-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 19

Košmariška Luko Lekavičiaus kelionė pragaro grupėje

Šviesulys, paskendęs šešėlyje. Lukas Lekavičius praėjusį sezoną lyg kometa įsiveržė į Lietuvos krepšinio padangę, bet pirmoje šio sezono pusėje, atrodo, suiro. Kodėl?
Lukas Lekavičius
Lukas Lekavičius / „Scanpix“ nuotr.

L.Lekavičius „Top 16“ etape per trejas rungtynes dar nė karto nepaliko aikštės su teigiamu naudingumo balų skaičiumi, todėl jo vidurkis kol kas – minus 3,3.

Jo išėjimai į aikštę sutapdavo su pražūtinga „Žalgirio“ atkarpa. Pavyzdžiui, su „Laboral Kutxa“ L.Lekavičius aikštėje pirmą kartą pasirodė penktąją minutę, kai žalgiriečiai atsiliko 7:15. Po keturių minučių baskai pirmavo jau 29:11.

Šaras – priežastis tikėtis, kad L.Lekavičius jau greitai vėl suksis aikštėje kaip bitutė.

Antrajame kėlinuke L.Lekavičiui esant aikštėje skirtumas augo nuo 18:41 iki 22:49. Ketvirtajame – nuo 57:66, iki 57:74.

Panašiai nutiko ir Bamberge. Antrojo kėlinio viduryje „Brose Baskets“ pirmavo 33:19. Kai aikštėje pasirodė L.Lekavičius, skirtumas šoktelėjo iki 44:23.

Be abejo, L.Lekavičius nėra vienintelis tokių atkarpų kaltininkas. Tačiau anksčiau į „Žalgirio“ žaidimą kibirkšties nuolat įžiebdavęs įžaidėjas šį sezoną blyksteli vis rečiau.

Palyginimui, Madride situacija su L.Lekavičiumi aikštėje dramatiškai nesikeitė. Pirmajame ir antrajame kėlinyje skirtumas nuo 14:20 ūgtelėjo iki 26:36, trečiajame ir ketvirtajame – nuo 50:59, iki 61:73.

Kaip tyčia „Top 16“ etape „Žalgiriui“ daugiausia problemų kol kas pridarė varžovų įžaidėjai. Trys iš penkių rezultatyviausiai žaidusių krepšininkų – kuriantys gynėjai: Janis Strelniekas, Nikos Zisis ir Dariusas Adamsas.

Žalgiriečiams pavyko susitvarkyti tik su „Real“ gynėjais: Sergio Rodriguezas pasižymėjo 6, Jaycee Carrollas – 5, Luka Dončičius taškų neįmetė. Beje, „Žalgiris“ tada pralaimėjo mažiausiu skirtumu – 86:92.

L.Lekavičiaus statistika Eurolygoje
2014-2015 m. 19 min. | 5,5 tšk. | 46,6% dvit., 33,3% trit. | 2,7 perd. | 5,1 naud.
2015-2016 m. 14 min. | 3,5 tšk. | 27,3% dvit., 50% trit. | 0,8 perd. | 1,7 naud.

Priežastis – gniuždantis startas?

Kad kažkas nesiklijuoja, buvo matyti jau sezono pradžioje. Sėkmingai atsispirti antrajam sezonui galėjo sutrukdyti psichologinės priežastys. L.Lekavičius tiesiog negavo žaisti ir nežinojo, kodėl.

Pirmosiose Eurolygos rungtynėse su „Stelmet“ gynėjas gavo pasireikšti vos 3,5 minutės. Tada susitikimuose su Krasnodaro „Lokomotiv“ ir Izmiro „Karšiyaka“ jis net nebuvo pakeltas nuo suolo. Ketvirtajame susitikime su „Barcelona“ L.Lekavičius težaidė 6,5 minutės.

„Nežinau, viskas gerai. Gerai jaučiuosi fiziškai, nes rinktinėje žaidžiau mažai. Jaučiuosi pailsėjęs. Čia jau treneris sprendžia. Gal tokia buvo taktika, nežinau“, – pats tikslios priežasties, kodėl nežaidžia, tada nežinojo L.Lekavičius.

Kai į „Žalgirį“ atvyko Mantas Kalnietis ir Olivier Hanlanas, Gintaras Krapikas pernelyg lengvai paliko lietuvį už labiau patyrusių kolegų nugarų. Kitaip nei pirmąjį jo sezoną „Žalgiryje“, kai L.Lekavičius nuo pat pradžių gavo didžiulį trenerių pasitikėjimą ir buvo drąsiai metamas į aikštę, šiemet šilališkis buvo prilaikytas ant suolo.

Pirmąjį Eurolygos ratą L.Lekavičius baigė iš viso su 7 taškais savo sąskaitoje. Antrajame G.Krapikas kur kas labiau pasitikėjo jaunuoju atakų organizatoriumi. Į „Karšiyaka“ krepšį jis metė 11, „Panathinaikos“ – 9 taškus.

Po rungtynių su turkais paklaustas, ar ir dažniau matysime tokį L.Lekavičių, krepšininkas tik kukliai šyptelėjo: „Tikiuosi, kad taip. Tik reikia sulaukti daugiau minučių“.

Prie Šaro – žalia šviesa?

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Atrodo, kad Š.Jasikevičius pasitiki L.Lekavičiumi. Su „Vytautu“ jis žaidė 16, „Real“ – 15, „Lietuvos rytu“ – 12 minučių.

Vilniuje galbūt būtų žaidęs daugiau, bet prametė visus penkis metimus, o būtent taiklių šūvių kaip tik labai ir trūko „Žalgiriui“.

L.Lekavičius šį sezoną stebėtinai taikliau atakuoja iš toli (50 proc.), bet matome vis mažiau jo taiklių metimų viena ranka žaibiškai įsiveržus į baudos aikštelę. Dvitaškių procentas Eurolygoje nuo 46,6 krito iki nepatenkinamo 27,3 proc.

Nepamirškime, kad L.Lekavičius pirmiausia yra metikas, o tik po to – kūrėjas.

Šaras – priežastis tikėtis, kad L.Lekavičius jau greitai efektyviai suksis aikštėje kaip bitutė. Naujasis „Žalgirio“ treneris niekada neslėpė simpatijų nedidukam gynėjui, todėl galbūt jam pavyks atgaivinti atsarginį komandos įžaidėją.

Kitais žodžiais – dar vieną „Žalgirio“ rezervą, kuris padėtų pagerinti žaliai-baltų žaidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius