Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 06

Brandonas Daviesas į Kauną atsivežė Tanoka Beardo ir neįprasto gyvenimo kelio pamokas

Jis treniravosi su Tanoka Beardu, suvertė 18 taškų į Chriso Bosho ginamą krepšį ir buvo nušalintas nuo universiteto komandos dėl priešvedybinių lytinių santykių. Amerikiečiai dažnai į Lietuvą atsiveža kelis didžiulius lagaminus visokiausių daiktų, bet didžiausias Brandono Daviso bagažas buvo pilnas sukauptos gyvenimo patirties.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Alfredo Pliadžio nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Olympiakos“ – „Žalgiris“ | 19:00 | Pirėjas

„Milaknis!“ – minkštai taręs „l“ raidę, šyptelėjo Brandonas Daviesas, kai švystelėjo tolimą metimą. „Milaknis!“ – plonu balsu jis vėl paburbėjo sau po nosimi, kai pataikė antrą tritaškį iš eilės.

Iki karjeros „Žalgiryje“ jis buvo išmetęs pusantro šimto tolimų metimų NBA, Italijoje ir Prancūzijoje. NBA jį net bandė sunkiuoju krašto puolėju. Bet Šarūno Jasikevičiaus užduotis centrui buvo aiški – jokių tolimų metimų ir vos 11 bandymų Eurolygoje iš vidutinio nuotolio (Mykolo Stumbro skaičiavimais, – aut. past.).

Tačiau tai mažiausi dalykai, prie kokių per savo karjerą teko prisitaikyti B.Daviesui.

26-erių amerikietis, užsiauginęs barzdelę, šypsosi Pirėjuje prisiminęs koledžo laikus.

Jeigu sugrįžtų į „Brigham Young“ universitetą, turėtų tučtuojau nusiskusti. Taip pat – atsisakyti kavos ir arbatos, alkoholio, tabako, priešvedybinių lytinių santykių. Lankyti bažnyčią ir niekada nemeluoti.

B.Daviesas žinojo, kur eina. Jis yra mormonas, tad šios gyvenimo taisyklės jam visada buvo artimos.

Jis nėra stereotipinis amerikietis. B.Daviesas dažnai šypsosi, pokštauja ir veržiasi bendrauti su žalgiriečiais. Už aikštės ribų tai ramus ir išlaikytas 208 cm ūgio krepšininkas, kurio branda atsiskleidžia iš iškalbos. 26-erių centras užsidega nebent aikštėje, kai dėjimais trumpina lanko galiojimo laiką arba eina aiškintis santykių su priešininku, jeigu šis provokuoja komandos draugą.

Viskas, ką išėjau koledže, padėjo man tapti vyru, kuriuo esu dabar.

Bet net ir jis paslydo.

BYU komanda buvo reitinguota kaip trečia iš geriausių Amerikoje ir pagrįstai galėjo taikytis į NCAA čempionų titulą. Tačiau B.Daviesas sausį netikėtai buvo nušalintas nuo komandos. Paaiškėjo, kad aukštaūgis turėjo priešvedybinių lytinių santykių su savo mergina.

Kai kituose koledžuose žaidėjus už vairavimą išgėrus ar muštynes bare bausdavo vos kelerių rungtynių diskvalifikacija ar griežtu įspėjimu, tai BYU be skrupulų užbaigė B.Davieso sezoną. Kartu žlugo ir komandos viltys triumfuoti NCAA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brandonas Daviesas NCAA
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brandonas Daviesas NCAA

„Taip, koledžas išmokė mane daug ko, – 24sek Pirėjuje teigė Brandonas Daviesas. – Tai buvo metas, kai susitelkiau į savo kūną. Stengiausi, kad kasmet vis tobulėčiau. Turėjau gerų trenerių, kurie man labai padėjo aikštėje ir už jos ribų.

Viskas, ką išėjau koledže, padėjo man tapti vyru, kuriuo esu dabar. Iš koledžo patirties galiu pasiimti tik pozityvių dalykų.“

Brandonas gailėjosi ir atsiprašė savo komandos, tęsė mokslus BYU, NCAA žaidė dar du sezonus ir turėjo ketinimų patekti į NBA. Jį į peržiūrą pakvietė „Chicago Bulls“, o didžiausiam karjeros šuoliui amerikietis ruošėsi treniruodamasis su Tanoka Beardu. Tuo pačiu, kuris siautėdavo baudos aikštelėje su „Žalgirio“ apranga ir įrašinėjo dainą su Linu Adomaičiu.

Juodu siejo Juta – T.Beardas ten gimė ir augo, o B.Daviesas pateko atsitiktinai. Mat šešiolikos Filadelfijoje jį pagimdžiusi amerikietė atidavė kūdikį ir Brandoną įvaikino vieniša moteris iš Jutos. B.Daviesas pas ją augo kartu su dar dviem indų kilmės vaikais.

„Aš artimai sutariu su Tanoka Beardu, – 24sek neslėpė B.Daviesas. – Jis vis dar domisi, kaip man sekasi. Žiūriu jo žaidimo epizodus ir matau, kad jis buvo žvėris. Jis turėjo gerą karjerą Europoje, tad daug iš jo išmokau.“

„Scanpix“ nuotr./Tanoka Beardas
„Scanpix“ nuotr./Tanoka Beardas

Tanoka buvo tikras bizonas. Pavyzdžiui, 2004–2005 metų sezoną Eurolygoje jis rinko vid. po 18 taškų, 10,6 atkovoto kamuolio ir 21,9 naudingumo balo. Niekas tokių Eurolygoje nerodo jau daug metų.

Tiesa, šešis sezonus „Žalgiryje“ praleidęs amerikietis siausdavo ir už aikštės ribų, kur treneriai toli gražu ne visada su juo susitvarkydavo.

Apie Tanoką Brandonas kartais pasikalbėdavo su Pauliumi Jankūnu, kuris, atrodo, Kaune žaidė su visais: net ir Arvydu Saboniu, trimis brolių poromis (Lavrinovičiai, Jasikevičiai, Masiuliai) ar net šeimomis (Arvydas Sabonis ir Domantas Sabonis, Tomas Masiulis ir Gytis Masiulis).

„Taip, jis buvo kiek patrakęs“, – juokiasi B.Daviesas.

Sezono pradžioje iš Jasikevičiaus jautėsi didelis spaudimas, bet tik todėl, kad treneris turėjo lūkesčių ir žinojo, ką mes pajėgūs padaryti.

Į „Žalgirį“ vidurio puolėjas praėjusią vasarą atvyko pasikonsultavęs ir su T.Beardu, ir su buvusiu bendražygiu Jamesu Andersonu.

Buvęs „Žalgirio“ vedlys anksčiau žaidė tame pačiame universitete kaip ir B.Daviesas, maža to, ir toje pačioje „Philadelphia 76ers“ komandoje.

„Jamesas man labai padėjo „76ers“ klube, tad bandžiau iš jo mokytis“, – neslėpė B.Daviesas.

Svaiginantis NBA nuotykis

2014-ieji. Antrasis sezonas NBA. Ketverios iš penkerių pirmųjų sezono rungtynių. Varžovai – Dwightas Howardas, Chrisas Boshas ir Roy'us Hibbertas (dar tas gero lygio Roy'us Hibbertas).

B.Daviesas sezoną pradeda 15,75 taško ir 4 atkovotų kamuolių vidurkiu. „Philadelphia 76ers“ pralaimi, bet individualūs rezultatai leidžia tikėtis, kad jis pritapo ir ilgus metus žais NBA. Besipildanti kiekvieno amerikiečio berniuko su kamuoliu svajonė.

„Taip, tuo metu žaidžiau labai pasitikėdamas savimi. Tai buvo antri mano metai Filadelfijoje, jie manimi labiau pasitikėjo. Būti sistemoje, perprasti ją, be abejo, padėjo mano žaidimui. Tada tiesiog bandžiau tęsti tokį krepšinį“, – prisiminimais iš galingo NBA starto dalijosi B.Daviesas.

Bet vos vienas mėnuo ir jis iškeistas. Andrejaus Kirilenkos mainai išmetė B.Daviesą į „Brooklyn Nets“ ekipą, iš kurios jis buvo netrukus atleistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brandonas Daviesas NBA
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brandonas Daviesas NBA

Amerikietis pasirašė sutartį su Šalono „Elan“ ekipa iš Prancūzijos ir persikėlė į Europą. Debiutinis pusmetis Prancūzijoje, sutartis su Varezės komanda Italijoje, sugrįžimas į Prancūziją Monake. Daugiau jokio NBA, kuriame B.Daviesas paliko 3,7 taško ir 2,5 atkovoto kamuolio vidurkį.

„Dabar aš susitelkęs tik į Eurolygą, bet, žinote, NBA daug ką lemia tinkama vieta ir tinkamas laikas. Aš vis tiek kausiuosi, bandysiu ten sugrįžti, tačiau svarbiausia, kad kasmet tobulėčiau ir padėčiau komandai laimėti.

Žmonės stebi krepšinį. Jei mato, kad gali žaisti, tinkamu laiku tinkamoje vietoje jie vis tiek tave suras. Tad turiu toliau kautis, stengtis ir padėti laimėti“, – samprotavo B.Daviesas.

Infrastruktūra, klubo istorija, administracija, mums suteikiama įranga... Čia viskas netoli NBA.

2017–2018 metų sezono pradžioje Šarūnas Jasikevičius dažnai diskutuodavo su Brandonu šalia šoninės linijos.

Amerikietis išklausydavo „Žalgirio“ trenerį, bet nebijodavo pats drąsiai reikšti savo nuomonės ir gilintis į žaidimo elementus.

Po kelerių Eurolygos rungtynių Šaras pasakys, kad „Žalgirio“ naujokai atsivežė į Kauną blogų įpročių, kuriuos reikia išrauti kaip piktžoles. Amerikiečiui krepšininkui girdėti kažką panašaus po dviejų sezonų NBA turėtų būti nesuvokiama. Neatsitiktinai jis kraipydavo galvą ant atsarginių suolo, pakeistas ir išklausęs Šaro replikų.

Bet B.Daviesui reikėjo laiko suvokti, ko iš jo reikalauja Š.Jasikevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius

Atrodo, pastaroji savaitė buvo tarsi neoficialus pareiškimas, kad „Žalgiryje“ jis jau prisitaikė.

Rekordinis Eurolygoje 17 taškų pasirodymas su Eurolygos lyderiu Maskvos CSKA ir 25 taškai Šiauliuose.

„Dabar bandau žaisti agresyviau. Darau viską, kad tik padėčiau komandai laimėti. Pradėjau pataikyti, išnaudoti komandos draugų man sukurtas situacijas. Stengiuosi į viską žiūrėti pozityviai ir dirbti, – pasakojo B.Daviesas. – Jasikevičius yra treneris, kuris nori, kad būtume geresni. Nuo to stiprėja visa komanda.

Sezono pradžioje buvo didelis spaudimas, bet tik todėl, kad treneris turėjo lūkesčių ir žinojo, ką mes pajėgūs padaryti. Jis tą darė linkėdamas mums gero. Mums tik beliko sekti paskui jį.“

Bet B.Daviesas naudingas ne tik puolime. Gynyboje „Žalgiriui“ labai tinka jo gebėjimas išnaudoti „step-out'o“ situacijas, kai centras po užtvaros varžovų gynėjui agresyviai prišoka prie jo ir sugaišina keletą akimirkų.

Nors labai prastai ginasi situacijose ant ūso vienas prieš vieną, remiantis statistiniais skaičiavimais, „Žalgiris“ per 100 atakų praleidžia net 7,7 taško mažiau, kai ant parketo yra B.Daviesas.

Žinote, manau, visi suprantame, kas esame. Treneris supranta, kad galime nugalėti bet ką, jeigu esame vieningi. Kol mes tokie, mūsų galimybių ribos – dangus.

Amerikietis apsipranta ne tik ant parketo. Jam ir jo šeimai labai patinka Kaune.

Po rungtynių Brandono „Žalgirio“ arenos koridoriuose visada laukia jo žmona Lenzie bei trejų metukų mergytė.

Didžiausios centro gerbėjos dažnai seka paskui tėtį į Eurolygos išvykos rungtynes. Ne privačiu skrydžiu, kaip visada komanda, bet atskirai.

Atskiras lėktuvas, 15,5 tūkst. sirgalių talpinanti arena ir milžiniška treniruočių bazė B.Daviesą mintimis sugrąžina į NBA.

„Infrastruktūra, klubo istorija... Čia žaidė daug buvusių NBA krepšininkų. Taip pat, kalbant apie klubo administraciją, mums suteikiamą įrangą... Viskas netoli NBA“, – neslėpė „Žalgirio“ legionierius.

Tik komanda, kurioje žaidžia, visai kitokia nei NBA – laiminti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

„Žalgiris“ su 17 pergalių ir 12 pralaimėjimų jau užsitikrino šeštąją vietą reguliariajame sezone ir atkaklią kovą su vienu iš Graikijos milžinų ketvirtfinalyje.

Dar ši komanda labai vieninga. Kai Stambule mače su „Anadolu Efes“ griūdamas po prasiveržimo Kevinas Pangosas pametė sportbatį, Brandonas Daviesas ramiai priėjo, pakėlė batą nuo žemės, jį atrišo ir atidavė kanadiečiui.

„Žinote, manau, visi suprantame, kas esame. Treneris supranta, kad galime nugalėti bet ką, jeigu esame vieningi. Manau, kad mes prie to prisitaikėme ir supratome, kad taip iš tikrųjų galima nugalėti stiprias komandas. Ir kad reikia tęsti tokį žaidimą. Kol mes tokie, mūsų galimybių ribos – dangus“, – tikino B.Daviesas.

Kas yra dangus „Žalgiriui“? Mat jau dabar sirgaliai jaučiasi lyg rojuje, kadangi Eurolygos atkrintamųjų varžybų nematė iš esmės 18 metų (neskaičiuojant niekinio pasirodymo 2001-aisiais aštuntfinalyje su Atėnų „Peristeri“).

B.Daviesas nenori įvardyti dangaus kaip Eurolygos finalo ketverto: „Mes turime žiūrėti į vienerias rungtynes. Taip, patekome į atkrintamąsias, bet mes dar nesame ten.

Turime sužaisti labai svarbias rungtynes su „Olympiakos“ ir susitelkti tik į tai, o ne turnyro lentelės reikalus. Mūsų tikslas eiti kuo toliau ir žaisti iš visų jėgų. Kol mes laikomės šio plano, mes galime nugalėti bet ką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius