Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 13

Eurolygos čempionas – apie „Olympiakos“, santykius su treneriu ir „Žalgirio“ spragą

Laidoje „Eurolygos diena“ Martynas Gecevičius išdėstė mintis apie Kauno „Žalgirio“ startą elitiniame Europos krepšinio turnyre ir kalbėjo apie penktadienio varžovą antrajame ture Pirėjo „Olympiakos“ – komandą, su kuria pats dukart triumfavo Eurolygoje.

Penktadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ krepšininkai stos į akistatą Graikijoje su Pirėjo „Olympiakos“, kuris amžiams liks svarbus M.Gecevičiaus širdyje.

Kitaip ir būti negali – 34 metų krepšininkas su šia ekipa 2012 ir 2013 metais dukart šventė Eurolygos čempionų titulą, o per vieną iš dviejų auksinių sezonų dirbo pas dabartinį „Olympiakos“ trenerį Georgios Bartzoką.

„Liko geri jausmai, dveji puikūs metai, nors ir du skirtingi treneriai. Tiesa, iš vieno įspūdžiai liko geresni, o dėl Bartzoko buvo tam tikrų niuansų, – laidoje „Eurolygos diena“ sakė M.Gecevičius. – Dabar matosi, kad „Olympiakos“ vėl tampa toks, koks buvo anksčiau – palieka gerą įspūdį, labai stipri komanda, sužaidusi solidžias pirmąsias rungtynes Barselonoje. „Olympiakos“ nustebino gerąja prasme.“

M.Gecevičius pasakojo, kad dvejus metus gyvendamas Graikijoje patyrė didelį dėmesį iš vietinių. Dar didesnį nei Vilniuje, kur prieš karjeros etapą Pirėjuje su „Ryto“ klubu iškovojo Europos taurę ir du LKL čempionų žiedus.

„Ten viskas paprasta – miesto centras yra Atėnai, o prie jūros yra Pirėjus, – apie susiglaudusius Graikijos miestus sakė Utenos „Uniclub Casino-Juventus“ snaiperis. – Tarp sirgalių pasitaikydavo konfliktų, nes jie sako: aš esu „Panathinaikos“ arba aš esu „Olympiakos“. Jei patenki į „Olympiakos“ palaikančio graiko restoraną, būtinai tave pasveikins, pavaišins, pakvies nusifotografuoti. Dėmesys didelis, man jis buvo didžiausias per karjerą. Net ir žaidžiant „Ryte“ ir būnant vilniečiu būdavo ramiau. O ten visi tuo gyvena, jaučia priešpriešą, kartais net peržengia ribas.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Printezis ir Martynas Gecevičius 2012 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Georgios Printezis ir Martynas Gecevičius 2012 m.

Dėl Eurolygos baudos „Olympiakos“ neturės karštakošių aistruolių paramos penktadienį, bet nuo to „Žalgiriui“ nebus daug lengviau.

„Žalgirio“ spraga – po krepšiais

Kauno „Žalgiris“ Eurolygos sezoną pradėjo maču Izraelyje, kur praėjusią savaitę po atkaklios kovos 83:84 nusileido Tel Avivo „Maccabi“.

Nors žalgiriečiai liko be pergalės, kovingas jų žaidimas ir gebėjimas pasivyti varžovus po duobės trečiajame kėlinyje sukėlė ir pozityvių minčių.

„Geriau nei tikėjausi, – pripažino M.Gecevičius. – Pozityvumo suteikė gera rungtynių pradžia, gero lygio krepšinis. Aišku, trečiajame kėlinyje leido pabėgti, neprasižengė, kai reikėjo. Kita vertus, nepalūžo. Be to, į rungtynes „Žalgiris“ sugrįžo su atsarginių žaidėjų penketu. Matosi, kad Kazys Maksvytis nebijo atlikti keitimų ir nebandė likti su įprastais žaidėjais. Pozityvumo daug, nors rezultatas yra 0:1.“

Pirmojo mačo Eurolygoje likimas sprendėsi per paskutinę „Žalgirio“ ataką, kai Keenanas Evansas užstrigo su kamuoliu. O kai jį perdavė Arnui Butkevičiui, šis jau neturėjo laiko susikurti metimo – nors pataikė dvitaškį, tai įvyko po finalinės sirenos.

„Pats treneris Maksvytis sakė, kad Evansas turėjo anksčiau atakuoti, kas buvo man keista, – kalbėjo M.Gecevičius. – Manau, kad buvo įmanoma geriau sukomunikuoti, o galbūt būti pasirengusiems iš anksto tokioms situacijoms. Aišku, sezono pradžia, bet galbūt rungtynės būtų pasibaigusios kitaip, jei būtų aiškus planas.

Kita vertus, kamuolys tokiose situacijose turėtų būti Evanso rankose. Jis turi pasitikėjimą žaisti vienas prieš vieną bei gebėjimą pataikyti.

Atakuojant kamuolys dažniausiai ir būna įžaidėjo rankose. Nežinau, ar verta būtų jį bandyti atiduoti, pavyzdžiui, Ignui Brazdeikiui, kuris yra antros–trečios pozicijos žaidėjas. Aišku, jei Ignas karštas tądien, galima, jis pasižymi mentalitetu, kai nebijo mesti ir po trijų ar keturių pramestų metimų paeiliui. Jis praėjęs amerikietišką mokyklą, turi pasitikėjimo, kurio kartais mums, lietuviams, trūksta.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Keenanas Evansas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Keenanas Evansas

Kaip didžiausią pavojaus signalą M.Gecevičius paminėjo spragą vidurio puolėjo pozicijoje.

Nors Kevarriusas Hayesas Kauno komandai pelnė 16 taškų, jis žaidė mažiau nei 18 minučių, o amerikietį keitęs Laurynas Birutis deramai neatstojo komandos draugo.

„Hayesas pradėjo įspūdingai – ir gynyboje, ir puolime. Tačiau man susidarė įspūdis, kad jis linkęs į kvailokas pražangas, o kai pagrindinis centras žaidžia tik 20 minučių, privalai turėt solidų antrą vidurio puolėją, kad jis galėtų keisti pirmą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kevarrius Hayesas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kevarrius Hayesas

Jei Hayesas galėtų žaisti 28–30 minučių, dar galima būtų išsisukti rotacijoje, bet jei išsilaikys tik 20 minučių, Eurolygoje „Žalgiriui“ bus reikalų, kai susidurs su dar geresne gynyba nei „Maccabi“.

Matėme, jog ir Birutis bandė centruoti, Cavanaugh dar ieško savęs, o „Žalgiris“ neturi prabangos atiduoti taškų lygiose rungtynėse, – analizavo M.Gecevičius. – Tiesą sakant, man dar vasarą pasirodė, kad tai bus problema, žinant, kokia yra Eurolyga, kokia ten kova po krepšiais, kokių kūnų reikia. Man tai atrodo didesnė problema nei tritaškiai, kuriuos „Žalgiris“ tikrai geriau pataikys namie, o štai centro anksčiau ar vėliau tikrai prireiks.“

Treneris žaidėjo, bet nepaaiškino

Dabar „Žalgiris“ penktadienio vakarą sutiks „Olympiakos“, kurį į finalo ketverto turnyrą praėjusį sezoną sugrąžino G.Bartzokas.

Praėjusį sezoną geriausiu Eurolygos treneriu pripažintas 57 metų graikas prieš dešimt metų irgi vadovavo „Olympiakos“, kai po triumfo Eurolygoje 2012 metais ir laimėto Graikijos čempionato komandoje neliko serbo Dušano Ivkovičiaus.

M.Gecevičius prisiminė, kad prieš dešimtmetį „Olympiakos“ kaip tik bandė suspausti biudžetą, nebepirko brangių žvaigždžių, kaip prieš tai buvo Joshas Childressas, Arvydas Macijauskas, Linas Kleiza, Theodoras Papaloukas.

Komanda turėjo ryškų lyderį Vassilį Spanoulį, bet nesutarė dėl naujo kontrakto su D.Ivkovičiumi. Tada iš Atėnų „Panionios“ pakvietė G.Bartzoką.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Pirėjo „Olympiakos“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Pirėjo „Olympiakos“

Naujasis treneris nukirpo Lietuvos krepšininko minutes aikštėje.

„Aš buvau sudaręs sutartį „1+1+1“. Buvau patikintas, kad lieku komandoje, visi yra patenkinti. Ir pasirengimo metu Barztokas man davė žaisti, bet per pirmąsias Eurolygos rungtynes su „Baskonia“ man neleido žaisti nė minutės, – tai buvo pavojaus skambutis, – pasakojo M.Gecevičius. – Bandžiau aiškintis, man atsakė, kad viskas gerai, ilgas sezonas, ilga rotacija, bet mano padėtis negerėjo. Graikijos lygoje kartais duodavo pažaisti 5 ar 10 minučių, o pabaigoje sezono mane iš viso buvo palikę ant suolo, įregistravę Doroną Perkinsoną.

Paskui mane sugrąžino, o D.Perkinsą paleido, bet finalą pralaimėjome 0:3, nors turėjome namų pranašumą.“

M.Gecevičiui įstrigo vienas iliustratyvus pavyzdys, kaip skyrėsi D.Ivkovičius nuo G.Bartzoko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Martynas Gecevičius pelnė pirmuosius taškus ketvirtfinalio serijoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Martynas Gecevičius pelnė pirmuosius taškus ketvirtfinalio serijoje.

Po pirmojo Eurolygos titulo 2012 metais komandoje buvo smagi nuotaika ir juokai persikėlė į treniruotę, tačiau D.Ivkovičius įtūžo, sustabdė pratybas, išrašė velnių ir pareiškė, kad švęsti galima tik tada, kai bus laimėtas Graikijos čempionatas.

„Lyg būtų paspaudęs mygtuką – Spanoulis, Printezis, kiti lyderiai apsiramino ir darbas vėl vyko rimtai. O paskui mes laimėjome Graikijos lygą, – pasakojo M.Gecevičius. – O štai laimėjus Eurolygoje kitąmet su G.Bartzoku, jis pats grįžęs į Graikiją pakėlė nosį, per treniruotes buvo daug „chi-chi-cha-cha“, o graikų lygos finalą galiausiai pralaimėjome.

Taip, tuo metu pykau ant Bartzoko, bet labiau dėl to, kad nekomunikavo ir man nieko nepaaiškino. Aišku, tada mano pozicijoje žaidė Spanoulis, jau kilo Kostas Sloukas.

Nuoskaudų Bartzokui liko, tačiau jos jau praeityje. Kai jau rungtyniavau Ispanijoje, Saragosoje, mes susitikome. Jis tuomet treniravo „Barcelona“. Mes pasisveikinome, jis šiltai mane apkabino, paklausė, kaip sekasi – nebelaikome pykčių.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Gecevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Gecevičius

Jau beveik du dešimtmečius „Olympiakos“ šeimininkai yra broliai Panagiotis ir Giorgios Angelopoulos, pritapę tėvo ir dėdės pradėtame versle, kuriame turtus neša naftos ir plieno krovinių gabenimas didžiuliais laivais.

„Dauguma turtingų verslininkų yra šykštūs, tai kalbant apie pinigus ir „Olympiakos“ jie vėluodavo gerokai, net kai laimėdavome Eurolygą. Tiesa, vėliau algos buvo sumokėtos, – nusijuokė M.Gecevičius. – Tačiau šiaip jie yra žemiški, šilti, maloniai bendraujantys žmonės, nepikti – turbūt tuo labai skiriasi nuo „Panathinaikos“ savininko.

„Olympiakos“ šeimininkai netriukšmauja socialiniuose tinkluose, klubas valdomas protingai. Nuo tada, kai nukirpo biudžetą, jie rado balansą, suvokimą, kad komanda liktų konkurencinga ir užimtų aukštas pozicijas. Jie puikiai įgyvendina savo viziją.“

„Scanpix“ nuotr./Pirėjo „Olympiakos“ šventė. Thomas Walkupas.
„Scanpix“ nuotr./Pirėjo „Olympiakos“ šventė. Thomas Walkupas.

Užėmusi ketvirtą vietą praėjusį Eurolygos sezoną, „Olympiakos“ paskui laimėjo ir Graikijos pirmenybių auksą, o per vasarą pasikeitė nedaug.

Karjerą baigė Georgios Printezis, į NBA išvyko Tyleris Dorsey, klubui tapo nereikalingi Jean-Livio Charlesas, Hassanas Martinas, tačiau atvyko Isaiah Canaanas, Joelis Bolomboy, Tarikas Blackas ir Alecas Petersas.

Atnaujinta Pirėjo ekipos sudėtis per pirmą mačą Barselonoje paliko M.Gecevičiui įspūdį: „Man patiko, nesitikėjau, kad taip solidžiai sužais pirmosiose rungtynėse Barselonoje. Plius minus kontroliavo rungtynių eigą. Šaras buvo nepatenkintas, kad „Olympiakos“ meta daug tritaškių.

Turi ir talentingų, ir darbščių žaidėjų, o Saša Vazenkovas dabar tikrai yra tarp Eurolygos Top10 krepšininkų. Matosi ir gera chemija. Visose pozicijose turi po du krepšininkus, kai kurie gali žaisti per kelias pozicijas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sasha Vezenkovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sasha Vezenkovas

S.Vazenkovas, atstovavęs Bulgarijos rinktinei Europos čempionate, per pirmąsias Eurolygos ir Graikijos rungtynes pelnė po 20 taškų.

Prie šio puolėjo, talentingojo atakų kūrėjo Kosto Slouko ir 218 cm ūgio bokšto Moustaphos Fallo „Olympiakos“ gerai dera daug kietai gintis gebančių žaidėjų, tokių kaip buvęs žalgirietis Thomas Walkupas, Giannoulis Larentzakis, Shaquille'as McKissikas, Kostas Papanikolou.

Penktadienio vakarą Pirėjo „Taikos ir Draugystės“ arena bus tyli, mačas bus žaidžiamas be žiūrovų. Tai – Eurolygos bausmės „Olympiakos“ pasekmė dėl praėjusio sezono įvykių, kai po ketvirtfinalio penktojo mačo aikštę užplūdo sirgaliai, o tribūnos švietė nuo deglų. Eurolyga skyrė 53 tūkst. eurų baudą ir nurodė be žiūrovų žaisti kitą turnyro namų mačą, kuris kaip tik ir vyks naujo sezono antrajame ture.

„Scanpix“ nuotr./Pirėjo „Olympiakos“ šventė
„Scanpix“ nuotr./Pirėjo „Olympiakos“ šventė

„Nedidelis pliusas – nebus sirgalių, – sakė buvęs „Olympiakos“ žaidėjas. – Tai nepadės „Olympiakos“, nes įprastai jie užveda vietos komandą.

„Žalgiris“ turi sužaisti idealias rungtynes, kad laimėtų. Kita vertus, „Olympiakos“ nėra ta komanda, kuri visus varžovus daužytų.

Taktiškai sunku bus rasti silpnų vietų, nes „Olympiakos“ jų beveik neturi. Galbūt Ignas Brazdeikis prieš Slouką, jei šis žais antrojoje pozicijoje, bet ir „Olympiakos“ turi ką pasiūlyti atgal“, – dėstė M.Gecevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius