Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 01

Skirtingos nuomonės apie Jono Kazlausko likimą rinktinėje: vieni kalba apie įkalbėjimus likti ekipoje, kiti sako, kad neverta keliaklupsčiauti

Jau trečiadienį Kaune Lietuvos krepšinio federacija (LKF) rengs Vykdomojo komiteto posėdį, kuriame, be kitų klausimų, bus įvertinti šią vasarą įvairiuose turnyruose dalyvavusių dvylikos mūsų šalies rinktinių pasirodymai. Labiausiai intriguojantis klausimas – kokį pažymį 18-ka vykdomojo komiteto narių „parašys“ Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei ir kaip bus įvertintos dviprasmiškos nacionalinės rinktinės trenerio Jono Kazlausko kalbos.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

Jokio pareiškimo nėra

Nors garsus Lietuvos krepšinio specialistas niekur viešai ir aiškiai nesakė, kad trauksis iš rinktinės, buvo ne viena užuomina, kad šį žingsnį jis galėtų žengti. Ar LKF Vykdomojo komiteto nariai balsuotų už tai, kad J.Kazlauskui būtų leista pasitraukti iš Lietuvos rinktinės stratego pareigų?

15min.lt žiniomis, LKF Vykdomasis komitetas neturi jokio J.Kazlausko raštiško pareiškimo dėl atsistatydinimo ir net neturėtų spręsti klausimo dėl stratego likimo – palikti jį komandos vedliu ar leisti pasitraukti.

„Jokių priežasčių atleisti trenerį J.Kazlauską nėra – jis su komanda laimėjo Europos sidabrą. Tai geras rezultatas. Žinoma, jei garsus specialistas pareikštų norą išeiti, ką jau padarysi – keliaklupsčiauti nereikia“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos garbės prezidentas Vladas Garastas.

Jau rytoj J.Kazlauskas išvyksta į Kiniją, kur yra sudaręs dvejų metų sutartį su šalies čempionu Guangdongo „Southern Tigers“ klubu. Būtent tą dieną LKF vertins jo vadovaujamos komandos pasirodymą. Apie rinktinės nuveiktą darbą ir vidines peripetijas Vykdomojo komiteto narius informuos Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis. Jis visą laiką buvo su nacionaline vyrų ekipa.

Dar Europos krepšinio čempionato Slovėnijoje metu J.Kazlauskas užsiminė, kad jis gali ir užbaigti savo karjeros etapą su Lietuvos rinktine. Kita vertus, jis praėjusiais metais pasirašė ketverių metų sutartį, iki Rio de Žaneiro olimpiados.

„Jei J.Kazlauskas pareikštų norą išeiti, ką jau padarysi – keliaklupsčiauti nereikia“, – sakė V.Garastas.

Treneris kalbėjo mįslingai

Nors krepšinio specialistas rugsėjo 21-ąją nedavė aiškiai suprasti, kad trauksis, mįslingos ir atviros jo kalbos leido daryti prielaidas, kad J.Kazlauskas po čempionato galvos apie savo ateitį ekipoje.

„Tie ciklai yra toks dalykas – nusiraminimui ir visa kita. Jeigu viskas sekasi, tada tave aukština, jeigu ne – tai tada purvais apipila. Ciklai yra spaudai, žmonėms, žurnalistams. Mano kredo yra toks – aš savo duoklę Arvydui atidaviau ir daugiau niekam nesu skolingas“, – šnekėjo J.Kazlauskas.

Paprašius paaiškinti, ką reiškia skolos grąžinimas Arvydui Saboniui, Lietuvos rinktinės treneris atsakė: „Jis 1999-aisiais grįžo į rinktinę ir metus man padėjo, kai buvau jos treneriu. Dabar aš jam padėjau. Tokia ir duoklė.“

Treneris taip pat pasvarstė, ar jam sunku treniruoti Lietuvos rinktinę. „Pagalvoju, ar ne per sunku man“, – tąkart atviravo jis.

Praėjusią savaitę J.Kazlauskas LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ aiškino, kad rinktinei buvo kenkiama ir todėl jis jaučia nuoskaudą.

„Tai net nebuvo kritika – buvo noras pakenkti. Jeigu būtų kritika, būtų kita kalba. Žurnalistai rašo, ekspertai kalba apie rungtynes, ir tai yra normalu. O čia buvo užsakyta pora straipsnių, kuriuos greičiausiai užsakė žmonės, dirbantys Lietuvos krepšinio federacijoje. To negali būti, nes buvo suorganizuotas kenkimas komandai“, – sakė J.Kazlauskas.

Komiteto nariai trenerio darbą giria

Ar treneris, paprašęs būti atleidžiamas, sulauktų LKF Vykdomojo komiteto narių palaikymo?

Antanas Guoga, LKF viceprezidentas: „Jonas turėtų likti savo poste. Taip, buvo nemažai emocijų, nemažai kritikos – juk žiniasklaida tam ir yra, kad savotiškai kontroliuotų situaciją. Manau, tai komandai buvo naudinga – dabar jos viduje mikroklimatas yra puikus. Aš manau, kad atstatydinimo ar atsistatydinimo klausimo Vykdomajame komitete neturėtų būti. Net jei jis žodžiu paprašytų, kad jį atleistume, reikėtų J.Kazlauską atkalbėti nuo tokio žingsnio. Juk jis dirba gerai, turi solidų ketverių metų kontraktą... Kodėl jis turėtų išeiti? Dėl kai kurių pasisakymų? Nežinau, ar tai rimta.“

Adomas Klimavičius, LKL atstovas: „Jo vietoje nedirbčiau – nedėkinga vieta ir nedėkinga situacija (juokiasi). Pas mus per daug profesionalų, kurie komentuoja... Ką esi pasiekęs, niekam neįdomu – svarbiausia yra tai, kas vyksta dabar. O dabar J.Kazlausko laukia pasaulio krepšinio čempionatas Ispanijoje. Jis žino, kad tai dar didesnė atsakomybė ir dar didesnė trijų milijonų specialistų kritika. Šiais metais buvo labai daug neobjektyvaus vertinimo – aš negaliu „prasibrauti“ į Jono širdį ir pasakyti, ar ta kritika jam nesužeidė širdies. Šiandien aš galiu tik aiškiai pasakyti – J.Kazlauskas yra matematikas ir jis viską suskaičiuos, sudėlios į matematines formules ir žinos, kaip reikia elgtis. Juk jis gyvas žmogus – asmeniškai aš jam neturiu jokių pretenzijų. Vien tik pagarba. Jei manęs klausiate, ar aš balsuočiau už jo atsistatydinimą, tai pasakysiu – aš jo neskyriau rinktinės treneriu. Nelabai galėčiau jį iš pareigų ir atleisti.“

„Kiekvienas turi savo poziciją ir būna nesutarimų... Kitas klausimas: kodėl iškilo J.Kazlausko atsistatydinimo galimybės?“ – svarstė K.Pilipauskas.

Vladas Garastas, LKF garbės prezidentas: „Formaliai – nėra jokių priežasčių galvoti apie kitą rinktinės trenerį. Man tik nepatinka tos kalbos apie skolas, galimus atsistatydinimus. Tai taip išeina, kad ir Antanas Sireika skolingas Arvydui Saboniui, kad šis žaidė „Žalgiryje“. Tai, žinoma, kalbu juokaudamas... Jei rimtai: neturėtų būti jokių dviprasmybių – nori dirbti, dirbi, nenori – ryžtingai pasakai. Jei J.Kazlauskas pareikštų norą išeiti, ką jau padarysi – keliaklupsčiauti nereikia“.

Dainius Čiuprinskas, Lietuvos moksleivių krepšinio lyga: „Kiek aš žinau, Arvydas Sabonis pristatys rinktinės pasirodymo niuansus Europos čempionate Slovėnijoje, apie jokius atsistatydinimus nėra ir kalbos. Net neabejoju, kad mes nešnekėsime apie rinktinės vedlio pasitraukimą iš pareigų. Dėl dviprasmybių: klauskite Jono, jis turėtų viską aiškinti: kokias jis ten savo vidines mintis išdėstė. Sportinis rezultatas yra, ir tai yra pagrindinis rodiklis tiek komandai, tiek ir treneriui.“

Kęstutis Pilipauskas, LKF viceprezidentas, Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija: „Reikia kalbėti apie tai, koks būtų J.Kazlausko požiūris į visus klausimus bendrame kontekste, o ne vienas ar kitas kontekstas. Žinoma, treneris išvyks, bet gal kas galės aiškiai sudėlioti jo mintis, kuo J.Kazlauskas nėra patenkintas ir kur yra pagrindinė priežastis. Bet jei žmogus nenorės dirbti – tu niekaip jo nepriversi būti treneriu ar dar kažkuo... Kiekvienas turi savo poziciją ir būna nesutarimų... Kitas klausimas: kodėl iškilo J.Kazlausko atsistatydinimo galimybės? Kokios aplinkybės nulėmė, kad treneris nutarė vienaip ar kitaip kalbėti apie pasitraukimą? Į šiuos klausimus norėčiau išgirsti atsakymus Vykdomojo komiteto posėdyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius