-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 25

Niekuo nesiskundžiantis „Žalgirio“ šoklys – apie traumą ir į Afriką nuvedusias šaknis

Kevarriusas Hayesas per Eurolygos rungtynes šį sezoną dažniau atkovoja kamuolius puolime ir blokuoja metimus negu atakuoja krepšį, bet Kauno „Žalgirio“ darbininkas mėgaujasi savo vaidmeniu netikėtai gerai sezoną pradėjusiame Lietuvos klube. „Neskaičiuoju savo metimų“, – prieš Eurolygos dvigubos savaitės finišą Valensijoje 15min sakė pirmą sezoną „Žalgiryje“ rungtyniaujantis amerikietis.

Pagrindinis „Žalgirio“ centras praėjusį penktadienį kraupiai leidosi ant žemės ir išgąsdino daugiau nei 15 tūkst. „Žalgirio“ arenoje susirinkusių žmonių – atrodė, kad K.Hayesas patyrė sunkią traumą.

Praėjus vos penkioms dienoms, jis nepraleido nė vieno apšilimo pratimo, žengė į aikštę starto penkete ir nepaisant skaudamos čiurnos negadino vaizdo akistatoje su Vitorijos „Baskonia“.

Tai daug pasako apie šį neeilinį „Žalgirio“ legionierių, į Kauną atvykusį ne vaikytis taškų, o cementuoti gynybą ir pasitenkinti jam nukrentančiais trupiniais, kaip pavadintų Arnas Butkevičius, puolant varžovų krepšį.

Tik po 19 minučių šį sezoną Eurolygoje žaidžiantis K.Hayesas yra vienas lyderių pagal du kovingumą demonstruojančius rodiklius – antras pagal puolime atkovojamus kamuolius (vid. 3,1) ir ketvirtas pagal blokus (1,4).

Scanpix/Scanpix Baltics nuotr./Kevarriusas Hayesas
Scanpix/Scanpix Baltics nuotr./Kevarriusas Hayesas

Jei visų žaidėjų rodiklius paverstume į tuos, kuriuos jie rinktų per 40 minučių, K.Hayesas šokteltų į pirmą vietą pagal puolime sugriebtus kamuolius ir trečią pagal blokus.

Ir jam visai nesvarbu, kad pagal išmetamų metimų skaičių (vid. 4,2) „Žalgiryje“ yra tik aštuntas, nusileisdamas ne tik kitiems starto penketo nariams, bet ir įprastai nuo suolo kylantiems Lukui Lekavičiui, Tomui Dimšai ir Tyleriui Cavanaugh.

K.Hayesui tai nė motais. Darbštus legionierius semiasi Eurolygos patirtį saujomis ir veržiasi į aikštę net tada, kai, kaip trečiadienį pripažino Kazys Maksvytis, „eiti į aikštę jam buvo per anksti“.

Žalgiriečio alkį iliustruoja ne tik skaičiai ar komandos sirgaliams dabar jo matomas veržimasis į aikštę, bet ir mažai kam žinomas faktas.

Floridoje gimęs ir augęs K.Hayesas neseniai priėmė Centrinės Afrikos Respublikos pilietybę ir vedamas krepšinio alkio bei noro žaisti pasaulio čempionate papildė šios šalies rinktinę, su kuria rungtyniavo 2021 m. Afrikos čempionate.

Apie jo tolimas šaknis Afrikoje, gyjančią čiurną, tenkinantį vaidmenį, „Žalgiriui“ nereikalingą papildymą ir komandos sėkmės paslaptį 15min kalbėjosi su K.Hayesu Valensijoje, išvakarėse prieš rungtynes su „Valencia“.

– Kaip tavo čiurna, ar jautiesi geriau negu vakar?

– Šiandien jaučiuosi žymiai geriau. Po rungtynių šaldžiau čiurną ledu, bandžiau atsistatyti, o šiandien treniruotėje jaučiausi neblogai. Nebejaučiu tokio skausmo, tad viskas gerai.

zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Kevariusas Hayesas
zalgiris.lt nuotr./Eurolygos rungtynėse „Baskonia“ įveikė „Žalgirį“. Kevariusas Hayesas

– Treneris K.Maksvytis trečiadienį po rungtynių minėjo, kad galbūt be reikalo leido jums žaisti Vitorijoje, bet viską lėmė jūsų didelis noras. Ar teisingas tai buvo sprendimas?

– Manau, kad tai buvo geras sprendimas. Turėjau žaisti lėčiau, negalėjau pradėti taip agresyviai, bet vis tiek atidaviau visas jėgas gynyboje. Norėjau žaisti.

– Turint omenyje jūsų, kaip lanko saugotojo, vaidmenį gynyboje, kiek tokia čiurnos trauma trikdo jums rungtynėse?

– Trauma yra tokioje vietoje, pėdoje, nuo kurios viskas prasideda – tavo balansas, galimybė pašokti, judėjimo greitis. Patyrus tokią traumą, žymiai sunkiau pakilti ir blokuoti metimus.

– Kalbant apie jūsų sezoną kol kas, nesate aukščiausias ar didžiausias Eurolygoje, bet esate antras pagal puolime atkovotus kamuolius, ketvirtas pagal blokus. Kokia jūsų paslaptis?

– Manau, kad daugiausiai lemia mano užsidegimas, mano valia. Bandau suprasti savo stiprybes ir kaskart kažkuriam žaidėjui atakuojant, bandau perskaityti situaciją ir matyti kamuolio skriejimo trajektoriją. Tai leidžia man užsiimti geriausią poziciją ir turėti gerą šansą atkovoti kamuolį.

O blokus lemia mano žaidimo suvokimas ir detalių matymas, visada mėginu aikštėje užsiimti geriausią poziciją, įvertinti komandos draugų judesius ir numatyti, ar varžovai juos įveiks žaisdami vienas prieš vieną. Mano žaidime nėra jokių paslapčių – tai tiesiog sunkaus darbo rezultatas.

Scanpix/Scanpix Baltics nuotr./Kevarriusas Hayesas
Scanpix/Scanpix Baltics nuotr./Kevarriusas Hayesas

– Kas užveda jus labiau – geras dėjimas ar geras blokas?

– Priklauso nuo rungtynių situacijos (šypteli). Jei atlieki gerą dėjimą tada, kai komanda negali pelnyti taškų, tai užveda visą komandą, ypač jei žaidi namuose. Geras blokas geriausiai veikia, kai sugriūna gynyba ir jau atrodo, kad varžovų taškai garantuoti. Geriausias dalykas, kai oponentų žaidėjas jau yra įsitikinęs, kad saugiai pelnys taškus, o tu sugebi jį nublokuoti.

– Šį sezoną jau ne kartą anksti prisirinkote pražangų, kas apribojo jūsų žaidimo laiką. Ar galima sakyti, kad tai yra pagrindinė žaidimo detalė, kurią turite tobulinti norėdamas būti sėkmingu Eurolygoje?

– Manau, kad taip. Kiekvienose rungtynėse nori žaisti kuo ilgiau, nenori, kad tavo laikas būtų apribotas dėl pražangų. Man svarbiausia suprasti, kokias pražangas galiu atlikti. Treniruojamės prasižengti greitose atakose ir išvengti varžovų išpuolių, tad tokiems atvejams ir turėčiau pataupyti bei protingai išnaudoti savo pražangas. Dalis mano tobulėjimo proceso yra išmokimas neprasižengti ten, kur nereikia.

Mano žaidime nėra jokių paslapčių – tai tiesiog sunkaus darbo rezultatas.

– Atliekate tik 4,2 metimo per rungtynes. Ar esate patenkintas savo vaidmeniu puolime?

– Taip, esu patenkintas, viskas gerai. Treniruotėse dirbu ties savo metimais, kad galėčiau užbaigti atakas, kai tam pasitaikys progos. Mano geriausios galimybės pelnyti taškus yra virš lanko ir pataikyti vidutinio nuotolio metimus, ypač prieš tas komandas, kurios susispaudžia baudos aikštelėje. Neskaičiuoju savo metimų ir stengiuosi būti pasiruošęs tiems atvejams, kai gaunu kamuolį.

– Kalbant apie komandą, mažai kas tikėjosi tokio jūsų starto Eurolygoje. Kas lėmė tokį greitą jūsų susižaidimą sezono pradžioje, leidusį pradėti jį penkiomis pergalėmis per devynerias rungtynes?

– Viskas dėl mūsų darbo. Pabrėžiame, kad esame jauni, kad turime arti gynyboje, kovoti dėl kamuolių. Manau, kad tai darome puikiai. Be to, gerai skaitome žaidimą – manau, kad geriausiai sužaidėme tose rungtynėse, kai gerai dalijomės kamuoliu. Ir, žinoma, jokia paslaptis, kad mums ėmus pataikyti tritaškius, viskas pasidaro dar lengviau. Treneris visada pabrėžia – dalindamiesi kamuoliu, mes dalinamės ir energija vieni su kitais. Kai kamuolys juda, pajunti ritmą ir pradedi pataikyti metimus.

zalgiris.lt / „Twitter“ nuotr./Kauno „Žalgirio“ krepšininkai
zalgiris.lt / „Twitter“ nuotr./Kauno „Žalgirio“ krepšininkai

Taip pat esame ir labai atsakinga komanda. Jei kažkuris padaro kažką ne taip, iškart pripažįsta klaidą, taip pat nevengiame išryškinti ir vienas kito klaidų. Galbūt kažkas užsiėmė ne tokią poziciją, kažkas atlieka kitą derinį – tokiais atvejais nukreipiame vienas kitą tinkamu keliu ir dėl to laimime daug rungtynių.

Pastarosios rungtynės tokios nebuvo – žaidėme atskirai vienas nuo kito, nuleidome rankas pabaigoje. Bet dabar svarbiausia grįžti prie to, kaip galime žaisti. Manau, kad tai ir padarysime šiandien.

– Lietuvoje daug kas kalba apie būtinybę „Žalgiriui“ pasistiprinti vidurio puolėjo pozicijoje, kad tokiais atvejais, kai jūs, Rolandas Šmitas ar kitas žaidėjas patiria traumą, neatsivertų didelė skylė. Ar sutinkate, kad „Žalgiriui“ trūksta dar vieno aukštaūgio?

– Manau, kad netrūksta. Be abejo, vienu metu gali susitraumuoti vienas arba du žaidėjai, bet kartu taip gali nutikti ir kitose pozicijose. Sunku pakeisti ne tik traumuotą aukštaūgį, bet ir įžaidėją, metiką ar bet ką kitą. Traumos gali nutikti bet kam. Be to, turime Krivą. Nors jis jaunas, nepatyręs žaidėjas, bet manau, kad jis tikrai gali žaisti ir prisidėti prie komandos. Jis ir Birutis tikrai gali užpildyti skylę kažkam patyrus traumą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Motiejus Krivas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Motiejus Krivas

– Pabaigai, klausimas kiek kita tema. Mažai kas žino, bet atstovaujate Centrinės Afrikos Respublikos rinktinei. Ar turite šaknų iš šios šalies?

– Turiu šaknų iš trečios kartos prieš mane, bet pats toje šalyje nebuvau apsilankęs, neturėjau su ja ryšio.

– Kaip kilo mintis žaisti rinktinėje?

– Pažinojau vieną vyruką, dirbantį toje rinktinėje. Mes pasikalbėjome, jis pasiūlė prisijungti, o mane sudomino tokia galimybė žaisti rinktinėje ir pažinti naują kultūrą. Gavau pilietybę ir vykau su komanda į čempionatą Nigerijoje. Tai buvo pirmas mano kartas Afrikoje, pirma patirtis. Be to, susidūriau su svetima kalba. Šiek tiek mokėjau prancūziškai, bet vis tiek buvo sunku prisitaikyti, suprasti, kas ką šneka. Bet tai buvo puiki patirtis.

FIBA nuotr./Kevarriusas Hayesas
FIBA nuotr./Kevarriusas Hayesas

– Ar planuojate ir ateityje žaisti CAR rinktinėje?

– Manau, kad ir ateityje žaisiu rinktinėje. Gaila, kad nepatekome į tolesnį pasaulio čempionato etapą, bet mane pakvietęs vyrukas su komanda daro viską, kad sudomintų krepšiniu šalies vaikus ir tikiuosi, kad ateityje sugebėsime patekti į planetos pirmenybes ir galėsiu sužaisti toje ryškioje scenoje. Manau, kad tai įkvėptų CAR vaikus, leistų jiems pažinti krepšinį ar kitas sporto šakas.

VIDEO: Kazys Maksvytis: „Aš tikiu Ignu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius