-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 10

Vaidas Čeponis: Ar galima teigti, kad Kauno „Žalgirį“ ištikusi krizė – tik trumpalaikė?

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai daugiau nei pusę sezono džiugino savo aistruolius – nuolat skynė pergales LKL čempionate, solidžiai žaidė Eurolygoje. Tačiau pastaruoju metu Lietuvos čempionus ištiko rimta krizė.
Gintaras Krapikas
Gintaras Krapikas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trys iš eilės nesėkmės LKL

Kauniečiai LKL pirmenybėse į kaulus gavo trejose rungtynėse iš eilės! Tokios liūdnos serijos „Žalgiriui“ tikriausiai nebuvo per visą Lietuvos krepšinio lygos istoriją. Žalgiriečiai dukart neatsilaikė prieš Klaipėdos „Neptūną“, o praėjusį savaitgalį juos 27 taškų skirtumu tiesiog pažemino Vilniaus „Lietuvos rytas“ (vilniečiai vienu metu pirmavo net 35 taškais).

„Žalgiris“ klaipėdiečiams leido į jų krepšį įsūdyti 90 taškų, „Lietuvos rytui“ – 93. O juk Kauno ekipa kurį laiką buvo geriausiai besiginanti Eurolygoje.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Antanas Kavaliauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Antanas Kavaliauskas

Nedaug trūko, kad Gintaro Krapiko auklėtiniai LKL būtų pralaimėję keturis sykius iš eilės – pergalę prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“ jie tiesiog išvargo dviem taškais. Prastoki popieriai ir Eurolygoje. „Žalgiris“ iš devynių „Top 16“ etapo dvikovų laimėjo tik tris ir realiai nebepretenduoja į atkrintamąsias varžybas.

Naudoja seną bagažą

Kas nutiko „Žalgiriui“? Atrodo, komandą apėmė  žanro krizė: ta pati gynybos sistema, tie patys deriniai puolant. Judėjimas senu bagažu nebeduoda reikiamo efekto. Matėsi, kad ir „Neptūno“, ir ypač „Lietuvos ryto“ treneriai kur kas geriau pasirengė rungtynėms nei „Žalgirio“ strategai.

Pavyzdžiui, vilniečiai iki smulkmenų buvo išanalizavę varžovų derinius, kauniečių silpnąsias vietas. Tarkim, gindamiesi Pauliui Jankūnui, Jamesui Andersonui, Lukui Lekavičiui, Vaidui Kariniauskui visiškai uždarė kairę pusę, į kurią šie krepšininkai mėgsta veržtis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jamesas Andersonas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jamesas Andersonas

Krinta į akis ir tai, kad maždaug trečdalis žaidėjų aikštėje paprasčiausiai nebeturi sveikatos. Pirmiausia Darius Songaila. Smarvės jau trūksta Robertui Javtokui, Pauliui Jankūnui, net ir taškų gaminimo mašinai Jamesui Andersonui. O žalgiriečių atsarginis suolas tikrai ne pats ilgiausias. Jį, atvykus Willui Cherry, šildo Vaidas Kariniauskas, retai rungtyniauja Tomas Dimša, Vytenis Lipkevičius.

Nemanau, kad gėdingą pralaimėjimą aukštą žaidimo spartą, agresyvią gynybą ir nuostabų pataikymą demonstravusiam „Lietuvos rytui“ lėmė prastas kauniečių nusiteikimas mačui.

Tiesiog matėsi, kad kai kurie Kauno komandos žaidėjai nebepavilko kojų, nors „Žalgiris“ beveik visą sezoną žaidžia lėtą  krepšinį. O iki sezono pabaigos juk dar daugiau nei trys mėnesiai.

„Žalgirio“ krepšininkų mūšiams su vilniečiams niekada nereikėjo motyvuoti. Tiesiog matėsi, kad kai kurie Kauno komandos žaidėjai nebepavilko kojų, nors „Žalgiris“ beveik visą sezoną žaidžia lėtą krepšinį. O iki sezono pabaigos juk dar daugiau nei trys mėnesiai. Energijos ir intensyvumo kauniečiams labai trūko ir per kovas su „Neptūnu“.

Nors „Žalgiris“ turi garantuotą vietą Eurolygoje kitam sezonui, šiam klubui prapilti Lietuvos čempionatą būtų nemenka tragedija.Taigi gal geriau nebesiplėšyti per likusias Eurolygos, LKL reguliariojo sezono rungtynes, o leisti jose daugiau pasireikšti atsarginiams ir kaupti jėgas lemiamoms Lietuvos krepšinio lygos pirmenybių kovoms?

Štai pernai „Žalgiris“ čempionu tapo reguliarųjį sezoną baigęs tik ketvirtoje vietoje.

Šaukštas deguto – W.Cherry

Žinoma, kai kurių dalykų ištaisyti nebeįmanoma – komandos šį sezoną iš naujo nesubursi. Akis bado komplektavimo klaidos. Kurių velnių reikėjo kviesti W.Cherry, žaidėją, kuris su aukštesnio lygio krepšiniu neturi nieko bendra. Puolime jis tuščias kaip vargetos kišenė, o ir gindamasis dažniausiai neblizga. Amerikietis turi problemų net su driblingu, tarkim, varydamas kamuolį visai nemoka jo pridengti korpusu.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Willas Cherry
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Willas Cherry

Kaip įžaidėjas jis absoliučiai nekūrybingas – rezultatyvų perdavimą iš esmės gali atlikti tik tada, kai prie savęs pritraukia du oponentus (Eurolygoje atlieka tik po du „asistus“). Prasiveržimas, pražangų išprovokavimas irgi nėra jo arkliukas: Eurolygoje per dešimt rungtynių metė vos 10 baudų. O jau apie pataikymą į krepšį apskritai nėra ką kalbėti. W.Cherry Eurolygoje baudas meta 60, dvitaškius – vos 25 proc. taiklumu (7/28)!

Pastaruoju metu šis įžaidėju vadinamas krepšininkas paniro į dar gilesnę komą.

Pastaruoju metu šis įžaidėju vadinamas krepšininkas paniro į dar gilesnę komą. Legionieriaus statistika tiesiog verčia iš koto: su Berlyno ALBA per 22 minutes sukrapštė du taškus, atliko vieną perdavimą, perėmė vieną kamuolį, su „Neptūnu“ Kaune – 0 taškų per 13 min., vienas perdavimas, nė vieno perimto kamuolio, su „Lietuvos rytu“  – vienas „asistas“, vienas pavogtas kamuolys, 6 taškai per 25,5 min. Visus taškus W.Cherry surinko tik po 34 minutės, kai vilniečiai jau pirmavo apie 30 taškų skirtumu ir beveik nebesigynė.

Šis amerikietis – iš gynėjų vienas prasčiausių „Žalgirio“ pirkinių per visą klubo istoriją. Blogesnis buvo nebent Corey Beckas (1999 metai).

Suprantama, kad „Žalgiris“ nesimaudo piniguose kaip „Real“ ar CSKA, be to, reikia grąžinti milžiniškas skolas, bet, be abejonės, buvo galima įsigyti kur kas padoresnį krepšininką už šį amerikietį. Gal net už mažesnę kainą.

Tokį, kuris galbūt silpniau gintųsi, bet galėtų prasiveržimais ardyti varžovų gynybą, būtų egoistiškesnis ir bent vidutiniškai pataikytų į krepšį. Panašaus tipo žaidėją kaip Justinas Dentmonas. Žodžiu, šiek tiek avantiūristinio stiliaus. Juk jau prieš kviečiant W.Cherry buvo akivaizdu, kad didžiausia „Žalgirio“ bėda yra puolimas.

Negana to, W.Cherry žala pasireiškia ir tuo, jog ant atsarginių suolo tvirtai prisėdo anksčiau starto penkete rungtyniavęs jaunasis V.Kariniauskas.

Lietuvos čempionai pagal įmestus taškus užima paskutinę vietą tarp Eurolygos „Top 16“  dalyvių, priešpaskutinę tarp visų 24 turnyro klubų.

Negana to, W.Cherry žala pasireiškia ir tuo, jog ant atsarginių suolo tvirtai prisėdo anksčiau starto penkete rungtyniavęs jaunasis V.Kariniauskas. Jei taip ir toliau, jo pažanga, aišku, sulėtės.

Veteranai – vis lėtesni

„Žalgiris“ prašovė ir su D.Songaila. 37 metų veteranui kvapo užtenka tik maždaug dešimčiai minučių. O iš buvusio staigumo, greičio, šuolio liko tik gražūs prisiminimai.

Kita vertus, ir pats Darius kartais nerodo didelio noro arti aikštėje. Neatmetu, kad ir W.Cherry, ir D.Songaila gali iššauti per vienas kitas svarbias šio sezono rungtynes, bet tai daugiau būtų atsitiktinumas, o ne dėsningumas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Darius Songaila
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Darius Songaila

Abejoju, ar geras sprendimas kitą sezoną pasilikti R.Javtoką, kuriam šį mėnesį stuktelės 35-eri. Nebent kaip atsarginį „centrą“ už maždaug 150 tūkst. eurų. O kas tada būtų pagrindinis vidurio puolėjas? Jei Artūras Gudaitis, tai irgi nieko gero, nes abu jie – gynybinio plano aukštaūgiai. Reikėtų vieno, kuris atakas verstų taškais.

Į  „Žalgirį“ grįžus Ginui Rutkauskui, atėjus keliems naujiems rėmėjams baisių komplektavimo klaidų gal bus išvengta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius