-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 22

Dainius Adomaitis parodė kelias Kauno „Žalgirio“ sėkmės paslaptis

Pasikeitė visas trenerių štabas, išvyko keturi svarbūs žaidėjai, bet Kauno „Žalgirio“ krepšininkai stulbinamai startavo Eurolygos turnyre. Kokie ginklai Kauno krepšininkams padėjo startuoti 4 pergalėmis ir tapti vienvaldžiu Eurolygos lyderiu? Prieš penktąją „Žalgirio“ dvikovą Eurolygoje Kaune su „Valencia“ 15min laidos „Eurolygos diena“ vedėjai paprašė buvusio Lietuvos rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio pasidalinti mintimis apie šalies čempionų galingą sezono startą.

Po pergalių prieš Pirėjo „Olympiakos“, „Chimki“, Belgrado „Crvena zvezda“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ žalgiriečiai iš rikiuotės viršūnės žvalgosi į kitas septyniolika Eurolygos komandų.

Toks „Žalgirio“ startas nustebino daugumą krepšinio sirgalių ir specialistų, tarp ir jų Dainių Adomaitį, kuris vadovaudamas Vilniaus „Rytui“ praėjusius du sezonus bene daugiausiai kartų yra kovojęs su Kauno komanda vietiniame fronte.

„Manau, kad ne didžiausi optimistai tokio starto nesitikėjo, – laidoje „Eurolygos diena“ sakė D.Adomaitis. – Aišku, gal pirmosios dvejos rungtynės buvo gana specifinės – mačai su „Olympiakos“ ir „Chimki“ nebuvo gražiausi, bet svarbiausia buvo iškovoti taškai. Bet pastarosios dvejos rungtynės nuteikė labai optimistiškai, nes tai buvo labai solidūs mačai.“

Paprašytas pasidalinti veržlaus „Žalgirio“ starto priežastimis, D.Adomaitis skaičiavo žaidėjus, kurie tęsia anksčiau Kaune pradėtus darbus.

Lukas Lekavičius, Marius Grigonis, Thomasas Walkupas, Rokas Jokubaitis, Artūras Milaknis, Paulius Jankūnas, Nigelas Hayesas, Martinas Gebenas jau yra suderinę tarpusavio akordus nuo praėjusio sezono, kai komandai dar vadovavo Šarūnas Jasikevičius.

„Didžiausia persvara prieš kitas komandas, kad „Žalgirio“ rotacijoje yra likę aštuoni žaidėjai iš praėjusio sezono, – pabrėžė D.Adomaitis. – Savitarpio supratimas, komunikacija yra likusi nuo praėjusių metų. Matyti, kad liko dalykų, kurie įkalti Šaro. Tai matyti ir žaidėjų elgesyje. Kiekvienam treneriui patinka, kai įžaidėjai, pavyzdžiui, Thomasas Walkupas, pasako, ką komanda dabar žais, prabėgdamas ir pasakydamas kiekvienam žaidėjui į ausį. Tai maži niuansai, bet jie labai svarbūs. Tai gali lemti taškas į tašką vykstančių rungtynių nugalėtojus.

Kitas dalykas, – perimetro, kuriantys žaidėjai yra likę tie patys. O jie yra geri gynėjai. Prie „Žalgirio“ gynybos jie labai tinka.“

VIDEO: M.Grigonis laimingas: atėjo kaip į balių

D.Adomaitis pastebėjo, kad Kauno komandoje nestinga žaidėjų, kurie pasižymi gynybai reikalingomis savybėmis.

Jo paties laikais, kai padėjo „Žalgiriui“ laimėti Eurolygą, o Lietuvos rinktinei – Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzą, Ramūnas Šiškauskas pasižymėjo ypač greitomis rankomis, kurios pasitarnaudavo gynyboje. Dabar patikimų gynėjų turi ir „Žalgiris“.

„Ir Walkupas, ir Grigonis, visada pasižymėjo kieta, agresyvia, elitine gynyba, – sakė D.Adomaitis. – Lukas (Lekavičius) neturi tokio ūgio, bet savo aktyvumu, spaudimu nustumia varžovą su kamuoliu ten, kur šiam nepatogu žaisti. Aišku, visiems didelis siurprizas yra Roko žaidimas, ypač gynyboje. Jis yra žaidėjas, pasižymintis ilgomis galūnėmis, su geru taip vadinamu „deflection“ – žaidžia prieš varžovų lyderius, eliminuoja juos, – džiugu matyti tokią jauno žaidėjo pažangą, – kalbėjo D.Adomaitis. – Lauvergne'as, Rubitas, – jie atėjo su Eurolygos patirtimi. J.Lauvergne'as yra Prancūzijos rinktinės žaidėjas, jam nėra naujovių, tai nėra persikėlimas į aukštesnį lygį – jie ten jau yra žaidę. Viskas limpa ir sulimpa. Kuo toliau, tuo labiau komanda tiki tuo, ką daro.“

D.Adomaitis daug kartų yra susirėmęs taktiniuose mūšiuose su Š.Jasikevičiumi, o dabar jis mato, ką komandai leidžia daryti Šarą pakeitęs Martinas Schilleris.

„Puolime yra laisvumas, – svarbiausią naujojo „Žalgirio“ savybę išskyrė D.Adomaitis. – Visiems žaidėjams patinka žaisti laisviau, pasitaikius pirmai galimybei mesti metimus. Dauguma nenori rungtyniauti rėmuose, kai jų vaidmuo būna apibrėžtas labai griežtai, ką gali daryti ir ko negali.

VIDEO: N.Hayesas: kodėl sužaidžiau gerai? Mama su sese paskambino

Kita vertus, žaidžiant rėmuose, atsiveria daugiau galimybių kitose rungtynėse, kai laikantis plano atakuoji silpnesnį varžovą. Dabar „Žalgiris“ žaidžia labiau automatiškai, daug pikenrolų, greito puolimo, „hand-off“ situacijų. Visi žaidžia drąsiai, Lukas ir Rokas (kairiarankiai) žaidžia pikenrolus į dešinę pusę, dešinę ranką, – vis tiek kai kuriose situacijose jie viską puikiai padaro.

Dabar daug metimų matome ankstyvoje atakos fazėje. Jei prisimintume rungtynes su „Anadolu Efes“, ketvirtojo kėlinio pradžioje „Žalgiriui“ pirmaujant 10-12 taškų, greitame puolime „Žalgiris“ atbėga, o Lukas meta tritaškį gal penktoje atakos sekundėje.

Manau, kad tai būtų sunkiai įsivaizduojama „Žalgiryje“ per pastaruosius ketverius metus. Bet tai yra žaidimas su krepšininkų psichologija, žaidėjai dabar žino, kad jiems leidžiama tai daryti, kad jie gali tai padaryti, – Lukas yra geras žaidėjas tokiose situacijose. Kai greitis jų privalumas, matyti, kad jie pasitiki savimi.“

VIDEO: J.Lauvergne’as net pats sunkiai gali paaiškinti Žalgirio sėkmę: labai smagu!

D.Adomaitis labiau kreipė dėmesį į pasikeitusią „Žalgirio“ gynybą.

Per pirmąsias Eurolygos rungtynes Kauno komanda vidutiniškai praleido po 69,7 taško.

Praėjusį sezoną galingiausią puolimą sukusi „Anadolu Efes“ mūsų šalies čempionams įmetė daugiausiai – 73 – taškus, nors praėjusį sezoną Turkijos klubas rinkdavo po 86 taškus, o ir pats „Žalgiris“ praleisdavo daugiau – vidutiniškai po 76,5.

„Gynyba yra radikaliai kitokia nei kelerius pastaruosius metus, – pabrėžė D.Adomaitis. – Faktas, kad yra likę iš praėjusių metų, kai maži žaidėjai labai spaudžia varžovą su kamuoliu. Jie vis pavagia vieną, dvi, o kartais ir tris sekundes iš tų žaidėjų, kurie yra su kamuoliu. Kartais jie nustumia varžovą į nepatogias pozicijas, kai jam sunku atlikti pirmą perdavimą, kai sunku pradėti puolimą. Tai labai gera „Žalgirio“ gynėjų savybė.

Ji leidžia „Žalgiriui“ žaisti taip vadinamą „ice“ gynybą, kurią M.Schillerio komanda propaguoja nuo nuo pat sezono pradžios ir tai atlieka gerai. Aišku, klaidų pasitaiko, bet tai normalu – tik sezono pradžia.

Svarbiausia, kad žalgiriečiai išmuša savo priešininkus iš patogaus žaidimo, varžovai priversti priimti kitus sprendimus, juos turi priimti kiti varžovų žaidėjai. Visa tai pasiteisina.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos pirmos rungtynės Kaune: Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos pirmos rungtynės Kaune: Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“

„Žalgiriui“ pavyksta pristabdyti varžovų svarbiausius kūrėjus.

„Olympiakos“ atakų dirigentas Kostas Sloukas pelnė 6 taškus ir atliko 7 perdavimus, o „Anadolu Efes“ įžaidėjas Vasilije Micičius liko su 7 taškais ir 3 perdavimais, nors abiejų įžaidėjų rodikliai šį sezoną yra ženkliai aukštesni.

„Žaidėjas su kamuoliu neturi jaustis lengvai, jis nuolat turi būti spaudžiamas. Didelių žaidėjų darbas kiek kitoks, priklausomai nuo to, prieš ką jie žaidžia. Galima rizikuoti ir leisti jiems atakuoti po driblingo, po užtvaros, nors, pavyzdžiui, rungtynės su „Crvena zvezda“ parodė, kad „Žalgirio“ aukštaūgiai prie Jordano Loydo kyla aukščiau, jie aukščiau pasitiko Kostą Slouką rungtynėse su „Olympiakos“. Tai sprendimai po individualios varžovų analizės – prieš varžovų lyderius žengiami papildomi žingsniai. O su tais žaidėjais, prieš kuriuos galima rizikuoti, ginamasi truputį pasyviau.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos pirmos rungtynės Kaune: Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eurolygos pirmos rungtynės Kaune: Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“

„Ledinė“ žalgiriečių gynyba dažniau naudojama JAV, bet D.Adomaitis ir pats naudodavo ją savo komandose, nes tai nėra kažkas nauja – skiriasi tik pavadinimai.

„Tai yra terminologija. „Ice“ yra populiariausia JAV, G-lygoje, ten taip ją dažniausiai vadina. Europoje treneriai vadina ir „down“, ir „side“. Yra tekę žaisti prieš trenerius, kurie vadina spalvomis: „mėlyna“, „geltona“ ar „balta“. Tai yra terminologija, nors „ice“ galbūt yra populiariausia“, – paaiškino D.Adomaitis.

Buvęs Lietuvos rinktinės treneris sutiko paimti rašiklį į rankas ir braižydamas ant lentos paaiškinti svarbiausius „Žalgirio“ žaidimo bruožus. Visa tai – laidoje „Eurolygos diena“.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ žaidimo naujovės – detaliai D.Adomaičio brėžiniuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius