liepos 2-ą, bet 3 dieną mes jau žaidžiame. Aš jį vis dėl to įtraukiau į sąrašą, bandysime ieškoti kelių, kaip išspręsti šią problemą. Jeigu ne, tikiuosi, kad ateityje jis atvažiuos padėti rinktinei. Jo padėtį reikia suprasti iš žmogiškos pusės, bet galutinį sprendimą turės priimti jis pats“, – kalbėjo K.Kemzūra.

„Negalime apdrausti kontrakto, kurio nėra. Sutarties su „Rockets“ klubu D.Motiejūnas juk dar nepasirašė, – didžiausią problemą įvardino Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. – Šiuo metu kalbamės su keliomis draudimo bendrovėmis, tačiau neaišku, ar tai tenkins „Rockets“ klubą.“

D.Motiejūnas prisijungti prie rinktinės galėtų jau olimpiadoje, jei ši laimėtų kelialapį, tačiau K.Kemzūra apie tokią galimybę kalbėjo atsargiai: „Nežinau, ar tai būtų labai sąžininga iš mano pusės prieš kitą žaidėją, kuris padėjo patekti į olimpiadą. Juk reikėtų, liaudiškai tariant, jį atkabinti, taip sukuriant vietą D.Motiejūnui. Visgi pasakiau, kad D.Motiejūnas būtų pasiruošęs ir tokiam variantui, jis sakė, kad jokių problemų.“

Analogiškoje situacijoje yra ir J.Valančiūnas, kitą sezoną taip pat sieksiantis vietos NBA lygoje. Visgi jaunasis vidurio puolėjas, taip pat dar neturintis sutarties su Toronto „Raptors“, jau yra apsisprendęs: „Jonas tvirtai pasakė, kad žais už rinktinę“, – tikino M.Balčiūnas.

Pirmoje stovykoje turėtų susirinkti apie 13 krepšininkų

Kiek tiksliai kandidatų atvyks į pirmąją treniruočių stovyklą – kol kas neaišku. Sezoną vis dar tęsia Šarūnas Jasikevičius (Atėnų „Panathinaikos“, Graikijos čempionato finale), Donatas Motiejūnas (Gdynės „Asseco Prokom“, Lenkijos čempionato finale), Martynas Pocius (Madrido „Real“, Ispanijos čempionato pusfinalyje), Rimantas Kaukėnas ir Jonas Mačiulis (abu Sienos „Montepaschi“, Italijos čempionato ketvirtfinalyje).

sportoakimirka.lt/BBL mažojo finalo akimirka
sportoakimirka.lt
Antanas Kavaliauskas sulaukė pirmojo kvietimo į rinktinę.

K.Kemzūra skaičiuoja, kad jų turėtų būti apie 13-a. „Aišku, norėtųsi, kad į stovyklą  atvažiuotų visi nuo pradžios, tačiau tei neįmanoma, nes kitiems dar tęsis sezonas. Todėl kandidatų sąraše ir yra ne 15-a, kaip žadėjau, o 19-a pavardžių.“

„Š.Jasikevičius, R.Kaukėnas, J.Mačiulis, M.Pocius turbūt dar žais klubuose, dėl D.Motiejūno – lieka didelis klaustukas, o R.Javtokui gydytojai dėl anksčiau patirtų traumų rekomendavo skirti daugiau poilsio. Jos nėra rimtos, bet senos traumos atsiliepia ir reikalauja daugiau poilsio. Robertas yra valingas ir pasirengęs žaisti“, – tęsė K.Kemzūra.

„Kita vertus, taip šansą gauna jaunieji M.Kuzminskas, A.Juškevičius, D.Dulkys, A.Kavaliauskas. Jie pradės treniruotis su rinktine, o tada žiūrėsime“, – pridūrė rinktinės treneris.

Desantas iš „Žalgirio“

Iš 19-os pakviestų kandidatų oficialiose rungtynėse vyrų rinktinės marškinėlių niekada dar nėra vilkėję penki –  D.Motiejūnas, A.Juškevičius, D.Dulkys, M.Kuzminskas ir A.Kavaliauskas.

Daugiau nei pusė – dešimt kandidatų – šį sezoną žaidė Lietuvos krepšinio lygoje. Net šeši iš jų atstovavo Kauno „Žalgiriui“, du – Vilniaus „Lietuvos rytui“, po vieną – Prienų „Rūdupiui“ ir Kauno „Baltams“ (dalį sezono čia žaidė J.Mačiulis, – past.).

Sutrumpintas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas:

Įžaidėjai:
Mantas Kalnietis (Kauno „Žalgiris“)
Šarūnas Jasikevičius (Atėnų „Panathinaikos“, Graikija)
Adas Juškevičius (Prienų „Rūdupis“)

Atakuojantys gynėjai:
Tomas Delininkaitis (Kauno „Žalgiris“)
Rimantas Kaukėnas (Sienos „Montepaschi“, Italija)
Renaldas Seibutis (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Martynas Pocius (Madrido „Real“, Ispanija)
Deividas Dulkys (Floridos universitetas, JAV)

Lengvieji krašto puolėjai:
Simas Jasaitis Ankaros („Turk Telekom“, Turkija)
Jonas Mačiulis 
(Sienos „Montepaschi“, Italija)
Linas Kleiza (Toronto „Raptors“, Kanada)
Mindaugas Kuzminskas (Kauno „Žalgiris“)

Sunkieji krašto puolėjai:
Paulius Jankūnas (Kauno „Žalgiris“)
Tadas Klimavičius (Kauno „Žalgiris“)
Donatas Motiejūnas (Gdynės „Asseco Prokom“, Lenkija)
Darius Songaila (Valjadolido „Blancos de Rueda“, Ispanija)

Vidurio puolėjai:
Robertas Javtokas (Kauno „Žalgiris“)
Jonas Valančiūnas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Antanas Kavaliauskas (Rygos VEF, Latvija)

Išplėstiniame kandidatų sąraše buvę, bet į pirmąją stovyklą nepakviesti krepšininkai:

Rolandas Alijevas (Samaros „Krasnyje Krylja“, Rusija)
Žygimantas Janavičius (Kauno „Žalgiris“)
Martynas Gecevičius (Pirėjo „Olympiakos“, Graikija)
Mindaugas Katelynas (Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Kšištofas Lavrinovičius (Sienos „Montepaschi“, Italija)

Pasiruošimas startuos po savaitės

K.Kemzūros pasirinkti rinktinės kandidatai į pirmąją treniruočių stovyklą, tradiciškai Druskininkuose, šiemet susirinks kaip niekada anksti – nuo gegužės 30 dienos. Čia startuos beveik penkias savaites truksiantis rinktinės pasiruošimas olimpiniam atrankos turnyrui, kuris Venesueloje vyks liepos 2–8 dienomis. Po savaitės Druskininkuose rinktinė kelsis į pajūrį, kur stovyklaus dar savaitę, prieš išvykdama į Hiustoną (JAV).

Lietuvoje rinktinė sužais ir dvejas draugiškas rungtynes – birželio 16 dieną Klaipėdos „Švyturio“ arenoje su „Eurobasket 2011“ skriaudikais makedonais, o birželio 17 dieną su kita olimpiniam atrankos turnyrui Venesueloje besiruošiančia Graikijos rinktine.

Hiustone Lietuvos rinktinė stovyklaus birželio 20–29 dienomis ir ten sužais dar bent tris draugiškus mačus: 23 ir 29 d. – su Didžiąja Britanija, o 27 d. – su Rusija. Į Venesuelą, kur liepos 2–8 dienomis vyks olimpinis atrankos turnyras, rinktinė persikels birželio 30 dieną.

Atrankos turnyrą Lietuvos rinktinė pradės B grupėje kartu su šeimininke Venesuela ir Nigerija. Iš grupės į kitą etapą pateks dvi rinktinės, kurios varžysis ketvirtfinaliuose. Kelialapiai į olimpiadą iš karto atiteks pusfinalių nugalėtojoms (finalas nebus žaidžiamas), o dėl paskutiniojo – trečiojo – kovos pusfinaliuose pralaimėjusios rinktinės.

Sėkmės atrankoje atveju, krepšinio turnyras Londono olimpinėse žaidynėse vyks liepos 28 – rugpjūčio 12 dienomis. Rinktinė žaidynėms ruoštųsi jau Lietuvoje.

Nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė žaidė visose olimpinėse žaidynėse ir visose penkiose pasiekdavo pusfinalį (1992 m. Barselonoje, 1996 m. Atlantoje ir 2000 m. Sidnėjuje laimėjo bronzos medalius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius