Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2016 01 29

Įspėjimas Rimui Kurtinaičiui: „Dėl Jasikevičiaus bus daug galvos skausmo“

Šachmatų partija, kurios laukia visa Lietuva: didmeistris Rimas Kurtinaitis prieš pradedantįjį, bet labai ambicingą krepšinio šachmatininką Šarūną Jasikevičių. Eurolygos finalininkę Pirėjo „Olympiakos“ patiesę žalgiriečiai į Maskvos priemiestį pasiuntė pavojaus signalą. „Rimui, manau, dėl Jasikevičiaus bus daug galvos skausmo: nežinia, ką jis sugalvos“, – prognozuoja treneris Alfredas Vainauskas.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / „Scanpix“ nuotr.
Eurolyga | „Chimki“ – Kauno „Žalgiris“ | 19:00 | Chimkai

Lietuvos čempionių „Utenos“ krepšininkių strategas 2008–2013 m. dirbo Rusijoje, Kursko „Dynamo“ ir vietos moterų nacionalinėje komandoje, todėl ne iš nuogirdų žino apie R.Kurtinaičio autoritetą.

2011-aisiais prie vieno turtingiausių klubų Europoje stojęs specialistas jau nuo seno labai gerbiamas Rusijoje: pirmiausia – dėl žaidimo Sovietų Sąjungos rinktinėje ir asmeninių laimėjimų, o dabar – dėl charizmatiško krepšinio ir pergalių su „Chimki“.

„Rusai nemėgsta pralaimėti. Dažniausiai jie greitai atleidžia trenerį, kad ir po vienos kitos nesėkmės. Su tuo susidūriau ir aš. Atrodo, 1–2 metai – viskas gerai, bet viena kita nesėkmė ir banga pakyla. Bet su Rimu, vadinasi, viskas labai gerai“, – 24sek sakė A.Vainauskas.

Pralaimėti nemėgsta ir R.Kurtinaitis, bet Š.Jasikevičius darys viską, kad nuliūdintų savo tautietį. Žalgiriečiai daug laiko pasiruošti dvikovai neturėjo, bet „Chimki“ stovykloje vargo taip pat netrūksta – Š.Jasikevičius dar jaunas, tačiau labai nenuspėjamas ir sumanus treneris. 

Šaras su žalgiriečiais dar praėjusį penktadienį Pirėjo „Olympiakos“ klubui tėškė vieną skaudžiausių antausių graikų istorijoje svečiuojantis išvykose – 75:55.

Kurtinaitis yra figūra. Kaip ir Jasikevičius. Nė vienas žaidėjas nei „Žalgiryje“, nei „Chimki“ jiems negali pasakyti nieko. Jų žodis yra šventas.

„Tai buvo rimtas skambutis Kurtinaičiui, nes „Žalgiris“ kardinaliai pasikeitė. Ne dėl to, kad ankstesnis treneris buvo geras ar blogas. Žalgiriečiai daug agresyvesni: daug rotacijų, daug keitimų, žymiai greitesnis krepšinis, daug sprendimų, kurie davė impulsą, komanda buvo labai gyva, agresyvi ir gynyboje. Jasikevičiaus štabas, atrodo, gali pasiruošti žaisti su tokiomis komandomis, kurios dar praėjusį sezoną žaidė Eurolygos finale“, – „Žalgirio“ strategą gyrė A.Vainauskas.

Jis neabejoja, kad „Žalgiriui“ Chimkuose bus velniškai sunku, bet laukia įdomios dvikovos.

„Pikti rusai bandys užsmaugti lietuvius. Bet manau, kad žalgiriečiai turėtų atsilaikyti“, – prognozavo A.Vainauskas.

– Nedaugelis trenerių kelerius metus išsilaiko tokiose turtingose ir ambicingose komandose Rusijoje kaip „Chimki“. Kokia Rimo Kurtinaičio įtaka Rusijos krepšinyje? 24sek paklausė trenerio. 

– Jis turi labai didelį autoritetą. Rimo įvaizdis ir krepšinio supratimas visada buvo vertinamas labai rimtai. Kai Kurtinaitį pašaukė tarnauti į armiją, jis buvo pakviestas į Rygos ASK, o vėliau, kiek žinau, pats Aleksandras Gomelskis jį pakvietė į Maskvos CSKA. Tai buvo priverstinis išėjimas dėl kariuomenės.

Bet CSKA jis labai gerai užsirekomendavo. Baigęs tarnauti jis grįžo į „Žalgirį“, buvo kviečiamas į Sovietų Sąjungos rinktinę. Nuo to laiko jį Rusijoje visi žino ir gerbia.

Tas pasitikėjimas juo ir žinojimas, kas tai per žmogus, treneris, pasižymintis charizmatišku charakteriu, labai tvirtu žodžiu per treniruotes, vadovaujant aikštėje, rusams tiko.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Alfredas Vainauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Alfredas Vainauskas

Rusai nemėgsta pralaimėti. Dažniausiai jie greitai atleidžia trenerį, kad ir po vienos kitos nesėkmės. Su tuo susidūriau ir aš. Atrodo, 1–2 metai – viskas gerai, bet viena kita nesėkmė ir banga pakyla. Bet su Rimu, vadinasi, viskas labai gerai.

– Kokia Rimo Kurtinaičio krepšinio filosofija?

– Rimas yra lietuvis, todėl pripažįsta brandų, taktišką krepšinį. Tai matome ir „Chimki“. Bet jis neatsisako greito puolimo. Kiek teko matyti, dabar „Chimki“ žaidžia nežmoniškai greitą krepšinį. Manau, kad jų puolimas labai efektyvus. Sakyčiau, „Chimki“ yra viena iš greičiausią žaidimą Eurolygoje rodančių komandų.

– Kaip „Žalgiris“ turėtų stabdyti tokį krepšinį?

– „Žalgiris“ turi naują trenerį, kuris daug ką pakeitė ir daug ką daro kitaip nei Krapikas. Negalima nuvertinti Gintaro darbo, jis daug davė „Žalgiriui“. Tai buvo vadovybės sprendimas ir ar reikėjo permainų, spręsti ne man. Pirmosios rungtynės gal nebuvo tokios sėkmingos, bet Šarūno atėjimas ir nušluotas „Olympiakos“ parodė žaidimą, kurio visi laukė.

Nors „Žalgiris“ grupėje paskutinis, atsilieka tik vienu tašku ir, jei gerai sužais, bei lydės sėkmė, gali smarkiai pakilti į viršų.

Tai buvo rimtas skambutis Kurtinaičiui, nes „Žalgiris“ pasikeitė. Ne dėl to, kad ankstesnis treneris buvo geras ar blogas. Tiesiog su kiekvieno trenerio atėjimu į komandą įnešamas didžiulis impulsas. Ypač tokios asmenybės kaip Jasikevičius: su jo filosofija, mąstymu, surinktomis žiniomis. Visi žaidėjai jam jaučia didelę pagarbą. Tai yra figūra. Jis jau sugeba įrodyti.

Tos rungtynės su „Olympiakos“ parodė, kad „Žalgiris“ kardinaliai pasikeitė. Žalgiriečiai daug agresyvesni: daug rotacijų, daug keitimų, žymiai greitesnis krepšinis, daug sprendimų, kurie davė impulsą, komanda buvo labai gyva, agresyvi ir gynyboje. Buvo daug teisingų sprendimų. Jasikevičiaus štabas, atrodo, gali pasiruošti žaisti su tokiomis komandomis, kurios dar praėjusį sezoną žaidė Eurolygos finale.

– Kai prie dviejų komandų stovi įdomūs treneriai, kalbama, kad rungtynės vyksta kaip meistriška šachmatų partija. Ar tokios galima tikėtis Chimkuose tarp Jasikevičiaus ir Kurtinaičio?

– Manau, visa Lietuva to laukia. Visa Lietuva gerbia tiek Šarūną, tiek Rimą. Nereikia sureikšminti sporto su politika. Bet Rimas dirba labai geroje komandoje su nežmonišku biudžetu. O „Žalgiris“ ką turi, tą turi. Bet bus šachmatų partija, taip.

Gintaras Krapikas „Žalgiryje“ dirbo dvejus metus ir daugmaž buvo jau išanalizuotas treneris. O Rimui, manau, dėl Jasikevičiaus bus daug galvos skausmo: nežinia, ką jis gali sugalvoti, ką padaryti, nes jis treniravo komandą tik penkeriose rungtynėse. Ir iš tų rungtynių pamatėme, kad Šarūnas gali pateikti daug įdomių variantų. Svarbiausia, kaip jam pasiseks tai įgyvendinti.

Šarūnas Jasikevičius ir Rimas Kurtinaitis
Šarūnas Jasikevičius ir Rimas Kurtinaitis

Pirmiausia, Šarūnui reikės galvoti, ką daryti dėl greito „Chimki“ puolimo. Jei sugebės suvaldyti komandą, sustabdys „Chimki“ motorą – Rice'ą ir Švedą, kurie veda visą komandą, tada bus gerai.

Švedas pila beveik po 23 taškus per rungtynes, Rice'as prideda 13, bet nepamirškime jo 7 rezultatyvių perdavimų. Gerai, kad traumuotas „Chimki“ aukštaūgis Paulas Davisas, bet kiti žaidėjai ne ką prastesni. Dabar jie Eurolygoje pirmoje vietoje. Nors „Žalgiris“ grupėje paskutinis, atsilieka tik vienu tašku ir, jei gerai sužais, bei lydės sėkmė, gali smarkiai pakilti į viršų.

Kurtinaitis yra figūra. Tokio klubo negali treniruoti atsitiktinis žmogus, atsitiktinai atėjęs iš krepšinio.

– Šachmatų partijoje „Žalgiris“ neturės svarbios figūros – Manto Kalniečio. Kaip įžaidėjo trūkumas atsilieps rungtynėms, kai kitoje barikadų pusėje tokie gynėjai?

– Kiek stebiu „Žalgirį“, Jasikevičius bando Olivier Hanlaną kaip įžaidėją. Ir kaip jam pasiseks, kiek Šarūnui bus laiko jį įvesti į tą poziciją, bus įdomus sprendimas. Kaip jis pripras, taip ir atrodys „Žalgiris“. Situacija gan slidi.

Manau, kad Šarūnui trūksta laiko, nes rungtynes veja rungtynės. Viena diena pasiruošimui tokioms rungtynėms yra labai mažai. Jei žaistų Kaune, tai dar žiūrovai, superinis palaikymas, bet Rusijoje, kur rusai pikti, bandys užsmaugti lietuvius. Bet manau, kad žalgiriečiai turėtų atsilaikyti.

– Nežmoniškas biudžetas kartais turi ir kitą medalio pusę. Jums pačiam su tuo tekę susidurti. Ar sunku suvaldyti komandą su garsiomis pavardėmis ir beprotiškais atlyginimais?

– Man patiko, ką Kurtinaitis sako per derybas su žaidėjais. Jei žaidėjas iškart klausia jo, kokia bus alga „Chimki“ klube, tai tokius žaidėjus Rimas iškart siunčia namo.

Kurtinaitis yra figūra. Tokio klubo negali treniruoti atsitiktinis žmogus, atsitiktinai atėjęs iš krepšinio. Buvęs eilinis žaidėjas, eilinis mokslininkas, bandęs žaisti sporto mokykloje, o po to tapęs treneriu. Atėjęs jis negali aiškinti ir manipuliuoti. O Kurtinaitis yra figūra. Kaip ir Jasikevičius.

Nė vienas žaidėjas nei „Žalgiryje“, nei „Chimki“ jiems negali pasakyti nieko. Jų žodis yra šventas.

Rimo stuktelėjimas petimi „centrui“ rodo, kad jis nebijo nieko. Gali susitvarkyti su bet kuo. Dėl to tokie geri ir rezultatai.

Koks bebūtų Švedas, kad ir brangiausiai apmokamas žaidėjas Europoje, bet jis klauso trenerio. Rimas bando pastatyti jį į vietą ir manau, kad tvarkosi sėkmingai.

Aišku, kiekvienas turi savo nuomonę. Sėdi ant pinigų maišo ir gali galvoti, kad esi geriausias ir protingiausias. Bet palauk, žaidi komandoje ir turi klausyti trenerio.

O treneris yra labai stiprus. Ir tas jo stuktelėjimas petimi „centrui“ rodo, kad Kurtinaitis nebijo nieko. Gali susitvarkyti su bet kuo. Dėl to tokie geri ir rezultatai.

VIDEO: R.Kurtinaičio smūgis auklėtiniui iš peties

– Sakote, kad prie gero žaidimo ir sėkmės „Žalgiris“ gali šauti į viršų. Galbūt viltį atgaivino tas permainų sukrėtimas?

– Nesu tas žmogus, kuris siūlytų keisti trenerį. Gerbiu „Lietuvos rytą“, gerbiu „Žalgirį“, bet negalima šitaip daryti tokio traukinio: atkabino vieną, pravažiavo vieną stotelę, atkabino ir trečią. Gal ir gerai, kad ieškoma variantų, bet žmonės metami į ugnį, laikinai ar tai nelaikinai – juk reikia apsispręsti. Reikia daryti teisingą sprendimą.

Kaip, „Lietuvos rytas“, beje, padarė pasiimdamas Tomą Pačėsą. Ten tikrai reikėjo tvarkos. Kokia ji dabar bebūtų. Galbūt ji neadekvati kitais dalykais, kai treneris labai karštas ir emocingas (šypsosi.). Bet to reikėjo.

Su visa pagarba Krapikui, labai gerai pažįstu šį žmogų – jis geras treneris. Nenorėčiau pasakyti, kad kažką jis padarė ne taip, kaip reikėjo. Nekaltinkime vien trenerio. Seibučio, Javtoko traumos, žaidėjų apatija, keisti pralaimėjimai „Nevėžiui“, pralaimėjimai Atėnuose ir Krasnodare po 30 taškų...

Nereikia pamiršti, kad prieš tai įvyko viskas, ko prašė patys klubo vadovai – „Žalgiris“ pateko į „Top 16”, nugalėjo „Lietuvos rytą“, buvo pirmas LKL. Viskas kaip ir ėjo pagal planą.

Na, klubas priėmė tokį sprendimą, kad pakeitė trenerį. Jis, atrodo, pasiteisino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius