Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 29

Dvejopai sutiktas Šaro projektas: ar „Žalgiris“ vėl nutildys skeptikus?

Kauno „Žalgiris“ savaitgalį oficialiai patvirtino tai, kas buvo sutarta žodžiu dar prieš keletą savaičių. Efektingus epizodus mėgstantys krepšinio aistruoliai turėjo plojimais sutikti naujausią Kauno „Žalgirio“ pirkinį Zachą LeDay. Tačiau 24sek partneriai Graikijoje kraipė galvas dėl Šarūno Jasikevičiaus pasirinkimo. Ar Šaro projektas vėl nutildys skeptikus?
Zachas LeDay
Zachas LeDay / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Zachas LeDay turi keistą ritualą. Į kiekvieną treniruotę ir į kiekvienerias rungtynes aukštaūgis nešasi prie suolo jam ypatingą kuprinę.

Amerikietis sako, kad toji kuprinė jam kaip talismanas – joje yra šiek tiek drabužių, kuriuos jis dar nešiojo koledže ir kurie jam visada nešė sėkmę.

Į Kauną Z.LeDay atsiveža įdomų kiek kitokio pobūdžio bagažą, dėl kurio turinio nėra tikri didžiausi skeptikai.

Bet be graikiško skepsio, už paskutinio „Žalgirio“ pirkinio slypi didžiulis potencialas.

Iškalbingi skaičiai

Z.LeDay penkerius metus praleido NCAA aplinkoje, mat po pirmųjų dviejų sezonų Pietų Floridos universitete nusprendė persikelti į kitą, Virdžinijos institutą. Dėl to krepšininkas turėjo praleisti vienerius metus be krepšinio.

Sprendimas pasiteisino, nes amerikiečio minučių skaičius išaugo dvigubai, o rezultatyvumas sprogo net keturis kartus – iki 16,5 taško, 7,3 atkovoto kamuolio ir 1 bloko per 29 žaidimo minutes paskutiniais NCAA metais.

VIDEO: Paskutinis „Žalgirio“ pirkinys: Z.LeDay epizodai iš NCAA

Vis dėlto Z.LeDay nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje ir profesionalo karjerą pradėjo Europoje, „Galil Gilboa Hapoel“ klube.

Jau po poros mėnesių Z.LeDay Izraelio čempionate įsirašė įspūdingą dvigubą dublį – mače su Jeruzalės „Hapoel“ surinko 22 taškus ir 20 atkovotų kamuolių. Jis dukart buvo išrinktas geriausiu Izraelio mėnesio krepšininku, dalyvavo Izraelio lygos dėjimų konkurse.

Sezoną Izraelyje Z.LeDay baigė antras rezultatyviausių (19,5 tšk.) ir naudingiausių (23 naud.) čempionato žaidėjų sąrašuose, taip pat liko penktas pagal atkovotus kamuolius (8,2 kam.).

Šoklų aukštaūgį įvertino Pirėjo „Olympiakos“ klubas, įteikęs Eurolygos debiutantui trejų metų sutartį.

Prisistatė rekordu

Eurolygos debiutantas vėl žibsėjo gruodį kaip Kalėdų eglutė.

Į Podgoricos „Budučnost“ krepšį vos per 21 minutę aukštaūgis suvertė 28 taškus, atkovojo 8 kamuolius ir surinko net 42 naudingumo balus.

Joks kitas Eurolygos žaidėjas turnyro istorijoje per tokį trumpą laiko nebuvo užfiksavęs tokių efektyvumo rodiklių.

Jau kitose rungtynėse Z.Leday įmetė 15 taškų į Kauno „Žalgirio“ krepšį.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rungtunių akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rungtunių akimirka

Eurolygos naujokas buvo žybtelėjęs dar kelis kartus, kai surinko 23 taškus, 9 atkovotus kamuolius ir 30 naudingumo balų su „Baskonia“, 21 tašką, 9 atkovotus kamuolius ir 28 naudingumo balus su CSKA ar 23 taškus ir 24 naudingumo balus su Miuncheno „Bayern“.

Debiutiniai Z.LeDay metai Eurolygoje metraščiuose liks su 9,7 taško (57 prov. dvit., 35,7 proc. trit.), 4 atkovotų kamuolių ir 10,8 naudingumo balo per 17 minučių vidurkiu.

Tačiau raudonųjų gretose Z.LeDay nebuvo lengva patenkinti reiklių graikų apetitą.

Žinant, kokią svarbą Šaro žaidime užima detalės, jis greitai pribaigs Zachą LeDay.

Graikų priekaištai

Kai „Žalgiris“ pasiekė susitarimą su Z.LeDay, 24sek bendravo su keliais „Olympiakos“ aplinkos šaltiniais. Ir jie smarkiai dvejojo dėl šio Šarūno Jasikevičiaus pasirinkimo.

„Jis nėra Eurolygos atkrintamųjų komandos žaidėjas, – samprotavo 24sek kolega iš Graikijos. – Žinant, kokią svarbą Šaro žaidime užima detalės, jis greitai pribaigs Zachą LeDay.“

Iš Atėnų priemiesčio Z.LeDay adresu skriejo kelios esminės kritikos strėlės.

Graikai pastebi, kad Z.LeDay turėjo koncentracijos problemų, todėl nebuvo geras detalių išpildytojas. Esą jis sunkiai įsimindavo taktinius „Olympiakos“ trenerių sumanymus ir kartais pasiklysdavo aikštėje.

Z.LeDay Graikijoje sulaukė kritikos dėl savo negebėjimo dalintis kamuoliu. Kartais pasitaikydavo situacijų, kai laisvi atsidurdavo 1-2 „Olympiakos“ žaidėjai, bet amerikietis vis tiek imdavosi žemo procento metimo. Dėl to „Olympiakos“ krepšininkai kraipydavo galvas, pykdami dėl aukštaūgio savanaudiškumo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

Graikų įsitikinimu, Z.LeDay labiau galvoja apie taškus, o ne apie gynybą.

Esą „Olympiakos“ aplinka pasigedo geresnės amerikiečio gynybos baudos aikštelėje. Ne gana to, kad Z.LeDay dažniausiai savo centimetrais ir sudėjimu nusileisdavo oponentams, tai saugant lanką jam pritrūkdavo kantrybės ir pastangų sukovoti iki galo.

Graikai 24sek pasakojo, kad antroje sezono dalyje daugelis Eurolygos priešininkų kūrė savo puolimą būtent per Z.LeDay. „Synergy“ duomenimis, per vieną išpuolį vienas prieš vieną baudos aikštelėje buvusio „Olympiakos“ aukštaūgio varžovai rinko vid. po 1 tašką per išpuolį, o šis rezultatas tarp visų Eurolygos žaidėjų vertinamas kaip prasčiau vidurkio.

Pirėjuje amerikiečiui teko daug rungtyniauti centru, nors graikams jis labiau žiūrėjosi kaip ketvirtas numeris.

Anot graikų, Z.LeDay žaidžia labiau veidu į krepšį ir yra labai ribotas poziciniame krepšinyje, o daugiausiai stiprybių turi atvirame krepšinyje. „Synergy“ duomenimis, praėjusį sezoną Pirėjuje per vieną greitą išpuolį jis rinko net vid. 1,6 taško – tai nuostabus rezultatas visų Eurolygos žaidėjų kontekste.

Tiesa, „Žalgirio“ žaidime dominuoja būtent griežto pozicinio krepšinio filosofija, tad klausimas, kaip joje jaustųsi Z.LeDay. Čia jis geriausiai jaučiais žaisdamas du prieš du – leisdamasis krepšio link jis rinko vid. 1,24 taško per vieną tokį išpuolį.

VIDEO: Potencialus „Žalgirio“ naujokas Graikijoje pasižymėjo įspūdingais epizodais

24sek šaltiniai Graikijoje pažymi, kad savo statistinius rodiklius Z.LeDay užsikėlė rungtyniaudamas prieš žemesnio kalibro komandas.

Tačiau Z.LeDay portretas nėra toks nykus, kaip gali pasirodyti iš atsiliepimų Graikijoje.

Nenuginčijami privalumai

Kiti 24sek kalbinti šaltiniai neabejoja, kad Zachas LeDay Šarūno Jasikevičiaus sistemoje atrodys visai kitaip nei Pirėjuje. Ir kad „Žalgirio“ patirtis jam pačiam išeis tik į naudą.

Z.LeDay yra modernus šių laikų aukštaūgis, kuris gali dengti kelių pozicijų žaidėjus – tai, ką ypač mėgsta Šaras.

Komandinė „Žalgirio“ gynyba padės užkamšyti Z.LeDay gynybos skyles po krepšiu, o savo kovingumu amerikietis turės kompensuoti savo trūkumus. Pavyzdžiui, Z.LeDay kartais labai keistai juda paskui varžovą gynyboje šonu, akivaizdžiai nespėdamas paskui priešininką ir praleisdamas jį pro save. Keista, nes šiaip Z.LeDay yra labai greitas ir agresyvus, bet būtent šiame žaidimo elemente jo kojos kartais tarsi įklimpsta cemento maišyklėje.

Bet vertinant Z.LeDay fizinius duomenis, gan greitas kojas ir tvirtą kūną, tinkamai išmokytas aukštaūgis turi potencialo virsti labai stipriais klijais „Žalgirio“ gynyboje.

„Olympiakos“ krepšininkai drąsiai susikeisdavo dengiamaisiais, palikdami Z.LeDay gintis prie perimetro. Ar tai stabdytų tokį atletą kaip Derricką Williamsą, ar gynėjus, Z.LeDay darbavosi beveik be priekaištų – tokiose situacijose oponentams leido įmesti vos 0,58 taško per vieną išpuolį, o „Synergy“ duomenimis, tai nuostabus rezultatas lyginant su kitais Eurolygos žaidėjais.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

Statistiškai gerai vertinama ir jo gynyba du prieš du situacijose – varžovai rinko vid. 0,75 taško per vieną tokį išpuolį, o tai taip pat traktuojamas kaip puikus rezultatas.

Z.LeDay aikštėje bus energijos kibirkštis, kuri turėtų kažkiek priminti Aaroną White'ą. Tai žaidėjas, kuris lipa per galvas ant lentos dėl kiekvieno puolime atšokusio kamuolio.

„Aš žemesnio ūgio nei kiti. Tai kai esi toks, tiesiog natūraliai privalai būti fiziškesnis, antraip negalėsi žaisti aukščiausiame lygyje“, – dar bandydamas patekti į NBA yra sakęs Z.LeDay.

Amerikietis yra vokalus linksmas žaidėjas už aikštės ribų, bet, anot jo bendražygių, tikras žvėris ant parketo.

Puolime Z.LeDay išties kartais imasi žemo procento savanaudiškų sprendimų, arba atakuodamas krepšį iš vidutinio nuotolio, arba lipdamas į medį, bet neišvengiamai atsimušdamas į varžovų šakas. Šiose situacijose jis kažkuo primena buvusį žalgirietį Axelį Toupane'ą.

Kartais Z.LeDay gali paleisti keistą metimą iš distancijos atsilošus viena koja. Bet galima numanyti, kad Šarūnas Jasikevičius per keletą mėnesių eliminuos tokius amerikiečio įpročius ir įspraus jį į rėmus.

Z.LeDay sunkiai nugara į krepšį techniškai apsižais tokius varžovus kaip Stefaną Jovičių ar Petteri Koponeną, tačiau aukštaūgis turi tokį gerą lanko pojūtį arčiau krepšio, kad gali įstumti ir sunkesnius metimus.

Naujasis „Žalgirio“ aukštaūgis gali pataikyti iš toli. Amerikiečio metimas nėra techniškas ir atrodo gan keistai, bet Eurolygoje praėjusį sezoną jo tritaškių pataikymo procentas siekė 35,7, Graikijos čempionate – 33,3. Debiutinį sezoną Izraelyje Z.LeDay tolimus metimus realizavo 37,3 proc. tikslumu.

Tad Z.LeDay portretas nėra toks prastas, kokį jį piešia graikai. Juos galėjo paveikti ir fatališkas „Olympiakos“ sezono fonas, su visais skandalais ir prastais rezultatais.

Š.Jasikevičius per keletą metų „Žalgiryje“ atskleidė ne vieną talentą, kurį prieš tai nuvertino kiti klubai.

Reikia nepamiršti, kad Šaras kiekvieną žaidėją mato mato kaip vieną didelės dėlionės dalį. Z.Leday taps detale, kuri suteiks „Žalgirio“ generolui atletiškumo ir mobilumo gynyboje.

Ar Šarui pavyks šiuo pasirinkimu dar sykį nutildyti skeptikus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius