-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 01

Eurolygos čempionas „Žalgirio“ nenurašo: „Kalėdinis „Anadolu Efes“ laikotarpis užsitęsė“

Kauno „Žalgirio“ kelyje – trečio iš eilės Eurolygos titulo siekianti Stambulo „Anadolu Efes“. Ergino Atamano komanda apstatyta žvaigždėmis, bet pergalių kol kas tai negarantuoja.

Praėjusią savaitę Kauno „Žalgiris“ patyrė itin skaudžią nesėkmę Graikijoje, kai po dviejų kėlinių turėtas 15 taškų pranašumas galiausiai virto triuškinama net 24 taškų nesėkme.

Kazio Maksvyčio auklėtinius nužudė 183 cm ūgio Parisas Lee, o dabar sausakimšoje „Sinan Erdem Dome“ arenoje laukia žvaigždėmis Vasilije Micičiumi, Shane'u Larkinu ir Willu Clyburnu apsistačiusi Eurolygos čempionė Stambulo „Anadolu Efes“.

Pastarųjų dviejų sezonų nugalėtojai po 21 turo savo sąskaitoje turi 11 pergalių ir yra už atkrintamųjų varžybų borto.

„Laukia vienareikšmiškai sunkios rungtynės, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ sakė dukart turnyro čempionas Martynas Gecevičius. – Gal pralaimėjimas „Panathinaikos“ duos papildomos motyvacijos „Žalgiriui“ kovoti prieš „Anadolu Efes“. Pats Kazys yra sakęs, kad jiems lengviau žaisti prieš komandas, turinčias aiškią sistemą, o ne prieš kažkokį balaganą. „Anadolu Efes“ komandoje to irgi yra daug, bet ten bent žinome, ko tikėtis. Kamuolys bus pas tą ar tą žaidėją, kurie žais pikenrolą ar bėgs iš užtvarų ir mes į krepšį.“

Pirmąjį tarpusavio mačą Nemuno saloje 86:60 laimėjo Ergino Atamano komanda, realizavusi net 17 iš 29 tritaškių metimų.

Pagrindiniu „Anadolu Efes“ pergalės kalviu tapo prancūzas Rodrigue'as Beaubois. 34-erių veteranas per 33 minutes pelnė 20 taškų (5/8 trit.), atkovojo 4 kamuolius ir išskirstė 7 rezultatyvius perdavimus.

„Mano akimis, jis yra komandos „X faktorius“. Jei R.Beaubois žaidžia gerai, tuomet visas „Anadolu Efes“ žaidžia geriau. Jie turi pagrindinius tris lyderius, bet tokie vaidmens žaidėjai, kaip R.Beaubois ir Amathas M'Baye, padeda komandai labai daug. Varžovų gynybinė pagalba įprastai ateina iš aukštų žaidėjų, o V.Micičius ar Sh.Larkinas tikrai moka nusimesti kamuolį ir sukurti progą komandos draugui. „Anadolu Efes“ puolime turi daug ginklų, „Žalgirio“ laukia tikrai sunkios rungtynės“, – sakė M.Gecevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rodrigue Beaubois
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rodrigue Beaubois

Per pastarąsias ketverias Eurolygos rungtynes „Anadolu Efes“ laimėjo tik kartą, kai namuose sutvarkė „Barcelona“ krepšininkus, o pralaimėjimas Miuncheno „Bayern“ ekipai – itin nemalonus.

„Jau matėme, kad „Anadolu Efes“ nėra stabili komanda, galinti pralaimėti rungtynes „Bayern“ komandai, kai turi 17 taškų persvarą, – sakė M.Gecevičius. – Jie moka atsipalaiduoti. Praėjusį sezoną po Naujųjų metų dovanėlių varžovams nebedalinio, bet šįmet kalėdinis laikotarpis užsitęsė. Dovanų dar buvo, tikėkimės, kad „Žalgiris“ galės Stambule kovoti iki pabaigos, o ten jau žiūrės, kaip viskas baigsis.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

M.Gecevičius nesupranta kritikos V.Micičiui dėl gynybos, kuris neša visą „Anadolu Efes“ puolimo naštą. Buvęs žalgirietis šį sezoną pelno po 17,4 taško, atkovoja po 3,5 kamuolio, atlieka po 6 rezultatyvius perdavimus ir renka po 20,1 naudingumo balo.

„Kur jis ginsis, kai žaidžia po 34 minutes, žaidžia įžaidėjo pozicijoje bei kuria visą komandos žaidimą? Jis dar turėtų gintis 34 minutes? Nemanau, kad E.Atamanas to iš V.Micičiaus reikalauja. Taip, spaudos konferencijos kartais apie tai pasisako, bet „Anadolu Efes“ nėra gynybinė komanda, žaidžianti labiau į NBA panašų krepšinį ir turinti tris aiškias žvaigždes, – dėstė M.Gecevičius. – Tai yra TOP 5 krepšininkai Eurolygoje pagal atlyginimą. Treneris duoda kamuolį, o jie žaidžia. Tik šįmet jie labiau žaidžia su ugnimi. Įdomu, ar jie įšoks į atkrintamąsias. Jei „Anadolu Efes“ liks 7–8 vietose, ar ketvirtfinalyje 1–2 esančios komandos norės gauti tokį varžovą? Nežinau, ar komandos tuo labai apsidžiaugtų.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

„Anadolu Efes“ dar ieško savojo žaidimo ir dėl to, jog neseniai po traumos sugrįžo viena kertinių praėjusių sezonų ekipos dalių Shane'as Larkinas.

Penkerias rungtynes šį sezoną spėjęs sužaisti Stambulo komandos vijurkas renka po 12,8 taško, atkovoja po 3,8 kamuolio, atlieka po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja po 15 efektyvumo balų per susitikimą.

„Visi trys lyderiai po 20 taškų nemes. Shane'ui reikia laiko įsivažiuoti. „Anadolu Efes“ žaidžia banguotai, o kai ji žaidžia prastai, Sh.Larkino kūno kalba pasako, kad jis nepersistengia. Kai būna geresnės rungtynės, jis būna užsivedęs ir nestabdomas. Eurolygoje yra labai sudėtinga trims žaidėjams kiekvienose rungtynėse mesti po daugiau nei 15 taškų“, – sakė M.Gecevičius.

„Jiems reikia iš naujo apsitrinti, nes didysis „Anadolu Efes“ trejetas yra sužaidęs dar mažai rungtynių, – „Eurolygos dienos“ laidoje sakė sporto komentatorius Ervinas Kvitkauskas. – „Žalgiriui“ padėti gali tik labai gera gynyba, nors prieš tokią komandą gintis labai sunku. Šį sezoną „Žalgiris“ šešiskart praleido daugiau nei 80 taškų ir visus tuos mačus pralaimėjo. Tai yra atsakymas. Jie privalo praleisti mažiau, nes patys retai įmeta 90 ar daugiau taškų.“

Šį sezoną „Anadolu Efes“ vidutiniškai renka po 81,5 taško per mačą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Rungtynės prieš „Anadolu Efes“ ypatingomis turėjo būti dviem „Žalgirio“ žaidėjams, kurie prieš tris savaites iš Stambulo persikėlė į Kauną. Vis dėlto įžaidėjas Isaiah Tayloras dėl traumos šią dvikovą praleis, tad visų akys kryps į italą Achille Polonarą.

„Arba perdegs, arba ne. Dažniausiai būna taip, nes vidutinių mačų prieš buvusias komandas būna mažai. Matosi, kad Achille dar ieško savo vietos ir žaidžia labai banguotai. Jis nugara į krepšį nežaidžia, Eurolygoje visi keičiasi ginamaisiais, tad šį krepšininką išnaudoti yra gana sunku. Žinoma, žaidybinio laiko irgi nėra daug, nes Rolandą Šmitą nukonkuruoti jam bus labai sunku“, – sakė M.Gecevičius.

zalgiris.lt nuotr./Achille Polonara
zalgiris.lt nuotr./Achille Polonara

Laidos „Eurolygos diena“ dalyviai „Žalgirio“ pergalės Stambulo neregi.

„Negalvoju, kad bus gerai. Galvoju, kad „Žalgiris“ pralaimės 15 taškų“, – sakė E.Kvitkauskas.

„Manau, kad skirtumas bus mažesnis. Spėju, kad „Žalgiris“ pralaimės 10 taškų“, – antrino M.Gecevičius.

Naujausias 15min laidos „Eurolygos diena“ epizodas:

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ smegduobė, „El Clasico“ ir krepšinio J.Mourinho

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius