Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 18

414 cm Šaro manevras, padėjęs „Žalgirio“ pergalės pamatą

Šarūnas Jasikevičius apstaugė ant suolo pasodintą Marių Grigonį, kuris pažeisdamas plano taisykles gynėsi prieš Vasilije Micičių ir leido šiam nardyti po krepšiu. Treneriui grįžus į jam įprastą vietą, Antanas Kavaliauskas pakilo nuo kėdės ir pliaukštelėjo bendražygiui delnais. Netrukus 208 cm ūgio vidurio puolėjas pakilo dar kartą, tik šįsyk žengė ant „Sinan Erdem“ arenos parketo ir surengė rungtynių lūžį. „Anadolu Efes“ klubą nuginklavo „Žalgirio“ 414 centimetrų manevras.
Antanas Kavaliauskas
Antanas Kavaliauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šaras Stambule pirmą kartą dviejų centrų manevrą pabandė antrojo kėlinio pradžioje. Bet Laurynas Birutis žaibo greičiu užsidirbo ketvirtąją pražangą, todėl eksperimentas greitai baigėsi – vidurio puolėjai sėdo ant suolo ir juos keitė žemo penketo nariai Paulius Jankūnas su Aaronu White'u.

Tačiau treneris liko atkaklus – 15-ąją minutę Antaną Kavaliauską metė šalia Brandono Davieso. Tuo metu švieslentėje degė 29:28 „Žalgirio“ naudai.

Per beveik 5 likusias antrojo kėlinio minutes „Žalgiris“ spurtavo 15:1 ir papilnėjęs laimėjo atkarpą 17:4.

Kas įvyko? 15 iš tų taškų baudų metimais ir tritaškiu iš kampo sumetė Leo Westermannas, o Brandonas Daviesas ir Antanas Kavaliauskas vienas kitam gražiai įmesdami kamuolius tiesiog iš po lanko vertė kamuolius į krepšį.

Svarbiausia, kad gynyboje jie labai efektyviai veikė „step-out'o“ situacijose ir nugesino visus „Anadolu Efes“ bandymus pikenrolu sulaužyti žalgiriečių gynybą. Per tą 5 minučių atkarpą suskaičiavau bent 4 situacijas, kai „Anadolu Efes“ atakavo baigiantis atakai skirtam laikui ir paleido visiškai neparuoštus metimus.

Nuskambės komiškai ir neįtikėtinai, bet Erginas Atamanas galėjo būti tam visiškai nepasiruošęs.

„Anadolu Efes“ treneris turi unikalų pasiruošimą artėjančioms rungtynėms. 24sek žiniomis, per varžovų žaidimo analizę jis dažniausiai tiesiog paleidžia žaidėjams vaizdo įrašą su priešininkų rungtynėmis ar dviem jų kėliniais. Išjungia projektorių ir važiuoja namo.

Jokių įžvalgų, patarimų ar nurodymų – krepšininkai patys turi pasidaryti savo išvadas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Erginas Atamanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Erginas Atamanas

Per tą „Anadolu Efes“ pribaigusią atkarpą E.Atamanas nesušaukė nė vienos minutės pertraukėlės ir abejingai stebėjo augantį skirtumą.

Prieš pat pertrauką „Žalgirio“ skirtumui išaugus iki 46:32, paskutinei atakai keisdamas aukštaūgių duetą Šaras suspaudė kumštį kaip roko žvaigždė. Šis jo šokis baudos aikštelėje perlaužė rungtynes.

„Antanas gali žaisti 4 ir 5 pozicijoje ir aš juos mėtysiu, nes yra idėjų ir jie žino, su kokiomis idėjomis mes žaidžiame“, – po pergalės sakė Š.Jasikevičius.

VIDEO: Š.Jasikevičiaus ilga kalba po pergalės – su paslėpta žinute kai kuriems žalgiriečiams

Praėjusį sezoną to „Žalgirio“ žaidime dar nebuvo. Nors Antanas Kavaliauskas prieš trejetą metų demonstravo ketvirtojo numerio sugebėjimus „Ryte“, kur prie Adamo Lapetos Karaliaus Mindaugo taurės finale lyg koks Dirkas Nowitzkis metimais iš vidutinio nuotolio nukarūnavo „Žalgirį“, šalia Brandono Davieso iki 2018-2019 m. sezono lietuvis dar nebuvo pastatytas.

„Šaras priėjo ir pasakė: tu šiemet žaisti ir ketvirtu, ir penktu. Sakau: gerai. Toks buvo ir pokalbis“, – šyptelėjo Antanas Kavaliauskas.

VIDEO: Lūžio dalimi tapęs A.Kavaliauskas: apie susitarimą su Šaru prieš sezoną

Pažvelgę į statistikos protokolą, nė neįtarsite, kad A.Kavaliauskas galėjo prisidėti prie kertinės rungtynių atkarpos.

Jis aikštėje pabuvojo vos 8 minutes ir pasižymėjo 4 taškais, bet to užteko prisidėti prie lemtingo rungtynių spurto. Prie to daug prisidėjo ir gerokai drausmingesnė gynyba prieš „Anadolu Efes“ gynėjus Shane'ą Larkiną bei Vasilije Micičių, provokuojant juos metimams iš distancijos. Bet būtent dviejų „Žalgirio“ bokštų sustatymas inicijavo pergalingą atkarpą.

„Tai davė jėgos ir persvaros po krepšiu. Treneriai mato, kada galima panaudoti Antaną baudos aikštelėje. Jis tada įgauna didelį pranašumą prieš savo oponentą. Jei tik randame būdą, kaip jam įmesti kamuolį po krepšiu, jis puikiai tą išnaudoja“, – po pergalės rūbinėje 24sek sakė Paulius Jankūnas.

VIDEO: Paulius Jankūnas: mus užgavo – norėjome pasitaisyti

„Pernai buvo daugiau ketvirtų nei penktų, o šiemet yra atvirkščiai, – naują Š.Jasikevičiaus sumanymą bandė paaiškinti A.Kavaliauskas. – Man tenka kartais ir ketvirtu pažaisti. Aišku, aš nesiskundžiu, man patinka – ir įdomiau. Bet vis tiek, to dar reikia labiau mokytis, nes iškart pasikeičia tavo gynybos sistema ir tiek.“

Brandonas Daviesas pridūrė, kad jo ir A.Kavaliausko duetas sėkmingai veikė ir „Žalgirio“ treniruotėse.

Eurolygos starte išbandyti šios jungties dar nebuvo galimybių. A.Kavaliausko jėgos trūko ir sekmadienį, kur „Žalgirio“ arenoje Klaipėdos „Neptūnas“ pažemino šeimininkus 75:60. Abu šiuos mačus 34-erių lietuvis praleido dėl kojos raumens traumos.

„Gera čia turėti Antaną. Jis buvo iškritęs ir jis svarbi komandos dalis. Mes dirbome kartu, treniravomės, o treniruotėse viskas pavykdavo. Tai tikrai yra tai, ką galime panaudoti. Tikiuosi, kad ir toliau iš to išspausime naudos“, – 24sek tikino B.Daviesas.

VIDEO: B.Daviesas: apie sprigtą sekmadienį ir lūžį Stambule

Akivaizdu, kad šį sezoną tai bus naujas „Žalgirio“ ginklas, kuris tiks ne tik specifinėms situacijoms, bet ir varžovams primesti neparankias ir neaiškias žaidimo taisykles.

„Ir taip ir taip. Kartais ta situacija bus naudojama apsiginti prieš kažkokį varžovų pranašumą, o kartais suteikti mums pranašumų. Kaip treneriui, nuostabu turėti tokį pasirinkimą“, – kalbėjo Š.Jasikevičius.

Š.Jasikevičius su ribotomis galimybėmis meta ant stalo naują kozirį.

„Turime daug opcijų. Galime žaisti žemu penketu, galime žaisti su dviem centrais. Turime labai daug pasirinkimų ir tai viena mūsų stiprybių. Tai yra sistema, kuri mums labai padeda būti geresniais“, – tikina Leo Westermannas.

VIDEO: L.Westermannas nesupranta kritikų, bet apie juos ir negalvoja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius