Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 27

Lukas „Skywalkeris“ Lekavičius: apie kuriozą Atėnuose ir „Žalgirio“ intrigą Pirėjuje

Gruodžio 28-ąją Luko Lekavičiaus telefonas turėjo užstrigti nuo pasipylusių žinučių po rungtynių su CSKA. 24-erių mažylis tikėjosi sulaukti sveikinimų, kai „Panathinaikos“ kiek netikėtai sudorojo Maskvos klubą 96:84. Bet lietuvį nustebino žinučių turinys. 181 cm ūgio krepšininkas nežinojo, kad per ilgąją pertrauką naujasis „Panathinaikos“ treneris Rickas Pitino jį pakrikštijo Skywalkeriu.
Lukas Lekavičius
Lukas Lekavičius / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

„Pasibaigė rungtynės ir visi rašo: Skywalkeris! Skywalkeris! Net nesupratau, iš kur čia visi jį ištraukė“, – dabar su šypsena savo pravardės istoriją prisimena L.Lekavičius.

„Žvaigždžių karų“ personažą OAKA arenoje įkūnijęs lietuvis į favoritų krepšį įkratė 11 taškų per 17 minučių ir taip sužavėjo R.Pitino, kad amerikietis neužsičiaupęs kalbėjo apie savo numylėtinį mažylį spaudos konferencijoje.

L.Lekavičius interviu 24sek Atėnuose atviravo, kad iki tų rungtynių keliose treniruotėse amerikietis į jį kreipėsi vardu, todėl pats lietuvis buvo nustebęs. Tačiau po trijų mėnesių Atėnuose R.Pitino vis dažniau kreipiasi į įžaidėją Luku.

„Bet vis dar pasitaiko Skywalkeris“, – šypsosi L.Lekavičius.

15min nuotr./Lukas Lekavičius
15min nuotr./Lukas Lekavičius

Ketverios pirmosios rungtynės pas R.Pitino Skywalkeriui buvo kaip parašytos pagal Holivudo scenarijų.

L.Lekavičius gavo pasireikšti beveik 7 minutėmis daugiau nei prie buvusio trenerio Xavi Pascualio (17,9 min.), rinko 3,7 taško daugiau (7,5), atliko 0,4 rezultatyvaus perdavimo daugiau (2 perd.) ir rinko 3,1 naudingumo balo daugiau (7,3).

Per tas ketverias rungtynes L.Lekavičius buvo didžiausią +/ – rodiklį turėjęs „Panathinaikos“ krepšininkas.

Tiesa, per pastarąją 10 rungtynių atkarpą Nicko Calatheso dublerio rodikliai smuko. Dabar jis tebežaidžia vidutiniškai po 9 minutes, renka 3,2 taško, 1,2 rezultatyvaus perdavimo ir 3,3 naudingumo balo.

Tačiau tam yra labai rimtų priežasčių.

Lekavičiaus orientyras

Kai kuriuos žmones veikia mėnulis. Kitų diena priklauso nuo to, ant kurios kojos išlipo iš lovos. Treti juokiasi – laiminga žmona, gera ir diena. O Luko Lekavičiaus žaidimas Atėnuose tiesiogiai priklauso nuo Nicko Calatheso vakaro.

„Mano užduotys visada buvo tokios – keisti Calathesą 5-10 minutėms. Visa tai išliko iki šiol“, – pasakojo L.Lekavičius.

10 Leko minučių per rungtynes reiškia 30 puikių Nicko Calatheso minučių. O JAV gimęs graikas dabar žaidžia nuostabų krepšinį.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nickas Calathesas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Nickas Calathesas

Per šešerias pastarąsias Eurolygos rungtynes įžaidėjas atliko mažiausiai po 9 rezultatyvius perdavimus per rungtynes. Praėjusios savaitės mūšyje su Milano „Olimpia“ atakų organizatorius pakartojo sezono rekordą ir išskirstė net 14 rezultatyvių perdavimų (karjeros rekordas Eurolygoje – 16).

Triskart šį sezoną iki trigubo dublio – raudonosios knygos retenybės Eurolygoje, N.Calathesui pritrūko tik 1-2 atkovotų kamuolių.

O prieš porą savaičių N.Calathesas įskraidino beprotišką pergalingą metimą į Maskvos CSKA krepšį nuo lentos.

„Panathinaikos“ šventė šešias pergales paeiliui. Kai po 22-ojo turo Atėnų klubas trynėsi vos 12-oje Eurolygos vietoje ir stumdėsi greta Kauno „Žalgirio“, graikus nuo patekimo į ketvirtfinalį dabar skiria vienintelė pergalė.

Graikai turi posakį – trokšta lyg įsikandę peilį burnoje. Tokie dabar „Panathinaikos“ krepšininkai medžioja savo grobį Eurolygos arenose.

„Viskas prasidėjo nuo naujo trenerio, – 24sek pasakojo L.Lekavičius. – Iš pradžių pralaiminėjome, bet kai treneris įvedė sistemą, atsirado ir tos pergalės.

Manau, daug kas priklauso nuo trenerio. Pitino mums duoda labai daug laisvės. Daug bėgame į greitą puolimą. Tuo ir esame stiprūs.

Gynyboje jis prašo agresijos. Manau, tai buvo svarbiausia.

Lengvai prisitaikėme prie trenerio filosofijos, nes turime daug amerikiečių, kuriems toks krepšinis priimtinas – bėgti ir mesti. Dabar tai duoda gerus rezultatus.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rickas Pitino
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rickas Pitino

Galbūt nieko keisto, kad prie R.Pitino taip gerai ėmė žaisti ir N.Calathesas. NCAA krepšinio pamatus susidėjęs graikas greitai rado bendrą kalbą su Naismitho Šlovės muziejaus nariu, kuris pateko į Springfildą dėl pasiekimų koledžų krepšinyje.

Pitino išliko toks pat smagus ir draugiškas treneris. Smagu su juo bendrauti už aikštės ribų. Jis su visais labai daug juokauja ir palaiko gerus santykius.

Skindamas pergales vieną po kitos, L.Lekavičius nesiskundžia dėl susitraukusio minučių skaičiaus.

Ketvirtadienį jį ir kitus „Panathinaikos“ krepšininkus palaikys nesuskaičiuojamą žiūrovų skaičių talpinanti OAKA, kurioje ant turėklų ir balkonų kariasi sirgaliai, laužantys visus įmanomus saugumo reikalavimus.

Dar neseniai „Olympiakos“ stovykla šaipėsi iš „Panathinaikos“ ir jų šansų patekti į atkrintamąsias. Dabar PAO bandys sumedžioti Madrido „Real“ ir užkopti į šeštą vietą turnyro lentelėje.

„Manau, turime realius šansus būti šešti. Tos dvi rungtynės bus labai svarbios, – mūšius su „Real“ ir „Budučnost“ pasitinka L.Lekavičius. – Smagu, kad susirinks tiek žiūrovų – bus neeilinė atmosfera. Tikimės pergalės ir pakilti turnyro lentelėje.“

L.Lekavičius nemėgsta spręsti painių matematinių uždavinių. Bet „Panathinaikos“ matematika gerokai paprastesnė nei „Žalgirio“.

Tik Graikijoje

Visai priešingoje Atėnų pusėje, pietuose Pirėjuje, penktadienio vakarą „Žalgiris“ pasileis į gladiatorių kautynes su „Olympiakos“. Labai realu, kad kas išliks gyvas toje kovoje, tik tas ir tęs kelionę ketvirtfinalio link.

L.Lekavičius laikosi atokiau visai ne taikaus Taikos ir draugystės stadiono – saviškių dvikovą stebės per televizorių. Bet išskirti gyvenk arba mirk rungtynių favoritą jam pernelyg sudėtinga.

„Pirėjo „Olympiakos“ žaidžia namie. Tai jiems mirk arba gyvenk rungtynės ir jos tikrai bus svarbios. Las Palmase graikai patyrė skaudų pralaimėjimą ir manau, kad išeis susikaupę bei kovos dėl pergalės. Bet manau, kad abiejų komandų šansai 50 prie 50. Tik kad Pirėjus turi traumų. Bus labai įdomios rungtynės“, – svarstyklių nė į vieną pusę niekaip nepersvėrė L.Lekavičius.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lukas Lekavičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Lukas Lekavičius

Tačiau nekyla abejonių, kurios komandos taiklūs metimai džiugins lietuvį. Jis tiki, kad „Žalgiris“ dar prasmuks į atkrintamąsias varžybas.

„Nelabai bandžiau skaičiuoti žalgiriečių šansų lentelėje, – suprasdamas, kokia tai paini situacija, juokėsi L.Lekavičius. – Kiek suprantu, jie turi nugalėti „Olympiakos“ ir „Real“. Aišku, bus sunku.

Kas ten žino, gal ir išeis. Tikėkimės, pateks.“

VIDEO: „Ginčas“ ir svaiginantis „Žalgirio“ scenarijus: kokie šansai pratęsti Eurolygos sezoną?

Išgirdęs Šarūno Jasikevičiaus balsą kitame telefono ragelio gale, Lukas Lekavičius galėjo detaliau paanalizuoti „Olympiakos“ žaidimą. Tačiau kovo 17-ąją Pirėjo klubas neatidarė bilietų kasų į Graikijos čempionato rungtynes. Jos neįvyko – „Panathinaikos“ įskaityta pergalė 20:0 nė neįžengus į Atėnų priemiesčio pragarą.

Viskas prasidėjo nuo skandalo Graikijos taurės pusfinalyje.

Po dviejų kėlinių OAKA arenoje gavę šeimininkų niuksą 25:40, „Olympiakos“ pareiškė, kad nebetęs rungtynių dėl „nupirktų teisėjų“.

Pirėjo krepšininkai nebeišlindo iš rūbinės, susikrovė daiktus ir grįžo namo su techniniu pralaimėjimu 0:20.

„Dar nesu buvęs tokioje situacijoje, kad rungtynės baigtųsi po dviejų kėlinių, – 24sek Atėnuose atviravo L.Lekavičius. – Buvo tikrai keista. Baigėsi ilgoji pertrauka ir atėjome daryti apšilimo. Tačiau varžovai nepasirodė.

Atmosfera buvo neįtikėtina. Žmonės klykė, šaukė, skandavo. Bet viskas tuo ir baigėsi

Atėjo kažkoks žmogus, pasakė, kad varžovai nebepasirodys ir mes taip pat išėjome.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

L.Lekavičiui buvo skaudu, kad puikus PAO žaidimas buvo nurašytas „nupirktų teisėjų sąmokslui“.

„Atrodėme tikrai gerai ir žaidėme geras rungtynes. Dėl to ir liūdniausia. Skaudu, bet nieko nepadarysi. Taip dalykai vyksta Graikijoje“, – šyptelėjo L.Lekavičius.

„Panathinaikos“ bosas Dimitris Giannakopoulas ant „Olympiakos“ atsarginių suolo padžiovė moteriškus apatinius. Netrukus raudonieji D.Giannakopoulą paskelbė „persona non grata“ Taikos ir draugystės stadione.

Maža to, „Olympiakos“ iškėlė ultimatumą – daugiau nebežais su „Panathinaikos“, jeigu tose rungtynėse švilps vietiniai arbitrai.

Teisėjus skirstanti Graikijos krepšinio federacija neketina taikstytis su „Olympiakos“ ir išimčių neplanuoja. Tad gali būti, kad L.Lekavičius taps Graikijos čempionu be kovos finale.

„Nelabai žinau, kas ten vyksta už aikštės ribų. Net nesikišu“, – numojo ranka L.Lekavičius, besikoncentruojantis į savo darbą.

Klaustukas dėl ateities

Tai gali būti paskutiniai L.Lekavičiaus mėnesiai Atėnuose.

Vasarą su „Panathinaikos“ baigs galioti dvejiems metamas sudarytas beveik milijono eurų vertės kontraktas.

R.Pitino visada žavėjosi L.Lekavičiaus energija ir atsidavimu rungtynėse bei treniruotėse. Bet kaip juokiasi amerikietis, jis liks dirbti Atėnuose tik tuo atveju, jei neprieštaraus žmona. O panašu, kad žmona 66-erių JAV specialistą pageidauja matyti arčiau namų. R.Pitino jau dabar siejamas su Alabamos universiteto komanda NCAA.

„Panathinaikos“ vadovai gūžčioja pečiais – visi čia myli L.Lekavičių, bet jo likimas Atėnuose priklausys nuo naujo trenerio sprendimo.

L.Lekavičius dėl kito sezono nesuka galvos ir laikosi savo rutinos.

Per du sezonus Atėnuose dar nebuvo dienos, kai Lukas neatvyktų į treniruotę likus pusantros valandos iki treniruotės pradžios. Gynėjas visada užsuka padirbėti papildomai su treneriu, paprakaituoja 45 minutes ir tada eina sportuoti su visa komanda.

Šio ritualo nekeičia nei L.Lekavičiaus rodikliai, nei komandos rezultatai, nei būsimo kontrakto statusas.

VIDEO: „Ginčas“: ar „Žalgiriui“ verta palikti LKL?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius