Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 12 09

Čempionų rodikliai nustebino K.Maksvytį: „Turbūt pirmą kartą matau tokias rungtynes“

Kauno „Žalgiris“ nesulaikė Stambulo „Anadolu Efes“ puolimo mašinos ir patyrė didžiausią pralaimėjimą šį sezoną 60:86. Po rungtynių Kazys Maksvytis kalbėjo apie čempionišką varžovų žaidimą ir dar nematytą skaičių statistikos protokole.

Naujos Kauno „Žalgirio“ rungtynės – ta pati problema, tapusi tikru Kazio Maksvyčio galvos skausmu.

Kaip ir dauguma vienintelio Lietuvos klubo varžovų Eurolygoje, Stambulo „Anadolu“ anksti ėmė bėgti į priekį (8:17), tik šįkart gesintuvą išsitraukęs strategas iš Darbėnų pirmąją minutės pertraukėlę naudojo net nesulaukęs komercinės pauzės. Ir tai suveikė.

Situaciją dar prieš rungtynes jaukė dėl skirtingų priežasčių iškritę žalgiriečiai – Lukas Lekavičius susilaužė šonkaulį ir krepšinio nežais bent mėnesį, prieš dvikovą „Žalgiris“ pranešė apie į ligos patalą atsigulusius Tomą Dimšą ir Karolį Lukošiūną, o mačo pradžioje pirštą po galingo dėjimo susižeidė Kevarriusas Hayesas.

Vis dėlto gynybinio plano centras į aikštelę sugrįžo dar pirmajame kėlinyje, o po minutės pertraukėlės „Žalgiris“ stabilizavo padėtį. Prie to stipriai prisidėjo tuščiais šoviniais sezono starte šaudęs Tyleris Cavanaugh, kuriam prireikė kiek daugiau nei kėlinio, kad įmestų 10 taškų ir priartėtų prie asmeninio šio sezono rekordo (12).

Antrajame kėlinyje Kauno komanda parodė puikią gynybą, pastarųjų dviejų sezonų Eurolygos čempionams leidusią įmesti vos 8 taškus. Dovydo Giedraičio sudėtingas dvitaškis su sirena po dviejų ketvirčių švieslentėje uždegė lygų rezultatą 33:33. Iki ilgosios pertraukos Ergino Atamano vyrai nė karto nestojo prie baudų metimų linijos.

Tuščia „Anadolu Efes“ atkarpa tęsėsi nuo antrojo ketvirčio vidurio iki trečiojo kėlinio trečiosios minutės, kai dvitaškį po prasiveržimo įmetė Willas Clyburnas. Pramušę kamštį, Stambulo krepšininkai smeigė tris tritaškius paeiliui, kurie užtildė sausakimšą „Žalgirio“ areną.

Komandos persimainė vaidmenimis – K.Maksvyčio auklėtiniai penkias minutes negalėjo pelnyti taškų, kai svečiai tuo metu surinko 13. Juodą atkarpą nutraukė latvių mulas Rolandas Šmitas, greitoje atakoje atlikęs dėjimą kaire ranka, bet „Anadolu Efes“ nestabdė ir į lemiamą ketvirtį nusinešė galingą pranašumą 48:63. Net 24 iš 30 taškų per trečią kėlinį E.Atamano komanda surinko tritaškiais metimais.

Čempionų tritaškiai nesibaigė ir paskutiniajame kėlinyje. Lyg iš patrankos penktadienio vakarą „Žalgirio“ krepšį atakavę „Anadolu Efes“ krepšininkai (17 tritaškių iš 29) išrašė didžiausią žaliai baltų pralaimėjimą šį sezoną. Palyginimui, žalgiriečiai įmetė 4 iš 20.

„Sveikinimai „Anadolu Efes“ komandai, kuri pademonstravo čempionišką žaidimą. Esu patenkintas tik antruoju kėliniu, kai gerai gynėmės ir aukojomės, o likusius tris kėlinius dalyvavome metimų lenktynėse, kurias pralaimėjome“, – po pralaimėjimo sakė Kazys Maksvytis.

– Kas lemia pastaruoju metu suprastėjusį „Žalgirio“ žaidimą?

– Kad „Anadolu Efes“ įmetė 86 taškus, yra blogai, bet tai nėra kažkokia staigmena. Mane kažkiek neramina ir mūsų puolimas, kad negalime lengvai pelnyti taškų. Pastaruoju metu yra blogas ritmas – netekome Luko, iškrito ir dar keli žaidėjai. Tai persiduoda ir į aikštelę, nors ir nesinori ieškoti pasiteisinimų.

– Ar dvikovos pabaigoje nebuvo minčių į aikštelę įleisti ir Motiejų Krivą?

– Buvo minčių, bet ir Laurynas Birutis mažai žaidė. Nusprendžiau, kad tegul žaidžia jis.

– Visų rungtynių rodėte auklėtiniams prasižengti, bet žaidėjai dažnai taip ir neišgirsdavo. Kodėl buvo ši problema?

– Turbūt pirmą kartą matau tokias rungtynes, kai varžovas 51 tašką iš 86 pelnė tritaškiais. Labai įdomus balansas. Jie sumetė gerus metimus. Antra – jie yra individualiai stiprūs žaidėjai, akcentavome, kad agresyviau gintųsi, gal net ir su pagalbomis. Turbūt viską atspindi trečias kėlinys, kai jie įmetė 30 taškų, o mes padarėme tik vieną komandinę pražangą. Sunku kažką pasakyti. Nerodėme pastangų, nesiaukojome. Keturias pražangas gavo Arnas Butkevičius, tris – Dovydas Giedraitis. Jie turbūt daugiausiai dėl komandos stengėsi gynyboje ir baudavosi.

Liūdina šis faktorius. Mes nuo puolimo komandos trimis pražangomis galėjome atimti tris atakas. Galbūt būtų ne 27, o 20 taškų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kiek šiandien trūko Keenano Evanso, kai iškrito Lukas Lekavičius ir dar du gynėjai?

– Keenaną komandos pradėjo skautinti ir neduoda jam išsimesti lengvų metimų, kuriuos jis įprastai susimeta. Pirmoje pusėje išmetė porą neblogų metimų, bet paprasčiausiai nepataikė. Ir jis, ir mes turime išmokti žaisti, jei varžovai agresyviai ginasi ar stepoutina. Jeigu du žaidėjai ginasi prieš K.Evansą, vadinasi, kitoje pusėje ginasi trys prieš keturis.

– Antrajame kėlinyje „Anadolu Efes“ pelnė dar šį sezoną nematytus 8 taškus, tačiau per trečią ketvirtį sukratė 30. Kas pasikeitė?

– Kažkiek ruošėmės namų darbus, kurie kaip ir suveikė antrajame kėlinyje. Manau, kad antroje pusėje „Anadolu Efes“ prisitaikė, o ir mūsų namų darbai dar nėra tokie geri, kad sustabdytume „Anadolu Efes“. Žinoma, žaidėme prieš tokią komandą... Dėl dviejų pralaimėjimų Turkijoje galėjo būti apgaulingas vaizdas, bet ten yra legionierių limitas. Eurolygoje jie šiandien iškovojo penktą pergalę iš eilės, kadangi čia nėra legionierių limito ir jie gali rodyti čempionišką puolimą. Nėra paslapties, kad norint laimėti prieš „Anadolu Efes“ reikia ir patiems įmesti apie 90 taškų.

– Mindaugas Kuzminskas prieš rungtynes kalbėjo, kad svarbiausias yra ne Vasilije Micičiaus ar Willo Clyburno stabdymas, o Rodrigue'o Beaubois. Kiek jus nustebino šis krepšininkas, kuris pelnė 20 taškų?

- Jis nebuvo „X faktorius“. Aš taip pat kalbėjau su Mindaugu ir kitais. Žaidėjams labai akcentavome R.Beaubois. Jokios staigmenos nebuvo. Mes jį akcentavome, bet blogai stabdėme. „Anadolu Efes“ yra tokia komanda, kad kai prie V.Micičiaus ir W.Clyburno prisijungia ir toks R.Beaubois, jie tampa nesustabdomi.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Šiandien didesnį minučių kiekį gavo Dovydas Giedraitis ir Mantas Kalnietis. Kaip jiems sekėsi?

– Iškritus Lukui, turėjome planą B. Tomas Dimša dalyvavo paskutinėje žaidybinėje treniruotėje kaip mūsų įžaidėjas. Tiek Mantas, tiek Dovis žaidė po pertraukos ir dar neįėję į geriausią savo ritmą. Jie iš karto ėjo į rungtynes ir tai kol kas dar matėsi.

– Tarp pozityvų – sezono mačą sužaidęs Tyleris Cavanaugh. Kiek jam reikėjo tokių rungtynių?

– Taip, net rūbinėje pavyko truputį pakalbėti, kad šiandien TC buvo vienas mūsų šviesulių. Gerai skaitė gynybą, buvo aktyvus ir gerai žaidė.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Kauno „Žalgiris“ prieš sustiprėjusius čempionus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius