-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 13

Dugną ramstanti „Olimpia“: nepakeliama bėdų kuprinė ir keisti E.Messinos viražai

Kauno „Žalgirio“ kelyje – ambicijų neatitinkantį sezoną išgyvenanti Milano „Olimpia“. Ettore Messinos kariauna prieš sezoną buvo matoma finalo ketverte, tačiau niekaip neišlipa iš lentelės dugno.

Kai jau atrodė, jog pralaimėjimuose skendę Ettore Messinos auklėtiniai pagaliau iškėlė galvą virš vandens ir iškovojo tris pergales paeiliui, bet tuomet – du skaudūs Pirėjo „Olympiakos“ (66:82) ir Berlyno ALBA (63:83) antausiai.

Šie pralaimėjimai nustūmė Milano „dizainerius“ tarp keturių komandų, kurios ramsto Eurolygos dugną.

„Pradžioje „Olimpia“ visi matė finalo ketverte, o dabar niekas šios komandos nebemato net atkrintamosiose varžybose, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ sakė krepšininkas Martynas Gecevičius. – „Olimpia“ šiek tiek buvo atsigavusi su Billy Barono sugrįžimu, kuris įnešė į žaidimą gyvybės. Trys pergalės paeiliui atrodė neblogai, bet dabar 20 taškų skirtumu nusileido paskutinei Eurolygos komandai. Labai sunku pasakyti ką nors pozityvaus apie „Olimpia“. Nesinorėtų, kad „Žalgiris“ pralaimėtų paskutinei turnyro ekipai, bet laukia svarbios rungtynės.“

„Olimpia“ situaciją puikiai nusako statistika: E.Messinos auklėtiniai yra paskutiniai Eurolygoje pagal rezultatyvumą (vid. 70,1) ir priešpaskutiniai pagal naudingumą (vid. 73,3).

Kovoje Milano krepšininkus išlaiko nebent gynyba. „Olimpia“ – mažiausiai taškų į savo krepšį praleidžianti turnyro komanda.

„Jie sugeba varžovus įvelti į savąjį žaidimą, bet pergalių nėra, – sakė M.Gecevičius. – Nėra Kevino Pangoso ir Shavono Shieldso, tad krepšinis labai prastas ir negražus akiai. Sunku rasti pozityvo. Pergalė tikrai yra įmanoma, bet lengvų rungtynių nesitikiu, nes „Olimpia“ gynyboje dirba, duoda kontakto ir kovos, ko Ettore Messina iš auklėtinių ir reikalauja. Lengvos pergalės nebus, reikės kentėti, bet visi šansai yra „Žalgirio“ pusėje. Savaitė Italijoje būtų fantastinė, jei baigtųsi dviem pergalėmis. Tai būtų svarbu ir komandai, ir naujokams, ir visam kolektyvui, ir sirgaliams.“

Pirmąjį tarpusavio mačą „Žalgiris“ laimėjo 71:62. Pagrindiniu pergalės kalviu tapo 23 taškus įmetęs Keenanas Evansas, o Rolandas Šmitas pridėjo dvigubą dublį (10 taškų ir 10 atkovotų kamuolių).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Keturiskart Eurolygos čempionas E.Messina su tokiais nesklandumais per savo karjerą dar nebuvo susidūręs. Jis savo komandos strigimą aiškino paprastu faktu – šį sezoną „Olimpia“ neturėjo nė vienos treniruotės visa sudėtimi. Svarbiausi komandos žaidėjai Shavonas Shieldsas ir Kevinas Pangosas kartu žaidė vos 5 mačus, iš kurių 4 laimėjo būtent „Olimpia“.

„Italų profesoriumi“ vadinamas strategas aiškino, kad krepšinyje reikia koreguoti kalendorių, nes žaidėjai sezono starte klubuose būna pernelyg pavargę po Europos čempionato.

„Jis pats komplektuoja komandą, nes užima ne tik vyriausiojo trenerio, bet klubo sporto direktoriaus pozicijas. Jis pats susirinko veteranų komandą, tad negali sakyti, kad žaidėjai yra pavargę. Niekas kitas jų neatvežė, nesusirinko ir nedavė jų treniruoti E.Messinai, – sakė M.Gecevičius. – Visos komandos turi traumuotų žaidėjų, vyresnių krepšininkų ir visokiausių problemų, tik „Olimpia“ bėdos šiuo metu yra išryškėjusios.

Keista atsakomybę numesti traumoms ir žaidėjų amžiui. Mes juk kalbame apie Milano klubą, kuris turi labai didelį biudžetą ir 15 aukšto lygio žaidėjų, bet gerai nežaidžia nei Brandonas Daviesas, nei Johannesas Voigtmannas ar DeShaunas Thomasas. Devonas Hallas sezoną pradėjo katastrofiškai, nors statistika dabar yra kiek pagerėjusi. Visus šiuos žaidėjus surinko E.Messina. Jei visi jie būtų sveiki, sudėtis būtų nuostabi, bet jei yra traumuotų, ji vis tiek niekaip neturėtų būti paskutinė Eurolygoje. „Olimpia“ pralaimi ne dėl traumų ar vyresnių žaidėjų, problemų ten yra didesnių. Jei pusę sezono įsižaisti nesugeba keli svarbūs žaidėjai, kuriems buvo numatyti dideli vaidmenys, žaidimas starto penkete ir žaidimas po 30 minučių, tuomet problemos yra kitos. O jos yra didelės.“

Pralaimėjimų atkarpoje silpnumo apimtas E.Messina buvo užsiminęs apie galimą atsistatydinimą, bet šios kalbos su laiku prasisklaidė.

Scanpix/Simone Lucarelli/SIPA nuotr./Ettore Messina
Scanpix/Simone Lucarelli/SIPA nuotr./Ettore Messina

Trumpoje trijų pergalių atkarpoje ryškiausiai žibėjo Billy Baronas, rinkęs po 22 taškus. Apskritai šį sezoną snaiperis renka po 12,2 taško (45,3 proc. trit.), atkovoja po 2,5 kamuolio, atlieka po 1,9 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 12,3 naudingumo balo.

Tai krepšininkas, kuris profesionalo karjerą pradėjo Vilniaus „Ryte“ bei sostinėje petys į petį konkuravo su Martynu Gecevičiumi.

„Kiek pamenu, Billy Baroną pirko kaip įžaidėją, nes NCAA jis fiksavo 5–6 rezultatyvių perdavimų vidurkį. Po dviejų treniruočių matėsi, kad Billy yra ne įžaidėjas, o metikas ir taškų rinkėjas. Tai – grynas metikas, kuris nori mesti į krepšį. Žinoma, nėra taip, kad jis negali nusimesti kamuolio ar atlikti perdavimo, bet pagrindinė funkcija – taškų rinkimas, – prisiminimais dalijosi M.Gecevičius. – Nutiko taip, kad jis atsirado mano pozicijoje ir mes konkuravome. „Ryto“ treneris tuomet buvo angliškai nekalbėjęs Virginijus Šeškus, tad B.Baronas natūraliai susidūrė su problemomis, bet kad jis turėjo potencialo, tai buvo matyti jau per pirmąsias treniruotes. Prieš aštuonerius metus nebuvo aišku, kad jis pasieks tokį lygį ir taip žais Eurolygoje, bet kad bus geras snaiperis, tai tikrai.“

Jei neskaičiuotume traumuoto Sh.Shieldso (vid. 14,7 tšk.), B.Baronas yra rezultatyviausias „Olimpia“ žaidėjas šį sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Billy Baronas
„Scanpix“ nuotr./Billy Baronas

Problemos „Olimpia“ stovykloje atsispindi ir tame, jog klubas atšaukė 15min žadėtą priešrungtyninį pasikalbinimą, nurodęs „prastą nuotaiką“ komandoje po pralaimėjimo Berlyne.

„Tai parodo komandos būseną. Tikrai yra kažkas negerai. Jei rezultatai yra blogi, tai persiduoda į užklasinę veiklą. Jie arba labai nori susikaupti, arba labai nenori, kad apie juos kažkas rašytų ir rodytų dėmesį. Tai parodo požymius, ką rodo ir žaidimas, ir vieta turnyrinėje lentelėje, kad „Olimpia“ šiuo metu yra tikrai prastoje situacijoje“, – sakė M.Gecevičius.

Rungtynių tarp „Olimpia“ ir „Žalgirio“ pradžia – penktadienį 21.30 valandą Lietuvos laiku Milane.

„Pagal visus skaičius ir žaidimą norėtųsi prognozuoti „Žalgirio“ pergalę, bet lengvos kovos nesitikiu, – sakė M.Gecevičius. – Laukia klampus krepšinis, nes Milano „Olimpia“ dažniausiai varžovus į tokį krepšinį ir įvelia, ypač žaisdama namuose. Daug priklausys nuo „Žalgirio“ ir kaip jie susidoros su tuo klampiu krepšiniu.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: žalia mada Italijoje ir „Žalgirio“ naujokų krikštas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius