Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 03

V.Chomičius Rusijoje dainuoja lietuviškai

Olimpinis čempionas Valdemaras Chomičius šiuo metu treniruoja Rusijos krepšinio superlygoje žaidžiantį Maskvos srities Liubercų miesto „Triumf“ klubą. 51 metų krepšinio specialistą atidžiai stebėjo sports.ru žurnalistai, kurie pabandė apibūdinti svarbiausius Rusijoje dirbančio lietuvio gyvenimo principus.
Finalinė kova
Valdemaras Chomičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Liubercai – mažas miestelis. Tai ne Maskva. Ir ne kiti didmiesčiai. Anksčiau į krepšinio areną šiame mieste būdavo galima patekti nemokamai. Tačiau pastaraisiais metais tenka pirkti bilietus“, – sako Chomičius.

Tiesa, bilietai nėra brangūs. Keistoka, kad čia į rungtynes su favoritais vadinamu CSKA klubu ateina mažiau žmonių nei tada, kai žaidžiame su turnyro lentelės kaimynais – „Lokomotiv“ ar „Unicks“ komandomis. Kadangi arenos tribūnose žiūrovų nebūna daug, būtent jiems skirti žaidimai ir loterijos prieš varžybas ar pertraukų metu. Beje, žiūrovai žino, kad į aikštelę eiti avint aukštalkulnius – draudžiama. Purvinais batais ant parketo irgi niekas nelipa.

Beje, sporto rūmai Liubercuose statyti prieš šešerius metus. "Kažkada švieslentės buvo vadinamos geriausiomis Europoje. Rusai mėgsta didžiuotis, kad turi kažką geriausio Europoje", – sako Chomičius.

Komandos strategija tokia – „Triumf“ nesistengia nusipirkti geriausių žaidėjų, po sezono – juos prarasti, ir vėl viską daryti „nuo nulio“. Komanda ugdo jaunimą savo bazėje. O treneris gali būti puikiu pavyzdžiu – Chomičiaus ūgis tik 190 cm, jis tikrai nėra ypatingų fizinių duomenų, tačiau krepšinio aikštelėje jis buvo tikras lyderis. Kai „Triumf“ skautai vaikšto po miesto mokyklas ir siūlo jaunuoliams treniruotis, atrenkami nebūtinai aukštaūgiai – krepšinyje ne visi būna vidurio puolėjais.

Pagal Rusijos krepšinio federacijos nuostatus, komanda gali registruoti neribotą skaičių savo jaunimo ekipų auklėtinių. Tačiau „Triumf“ gretose yra vienintelis moksleivis – tai trenerio Vasilijaus Karasiovo sūnus, kuriam 17 metų.

Komanda į visas rungtynes skrenda reguliariais reisais. Labiausiai patinka skristi iš Maskvos Domodedovo oro uosto. O jeigu tenka skristi iš Šermetjevo, ekipa būna priversta po kelias valandas gaišti transporto spūstyse.

„Triumf“ žaidžia ir treniruojasi „Molten“ kamuoliais. Vieni kamuoliai salėje – naujutėliai, kiti – jau gerokai aptrinti. Pats treneris pasako, kuriuos kamuolius jau reikia padėti į šalį, o kurie – dar tinkamos kokybės.

Futbole Chomičius palaiko Madrido „Real“ klubą. NBA anksčiau mėgo Čikagos „Bulls“, o dabar serga už „Lakers“. Jam patinka Kobe Bryantas. Jis – didis žmogus. Bet pavyzdžiu vadina LeBroną Jamesą: „Jis tikra krepšinio mašina. Net ne žmogus. Atrodo, kad jis yra kitos sporto šakos atstovas. Bet puikiai žaidžia krepšinį“.

Chomičius sako, kad moterys mėgsta gėles ir jas moterims būtina dovanoti. „Ir niekada negalima sakyti, kad moterys nieko neveikia. Jos daro labai daug. Jos auklėja vaikus, jos nuveža vaikus į pamokas, pasiima juos iš užsiėmimų, drauge ruošia pamokas, eina į parduotuvę, tvarko namus. Pabandykite pasamdyti namų tvarkytoją, ir suprasite, kiek tai gali kainuoti", – tai trenerio nuomonė.

„Rusijoje kur kas daugiau netvarkos nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, Mariupolyje, kur buvome, už viešbučio tvoros – didžiulė krūva šiukšlių. Juk per pusdienį viską būtų galima sutvarkyti, tačiau niekas to nepadaro. Lietuvoje žmonės gyvena tvarkingiau. Ir savo namus aš pats susitvarkau. Ir šiukšles išnešu", – sako Chomičius.

Jis prisipažįsta, kad laukia į treniruotes ateinančių vaikų. Tačiau nemėgsta ilgų interviu. „Man nepatinka bendrauti su žurnalistais. Žinau, kad reikia, bet to nemėgstu. Juk mano nuotrauka tikrai neprivers keleto jaunuolių ateiti į krepšinio treniruotes", – teigia olimpinis čempionas.

Treneris Chomičius kalba italų, ispanų ir prancūzų kalbomis. „Reikia klausyti daug dainų tomis kalbomis, tada jų nepamirši. Nuvykęs į užsienį aš klausau radijo vietine kalba. Beje, skambant radijui – užmiegu be problemų. Ir kai pabundu, radijas vis dar groja". Beje, treneris mėgsta dainuoti. Ir užstalės, ir lietuvių liaudies dainas.

Anksčiau krepšinio treneriai žaidėjams neleisdavo piktnaudžiauti treniruoklių salėje. „Štanginėje“ būdavo siūloma neužsibūti. Treneris Chomičius rekomenduoja savo komandos žaidėjams daugiau laiko skirti jėgos pratimams: krepšinis neturi griežtų ribų, koks turi būti geras krepšininkas. Jeigu negali greitai bėgti, galbūt taikliai meti. Jei negali pašokti, gal labai gerai giniesi. Kiekvienas gali atrasti save. Trenerio Chomičiaus – labai tvirtos rankos. Ir švilpukas ant kaklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius