Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 09 22

Eurolygos klubo vairą perėmęs Latvijos herojus prisiminė pokalbį su J.Mačiuliu

Grįžęs iš Manilos ir kreipęsis į tūkstantinę minią Rygoje, Luca Banchi dar nežinojo, kas jo laukia netrukus. Jo vasara jau ir taip buvo kupina emocijų, užfiksavus įspūdingą pasiekimą su Latvijos rinktine, bet netrukus specialistas iš Italijos sulaukė Bolonijos „Virtus“ klubo vadovų skambučio, rašo „Eurohoops“ žurnalistas Cesare Milanti.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kai atrodė, kad galėsiu atsipalaiduoti, vos nusileidęs Italijoje ir įsijungęs telefonu gavau „Virtus“ skambutį. Tai buvo ankstyva penktadienio popietė. Kai ryte palikau Rygą, dar nežinojau, kad „Virtus“ išsiskyrė su Sergio Scariolo“, – pasakojo L.Banchi.

Latvijos rinktinę iki penktosios vietos pasaulio čempionate nuvairavęs specialistas netikėtai gavo darbo pasiūlymą, kai su „Virtus“ vadovais sukonfliktavęs S.Scariolo paliko klubą, kurį dabar svarsto paduoti į teismą, nors treniravo jį dvejus pastaruosius metus.

„Jaučiuosi tarsi skalbimo mašinos būgne. Mano emocijų lygis toks aukštas, o šis rugsėjis išties siurrealus, – apie savo būseną pasakojo L.Banchi. – Tai vasara, kuri turbūt labiausiai pakeitė mano karjerą. Išgyvenau tikrą emocijų karuselę, su Latvijos rinktine likęs per žingsnį nuo apdovanojimų pakylos.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jis teigė, kad rimtai svarstė nepriimti jokių klubų pasiūlymų tol, kol treniruoja Latvijos rinktinę, kadangi norėjo susikoncentruoti į darbą nacionalinėje komandoje. Vis dėlto gavęs „Virtus“ pasiūlymą ir latvių palaiminimą jis negalėjo pasakyti „ne“.

„Negali pasakyti „ne“ Bolonijos „Virtus“ klubui. Kai sulaukiau skambučio, iškart daviau teigiamą atsakymą, – pasakojo italas, juokais lyginęs savo dvi darbovietes. – Tai neabejotinai bus viena geriausių mano treniruočių komandų, kartu su 2013-2014 m. sezono Milano „Olimpia“ ir praėjusios vasaros Latvijos rinktine, kai turėjome 40 mln. algą gaunantį Kristapą Porzingį, kas pavertė Latviją 50 mln. biudžeto komanda. Šis palyginimas skirtas tiems, kurie Latviją vadina maža komanda (juokiasi).“

„Virtus“ yra talentinga komanda, susidursianti su dideliu iššūkiu – varžytis Eurolygoje ir Italijos lygoje. Tačiau aš negalėjau pasakyti „ne“, nors ir nedalyvavau komandos statymo procese. Kad ir kas rinko šią sudėtį, tą darė su mintimi, jog ji būtų konkurencinga ir kautųsi dėl pergalių. Man tereikia į šį automobilį užpilti kuro ir pasukus raktelį jį užvesti. Tikrai yra blogesnių darbų nei šis“, – sakė L.Banchi, į Eurolygą grįšiantis pirmąsyk nuo 2018 m., kai treniravo Bambergo „Brose“ ekipą.

Scanpix/GIANNI SCHICCHI SIPA nuotr./Marco Belinelli
Scanpix/GIANNI SCHICCHI SIPA nuotr./Marco Belinelli

Nepaisant priimto darbo pasiūlymo, jis lieka ir Latvijos rinktinės strategu po didžiausio latvių pasiekimo per 88 metus, pakėlusio latvius FIBA reitinge net į 8-ąją poziciją.

Viena pagrindinių to priežasčių buvo Artūras Žagaras. Praėjusiame sezone Kėdainių „Nevėžyje“ žaidęs gynėjas tapo didžiausiu pasaulio čempionato atradimu, o įspūdingiausią pasirodymą surengę mače dėl penktos vietos prieš Lietuvą, kai išdalino net 17 rezultatyvių perdavimų, pagerino turnyro rekordą ir atvedė Latviją link įspūdingos pergalės 98:63.

Pasirodo, būtent L.Banchi, praeityje dirbęs su Jonu Mačiuliu keliuose klubuose, įsiūlė „Nevėžio“ direktoriui 23-ejų latvių įžaidėją.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Jonas Mačiulis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Jonas Mačiulis

„2022 m. vasarą aš įtikinau jį, kad Artūras gali žaisti šiame lygyje. Jis pasitikėjo manimi taip, kaip pasitikėjo būdamas mano auklėtiniu Sienos ir Atėnų AEK klubuose. Jau po kelių savaičių jis man sakė: „šis vaikis yra ypatingas“. Jis man sakė, kad Lietuvoje nėra tokių talentingų tos kartos žaidėjų. Tai man suteikė didžiulį pasitenkinimą“, – „Eurohoops“ žurnalistui sakė L.Banchi.

Dabar A.Žagaras karjerą tęs Lietuvoje, bet jau aukštesniame lygyje – į prizininkų pakylą nusitaikiusiuose Vilniaus „Wolves“. Gedimino Žiemelio projektui latvį paskolino sutartį su juo sudariusi Stambulo „Fenerbahče“.

„Scanpix“ nuotr./Arturas Žagaras
„Scanpix“ nuotr./Arturas Žagaras

„Jis nusipelnė to, nes priklauso šiam lygiui. Dabar žingsnis po žingsnio sunkiu darbu jis turi įrodyti, kad yra tokio lygio žaidėjas ir gali pasinaudoti šia galimybe. Tikiuosi, kad „Wolves“ jam bus tramplinas į „Fenerbahče“, nes vien kontrakto pasirašymas dar nereiškia, kad jis ten žais. Jis turės dirbti su dar didesniu pasiryžimu ir nusiteikimu“, – sakė L.Banchi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius