Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 25

Talentų desantas NBA – 2014 metų Naujokų birža bus geriausia per visą dešimtmetį?

Planuojama, kad 2014 metų NBA naujokų birža bus geriausia per dešimt metų. Paskutinį kartą tiek daug būsimų žvaigždžių stipriausios pasaulio lygos duris pravėrė 2003 metais. Tuomet lygą papildė NBA karaliumi tituluojamas LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas, Carmelo Anthony bei daugybė kitų žaidėjų, kurie yra tvirti savo komandų startinio penketo nariai. Planuojama, kad šių metų NBA naujokai taip pat taps neabejotinais savo komandų lyderiais. 15min.lt apžvelgia dešimt žaidėjų, kuriems žinomiausi NBA naujienų portalai šiemet skiria aukščiausias vietas.
NBA naujokų birža
NBA naujokų birža / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 NBA Krepšinis

1-2. „Cleveland Cavaliers“ ir „Milwaukee Bucks“: Jabari Parkeris ir Andrew Wigginsas

Apie šiuos krepšininkus, kaip būsimus pirmuosius naujokų biržos šaukimus, šnekama daugiau nei metai. Iš pirmo žvilgsnio, tai labai panašūs krepšininkai: aikštelėje užima tą pačią lengvojo krašto poziciją, abiem yra po 19 metų, identiškas ir jų ūgis – 203 cm.

Tačiau, komanda, pasirinkusi vieną ar kitą, gaus skirtingus dalykus. Neabejojama tik dėl vieno – abu žaidėjai turėtų tapti bet kurios komandos lyderiais.

J.Parkeris, sverdamas 110 kilogramų, už savo oponentą yra sunkesnis dvidešimčia kilogramų. Todėl žaidėjo fiziniai duomenys jau dabar laikomi tinkamais NBA žaidimui.

Esminis skirtumas tarp šių žaidėjų yra jų svoris ir ką jis nulemia aikštelėje. J.Parkeris, sverdamas 110 kilogramų, už savo oponentą yra sunkesnis dvidešimčia kilogramų. Todėl žaidėjo fiziniai duomenys jau dabar laikomi tinkamais NBA žaidimui.

Pagrindiniai žaidėjo privalumai: geras metimas, fizinė jėga, lemianti, jog J.Parkeris gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių, gali stumdytis po krepšiu.

Tačiau didelis svoris lemia ir tai, jog lengvajam kraštui trūksta staigumo, jis lengvai pameta greitesnius oponentus, priešininkai išprovokuoja jį pasirinkti prastas situacijas metimui.

A.Wigginsas išsiskiria neįtikėtinu atletiškumu, sprogstamąja galia. Dėl ilgų rankų, kurios siekia net 213 cm, varžovams yra sunku prieš jį atakuoti. Specialistai mano, kad atletas turi galimybių tapti aukščiausios prabos žaidėju, bet pirmajame sezone jo rezultatai nebus išskirtiniai.

Pirmiausia koją jam kiša tai, jog žaidėjas prastai varosi kamuolį kairiąja ranka, todėl daro daug klaidų. Taip pat manoma, kad kanadietis gali būti nepasiruošęs žaisti aukščiausiu lygiu psichologine prasme.

Patikimi NBA šaltiniai teigia, kad po to, kai paaiškėjo, jog dėl traumos teks atsisakyti Joelio Embiido paslaugų, „Cleveland Cavaliers“ pasirinks jau dabar naudos duoti galintį J.Parkerį. A.Wigginsas turėtų būti pašauktas antruoju numeriu „Milwaukee Bucks“ ekipos, kuri nemanoma, jog praleis galimybę įsigyti būsimą NBA žvaigždę.

VIDEO: NBA Rooks: Andrew Wiggins -- Pride of Canada

3-4. „Philadelphia 76ers“ ir „Orlando Magic“: Joelis Embiidas ir Dante Exumas

Manoma, kad trečiu ir ketvirtu šaukimais NBA lyga turėtų papildyti du užsieniečiai. Iš Kamerūno kilęs vidurio puolėjas J.Embiidas ir Australijoje gimęs įžaidėjas D.Exumas.

Dar prieš porą savaičių buvo neabejojama, kad kamerūnietis bus pasirinktas pirmuoju šaukimu. Tačiau, „Cleveland Cavaliers“ medikų atrastas stresinis lūžis afrikiečio kojoje pakoregavo situaciją NBA naujokų biržoje.

Vis dėlto tai nesutrukdys žaidėjui būti pašauktam vienam iš pirmųjų. Žaidėjo talentu neabejoja niekas.

Aukštas ir atletiškas australas, manoma, pagyvins bet kurios jį pasirinkusios komandos puolimą. Labiausiai susidomėjimą atakų organizatoriumi išreiškusi šeštąjį šaukimą turinti „Boston Celtics“.

J.Embiidas pirmiausia išsiskiria savo fiziniais duomenimis – 213 cm ūgio centro rankų ilgis yra net 230 cm. Ne mažiau įspūdinga ir tai, jog atletas krepšinio kamuolį pirmąsyk į rankas paėmė tik prieš trejus metus. Iki tol jis žaidė futbolą ir tinklinį, o tai davė naudos.

Dėl to, kad ilgai žaidė futbolą, aukštaūgis neįtikėtinai gerai dirba kojomis, turi gerą koordinaciją. Kaip tinklininkas jis turi stiprias kojas, puikų šuolį. Taip pat per trejus metus jis įrodė,kad gali būti geras metikas, o ilgomis rankomis iš kantrybės gali vesti savo oponentus gindamasis.

Žinoma, jam trūksta žaidimo suvokimo, kas ir yra įvardijama kaip didžiausias jo trūkumas. Tačiau darbo etika, už kurią J.Embiidas yra giriamas, turėtų padėti jam pašalinti šiuos trūkumus.

VIDEO: NBA Rooks: Joel Embiid - Big Man, Big Dreams

Įžaidėjas D. Exumas – nestandartinis, NBA žaidimui tinkantis atletas. Pirmiausia savo pozicijoje išsiskiria ūgiu, kuris siekia beveik du metrus.

Australas yra fiziškai stiprus, nevengia kontakto, dėl ko save lygina su Derricku Rose'u. Specialistai atkreipia dėmesį į tai, jog žaidėjas gerai skaito žaidimą bei kaip įžaidėjas pasižymi labai gera kova dėl kamuolių.

Tačiau kaip pirmosios pozicijos krepšininkas negali leisti sau taip prastai atakuoti krepšio. 60 proc. pataikymas nuo baudų metimo linijos yra tiesiog tragiškas. Kaip dar vienas trūkumas D.Exumo žaidime įvardijamas jo menks fizinis pajėgumas. Jei žaidėjas nepriaugs raumenų, NBA lygoje bus sutrintas į miltus fiziškai galingų oponentų.

VIDEO: Dante Exum 2014 NBA Draft - 2013 Hoop Summit Highlights - 6'6 Australian Guard

Kaip susiklostys likimas NBA naujokų biržoje, priklausys nuo „Philadelphia 76ers“ veiksmų. Komanda nori įsigyti dar vieną pirmojo dešimtuko šaukimą. Tam pasiekti jie bando išmainyti Thaddeusą Youngą ir, praėjusio sezono geriausią naujoką, įžaidėją Michaelą Carterį Williamsą.

Jei būtų išmainytas pastarasis, neabejojama, kad Filadelfijos klubas nerizikuotų su traumuotu J.Embiidu ir pasirinktų D.Exumą.

5-6. „Utah Jazz“ ir „Boston Celtics“: Noah Vonlehas ir Marcusas Smartas

Nors Jutos ekipa pasižymi stipria priekine linija, specialistai, kaip susitarę, prognozuoja, kad ši ekipa penktuoju šaukimu pasirinks vidurio puolėją N.Vonlehą. Bostono komanda gali ryžtis išmainyti savo lyderį Rajoną Rondo į kitos pozicijos žvaigždę. Tokiu būdu turėtų atsilaisvinti vieta M.Smartui užimti šios komandos atakų organizatoriaus vaidmenį. Neatmetama ir tai, kad įžaidėją jau ketvirtu šaukimu pasirinks „Orlando Magic“.

„Utah Jazz“ komandos vadovai nebuvo patenkinti, kaip tarpusavyje veikė Eneso Kantero ir Derricko Favorso tandemas. Todėl specialistai mano, kad jie bus linkę pasirinkti N.Vonlehą.

208 cm aukštaūgis, kurio rankų ilgis yra 223 cm, yra geriausias kovotojas dėl kamuolių tarp visų NBA naujokų biržoje dalyvaujančių talentų. Taip pat jis yra antras jauniausias biržos dalyvis po Aarono Gordono. 

Tad tikimasi, jog aštuoniolikmetis, kurio kūnas jau dabar įvardijamas kaip NBA lygai tinkamas, ateityje turėtų tapti nesustabdoma jėga po krepšiu. Būtent dėl jauno amžiaus ir didžiulio potencialo Jutos komandos neatbaido ribotos žaidėjo galimybės puolime, blogas kojų darbas bei prastas žaidimo „skaitymas“.

VIDEO: Noah Vonleh 2014 NBA Pre Draft Workout and Interview

Įžaidėjas M Smartas NBA ekipas domina dėl to, jog turi geriausios pasaulio lygos žaidėjams būdingą charakterį ir nugalėtojo mentalitetą. Tai labai fiziškai stiprus įžaidėjas, kuris gerai mato aikštę, gerai ginasi ir puikiai išlaiko koncentraciją kontakto su oponentais metu.

Nebijodamas veržtis į baudos aikštelę yra antras pagal išprovokuojamas pražangas tarp visų kandidatų. Kiek sunkiau įžaidėjui sekasi žaisti toliau nuo krepšio. Manoma, kad jis niekada netaps patikimu metiku.

Nutrūktgalviškas charakteris, kuris duoda naudos užvedant komandos draugus, dažnai pakiša koją ir virsta klaidomis.

VIDEO: NBA Rooks: Marcus Smart, Proving a Point

7. „Los Angeles Lakers“: Juliusas Randle'as

Niekas neabejoja, kad septintąjį šaukimą turinti Los Andželo ekipa pasirinks sunkųjį krašto puolėją J.Randle'ą. Komandoje, kurioje netrūksta atakuoti galinčių krepšininkų aukštaūgis, turėtų užkamšyti spragas ketvirtojo numerio pozicijoje. 

Aukštas, stiprus, mobilus – tokiais epitetais yra apibūdinamas J.Randle'as. Žaidėjas puikiai bėga į greitą puolimą, gerai sugeba užsiimti poziciją po krepšiu, dėl ko sėkmingai kovoja dėl kamuolių.

Tačiau šuolio trūkumas ir ne pačios ilgiausios rankos trukdo susikurti progų puolime. Susidūręs su stipresniu varžovu lengvai praranda koordinaciją, todėl abejojama, ar žaidėjas jau pirmąjį sezoną atrodys kaip vienas iš geresnių ketvirtųjų numerių. Prastas pataikymas greičiausiai lems, jog J.Randle'as bus stiprus gynybinis, bet universalumu nepasižymintis sunkusis krašto puolėjas.

8. „Sacramento Kings“: Dougas McDermottas

Žaidėjas, kuris baigęs koledžą tapo penktu visų laikų rezultatyviausiu NCAA žaidėju, neabejotinai privalo atrasti savo vietą pirmajame NBA naujokų biržos dešimtuke. Paskutiniame studentų lygos sezone po beveik 27 taškus pelnydavęs D.McDermottas atsidurs arba Sakramento, arba Šarlotės ekipoje. 

Priežastis, kodėl geriausias metikas biržoje yra gana žemai, ta, jog dviejų metrų ūgio žaidėjas yra per žemas ir nepakankamai atletiškas būti sunkiuoju krašto puolėju bei per lėtas varžytis su lengvojo krašto pozicijoje žaidžiančiais krepšininkais.

Nors žaidėjas puikiai supranta komandinę gynybą, bet likęs vienas prieš vieną su oponentu, dažniausiai apsiginti nesugeba. Tačiau tokia „taškų mašina“, kokia yra D.McDermottas praverstų bet kuriai komandai. Žaidėjui problemų nesudaro atakuoti net iš 8–9 metrų atstumo. Savo prastas fizines galimybes puolime jis kompensuoja metimu atšokus.

Neabejojama, jog žaidėjas išgirs savo pavardę pirmajame dešimtuke, tačiau, tai greičiausiai nebus Sakramento klubas, kuris nori sustiprinti įžaidėjo poziciją. 

VIDEO: Inside Stuff: Grant Hill's Conversation with Prospect Doug McDermott

9. „Charlotte Hornets“: Nikas Stauskas

Lietuviškų šaknų turinčiam žaidėjui prognozuojama atsidurti Michaelui Jordanui priklausančioje komandoje. Šarlotės ekipai trūksta stabilaus metiko, o Kanados lietuvis panašu, kad tai geriausiai ir moka.

Daugiau apie N. Stausko galimybes čia.

10. „Philadelphia 76ers“: Aaronas Gordonas

JAV metų vyrų krepšinio atletu pripažintam krepšininkui prognozuojamos vietos svyruoja nuo šešto iki dešimto šaukimo. „Sixers" ekipa, kuri praėjusiais metais pasižymėjo prasčiausia gynyba NBA lygoje turėtų surizikuoti paimti bene geriausia gynyba biržoje pasižymintį krepšininką.

A.Gordonas yra jauniausias biržos dalyvis, tačiau jau dabar pasižymi puikiu žaidimo supratimu, yra atletiškas ir greitas. Supranta tiek komandinę gynybą, tiek puikiai ginasi vienas prieš vieną. Dėl savo staigumo ir sprogstamosios jėgos 206 cm ūgio puolėjas gali gintis ir prieš žemesnius gynėjus.

Tačiau darbščiam jaunuoliui prastai sekasi puolime. Čia jo rezultatai yra vieni prasčiausių tarp visų NBA naujokų biržoje dalyvaujančių žaidėjų. Tačiau būtent žaidėjo amžius ir demonstruojami rezultatai skatina lygos komandų vadovus surizikuoti ir tikėtis, jog A.Gordono metimas nėra nepataisomas.

VIDEO: Aaron Gordon 2014 NBA Pre-Draft Workout & Interview HD DraftExpress

NBA naujokų birža vyks naktį iš birželio 26-os į 27-ąją (Lietuvos laiku). 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius