-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 21

Naujasis „Lietuvos ryto“ treneris Dirkas Bauermannas: „Tikiuosi čia dirbti iki paskutinės gyvenimo dienos“

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas ketvirtadienio popietę žiniasklaidai pristatė naująjį komandos trenerį – 55 metų Vokietijos krepšinio specialistą Dirką Bauermanną. Vokietis tapo jau trečiuoju LKL vicečempionų treneriu šį sezoną ir pakeitė Darių Maskoliūną.
Dirkas Bauermannas
Dirkas Bauermannas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sužinokite naujausias sporto žinias pirmieji – fanų puslapis „FACEBOOK“.

Ilgametis Bambergo „Brose Baskets“, Lėverkuzeno „Bayern“ ir Vokietijos rinktinės treneris ketvirtadienį vedė pirmąją, jo žodžiais tariant, rimtą treniruotę. D.Bauermannas ypač akcentavo gynybą – šį žaidimo elementą vokietis akcentavo ir kalbėdamas su žurnalistais bei vadino tai raktu į pergales.

– Kaip praėjo pirmoji treniruotė, ar jau susipažinote su krepšininkais? – D.Bauermanno paklausė 15min.lt.

– Vakar jau kartą treniravomės, tačiau šiandien buvo pirma rimta treniruotė. Vakar norėjau pasikalbėti su komanda, susipažinti. Esu peržiūrėjęs daug vaizdo medžiagos, tačiau tik matydamas žaidėją gyvai gali susidaryti tikrą nuomonę. Vakar norėjau susipažinti su komanda, su kiekvienu žaidėju pasikalbėti individualiai.

Tai klubas, turintis tvirtas tradicijas, gražią istoriją, negaliu apsakyti, kaip didžiuojuosi, kad esu „Lietuvos ryto“ treneris.

– Tikiuosi, kad dirbsiu čia iki paskutinės gyvenimo dienos – geriau, kad tai nebūtų rytojus.

– Kodėl taip atsitiko, kad kovo mėnesį dar neturite klubo?

– Norėjau pailsėti ir sulaukti tinkamos progos. Žinoma, turėjau pasiūlymų, tačiau jie nebuvo man tinkami.

– Kaip manote, koks skirtumas yra dirbti Vokietijoje ir Lietuvoje?

– Esu ne kartą žaidęs prieš Lietuvos rinktinę bei komandas ir labai gerbiu jūsų šalį. Šalis su trimis milijonais gyventojų turi turbūt dešimt kartų daugiau puikių krepšininkų NBA lygoje ir Europos klubuose negu Vokietija, turinti 85 milijonus žmonių. Tai nuostabu – Vokietijoje mes Lietuvą vadiname pasaulio krepšinio sostine. 

Vis dėlto krepšinis yra krepšinis, nesvarbu, kur žaidi, tavo tikslas visų pirma yra apsiginti ir susikurti daug galimybių lengviems metimams. Tai nesikeičia, kad ir kur dirbtum, kad ir kokią komandą treniruotum.

– Ką galite duoti komandai šiuo sezono metu?

– Taip, jau vėlu, tačiau aš labai patenkintas, kad esu čia. Svarbiausia, ką pasistengsiu padaryti, kad krepšininkai kasdien sunkiai dirbtų ir būtų optimistiški.

Mano tikslas yra padaryti šią komandą viena geriausiai besiginančių ekipų Europoje. Komandoje yra daugiau negu reikia puolamojo potencialo ir mes galime nugalėti bet ką, tačiau reikia tobulinti gynybą.

Dirkas Bauermannas
Dirkas Bauermannas

– Ilgą laiką gynyba buvo „Lietuvos ryto“ vizitinė kortelė, tačiau dviem pastariesiems treneriams tai sekėsi sunkiau. Kaip manote, kodėl?

– Manau, kad tai tampa vis sunkiau su kiekviena nauja karta. Jauni žaidėjai mėgsta pulti, nori pelnyti taškus, tačiau dažnai užmiršta, kad svarbiausia yra komanda. Jei nori laimėti, turi žaisti kaip komanda ir gerai gintis. Išmokyti žaidėjus gerai gintis tampa vis sunkiau, tačiau treneris turi pasiekti, kad krepšininkai tikėtų jo sistema.

Kuomet 2011-aisiais Lietuvoje su Vokietijos rinktine žaidžiau prieš jūsų komandą ir sirgaliai atsistojo giedoti himną – buvo kažkas neįtikėtino. Mano oda ėjo šiurpuliukai – tai buvo nerealu.

– Esate trečias komandos treneris per metus. Kiek ilgai tikitės dirbti Lietuvoje?

– Tikiuosi, kad dirbsiu čia iki paskutinės gyvenimo dienos – geriau, kad tai nebūtų rytojus. Visada maniau, kad geras dalykas yra būti vienoje vietoje ilgai – Vokietijos rinktinę treniravau aštuonerius, Lėverkuzeno komandą – devynerius, Bambergo – aštuonerius metus. Tikiu, kad ilgalaikis trenerių ir žaidėjų ryšys yra labai svarbus.

– Dirbsite dviejuose darbuose, tai nesudarys problemų?

– Daugelis geriausių trenerių taip dirba ir tai tikrai nėra problema. Šešis mėnesius niekur nedirbau ir pajaučiau, kad atėjo laikas vėl užsiimti tuo, ką mėgstu.

– Kuris uždavinys jums šiemet atrodo sunkesnis – su „Lietuvos rytu“ laimėti LKL ar su Lenkijos rinktine Europos čempionatą?

– Šiuo metu visos mano mintys yra su „Lietuvos rytu“, ne su darbu rinktinėje. Žinoma, laimėti Lietuvos pirmenybes yra mūsų pagrindinis tikslas, tačiau aš visų pirma noriu, kad po kiekvienos treniruotės krepšininkai patobulėtų.

– Turbūt girdėjote apie sunkią Lietuvos komandų finansinę situaciją, nebaisu?

– Treneris neturi bijoti nieko. Tikiu šiuo klubu, jo vadovais ir manau, kad viskas bus gerai. Situacija sudėtinga visoje Europoje – esu labai laimingas, kad šiuo metu netreniruoju Kipro (juokiasi).

– Ką pirmiausia norite ir tikitės padaryti?

– Laimėti sekmadienio rungtynes. Tikiuosi, kad susirinks daug sirgalių, mes laimėsime ir pateksime į VTB lygos atkrintamąsias. Kiekviena komanda gali tave nugalėti, tad reikia žaisti po vieną mačą vienu metu. Tik tokiu atveju gali laimėti čempionatą – visų pirma reikia galvoti apie artimiausius priešininkus.

– Ar liktumėte „Lietuvos ryte“, jeigu kitą sezoną nepatektumėte į Eurolygą?

– Žinoma, kad likčiau. Taip, mūsų tikslas yra patekti į Eurolygą, tačiau ir Europos taurė yra stiprus čempionatas. Vis dėlto Eurolyga yra lyg Kalėdos – visada jų lauki ir nenori, kad jos baigtųsi.

– Kuomet jus atleido iš „Bayern“ ekipos, Vokietijos žiniasklaidoje buvo rašoma, kad komandoje trūko disciplinos. Tai tiesa?

– Patikėkite, tai tikrai nebuvo tiesa. Tokioje situacijoje reikia kažkaip pasiteisinti, tačiau buvo asmeninių problemų – komandos prezidentas ir treneris nesutarė. Tai neturėjo nieko bendra su komandos disciplina ar sportine forma, patikėkite manimi.

Vokietijoje mes Lietuvą vadiname pasaulio krepšinio sostine. 

– Treniravote Dirką Nowitzkį – kokią įtaką jis padarė jūsų karjerai?

– Visada smagu turėti tokį krepšininką šalia savęs, nes prie jo ir pats atrodai geresnis. Vis dėlto ir tokį krepšininką turi treniruoti. Vienas žmogus gali laimėti rungtynes, tačiau ne turnyrą – tai vis dėlto yra komandinis sportas.

Tačiau jis yra neeilinis žmogus ir krepšininkas. Ko iš D.Nowitzkio galėtų pasimokyti kiekvienas jaunas krepšininkas? Po treniruotės jis neina namo. Turi likti ir dirbti pats. Dirkas visada po treniruotės mažiausiai valandą šlifuoja savo metimą, jis tai daro ir per laisvas dienas – nuolatos.

– Ką pirmiausia norėtumėte pasakyti „Lietuvos ryto“ aistruoliams?

– Pirmiausia, kad labai didžiuojuosi būdamas čia. Antra, noriu, kad sekmadienį jie ateitų ir mus palaikytų.

Kuomet 2011-aisiais Lietuvoje su Vokietijos rinktine žaidžiau prieš jūsų komandą ir sirgaliai atsistojo giedoti himną – buvo kažkas neįtikėtino. Mano oda ėjo šiurpuliukai – tai buvo nerealu. Namų aikštės pranašumas yra svarbus veiksnys, o kuo daugiau žmonių tave palaiko – tuo jis tampa svarbesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius