-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28

Nenaudingi E.Messinos eksperimentai: A.Gudaičio skaičiuose – drastiški pasikeitimai

Artūrui Gudaičiui šį sezoną nelemta išbandyti jėgų prieš Kauno „Žalgirio“ komandą. Praleidęs pirmąjį Eurolygos sezono mūšį, 26-erių centras dėl sveikatos sutrikimų liko Milane ir praleis antrąsias tarpusavio rungtynes Kaune. 208 cm ūgio lietuvį slegia ne koronaviruso prispausto Milano gniaužtai, o sunkmetis, kurį pastaruoju metu jis išgyvena aikštėje. A.Gudaičio pažintį su Ettore Messina lydi gan reikšmingi ir nebūtinai malonūs eksperimentai.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / „Scanpix“ nuotr.

Grįžti į rikiuotę po kryžminių kelio raiščių traumos sudėtinga net ir elitiniams sportininkams. Ettore Messina tikėjosi, kad A.Gudaitis bus svarbi naujo jo Milano „Olimpia“ projekto dalis, tačiau 60-metis italas negali išjudinti šio svarbaus sraigto.

A.Gudaitis driokstelėjo, kai pirmą kartą išbėgęs į aikštę po beveik 9 mėnesių pertraukos, spalį jis suvertė 17 taškų į Stambulo „Fenerbahče“ krepšį ir sugrįžimą į Eurolygą pažymėjo 25 naudingumo balų pasirodymu.

Su A.Gudaičiu raumenų prisiauginęs Milano klubas laimėjo ketverias Eurolygos rungtynes paeiliui ir sezoną pradėjo 6 pergalėmis per 7 susitikimus. Italai užlipo į vieną iš dviejų aukščiausių turnyro lentelės pozicijų.

Bet tada Ettore Messinos galvą suspaudė skausmas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina

Riešo traumą patyrė ir dar 5 Eurolygos rungtynes praleido Artūras Gudaitis. Iš rikiuotės iškrito svarbiu Sergio Rodriguezo porininku turėjęs tapti Nemanja Nedovičius. Ir Milano komanda pasileido riedėti žemyn nuo aukšto pergalių kalno.

Nuo lapkričio 21-osios „Olimpia“ pasiekė tik 4 pergales per 16 Eurolygos rungtynių. Paskutinę išvykoje iškovojo tik spalio 29-ąją.

A.Gudaitis sugrįžo į aikštę ir per septynerias Eurolygos rungtynes rinko vid. 13,6 naudingumo balo. Su 10,3 taško vidurkiu jis buvo ketvirtas komandoje pagal rezultatyvumą, bet pagal +/ – rodiklį – trečias nuo galo.

Kai staiga E.Messina perbraižė Milano žaidimo planus.

Nuo sausio 16-osios A.Gudaitis 3 rungtynes iš 6 žaidė mažiau nei po 13 minučių, kai iki tol per 11 susitikimų taip mažai rungtyniavo tik sykį.

Per šešerias pastarąsias rungtynes jis gavo pasireikšti tik po 14,5 minutės, pelnė vid. 3,7 taško, atkovojo 4,8 kamuolio ir rinko po 6 naudingumo balus.

Nors tai neišėjo į naudą nei A.Gudaičiui, nei visai Milano komandai. A.Gudaičio +/ – buvo geresnis tik už 39-erių veterano Luiso Scolos, o „Olimpia“ pralaimėjo 5 mačus iš 6.

E.Messina po krepšiu pastatė amerikietį Kalebą Tarczewskį. Jo žaidimo laikas išaugo iki 24,7 minutės, o vidurkis kilo iki 10,7 taško, 7,2 atkovoto kamuolio ir 15,2 naudingumo balo. Nors įdomu, kad jis irgi pernelyg nepagerino „Olimpia“ padėties. K.Tarczewskio +/ – rodikliai buvo ketvirti pagal neefektyvumą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kalebas Tarczewskis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kalebas Tarczewskis

Įdomu, kad su A.Gudaičiu aikštėje Milano komanda per 100 atakų vidurkį įmeta vid. 0,9 taško daugiau nei varžovai, kai jam sėdint ant suolo „Olimpia“ pralaimi 3,6 taško per 100 atakų vidurkį. Tuo tarpu K.Tarczewskio buvimas ant parketo per 100 atakų Milanui atneša 3 taškų minusą, o jam sėdint ant suolo, jis mažėja jau tik iki 1,7 taško.

E.Messinos pasitikėjimas lietuviu smuko drastiškai.

A.Gudaitis nuo 20 Eurolygos turo ketvirtajame kėlinyje žaidžia tik po 3, o iš viso po pertraukos – vos po 6 minutes. Kai, palyginimui, praėjusį sezoną jis vien ketvirtajame kėlinyje žaisdavo vid. beveik po 8 minutes, o antroje mačo dalyje – beveik po 14.

Traumų ir prastų rezultatų į kampą įspaustas krepšinio profesorius E.Messina nėrė į laboratoriją pergalingo eksperimento paieškoms.

Jam brangiai kainavo traumos ir nepasiteisinę pirkiniai – neišnaudotas buvęs žalgirietis puolėjas Aaronas White'as ir vilčių nepateisinęs gynėjas Shelvinas Mackas.

Milano komandą į priekį tempia veteranai. Trys rezultatyviausi Milano žaidėjai yra ir beveik vyriausi: Sergio Rodriguezui 33-eji, Luisas Scola balandį švęs 40 metų jubiliejų, o Vladimirui Micovui tada sukaks 35-eri.

Net patys italai griebėsi už galvos – jiems didesnį pasitenkinimą kėlė net Mike'o Jameso ir Simone Pianigiani diriguojamas Milano „Olimpia“ žaidimas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ revanšo troškimas ir Šaro akistata su Milano profesoriumi

Milano komanda demonstruoja blankų puolimą, kuris žemina lubas ir pačiam A.Gudaičiui. 15-as Eurolygoje tritaškių dažnumas ir 11-as jų pataikymas neatveria lietuviui daugiau erdvės baudos aikštelėje. „Olimpia“ išsidalina tik 15-ą rezultatyvių perdavimų rezultatą turnyre ir žaidžia lėčiausią krepšinį visoje Eurolygoje.

Ne veltui E.Messinai kritikos pažėrė Aaronas White'as, Roko Pakėno interviu 15min išdėjęs italą į šuns dienas.

„Buvau nustebęs, nes E.Messina mane įsigijo vieną pirmųjų. Nuo pat atvykimo į klubą nebuvo aišku, ką turiu daryti bei ko iš manęs norima, – anksti sezono pradžioje palikęs Milaną, piktinosi A.White'as. – Panašioje situacijoje yra ir A.Gudaitis. Matėme jį praėjusiame sezone, kai prieš traumą jis žaidė fantastiškai. Neskaičiuojant Brandono Davieso, Artūras, mano nuomone, buvo geriausias centras lygoje. Jis buvo trečias ar ketvirtas žaidėjas pagal naudingumą Eurolygoje. Dabar jis stringa.

Aš stebiu Eurolygą, žiūriu rungtynes, esu didelis šio turnyro sirgalius. Mano akimis, Milane žaidėjai nežino, ką turi daryti. Žaidimas tikrai neatrodo sklandus.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aaronas White'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aaronas White'as

2018-2019 m. sezoną užėmęs ketvirtą vietą naudingiausių Eurolygos žaidėjų sąraše, šiemet A.Gudaitis žaidžia neefektyviausią sezoną per trejus metus Milano klube. Jo vienerių rungtynių rodikliai smuko iki 7,3 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 10,6 naudingumo balo per 17 minučių.

A.Gudaitis per tuos tris sezonus Eurolygoje su „Armani“ apranga dar nerungtyniavo taip trumpai – mažiau nei po 20 minučių per susitikimą, neatakavo krepšio mažesniu nei 63 proc. taiklumu, kai šiemet pataiko vos 47,8 proc. dvitaškių, ir nerinko mažiau 15 naudingumo balų.

Perpus smuko ir A.Gudaičio rodikliai Italijos čempionate. Nuo 14,8 taško ir 8,2 atkovoto kamuolio vidurkio per 22 minutes, jie krito iki 7,6 taško, 4,6 atkovoto kamuolio per 15 minučių.

A.Gudaitis Milane liko be vieno naudingiausių žaidėjų Eurolygoje statuso, toliau lieka be didžiųjų pergalių Eurolygos arenose ir dar be vieno pagrindinių vaidmenų „Olimpia“ žaidimo schemose.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Artūras Gudaitis
Getty Images/ Euroleague nuotr./Artūras Gudaitis

E.Messinos brėžiniuose A.Gudaitis virto ir šiek tiek kitokiu žaidėju.

60-metis italas stumia A.Gudaitį po krepšiu, liepdamas jam pačiam susikurti taškų situacijas.

Pavyzdžiui, 2018-2019 m. sezoną A.Gudaičio atakų baudos aikštelėje vienas prieš vieną procentas siekė tik 14,4 proc., o šiemet pakilo net iki 29 procentų. Dabar tai dažniausias būdas, kaip A.Gudaitis renka savo taškus.

Įdomu, kad prieš tai du sezonus iš eilės Milane tai buvo tik ketvirtas pagal populiarumą būdas, kuriuo A.Gudaitis rinkdavosi taškus. Ir tai niekada nebuvo efektyviausias jo ginklas.

Pavyzdžiui, šiemet iš tokių situacijų A.Gudaitis per vieną tokį išpuolį renka vid. 0,91 taško, o Eurolygoje tai vertinamas kaip geras rezultatas, tačiau lenkiant tik 51 proc. krepšininkų. Kita vertus, tokių išpuolių pataikymo procentas siekia vos 36,4 (!).

Pernai jo rezultatyvumas tokiose situacijose siekė 0,833 taško, o 2017-2018 metų sezoną tokie išpuoliai sudarė tik 9,6 proc. A.Gudaičio puolimo repertuaro su 0,77 taško realizacija per vieną tokią ataką.

Nuo kairiojo ir dešiniojo „ūso“ – baudos aikštelės kraštų, A.Gudaitis šį sezoną pataikė tik 2 metimus iš 15 (0,13 proc.).

Akivaizdu, tai niekada nebuvo mėgstamiausia A.Gudaičio vieta aikštėje.

A.Gudaitis visada valgė duoną iš du prieš du situacijų, kuriose svarbų vaidmenį atlieka įžaidėjas.

Šį sezoną A.Gudaitis du prieš du atakose renka po 1 tašką per išpuolį, o šis rezultatas Eurolygoje vertinamas žemiau vidurkio. Pavyzdžiui, praėjusį sezoną Gudas iš tokių situacijų susirinkdavo net 1,34 taško per ataką, o tai buvo vertinamas kaip labai geras rodiklis.

Krito ir lietuvio pataikymo procentas. Kai pernai iš tokių padėčių pataikydavo 68,3 proc. metimų, tai dabar tas taiklumas smuko iki 50 proc.

Keista, nes Milano „Olimpia“ atakoms diriguoja vienas geriausių kūrėjų Eurolygoje Sergio Rodriguezas. Tačiau Italijos klubo žaidimą savo rankose laikantis 33-ejų ispanas neužprogramavo efektyvaus lietuviško terminatoriaus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Rodriguezas

A.Gudaitis šiemet taip pat rečiau dalyvauja įkirtimo po krepšiu situacijose. Tokie išpuoliai sudaro tik 15 proc. jo repertuaro, o efektyvumas – 1,21 taško (vidutiniškai Eurolygoje vertinamas rezultatas). Palyginimui, pernai taip baigdavosi 21,6 proc. išpuolių su 1,4 taško realizacija (labai geras rezultatas Eurolygos kontekste), užpernai – 20 proc. atakų su 1,46 taško realizacija (nuostabus rezultatas).

Tokių situacijų susikūrimas priklauso ir nuo komandos draugų agresijos, jų gebėjimo pritraukti dvigubą gynybą ir atrasti atsidengusį A.Gudaitį. Aišku, tai ir aukštaūgio darbas žaisti agresyviai ir užsiimti tokią gerą poziciją, kurią būtų galima pasiekti atvira perdavimo trajektorija. Bet A.Gudaičiui atšipo ir šis ginklas.

Galbūt ir traumos padariniai galėjo padaryti įtaką A.Gudaičio agresijai ir sprogstamajai jėgai. Centras nebėra toks agresyvus po varžovų krepšiu.

Jis pirmą kartą Eurolygoje atkovoja tiek mažai kamuolių puolime – 1,4, o iš pakartotų metimų susirenka tik 15 proc. savo taškų, kai anksčiau šis procentas viršydavo 20. Kita vertus, A.Gudaitis po puolime atkovotų kamuolių taiklus kaip niekad – pataiko 63,6 proc. tokių metimų ir realizuoja juos 1,27 taško per išpuolį.

E.Messinai nepavyksta pastatyti kolonos, kuri porą pastarųjų metų prilaikė „Olimpia“ baudos aikštelę.

Sirgaliai ir žurnalistai Milane sunerimę dėl lietuviškos uolos. Bet visi tikisi, kad čia tik juoda atkarpa, o ne sunkios traumos pasekmės.

E.Messinos eksperimentai kol kas nedavė A.Gudaičiui naudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius