Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 01 31

Lietuvos rinktinės horizonte – dvi svarbios datos ir neišvengiamos korekcijos

Įkaitusiame krepšinio sezone artėja nedidelis atokvėpis. Jau po poros savaičių prasidės nacionalinių taurių pertrauka, o iškart po jų, antroje vasario pusėje, FIBA kalendoriuje numatyti Lietuvos rinktinės mūšiai. Šiuo metu lietuvių treneris Dainius Adomaitis vieši Amerikoje, tačiau jis jau braižosi būsimos komandos kontūrus. Brėžinių pokyčiai neišvengiami, o jie bus atskleisti jau artimiausiu metu.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kadangi Eurolygos ir FIBA kare reikšmingų postūmių nėra, labai tikėtina, kad rinktinėje per FIBA langus vėl nežais Eurolygos krepšininkai. NBA žaidėjus iš viso pamirškite – jie galės padėti tik per vasaros ir rudens langą.

Tai bus keistas ir liūdnas krepšinio vakaras, kadangi krepšinio žiūrovai turės rinktis tarp dviejų transliacijų. Vasario 23-iąją, tuo pačiu metu – 19 val. 30 min., prasidės Lietuvos – Vengrijos ir Stambulo „Anadolu Efes“ – „Žalgirio“ mūšiai.

Eurolyga po truputį spaudžiama į kampą. Šios organizacijos bosas Jordi Bertomeu buvo pasižadėjęs iki Naujųjų pristatyti alternatyvų tvarkaraštį ieškant kompromiso su FIBA, bet katalonas jau gerokai vėluoja ir ima jausti Europos Komisijos spaudimą.

24sek šaltinių teigimu, Europos Komisija linksta į FIBA pusę. Gali būti, kad po Eurolygos tvarkaraščio pasiūlymo Europos Komisija imsis aktyvesnių veiksmų ir tiesiogiai bendraus su Eurolygos klubais, kurie neišleido žaidėjų į nacionalines komandas.

24sek žiniomis, FIBA nepriims jokio Eurolygos pasiūlymo, kuris ignoruos rinktinių langus. FIBA skaičiavimais, pirmasis langų laikotarpis rudenį itin pasiteisino – juos tenkino žiūrovų skaičiai tribūnose, transliacijų peržiūros, žmonių aktyvumas socialiniuose tinkluose ir bendras susidomėjimas renginiu, tad daugiau pokyčių tarptautiniame tvarkaraštyje tikrai nebedarys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos rinktinės fanai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos rinktinės fanai

Lietuvos rinktinės vyrai į stovyklą Palangoje vyks vasario 19-ąją.

Ten turėtų pasirodyti 14-a nacionalinės komandos kandidatų iš pirminio išplėstinio 33 pavardžių sąrašo.

Jis turės būti apkarpytas beveik trečdaliu vėliausiai iki vasario 5-osios. Lietuvos krepšinio federacija iki tada privalės pristatyti FIBA trumpesnį bent 24 pavardžių sąrašą.

Jame turėtų nebūti bent 11 krepšininkų: Manto Kalniečio, Artūro Gudaičio ir Mindaugo Kuzminsko (visi Milano „Olimpia“), Luko Lekavičiaus (Atėnų „Panathinaikos“), Pauliaus Jankūno, Edgaro Ulanovo, Artūro Milaknio, Antano Kavaliausko, Gyčio Masiulio, Martyno Sajaus (visi „Žalgiris“), Jono Mačiulio (Madrido „Real“). Visi jie Eurolygos atstovai.

Tarp D.Adomaičio radare esančių kandidatų yra ir Kinijoje žaidžiantis Donatas Motiejūnas, tačiau mažai tikėtina, kad 27-erių aukštaūgis prisijungs prie nacionalinės komandos.

Sąrašą dar sutrumpins traumų epidemija. Per dvi pastarąsias savaites nacionalinė komanda neteko net trijų puolėjų – iki sezono pabaigos iškritusio Gedimino Oreliko (kelio trauma), mėnesiui į užribį pasitraukusio Arno Butkevičiaus (delnakaulio lūžis) bei 2–3 mėnesiams priverstinio poilsio išėjusio Deivido Gailiaus (riešas).

Taigi, iš viso kilometrinio sąrašo šiuo metu lieka tik 19 pavardžių. Galutinis keturioliktukas turėtų paaiškėti maždaug antrąją vasario savaitę.

Prognozuojamas trumpesnis rinktinės sąrašas
Adas Juškevičius Žygimantas Janavičius Šarūnas Vasiliauskas
Mindaugas Girdžiūnas Renaldas Seibutis Marius Grigonis
Martynas Gecevičius Rokas Giedraitis Arnoldas Kulboka
Tadas Sedekerskis Eimantas Bendžius Saulius Kulvietis
Edgaras Želionis Kšištofas Lavrinovičius Evaldas Kairys
Martynas Echodas Vaidas Čepukaitis Egidijus Mockevičius
Laurynas Birutis

Visą antrąjį 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atrankos ciklą Lietuvos rinktinė praleis namie. Abejas rungtynes lietuviai žais Klaipėdoje: vasario 23-iąją su Vengrija ir vasario 26-ąją su Kosovu.

Taigi, D.Adomaičiui tai bus nebloga galimybė išbandyti jaunus žaidėjus. Lapkritį su rinktine keliavo 20-mečiai Arnoldas Kulboka ir Laurynas Birutis, tačiau su nacionalinės komandos apranga jie nedebiutavo.

Šįkart A.Kulboką mesti į aikštę gali tekti neišvengiamai, kadangi puolėjų grandį išdraskė traumų virtinė.

Rinktinėje debiutuoti turėtų fantastišką sezoną su Klaipėdos „Neptūnu“ žaidžiantis aukštaūgis Edgaras Želionis, nuo lapkričio renkantis po 20 naudingumo balų.

VIDEO: „Ginčas“: Lietuvos rinktinės intrigos

Realu, kad D.Adomaitis į stovyklą pakvies „Lietuvos ryto“ centrą Egidijų Mockevičių, kurį norėjo matyti rinktinėje dar ruošiantis 2017-ųjų Europos čempionatui. Tiesa, tada aukštaūgis buvo traumuotas, bet dabar jau įsibėgėja po ilgos reabilitacijos.

Į rinktinę turėtų sugrįžti Marius Grigonis, kuris pirmąjį FIBA langą praleido norėdamas išsilaižyti senas žaizdas, su kuriomis žaidė Europos pirmenybėse.

Su Kosovu ir Lenkija mažiausiai iš viso dvyliktuko žaidė Rokas Giedraitis, tačiau kadangi D.Adomaitis neteko tiek daug puolėjų, atsisakyti „Lietuvos ryto“ atstovo būtų pernelyg didelė prabanga.

Įžaidėjas Šarūnas Vasiliauskas per dvejas pirmąsias rungtynes buvo nerezultatyviausias rinktinės narys, nepademonstravęs užtikrinto vadovavimo komandai, tad jo pozicija D.Adomaičio brėžiniuose irgi neturėtų būti tvirta.

Tai klausimai, kuriuos treneris spręs su savo štabu.

Realu, kad po trijų mėnesių rinktinėje pamatysime bent pusę naujų veidų. Ir vos per vieną savaitę D.Adomaitis vėl turės sulipdyti pergalingą komandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius