-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 13

Vitoldas Masalskis: į „Žalgirį“ rinkome tik darbščius legionerius, kurie negriautų komandos klimato

Sėkmingiausiai per visą klubo istoriją Eurolygoje startavęs Kauno „Žalgiris“ penktadienį pasistengs užsitikrinti pirmąją vietą C grupėje ir padėti tvirtus pamatus prieš „Top 16“ etapą, bet stipriausias šalies klubas juo neapsiribos, rašo kaunodiena.lt
Kaunbo „Žalgirio“ krepšininkas Ibrahimas Jaaberas
Kaunbo „Žalgirio“ krepšininkas Ibrahimas Jaaberas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Septynios pergalės ir vos dvi nesėkmės – apie tokį startą prieš sezoną galėjo svajoti tik didžiausi optimistai.

„Privalome laimėti paskutinį grupės mačą ir dar kartą pasiųsti žinutę visiems, kad šiemet esame labai ambicingi ir nusitaikę tik į aukščiausias pozicijas. „Top 16“ nėra pakankamas pasiekimas, kuris mane tenkintų. Norime daugiau. Trokštu, kad penktadienį ir per visą „Top 16“ etapą mūsų arena vėl būtų užpildyta ir būtų per maža visiems norintiesiems į ją patekti. Privalome jaustis tvirtai tarp savų sienų“, – įsitikinęs „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Joanas Plaza.

Po paskutinės pergalės Milane apie augantį žalgiriečių apetitą prakalbo ir ekipos kapitonas Paulius Jankūnas. „Tikrai neįsivaizdavau, kad Eurolygoje iš penkių svečiuose žaistų rungtynių laimėsime keturias, tačiau šiemet viskas yra kitaip“, – teigė komandos senbuvis.

Antrus metus sėkmingai klubo sporto direktoriumi dirbantis Vitoldas Masalskis taip pat pripažįsta, kad šis sezonas – neeilinis.

– Direktoriau, ar įsivaizdavote, kad sezono startas bus toks viltingas? – kaunodiena.lt paklausė V.Masalskio.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Renginio akimirkos

– Atvirai pasakius, slapčia to tikėjausi. Po praėjusio sezono, kai krepšinio sirgaliai mėgavosi Sonny Weemso ar Ty Lawsono žaidimu, šiemet pabandėme sukomplektuoti lietuvišką komandą. Pirminis projektas buvo su Šarūnu Jasikevičiumi ir Jonu Mačiuliu. Kai to nepavyko įgyvendinti, nusistatėme kitus kriterijus. Šiemet darbus pradėjome nuo vyriausiojo trenerio paieškų. Pasirinkome tikrai pajėgų specialistą, kuris mūsų akiratyje buvo jau kelerius pastaruosius metus. J.Plaza puikiai tiko mūsų koncepcijai – tai labai reiklus, griežtas, vienas geriausių gynybos specialistų Europoje, kiekvienam žaidėjui yra vienodai teisingas. Dabar tikrai nėra skirstomi žaidėjai į mylimus ar nemylimus. Klimatas komandoje idealus, treneris geras, žaidėjai dirba 100–120 procentų.

– Pernai kilo nemažai rūpesčių dėl pernelyg vėlyvo pasirengimo sezonui. Ar galima teigti, kad šį kartą namų darbai buvo atlikti gerai: tiek žaidėjų komplektacija, tiek pasirengimo laikotarpis buvo sklandūs?

– Komandą būrėme aplink patyrusius žaidėjus. Klubo savininkas Vladimiras Romanovas, treneris ir aš norėjome krepšininkų, kurie savo komandose būtų lyderiai. Įsigijome brolius Lavrinovičius ir Rimantą Kaukėną. Gaila, kad iš rikiuotės iškrito Robertas Javtokas. Toliau rinkomės žaidėjus, kurie būtų darbštūs, o jiems prisijungus komandos klimatas nenukentėtų. Pernai turėjome nemažai rūpesčių su legionieriais. Dažnai būna, kad amerikiečiai tampa atskira frakcija ar kompanija. Šiemečiame „Žalgiryje“ to nėra. Tiek Tremmellas Dardenas, tiek Ibrahimas Jaaberas yra labai tikintys, ramūs žaidėjai. Tai didelė vertybė. Be to, norėčiau išskirti, kad I.Jaaberas ir Jeffas Foote'as yra baigę prestižinius Jungtinių Valstijų universitetus (I.Jaaberas – Pensilvanijos, J.Foote'as – Cornello, aut. past.). Tai nemažai pasako apie juos kaip apie krepšininkus ir kaip asmenybes.

– Kas yra dabartinio „Žalgirio“ stiprybė?

– Mes neturime ryškaus lyderio. Ruoštis rungtynėms prieš „Žalgirį“ yra labai sunku bet kuriam varžovui. Turime dešimt lygiaverčių žaidėjų, iš kurių galima laukti nemalonumų. Praėjusiais metais komanda, atrodo, buvo ne ką prastesnė, bet rezultatai buvo kitokie. Prieš sezoną buvome nemažai kritikuojami, kad renkamės per daug patyrusių žaidėjų ir nieko gero iš to nebus, tačiau kol kas viskas pasiteisina. Sirgaliai neprisimena, kada pirmavome savo grupėje Eurolygoje. Mes tuo neapsiribojame ir galvojame apie kitą etapą.

– Pirminis klubo vadovų tikslas buvo patekti tarp aštuonių stipriausių Eurolygos komandų. Ar toks viltingas startas neprivertė situacijos persvarstyti ir iškelti dar ambicingesnius tikslus?

– Aš, kaip sporto direktorius, visuomet keliu tik aukščiausią tikslą ir noriu, kad komanda patektų į finalo ketvertą, bet viskas priklauso ne tik nuo įvykių aikštelėje. Labai svarbu, ar mums pavyks išvengti traumų. Prieš sezoną žinojome, kad broliai Lavrinovičiai nėra visiškai sveiki, R.Kaukėnas taip pat kartais turi nusiskundimų. Visgi tos traumos mums yra žinomos ir, jei neatsiras naujų rimtesnių, „Žalgiris“ šiemet yra pajėgus kautis su bet kuriuo priešininku. Visuomet mėgau posakį: siek neįmanomo, pasieksi maksimumą. Norėtume tapti čempionais – tuomet gal pasieksime finalo ketvertą ar žaisime finale (šypsosi).

– Šiemet „Top 16“ etape komandoms teks žaisti ne po 6, o po 14 rungtynių. Tai „Žalgiriui“ – pranašumas ar ankstesnis formatas būtų palankesnis?

– Pirmiausia, tai puiki žinia krepšinio sirgaliams, kurie namuose pamatys gerokai daugiau aukščiausio lygio rungtynių su puikiais priešininkais. Dėl bilietų kainų nuogąstaujantiems aistruoliams dar reikia laiko suvokti, kad šiemet „Top 16“ etape „Žalgirio“ arenoje žaisime net septynis kartus. Todėl bendra mini abonemento kaina gal ir atrodo didelė, tačiau tai – juk septynių aukščiausio lygio rungtynių suma. Be to, mes vertiname mūsų ištikimiausius gerbėjus, sezono abonementų savininkus, ir jiems prasitęsiant abonementą suteikiame nemažą nuolaidą. Tikiu, kad sirgaliai ir toliau užpildys „Žalgirio“ areną, padės komandai siekti pergalių. Šį sezoną prieš kai kurias rungtynes net juokaudavome, kad neužtekus bilietų stovintiesiems, reikės pradėti pardavinėti ir gulintiesiems (šypsosi). Galiu užtikrinti, kad šiemet siūlome savo aistruoliams tikrai kokybišką krepšinį: komanda žaidžia puikiai, o į Kauną atvyks stipriausios žemyno ekipos.

– Ar yra dalykų, kurie klubo vadovybei kelia nerimą?

– Pirmiausia, tai traumos. Norėtume, kad treniruočių procesas vyktų sklandžiau. Dabar dėl traumų neturime pakankamai aukštaūgių. Dėl šios priežasties treniruotėse mums kartais padės Panevėžio „Lietkabeliui“ atstovaujantis Mindaugas Kupšas bei Kauno „Žalgirio“ dublerių ekipos nariai Artūras Gudaitis ir Simonas Kymantas.

Buvo pasirodę pranešimų dėl algų vėlavimų, tačiau vis dažniau girdėti, kad dauguma stipriausių Europos klubų nuo to neapsaugoti. Šiuo metu tik Turkijos ir Rusijos klubai finansiškai yra visiškai stabilūs. Šiose šalyse jokių finansinių krizių praktiškai nėra. Algų vėlavimai šiokie tokie yra, tačiau visi vėlavimų terminai yra apibrėžti kontraktuose. Galiu patikinti, kad nėra nė vieno vėlavimo, kuris pažeistų mūsų krepšininkų kontraktus.

– Nebijote, kad po traumų į rikiuotę sugrįžus pagrindinės sudėties aukštaūgiams darniai dirbantis mechanizmas gali išsiderinti?

– Taip nemanau. Yra dalykų, kurių treneris J.Plaza nekeičia visą sezoną. Yra taisyklės, kurių krepšininkai mokėsi nuo pat sezono pradžios. Iškritus vienam ar kitam krepšininkui iš rikiuotės, niekas nėra keičiama.

– Ar visų krepšininkų žaidimas tenkina? Galbūt norėtume, kad kuris nors krepšininkas pasitemptų?

– Norėtųsi stabilumo. Treneris J.Plaza pažymi, kad kiekvieno žmogaus tiek gyvenimas, tiek žaidimas vyksta savotiška sinusoide. Norėtųsi, kad tie svyravimai būtų kuo mažesni. Pastaruoju metu didžiausią nerimą kėlė Oliverio Lafayette'o žaidimas, tačiau tai, mano nuomone, susiję su psichologinėmis problemomis. Į komandą atvyko tikrai geras žaidėjas I.Jaaberas, tarp amerikiečių užvirė konkurencija dėl pagrindinio įžaidėjo pozicijos. Taip pat norėtųsi, kad Eurolygos patirties daugiau turėtų mūsų aukštaūgiai J.Foote'as ir Mario Delašas, tačiau mes puikiai suprantame, kad abu jie – ateities žaidėjai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius