-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 15

Nuo kaimo turizmo iki sekso skandalų: kaip susiklostė 1999 m. „Žalgirio“ triumfo Eurolygoje dalyvių likimai?

Nuo 1999 m., kuomet „Žalgiris“ pirmą ir kol kas vienintelį kartą triumfavo Eurolygoje, praėjo 19 metų. Ką dabar veikia tuometės auksinės „Žalgirio“ komandos kariai? 24sek sudaro galimybę susipažinti su tuomečių Lietuvos numylėtinių likimais, daugelis kurių ir žaidėjams baigus karjerą liko susieti su krepšiniu.
„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999
„Žalgirio“ triumfas Eurolygoje 1999 m. / euroleague.net nuotr.

4. Tyusas Edney

Kauno „Žalgirio“ aistruolių dievu vadintas amerikietis, ir dabar daugelio laikomas vienu geriausių legionierių komandos istorijoje, nuo krepšinio neatitrūko ir baigęs karjerą.

UCLA/ Scotto Chandlerio nuotr./Tyus Edney – dabar UCLA universiteto komandos treneris
UCLA/ Scotto Chandlerio nuotr./Tyus Edney – dabar UCLA universiteto komandos treneris

Po „Žalgirio“ T.Edney žaidė įvairiuose Europos klubuose – Pirėjo „Olympiakos“, Sienos MdP, Bolonijos „Climamio“ ir kituose. Buvo jis ir trumpam grįžęs į NBA. Karjerą jis baigė 2010 m.

Šiuo metu 45 metų T.Edney gyvena JAV, kur nuo 2017 m. balandžio yra UCLA universiteto krepšinio komandos trenerio asistentas. Prieš tai jis septynerius metus dirbo šios komandos operacijų vadovu. Šiemet UCLA nepateko tarp 64-ių geriausių NCAA komandų.

Būtent dėl savo žaidimo UCLA universiteto komandoje T.Edney žino daug JAV krepšinio gerbėjų: 1995 m. būtent jo įspūdingas prasiveržimas atnešė universiteto komandai pergalę NCAA atkrintamųjų varžybų antrajame etape. Vėliau būtent UCLA tapo NCAA čempionais.

VIDEO: „Ginčas“: kas laukia „Žalgirio“ Belgrade ir kitame sezone?

5. Mindaugas Žukauskas

Šiaulietis Mindaugas Žukauskas, gimtojo miesto komandoje pradėjęs ir baigęs karjerą, 2016 m. tapo „Šiaulių“ klubo prezidentu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Žukauskas

„Žalgiryje“ M.Žukauskas žaidė iki 2000 m. Vėliau jis žaidė Liublianos „Olimpija“, Sienos MdP, Pezaro „Scavolini“ komandose, o 2009 m. grįžo į Šiaulius, kur 2012 m. baigė karjerą.

42 metų M.Žukauskas, 2016 m. tapęs „Šiaulių“ direktoriumi, atgaivino komandą. Šiemet taip pat sugrįžusio Antano Sireikos vedama komanda, iškovojusi 16 pergalių ir patyrusi 20 pralaimėjimų, užėmė penktą vietą LKL reguliariajame sezone. Dar praėjusį sezoną „Šiauliai“ liko paskutiniai, iškovoję vos 6 pergales ir patyrę 30 pralaimėjimų.

6. Giedrius Gustas

Nors čempioniškame „Žalgirio“ sezone G.Gustas nė karto per Eurolygos varžybas neišbėgo į aikštę, jis, tuomet aštuoniolikmetis, irgi buvo komandos narys ir retkarčiais žaisdavo LKL pirmenybėse.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Artūras Orlauskas ir Giedrius Gustas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Artūras Orlauskas ir Giedrius Gustas

„Žalgiryje“ G.Gustas žaidė iki 2004 m., kuomet geriausią jo sezoną su „Žalgirio“ marškinėliais sugadino du netaiklūs baudų metimai prieš Tel Avivo „Maccabi“. Vėliau G.Gustas pakeitė ne vieną klubą, žaidė Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Graikijos ir Estijos komandose, taip pat Klaipėdos „Neptūne“ ir Alytaus „Dzūkijoje“, kur 2016 m. baigė karjerą.

Dabar G.Gustui – 38 metai, baigęs karjerą jis prisijungė prie Alytaus „Dzūkijos“ trenerių štabo, vėliau kurį laiką dirbo klubo generaliniu direktoriumi. Neseniai paskelbta, kad nuo 2018–2019 m. sezono pradžios jis vadovaus atsinaujinusiai Lietuvos moterų krepšinio lygai.

7. Saulius Štombergas

S.Štombergas, baigęs karjerą, kaip ir ne vienas jo kolega, ėmėsi trenerio darbo. Jis 2013–2014 m. trumpai treniravo Kauno „Žalgirį“, iki 2016 m. buvo Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinės treneris, bet šių pareigų atsisakė dėl šeimyninių aplinkybių.

Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas
Alfredo Pliadžio nuotr./Saulius Štombergas

Pastaruoju metu 44 metų S.Štombergas iš krepšinio pasaulio yra pasitraukęs. Jis pasuko į verslą – Klaipėdoje užsiima nekilnojamojo turto projektų vystymu.

Po triumfo Eurolygoje .Štombergas žaidė įvairiose užsienio komandose – Bolonijos „Kinder“, Vitorijos „Tau Ceramica“, Stambulo „Efes Pilsen“, Stambulo „Ulker“, Kazanės „Unics“, vienam sezonui buvo grįžęs ir į „Žalgirį“. Po karjeros pabaigos 2008 m. jis dar metams buvo grįžęs į krepšinį – 2009–2010 m. žaidė Kazanės „Unics“.

8. Jiri Zidekas

44 metų čekas Jiri Zidekas baigęs karjerą tapo krepšinio komentatoriumi, šiuo metu dirba Eurolygos reporteriu. Taip pat jis yra vienas iš Čekijos krepšinio federacijos vadovų.

Youtube.com stopkadras/G.Zidekas
Youtube.com stopkadras/G.Zidekas

Karjerą J.Zidekas baigė 2006 m., o nė vienų rungtynių dėl sveikatos problemų nebesužaidė nuo 2005 m. Prieš tai jis žaidė Stambulo „Fenerbahce“, Madrido „Real“, Sopoto „Prokom Trefl“ ir gimtosios Čekijos Nymburko ČEZ komandose.

9. Eurelijus Žukauskas

„Blokų karaliaus“ pravardę turėjęs 44 metų Eurelijus Žukauskas šiuo metu gyvena gimtojoje Klaipėdoje, žaidžia krepšinį mėgėjų lygoje. „Dabar pagrindinė veikla vaikų auklėjimas, vežiojimas į būrelius ir atgal“, 2017 m. rugsėjį „Lietuvos rytui“ sakė jis.

LRT nuotr./Eurelijus Žukauskas
LRT nuotr./Eurelijus Žukauskas

Po triumfo Eurolygoje E.Žukauskas žaidė Bolonijos „Paf“, Mineralinių Vandenų „Lokomotiv“, Kazanės „Unics“, Stambulo „Ulker“, Pirėjo „Olympiacos“. 2006 m. E.Žukauskas grįžo į Lietuvą, kur metus žaidė Vilniaus „Lietuvos ryte“, o po to dvejus metus – Kauno „Žalgiryje“. Karjerą E.Žukauskas baigė 2009 m. Vėliau jis prisipažino šiek tiek besigailintis, kad baigti karjeros negrįžo į gimtosios Klaipėdos „Neptūną“.

10. Dainius Adomaitis

44 metų Dainius Adomaitis – vienas dažniausiai viešojoje erdvėje matomų buvusių „auksinių“ žalgiriečių. Jis šiuo metu yra Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės treneris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Po triumfo Eurolygoje“ D.Adomaitis išvyko į Montekatinio „Zuccheti“ Italijoje, vėliau žaidė įvairiuose Lenkijos, Prancūzijos ir Latvijos klubuose. Krepšininko karjerą jis baigė 2009 m.

Tais pačiais metais D.Adomaitis pradėjo trenerio karjerą kaip Slupsko „Energa Czarni“ trenerio padėjėjas. Vėliau jis dirbo šios komandos vyriausiuoju treneriu, vėliau treniravo Vloclaveko „Anvil“, Vilniaus „Lietuvos rytą“, Klaipėdos „Neptūną“, Utenos „Juventus“. 2016 m. D.Adomaitis tapo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriu, 2017 m. jo vadovaujama rinktinė Europos čempionato aštuntfinalyje nusileido Graikijai.

12. Tomas Masiulis

Buvęs „Žalgirio“ kapitonas, aikštėje atliekamu juodu darbu pasižymėjęs 42 metų T.Masiulis irgi pasirinko trenerio kelią. Jis jau septynerius metus yra „Žalgirio“ dublerių komandos treneris, taip pat jis dabar treniruoja Lietuvos studentų krepšinio rinktinę, su kuria 2017 m. tapo universiados čempionu, „Žalgiryje“ šiuo metu žaidžia jo sūnus Gytis Masiulis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Masiulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Masiulis

„Žalgiryje“ po triumfo Eurolygoje T.Masiulis žaidė iki 2002 m. Tuomet trumpai žaidė Sienos MdP, vėliau net šešerius metus atstovavo Sopoto „Trefl“, tada buvo trumpam grįžęs į „Žalgirį“. Karjerą T.Masiulis baigė 2009 m.

Iškart baigęs karjerą T.Masiulis tapo vaikų ir jaunimo treneriu. Nuo 2011 m. jis treniruoja „Žalgirio“ dublerius, 2013–2016 m. buvo Lietuvos dvidešimtmečių vaikinų rinktinės vyriausiasis treneris.

13. Darius Maskoliūnas

Čempioniško „Žalgirio“ kapitonas 47 metų D.Maskoliūnas, kuris 1999 m. „Žalgiryje“ buvo atsarginis įžaidėjas, yra ir dabartinio „Žalgirio“ dalis – jis yra Šarūno Jasikevičiaus asistentas. „Žalgiryje“ D.Maskoliūnas dirba trečius metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

Palikęs „Žalgirį“, D.Maskoliūnas šešerius metus (su trumpa pertrauka, kuomet buvo išvykęs į Graikiją) žaidė Sopoto „Prokom Trefl“ klube. 2005 m. jis baigė karjerą.

D.Maskoliūnas anksčiau jau yra dirbęs „Žalgirio“ trenerio asistentu, o 2009–2010 m. kurį laiką dirbo ir vyriausiuoju treneriu. Jis yra treniravęs ir Vilniaus „Lietuvos rytą“, Sopoto „Trefl“.

14. Anthony Bowie

54 metų amerikietis Anthony Bowie, kuris buvo vyriausias čempioniško „Žalgirio“ žaidėjas, baigęs karjerą tapo vaikų krepšinio treneriu ir kūno kultūros mokytoju.

Youtube.com stop kadras/Anthony Bowie
Youtube.com stop kadras/Anthony Bowie

2017 m. pabaigoje A.Bowie įsivėlė į skandalą – jo kolegė Goldsboro vidurinėje mokykloje, kur jis dirbo kūno kultūros mokytoju, jį apkaltino seksualiniu priekabiavimu. Vėliau prabilo ir daugiau moterų, kurios teigė, kad A.Bowie su jomis nepagarbiai bendravo arba jas lietė. A.Bowie, kuris savo kaltės nepripažino, buvo suspenduotas.

Krepšininko karjerą A.Bowie baigė 2002 m. Po „Žalgirio“ jis dar žaidė keliose Europos komandose – Salonikų „Aris“, Atėnų AEK, Permės „Ural Great“.

15. Kęstutis Šeštokas

42 metų K.Šeštokas – vienas auksinio „Žalgirio“ žaidėjų, kurie dabar nebeturi daug bendro su krepšiniu. Jis Molėtų rajone valdo kaimo turizmo sodybą „Pas Šeštoką“. Čia vyksta vestuvės, kitokio pobūdžio renginiai.

Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Šeštokas
Alfredo Pliadžio nuotr./Kęstutis Šeštokas

Karjerą K.Šeštokas baigė 2012 m. Po „Žalgirio“ jis dar žaidė Vilniaus „Lietuvos ryte“, įvairiose Latvijos, Graikijos, Ispanijos, Ukrainos, Estijos, Kipro komandose. Prieš karjeros pabaigą jis atstovavo Prienų „Rūdupiui“ ir NKL komandai Molėtų „Ežerūnas-Karys“.

VIDEO: Kauno „Žalgirio“ istorija: faktai, kuriuos privalu žinoti kiekvienam sirgaliui
VIDEO: „Ginčas“: kas „Žalgiryje“ galėtų pakeisti Šarūną Jasikevičių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius