-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Trinchieri – apie nuostabią „Olimpia“, R.Šmito būklę ir „Žalgirio“ radare esantį centrą

Svarbiausią sezono mačą pasitinkantis Kauno „Žalgirio“ vairininkas Andrea Trinchieri ketvirtadienio akistatoje su Milano „Olimpia“ tikisi visų žaliai baltų dvikovos dalyvių įsitraukimo ir energijos – nuo krepšininkų ir trenerių iki gydytojų, klubo darbuotojų ir sirgalių. „Mūsų šansai dėl įkrintamųjų yra maži, bet mes dar turime šansų“, – sakė treneris iš Italijos.
Andrea Trinchieri prieš Ettore Messina
Andrea Trinchieri prieš Ettore Messina / 15min ir Scanpix nuotr.

Nauja savaitė – nauja dviejų Italijos trenerių akistata Nemuno saloje.

Praėjusią savaitę pamokų davęs tautiečio Luca Banchi vadovaujamai Bolonijos „Virtus“ ir Duško Ivanovičiaus diriguojamam Vitorijos „Baskonia“ klubui, šįkart įkrintamųjų viltį vis dar puoselėjantis Kauno „Žalgirio“ vairininkas Andrea Trinchieri žūtbūtiniame mūšyje pasitinka Milano „Olimpia“ atstovus.

„Tikiu, kad visi turime susitelkti dėl pergalės – žaidėjai, treneriai, visa organizacija, sirgaliai. Visi supranta kokį mačą žaisime rytoj, – rungtynių išvakarėse kalbėjo A.Trinchieri. – Mes žaisime prieš komandą, kuri dabar yra pasiekusi geriausią sportinę formą šį sezoną. Jie nuostabiai žaidė tiek išvykoje prieš „Monaco“, tiek namuose prieš Stambulo „Fenerbahče“. Visi geriausi „Olimpia“ žaidėjai pradėjo žaisti puikiai ir išvien – Mirotičius, Shieldsas, Melli. Mūsų laukia labai aukštas kalnas, į kurį turėsime įkopti, bet tokį varžovą mums siunčia tvarkaraštis. Turime koncentruotis tik į tai, ką galime padaryti geriausio, kad iškovotume pergalę.“

Prie „dizainierių“ vairo nuo 2019-ųjų metų vasaros stovi legendinis Italijos „krepšinio profesorius“ Ettore Messina.

Vyriausiojo trenerio ir krepšinio operacijų prezidento postus Milano klube užimantis 64-erių specialistas vėl stringa siekdamas „Olimpia“ sugrąžinti į Senojo žemyno olimpą.

Vos pergale „Žalgirį“ lenkiantis Italijos grandas praėjusią savaitę pranoko „Monaco“ ir Stambulo „Fenerbahče“ komandas ir savo sąskaitoje šiuo metu turi 14 laimėjimų per 31 žaistą mačą.

Pirmąją tarpusavio akistatą dar Kazio Maksvyčio treniruojami Lietuvos čempionai laimėjo 83:70.

„Vienas geriausių trenerių Europos krepšinio istorijoje. Tai mato visi. Aš apie trenerius nesprendžiu pagal pergales ir pralaimėjimus, sprendžiu pagal tai, ką jie duoda organizacijai. Jis – vienas geriausių. Nėra klausimų“, – apie E.Messiną sakė iš Milano kilęs A.Trinchieri. –

Žurnalistui vos tik pradėjus formuluoti klausimą apie A.Trinchieri akistatą prieš gimtojo miesto klubą, jis staigia jį pertraukė.

„Aš jau dešimt dirbu už Italijos ribų ir jau aštuonerius metus varžausi prieš Milano klubą. Esmė yra rungtynės, o ne prieš ką žaisime – „Golden State Warriors“, „Boston Celtics“ ar „Olimpia“. Svarbiausios yra rungtynės, o aš noriu koncentruotis į savo komandą. Taip jau nutiko, kad iš mano gimtojo miesto atvyksta klubas, kai iki reguliaraus sezono pabaigos liko vos trejos rungtynės. Šansų (dėl įkrintamųjų) turime nedaug, bet tai yra šansai, tad negaliu kreipti dėmesį į pašalinius dalykus“, – sakė „Žalgirio“ treneris.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ettore Messina
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ettore Messina

Vis dėlto „Olimpia“ krepšininkams sunkiai sekasi rinkti pergales svečiuose. Varžovų teritorijose E.Messinos auklėtiniai per 15 rungtynių laimėjo tik 3 kartus.

Pagrindiniai Milano klubo vėliavnešiai – Nikola Mirotičius (vid. 17,1 tšk. ir 18,7 naud. bal.) ir Shavonas Shieldsas (vid. 16,2 tšk. ir 17,8 naud. bal.).

– Ar elitinės „Olimpia“ gynybos pagrindas yra besikeičianti gynyba?

– Milano komanda yra labai gera, tačiau ji turėjo daug problemų su traumomis. Traumos gali stipriai sujaukti visą sezoną. Jos sulėtina komandos progresą. Nemanau, kad galime kalbėti apie puolimą ar gynybą. Mes neturėsime labai svarbaus žaidėjo Rolando Šmito. Turime su tuo susitaikyti. „Olimpia“ yra puiki komanda.

– Ar matote kokių skirtumų tarp to, kaip Nikola Mirotičius buvo išnaudojamas Barselonoje ir kaip dabar yra Milane?

– Jūsų sudėliotas klausimas yra puikūs spąstai, į kuriuos aš nepateksiu. Paaiškinsiu kodėl. Kai žaidėjas daugybę metų atstovauja vienam klubui, naujoje komandoje visada pasirodys nauji dalykai jo žaidime. Tas pats galioja ir su treneriais. Skirtingi žaidėjai, skirtinga aplinka, skirtingas mikroklimatas.

Noriu pasakyti, jog N.Mirotičius yra vienas didžiausių ir įvairiapusiškiausių ketvirtos pozicijos žaidėjų visoje Eurolygoje. Jis puikiai skaito žaidimą. Matau daug pasikeitimų Nikolos žaidime. Jis sugrįžo po sunkios traumos, dėl kurios nežaidė keletą mėnesių, bet dabar vėl rungtyniauja ir demonstruoja visą savo potencialą.

Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Ignas Brazdeikis prieš Nikolą Mirotičių
Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Ignas Brazdeikis prieš Nikolą Mirotičių

– Ar teisinga sakyti, jog „Žalgirio“ gynyba turės koncentruotis į Sh.Shieldsą ir N.Mirotičių?

– Ne, nes „Olimpia“ turi dar 6-7 žaidėjus, kurie gali pelnyti virš 20 taškų. Galiu pateikti labai paprastą pavyzdį – lemiamose finalo ketverto rungtynėse N.Melli surinko 27 ar 28 taškus. Jis netapo MVP tik dėl to, jog komanda pralaimėjo paskutinę akimirką. Jei jis gali pelnyti tiek taškų svarbiausiame mače, tuomet gali bet kuriame. Jis klijuoja visą komandą.

Jei mes pagrindinius savo gynybinius karius ir gynybą statysime aplink Sh.Shieldsą ir N.Mirotičių, tuomet iššaus kažkas kitas. Taškus gali rinkti Napieras, Devonas Hallas, Melli. Voigtmannas gali įmesti keturis tritaškius per keturias atakas. Poythressas gali žudyti varžovus baudos aikštelėje, jei per daug krepšininkų yra ištrauktų ties perimetru gintis prieš Shieldsą ar Mirotičių. Milanas – absoliuti komanda, turinti velniškai gerus žaidėjus. Labai gera komanda. Jie turėjo tiek daug traumų ir problemų, bet vis tiek mus lenkia viena pergale lentelėje.

Sudėtingas sezonas „Olimpia“ komandai, bet priežastys yra aiškios.

– Ar „Olimpia“ atsigavo, nes sugrįžo traumuoti žaidėjai, ar kažkas pasikeitė ir žaidime?

– Pasikeitimų buvo, bet kiekviena komanda kažką keičia sezono eigoje. Visi siekia gerinti komandos žaidimą ir ieško tam tinkamų sprendimų.

Noriu, kad su mumis ant kamuolio kristų ir mūsų sielos. Noriu didžiausios įmanomos energijos rungtynėse iš visų – gydytojų, biuro darbuotojų, sirgalių. Man reikia kamuolio pamušimų, man reikia atkovotų kamuolių. Man reikia pasiaukojimo ir energijos epizodų iš kiekvieno. Noriu, kad arena kilnotųsi. Dažniausiai to nedarau, bet suprantu artėjančių rungtynių reikšmę. Man reikia visos įmanomos pagalbos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Alexas Poythressas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Alexas Poythressas

– Ką manote apie Alexą Poythressą ir ar įžvelgiate kokių panašumų tarp jo ir Kevarriuso Hayeso (15min rašė apie „Žalgirį“ dėmesį Milano aukštaūgiui)?

– Man jis visada patiko. Tai – labai energingas ir dinamiškas aukštaūgis. Jis komandai suteikia daug energijos. Jis buvo iškritęs iš rikiuotės, sugrįžo į ją ir žaidžia puikiai.

– Šiuo metu Eurolygoje dirba trys treneriai iš Italijos – jūs, E.Messina ir L.Banchi, o dar neseniai darbavosi Gianmarco Pozzecco ir Sergio Scariolo. Ar tai yra sutapimas, ar pasekmė gero darbo jūsų šalies krepšinyje?

– Mano nuomone, tiek trenerių dar nepakanka. Italijos krepšinio treneriai yra aukšto lygio, bet tikiuosi, kad jų bus dar daugiau.

– Mes Lietuvoje turime tik vieną Eurolygoje dirbantį trenerį Šarūną Jasikevičių.

– Bet jūs turite ir tik vieną Eurolygos komandą.

– Ką manote apie įkrintamųjų sistemą?

– Manau, kad tai yra nuostabu. Pagalvokite, kaip kaunasi visos komandos nuo 9 pozicijos iki 15-16. Komandos yra gyvos. Pažvelkite į „Žalgirį“. Kai atvykau, mes buvome iškritę iš visur. Bet mes išlaikėme viltį vien tik dėl įkrintamųjų formato. Nėra ką ir kalbėti – tai nuostabus dalykas. Žinoma, rungtynių ir streso yra daugiau, bet turnyrui reikia mažų pokyčių. Tikiu, kad šie pokyčiai stumia Eurolygą į priekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius