Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 18

„Žalgiris“: „Sprendimas nesuteikti akreditacijų pasiteisino“

„Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupei atstovaujantiems žurnalistams kelias į Kauno „Žalgirio“ namų rungtynes Kauno sporto halėje nuo šiol – vėl atviras. Dėl, anot zalgiris.lt, į jokius objektyvios žiniasklaidos rėmus netelpančio šios leidinių grupės atstovų elgesio „Lietuvos ryto“ žurnalistams kuriam laikui buvo atsisakyta išduoti akreditacijas į „Žalgirio“ namų susitikimus.
„Žalgirio“ generalinis direktorius P.Motiejūnas
„Žalgirio“ generalinis direktorius P.Motiejūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno „Žalgirio“ vadovų nuomone, toks, kad ir laikinas, sprendimas pasiteisino – į šalies sporto žiniasklaidoje kylančias problemas dėmesį atkreipė tiek Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS), tiek  krepšinio aistruoliai. Tiesa, pasikartojus panašiems veiksmams „Lietuvos ryto“ žurnalistai gali ir vėl netekti akreditacijų. Tai numato ir pasiekti bendri susitarimai su LŽS.

– Prieš Eurolygos sezono pradžią „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės žurnalistai nebuvo akredituoti į „Žalgirio“ namų varžybas. Kodėl ši nuostata dabar pasikeitė? – pasiteiravo zalgiris.lt Kauno „Žalgirio“ generalinio direktoriaus P.Motiejūno.

– Sprendimas nesuteikti akreditacijų buvo paskutinis žingsnis, norint atkreipti tiek visuomenės, tiek atsakingų institucijų dėmesį į susidariusią padėtį žiniasklaidoje, ypač sporto srityje. Neobjektyvi informacija, neetiškas jos pateikimo būdas, iškraipomos „Žalgirio“ krepšininkų citatos ir kitos priežastys lėmė tai, kad buvome priversti žengti šį žingsnį.

Manau, kad savo pasiekėme. Tiek Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS), tiek kitos žiniasklaidos veiklą turinčios prižiūrėti institucijos reagavo ir po bendrų diskusijų atkreipė dėmesį į jau seniai egzistuojančias problemas. Buvome patikinti, kad nuo šiol į neetiškus žiniasklaidos veiksmus bus reaguojama operatyviai, viešai ir atsakingai.

– Ar tikitės, kad nuo šiol apie „Žalgirį“ bus rašoma tik teigiamai?

– Mes tikrai neprašome rašyti, kad „Žalgiris“ laimėjo ar žaidė gerai, jei komanda pralaimėjo rungtynes. Suprantame ir sveikai priimame konstruktyvią kritiką. Tačiau nereikia pudrinti smegenų, kad konkurentų klubas ir to paties pavadinimas laikraštis ar televizija yra atskiri ir niekuo nesusiję subjektai. Manau, visi supranta, kad pagrindiniai „Žalgirio“ konkurentai, turėdami savų tikslų, yra suinteresuoti skleisti mūsų įvaizdžiui kenkiančią informaciją. Tačiau viskam yra ribos, todėl tikimės, kad mūsų žaidėjai nebebus persekiojami prieš svarbias rungtynes provokuojamo pobūdžio klausimais. Tikimės, kad žalgiriečių žodžiai nebus iškraipomi arba, dar blogiau, nebus kuriamos citatos, kurioms pasirodžius laikraštyje pas mus ateina žaidėjai ir pridėję ranką prie širdies teigia nieko panašaus nesakę. Kitas dalykas, kai vienam laikraščiui ar interneto portalui duotas interviu kitoje žiniasklaidos priemonėje pateikiamas nenurodant šaltinio. Manome, kad tai irgi neetiška, bet su tuo kovoti turėtų patys interviu autoriai, o tai nuolat darančius turėtų drausminti atsakingos institucijos. Juk tam ir egzistuoja Lietuvos žurnalistų ir etikos komisija. Be to, mūsų šalyje veikia net kelios žurnalistų sąjungos. Šiuo žingsniu atkreipėme jų dėmesį į susidariusią padėtį ir esame patenkinti, kad su jomis pavyko užmegzti dialogą.

– Tačiau sprendimas nesuteikti akreditacijų buvo vadinamas beprecedenčiu. Ar jis nebuvo skubotas?

– Galbūt tai buvo drastiškas žingsnis, bet per kelis pastaruosius sezonus mes buvome išbandę visus kitus būdus. Bandėme  su žurnalistais įsirašyti krepšininkų pokalbius, kad jie nebūtų iškraipomi. Kalbėjomės su pavieniais žurnalistais dėl iškilusių situacijų, tačiau teigiamo poveikio tai nedavė. Klausėme ir teisininkų patarimo, tačiau su straipsniais, kuriuose informacija pateikiama prisidengiant įvairiausiais „šaltiniais“, teisiškai kovoti būtų labai sunku. Mes esame krepšinio klubas, visų pirma siekiantis sporto rezultatų, todėl negalime viso savo laiko ir jėgų skirti šioms problemoms spręsti. Juolab, kad yra už tai atsakingos institucijos.

– Kaip veikia akreditavimo sistema į „Žalgirio“ namų rungtynes?

– Vien šį sezoną suteikėme daugiau nei šimtą akreditacijų įvairių sričių žiniasklaidos atstovams, kurie turi galimybę visiškai atspindėti Kauno sporto halėje vykstančias „Žalgirio“ varžybas. Suprantama, kad egzistuoja kvotos, nes Kauno sporto halė nėra guminė. Juk ir į pasaulio futbolo ar krepšinio čempionatus akredituojami tikrai ne visi žurnalistai.

– Kokias sąlygas rinkti informaciją apie „Žalgirį“ turi akredituoti žurnalistai?

– Sąlygas reglamentuoja tiek lygų, kuriose žaidžiame, nuostatai, tiek mūsų pačių noras, kad „Žalgirio“ rungtynės, pasiekimai ir apskritai visa veikla būtu kuo plačiau prieinama komandos gerbėjams. Visiškai vykdome Eurolygos nuostatus, kuriuose numatyta, kad kiekvieną savaitę rungtynių išvakarėse būtų rengiamos vadinamosios atviros treniruotės žurnalistams, po kurių galima pasikalbinti žaidėjus ir trenerius. Taip pat po Eurolygos rungtynių žurnalistams leidžiame įeiti į komandos rūbinę, kur jie gali imti karštus interviu iš žaidėjų. Kadangi žaidžiame du kartus į savaitę, po kiekvieno mačo žurnalistai turi progą dalyvauti spaudos konferencijose. Be to „Žalgirio“ krepšininkai yra socialiai aktyvūs, dalyvauja įvairiose akcijose ir renginiuose, į kuriuos būtinai pakviečiame žiniasklaidos atstovus, todėl šansų bendrauti su komanda žurnalistai tikrai turi pakankamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius