-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 05

Lietuvio tritaškiai tirpdo užledėjusį Rusijos kampelį

Lapkričio viduryje Permę sustingdė neįtikėtinas šaltis. Turbūt jokioje kitoje vietoje mažasis Simas Juškevičius negalėjo džiaugtis tokiais ankstyvais žiemos malonumais, įsitaisęs ant rogučių Permės žaidimų aikštelėse – miestą spaudė -20 šaltukas. Tačiau termometro stulpelis po poros savaičių vėl greitai užkilo iki pliusinės temperatūros. Užledėjusį Rusijos kampelį tirpdo Simo tėčio – Ado Juškevičiaus tritaškiai. Įspūdingais pasirodymais VTB lygos ledynus sudrebinęs 30-metis gynėjas prieš ketvirtadienio vakaro mūšį Maskvoje turi ką patarti ir žalgiriečiams.
Adas Juškevičius
Adas Juškevičius / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | CSKA – „Žalgiris“ | 19:00 | Maskva

„Ačiū, kad leidot tiek susimesti“, – juokaudamas „Chimki“ lietuviams po rungtynių ranką spaudė Adas Juškevičius.

„Ką jau – pats viską susikūrei“, – šypsojosi lietuviška kompanija Chimkuose.

A.Juškevičius lapkričio viduryje VTB lygoje pradėjo globalinį atšilimą.

Jis 37 taškų pasirodymu vos neišlydė Maskvos srities „Chimki“ žvaigždžių erdvėlaivio.

Adas segė 5 tritaškius iš 11, 7 dvitaškius iš 8 ir sumetė visas 8 baudas. Maža to, jis dar pridėjo 7 rezultatyvius perdavimus ir surinko 36 naudingumo balus. „Chimki“ vos išnešė sveiką kailį 103:100.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius

A.Juškevičiaus 37 taškų pasirodymas iki dabar spindi sezono statistikos rekordų eilutėje kaip geriausias 2019-2020 m. rezultatas.

Per penkias dienas Kazanės UNIKS gaisrininkų pajėgoms nepavyko užgesinti A.Juškevičiaus riešo. 7 tritaškiai iš 11 ir dar 34 taškų ledo gabalas užvertė Tatarstano klubo krepšį.

Su 16,4 taško vidurkiu A.Juškevičius yra aštuntas VTB lygoje. Pagal rezultatyvius perdavimus (5,6 perd.) – 8-as, o naudingumą (17,3 naud.) – 10-as visame turnyre.

Aukščiau lietuvio VTB lygoje rikiuojasi tik tokie milijonieriai kaip Aleksejus Švedas, Jeremy Evansas, Johnny O'Bryantas. Už nugaros, vienuoliktas, pagal naudingumo balus paliktas pats Mike'as Jamesas.

Kazys Maksvytis negalėjo prašyti daugiau, į Rusijos užkampį kviesdamas gerai pažįstamą žaidėją.

Pečius surėmę vyrai, kompanijoje turėdami dar vieną lietuvį Eigirdą Žukauską, dabar bando sugrąžinti pergales į uždulkėjusią Permės miesto krepšinio laimėjimų lentyną.

Pradžia buvo sunki, tačiau pastarojo savaitgalio pareiškimas – kirtis Eurolygos klubui Sankt Peterburgo „Zenit“, grąžina „Parma“ į lenktynes. Su 3 pergalėmis ir 6 pralaimėjimais Permės vyrukams dar reikės ištirpdyti ne vieną priešaky esantį ledkalnį. Tačiau A.Juškevičius neketina sustoti svilindamas VTB favoritų krepšius.

Eurolyga.lt pokalbis su A.Juškevičiumi – apie šaltuką Permėje, geriausią karjeros sezoną, K.Maksvyčio debiutą užsienyje, „Žalgirio“ užduotis su CSKA ir permainas Lietuvos rinktinėje.

Man tai geriausias sezonas karjeroje. Jaučiuosi gerai pasiruošęs tiek psichologiškai, tiek fiziškai.

– Adai, kokia ta Permė?

– Milijoninis miestas, netoli Uralo kalnų. Nemeluosiu – ne Paryžius, kur gyvenau praėjusį sezoną (šypsosi.).

Mieste nėra labai daug lankytinų objektų ar įspūdingų vietų. Miestą padalinčiau į dvi dalis – yra naujasis centras, kur pastatyti nauji gyvenamieji namai ir prekybos centrai. Mes ten gyvename ir praleidžiame didžiąją laiko dalį. Ir yra kita dalis – pilka, sakyčiau, nepatraukli.

Bet žmonės mieste draugiški ir paslaugūs. Jie myli krepšinį ir gausiai palaiko mūsų komandą. Tikrai – vieni geriausių fanų visoje Rusijoje.

– Žaidžiat kartą per savaitę, kartais tas rungtynių laukimas užtrunka dvi savaites. Kaip su šeima Permėje leidžiate laisvalaikį? Ar tokios pertraukos tokiame mieste yra iššūkis?

– Laisvas laikas daugiausia sukasi aplink sūnų Simą. Stengiamės vaikščioti į žaidimų aikšteles lauke ir viduje. Jam tai ypač patinka – sniegas, rogės ir kalneliai jam dar nauja patirtis ir džiaugsmas.

Turėdami laisvo laiko bandome atrasti naujų vietų pavalgyti. O čia jų tikrai daug – ir geros kokybės! Kitos pramogos įprastos – kino teatras ir t.t.

Ar tokios pertraukos Permėje iššūkis? Tai priklauso nuo žmonių, kaip jie į viską žiūri ir reaguoja. Mano šeimai tai nėra iššūkis. Mėgaujamės čia būdami ir į viską žiūrime kaip į naują įdomią patirtį.

VIDEO: „Eurolygos diena”: kaip oras reikalinga pergalė ir „Žalgirio“ akistata su CSKA

– Prieš keletą savaičių Permėje buvo -21. Kokių iššūkių čia kelia oro temperatūra ir kokių patarimų gavote dėl pasiruošimo žiemai iš kito „Parma“ lietuvio Eigirdo Žukausko arba vietinių?

– Orai čia nelepina, bet tai tikrai nėra kažkas tokio, ko nebūčiau patyręs ar kas nustebintų.

Specialaus pasiruošimo nereikėjo, nes nėra taip, kad čia visą laiką laikytųsi tokia žema temperatūra. Štai šią savaitę sulauksime ir pliusinės.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius

– Jeigu susėstumėte su lietuviais draugais prie vakarienės stalo, kokias linksmiausias, kurioziškiausias ir egzotiškiausias istorijas pasakotumėte apie savo patirtį Permėje?

– Tų istorijų tikrai būtų įdomių, nes patirtis Rusijoje neeilinė.

Egzotika ta, kad krepšinio salė, kurioje žaidžiame, yra ant ledo arenos. Dieną prieš rungtynes ant jo uždedamas parketas ir taip žaidžiame. O, pavyzdžiui, treniruočių salė yra trečiame aukšte.

– Net nustebau pamatęs, kad Permė turi didžiausią lankomumo vidurkį VTB lygoje (vid. 5,7 tūkst. žiūrovų). Kokie yra Permės fanai ir Permės krepšinio tradicijos?

– Į kiekvienas rungtynes susirenka beveik pilna salė – maždaug 5 tūkst. žiūrovų.

Iš to, kaip žmonės mus palaiko ir renkasi į rungtynes, galiu spręsti, kad mieste yra gilios krepšinio tradicijos ir žmonės myli šį sportą.

– Pirmą kartą žaidžiate Rusijoje. Kokia ta rusiško krepšinio kultūra, kelionės po Žemutinį Naugardą ir t.t.?

– Kultūra panaši kaip ir visur, tik kokia 10-20 laipsnių vėsesnė (šypsosi).

– Kaip vertinate sezono pradžią sau ir Permės komandai? Ką klubui davė pirmosios permainos?

– Sezono pradžia tikrai nelengva, bet tam yra paaiškinamos priežastys. Nuo pat pradžių susidūrėme su traumomis ir startavome be trijų žaidėjų, iš kurių du buvo pagrindiniai mūsų įžaidėjai. Kai rotacijoje turime 9-10 žaidėjų, tai smarkiai atsiliepė mūsų žaidimui, tempo išlaikymui tiek rungtynėse, tiek treniruotėse.

Pralaimėjimus keletą rungtynių, komandoje prasidėjo pirmosios permainos, kurios buvo neišvengiamos norint išlipti iš duobės ir pakeisti žaidimą į gerąją pusę. Dabar situacija geresnė ir teikia vilčių, kad galime pasiekti šio sezono tikslą.

VIDEO: „Ginčas“: kas lemia tragišką „Žalgirio“ tritaškių pataikymą Eurolygoje?

– Statistiškai žaidžiate geriausią savo sezoną karjeroje. Ar ir jaučiatės žaisdamas geriausią krepšinį gyvenime?

– Gal ir sekasi neblogai, bet visada galima geriau.

Man tai geriausias sezonas karjeroje. Jaučiuosi gerai pasiruošęs tiek psichologiškai, tiek fiziškai.

– 37 taškai su „Chimki“ ir 34 su UNIKS. Kaip?

– Reikia dėkoti komandai. Komandos draugai statė geras užtvaras, laiku perduodavo kamuolį. Man belikdavo tik tas progas realizuoti (šypsosi.).

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Adas Juškevičius

– Ką Rimas Kurtinaitis ir lietuviškas „Chimki“ štabas sakė po tokio pasirodymo?

– Pasikalbėjau su Aurimu Jasilioniu, kuris pagyrė su geromis rungtynėmis. Tik pajuokavome, kad mums tos pergalės reikėjo labiau nei jiems.

– Atliekate kone dvigubai daugiau rezultatyvių perdavimų nei karjeros vidurkis. Kokias užduotis skiria Kazys Maksvytis ir kaip tapote išreikštu atakų organizatoriumi?

– Šį sezoną jaučiuosi labai gerai fiziškai, todėl daugiau veržiuosi, esu agresyvus puolime. O kai daug veržiesi, atsiranda daugiau erdvių, pritrauki gynybą – tada belieka surasti laisvus komandos draugus, kurie tavo perdavimus verčia taškais.

Kai treneris lietuvis, gali dar geriau vienas kitą suprasti. Taip palengvėja visa komunikacija. Treneris Maksvytis mane gerai žino, nes daug metų matė mane žaidžiantį ir žino, kaip mane išnaudoti efektyviausiai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis

– O kaip Permėje sekasi pačiam Kaziui Maksvyčiui? Ar pirmą kartą užsienyje dirbantis treneris dažnai jūsų, lietuvių, paprašo kokios nors pagalbos? Kiek kantrūs jo atžvilgiu yra klubo vadovai?

– Manau, kaip ir kiekvienam iš mūsų, pirmieji metai užsienyje nebūna lengvi. Ne išimtis ir Maksvytis. Sezono pradžia mums nelengva, bet yra daug dalykų, kurių treneris negali kontroliuoti. Pavyzdžiui, žaidėjų traumos ir t.t.

Tačiau laikomės gerai. Jaučiam klubo vadovų palaikymą ir po truputį gerinam rezultatus. Manau, judame gera linkme.

– Kaip sekasi K.Maksvyčio asistentui robotui?

– Labai gerai – per treniruotes jis mums padavinėja kamuolius, skaičiuoja pataikytus metimus. Tikras pagalbininkas (juokiasi.).

Eurohoops nuotr./Kazys Maksvytis su treneriu-robotu
Eurohoops nuotr./Kazys Maksvytis su treneriu-robotu

– Permės klubas neišleido į rinktinę Kazio Maksvyčio. Ką manote apie visą šitą situaciją ir ar tai kalba apie Permės klubo vadovų ambicijas dėl VTB?

– Aš suprantu klubą. Jie pasirašė kontraktą ir jie valdo situaciją. Nori, kad treneris šimtu procentų atiduotų save darbui komandoje.

Manau, tokiam sprendimui įtakos turėjo ir sunki sezono pradžia. Komandos tikslas aiškiai deklaruotas (VTB ketvirtfinalis – aut. past.), komandos biudžetas padidintas, todėl klubas daro viską, kad tuos uždavinius įgyvendintume.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis

– Pirmąsias sezono rungtynes žaidėte su CSKA. Kokį įspūdį paliko Maskvos klubas ir kas „Žalgiriui“ bus svarbiausia, norint nugalėti VTB čempionus?

– Mano manymu, CSKA žaidimas smarkiai pasikeitė atvykus Mike'ui Jamesui.

Žaidimas galbūt tapo daugiau laisvesnis, individualesnis. Daug ant savęs imasi būtent pats Mike'as Jamesas.

Jeigu „Žalgiris“ privers Jamesą vargti abejose aikštės pusėse ir privers atakuoti iš nepatogių padėčių, žalgiriečių šansai bus gerokai didesni.

– Snaiperiškas klausimas, kuris dabar aktualus „Žalgiriui“. Kaip asmeniškai tvarkotės su užstrigusiu tritaškių taikikliu? Koks geriausias vaistas nuo netaiklių metimų?

– Geriausias vaistas yra kitos rungtynės. Tiesiog reikia suvokti, kad staiga per dieną ar savaitę netapai blogu žaidėju. Tiesiog toliau tikėti tuo, ką darai. Ir tik laiko klausimas, kada viskas stos į vėžes.

– Kaip manote, kas įvyko Lietuvos rinktinės stovykloje, kad nepatekote į galutinį dvyliktuką pasaulio čempionatui Kinijoje?

– Tiesiog treneris pasirinko žaidėjus, kurie jam atrodė labiausiai galintys padėti įgyvendinti iškeltus tikslus.

– Kaip vertinate naująjį Lietuvos rinktinės trenerį Darių Maskoliūną?

– Manau, kad pasirinkimas yra geras ir logiškas. Darius daug metų dirba Eurolygoje, šiuo metu gali mokytis ir didinti žinių bagažą iš vienu geriausių Eurolygos trenerių tituluojamo Jasikevičiaus. Matau daug pliusų.

VIDEO: „Ginčas“ dėl rinktinės: olimpinėje atrankoje Lietuvai žalia šviesa?

– Kaip vertinate olimpinės atrankos burtus ir lietuvių šansus patekti į olimpines žaidynes?

– Burtai normalūs. Visos komandos įveikiamos, o žaidimas namuose – didžiulis pliusas.

– Ar šita Ado Juškevičiaus versija pretenduoja į olimpinį rinktinės dvyliktuką?

– Pagyvensim – pamatysim. Gyvenime, kaip ir krepšinyje, dalykai gali pasikeisti per sekundę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adas Juškevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adas Juškevičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius