Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 30

Mįslė Šarui: kaip perkąsti beveik tobulą Eurolygos komandą?

„Šeššši“, – laužyta lietuvių kalba prieš vakarinę treniruotę ketvirtadienį ištarė Vasilije Micičius, ypač pabrėždamas „š“ raidę. „Djašimt“, – tarė jis netrukus, kai metimų serijoje su Edgaru Ulanovu bei Beno Udrihu žalgiriečiai pataikė dešimtą metimą. Lietuvių kalba yra viena sunkiausiai perprantamų visame pasaulyje, tačiau dar sunkiau išgliaudomas atrodo Maskvos CSKA tobulas žaidimas.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Lino Žemgulio nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – CSKA | 20:00 | Kaunas

Maskvos CSKA klubas yra Eurolygos lyderis, kurio du likę turai nebeišstums iš pirmosios pozicijos.

Su 23 pergalėmis ir tik 5 pralaimėjimais CSKA pretenduoja į kol kas geriausią naujojo formato Eurolygos rezultatą. Praėjusį sezoną 23 pergales pasiekė reguliarųjį sezoną laimėjęs Madrido „Real“, bet rusai turi dvi neblogas galimybes pagerinti šį pasiekimą – penktadienį su „Žalgiriu“ ir kitą ketvirtadienį namie su Belgrado „Crvena zvezda“.

CSKA šį sezoną pralaimėjo tik „Real“, „Fenerbahče“, „Olympiakos“, „Barcelona“ ir „Valencia“ komandoms.

Net Kauno oro uosto pasų kontrolieriai prašo CSKA nepersistengti ir leisti „Žalgiriui“ iškovoti jiems reikalingesnę pergalę, tačiau tai – visiškai ne trenerio Dimitrio Itoudžio stilius.

47-erių graikas iš savo komandos reikalauja tobulumo. Jis nenori, kad Eurolygos ekipos užuostų CSKA kraujo kvapą. D.Itoudis moka išreikalauti iš savo auklėtinių maksimalų profesionalumo lygį. Gal net tai yra savotiška CSKA problema, nes, taip preciziškai žvelgiant į savo darbą, rusams kartais trūksta chemijos.

Bet D.Itoudžio strategija kol kas veikia beveik tobulai.

„Scanpix“ nuotr./Dimitris Itoudis
„Scanpix“ nuotr./Dimitris Itoudis

Su 25 pergalėmis CSKA nepavejamai žygiuoja pirmoje pozicijoje. Palyginimui, pernai Milošo Teodosičiaus diriguojama CSKA pasiekė 3 pergalėmis mažiau.

„Jie supranta, kad pergalė nebūtina, bet yra kovingi žmonės, žaidžia viename geriausių Europos klubų, kur pralaimėjimai neįmanoma gyvenimo dalis. Manau, jie tą jaučia, – rungtynių išvakarėse sakė Šarūnas Jasikevičius. – Tas pats buvo Chimkuose, kur žaidė principinį mačą. Atrodė, kad jie žaidė su gerokai didesne energija nei „Chimki“, nors jie kovoja dėl aukštesnės vietos turnyro lentelėje.

Tai tik parodo CSKA žaidėjų ir trenerių profesionalumą. Dėl to jie metų metus vieni iš pagrindinių kandidatų (laimėti Eurolygą).“

Maskviečiai demonstruoja unikalų puolimą. Jų vienerių rungtynių įmestų taškų vidurkis siekia net 90. Tai antras geriausias Eurolygos rezultatas per 13 pastarųjų sezonų. Palyginimui, „Žalgiris“ įmeta 8,7 taško mažiau – vid. 81,3 taško. Nuo 21-ojo turo CSKA pelno vidutiniškai net 92,4 taško.

VIDEO: „Eurolygos diena“: ketvirtfinalio pranašystė „Žalgiriui“, būsimi praradimai ir ypatingas laiškas sau

Bet dar labiau CSKA atakų kokybę įrodo puolimo reitingas. Mykolo Stumbro skaičiavimais, per 100 atakų Maskvos klubas surenka 124 taškus. Artimiausi persekiotojai Madrido „Real“ ir Stambulo „Fenerbahče“ renka kur kas mažiau – 118,3 ir 118,1 taško. „Žalgiris“ rikiuojasi penktas su 115,3 taško.

Viską labai gerai paaiškina pataikymo procentas. Joks kitas Eurolygos klubas neatakuoja taip taikliai, kaip CSKA. Dvitaškius rusai meta 56,4, tritaškius – 43,1 proc. tikslumu.

CSKA efektyvumą labai gerai iliustruoja išmestų metimų statistika. Malagos „Unicaja“ per visą sezoną išmetė už CSKA tik 25 metimais daugiau, bet andalūzai renka tik vid. 78,3 taško.

Šarūnas Jasikevičius ne sykį yra pabrėžęs, kad komandų žaidimas daugiausia priklauso nuo kūrėjų, o CSKA turi geriausią gynėjų grandį visoje Eurolygoje. Nando De Colo (vid. 17,1 tšk.) ir Sergio Rodriguezas (13,8 tšk.) patenka į rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų šešetuką ir užkuria CSKA puolimo bolidą.

Pavyzdžiui, Sergio žaidžia rezultatyviausią savo sezoną karjeroje. Jis dar niekada nebuvo toks taiklus mesdamas iš dviejų (58,1 proc.) ir trijų (45,5 proc.) taškų zonos.

Nando De Colo tai nerezultatyviausias sezonas per trejus metus, bet jo pataikymo procentai geriausi karjeroje – 58,9 proc. dvitaškių ir 51,6 proc. tritaškių.

Nepamirškime kito gynėjo Cory Higginso, kuris su 13,7 taško vidurkiu yra aštuntas rezultatyviausias krepšininkas visoje Eurolygoje. Kai kiti klubai pirmajame rezultatyviausiųjų dešimtuke turi po vieną savo atstovą, tai CSKA turi bent tris ir visi jie gynėjai.

„Scanpix“ nuotr./Nando De Colo
„Scanpix“ nuotr./Nando De Colo

Kitaip nei Aleksejus Švedas, po kurio prisilietimų baigiasi daugiau nei trečdalis „Chimki“ atakų, CSKA gynėjų grandis draugiškai dalijasi kamuoliu ir pasiskirsto vaidmenis atakų smaigalyje.

„Kaip visada, svarbiausi žmonės yra kūrėjai ir CSKA jų daug. Viskas sukasi aplink gynėjus, o kiti žaidžia nuo jų. Tai šiuolaikinė komanda ir tokie metodai jau daugybę metų pasiteisinę tiek NBA, tiek Eurolygoje, – tikino Š.Jasikevičius. – Rodriguezas, Clyburnas, De Colo ir Higginsas yra svarbiausi.“

Net patys CSKA žmonės stebisi, kaip solidžiai Maskvoje pritapo puolėjas Willas Clyburnas. 27 metų puolėjas būtent su „Žalgiriu“ sužaidė naudingiausias savo karjeros Eurolygos rungtynes, kai surinko 34 naudingumo balus pirmojo rato dvikovoje.

Nors taip taikliai nebepataiko iš toli kaip sezono pradžioje, W.Clyburnas išlaikė solidų 12 taškų ir 39,7 proc. tritaškių vidurkį.

„Svarbiausia, kaip mes juos sustabdysime. Jei „Žalgiris“ pristabdydavo varžovus, su grandais kovodavome. Bet pastaruoju metu mes jų nesustabdome, – pastebėjo Š.Jasikevičius, kurio treniruojami žalgiriečiai pralaimėjo 3 pastarąsias rungtynes iš 4. – Buvo antra pusė su „Fenerbahče“, buvo Madridas, „Baskonia“, kurie įmetė mums labai daug taškų. Galvoju, pagrindinis dalykas yra kaip sustabdyti, o puolime mes prieš daugelį komandų užpuolėme.“

Kita vertus, CSKA tobulumą atskleidžia ir skaičiai gynyboje.

Pagal standartinę praleistų taškų statistiką, CSKA varžovams leidžia įmesti vid. 79,4 taško per susitikimą, kas yra šeštas geriausias rezultatas Eurolygoje. Bet skaičiuojant, kiek CSKA gynyba praleidžia taškų per vid. 100 atakų, maskviečių gynybos reitingas nusileidžia tik geriausiai besiginančiai Eurolygos ekipai Pirėjo „Olympiakos“.

„Žalgiris“, beje, buvo pralaužęs CSKA gynybines užtvaras, kai Maskvoje suvertė 91 tašką. Daugiau šį sezoną buvo įmetę tik „Valencia“ ir „Fenerbahče“ klubai – 103 ir 95.

Bet įprastai tą padaryti būna labai sudėtinga, nes priekinę liniją ten puikiai užcementuoja tokie aukštaūgiai kaip Kylesas Hinesas ar Othello Hunteris. Pavyzdžiui, „Žalgirio“ aukštaūgiai Paulius Jankūnas, Brandonas Daviesas ir Antanas Kavaliauskas Rusijoje į CSKA krepšį kartu įmetė tik 12 taškų.

Perimetrą puikiai saugo atletiški gynėjai ir puolėjai, galintys susikeisti gynyboje po užtvarų ir taip neutralizuoti varžovų pranašumus puolime. CSKA aukštaūgiai itin mobilūs, o žemiausių gynėjų Sergio Rodriguezo ir Michailo Kulagino ūgis – 191 cm. Kiti krepšininkai aukštesni nei 195 cm.

Šiame amžiuje „Žalgiris“ Eurolygoje nugalėjo CSKA tik kartą per 19 bandymų. Išgliaudyti beveik tobulą CSKA žaidimą antrąsyk bus be galo sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius