Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 28

Nutekinto įrašo skandalo efektas, kuris graikams kelia nerimą prieš mūšį su „Žalgiriu“

Kauno „Žalgiris“ atvyko į skandalų nusiaubtą Eurolygos vietovę. Pirėjo „Olympiakos“ klubas dabar išgyvena sunkų laikotarpį ir į žūtbūtinę penktadienio dvikovą su žalgiriečiais kyla skambant aliarmo signalams. Tai ne tik 7 pralaimėjimai per pastarąsias 9 Eurolygos rungtynes, kūrybos krizė ir lyderių traumos. Po visa tuo slypi išsiliejusi „Žalgirio“ varžovų problemų lava, kuri gali pasiglemžti „Olympiakos“ sezoną.
Giorgas Printezis
Giorgas Printezis / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Eurolyga | Penktadienis | „Olympiakos“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Kaunas

Trys dienos iki Graikijos taurės pusfinalio serijos Atėnų „Panathinaikos“ – Pirėjo „Olympiakos“.

„Panathinaikos“ savininko Dimitrio Giannakopoulo vadovaujamas naujienų portalas newsbomb.gr meta „bombą“ ant „Olympiakos“ stovyklos. Graikai paviešina nutekintą garso įrašą, kuriame „Olympiakos“ pamatas Giorgas Printezis kalba apie finansines klubo problemas.

„Vyručiai, mano agentas kalbėjosi su vadovais. Pasakė, kad pinigų nėra. Treneriui Blattui greičiausiai pasakysiu, kad nežaisiu rungtynėse su „Chimki“. Pranešiu jam, kad kol nebus rastas finansinis sprendimas, aš greičiausiai nepadėsiu komandai“, – nutekintame garso įraše skamba G.Printezio balsas.

Sakoma, kad žmogus be maisto gali išgyventi du mėnesius. Bet graikas be gandų turbūt neištemps nė mėnesio.

„Printezio bomba: „Olympiakos“ neturi pinigų!“ – pasimėgaudama taškėsi Graikijos žiniasklaida.

Kilo didžiulis skandalas. Ne tik dėl „Olympiakos“ finansinės situacijos, bet ir išdavystės raudonųjų rūbinėje.

Mat G.Printezis dalijosi garso įrašu tik su Pirėjo klubo graikais, kurie turi atskirą grupę „WhatsApp“ programėlėje. Tame pokalbio dalyvių sąraše galėjo būti tik šie žmonės: Vassilis Spanoulis, Kostas Papanikolaou, Vangelis Mantzaris, Giorgas Bogris ir, galbūt, Dimitris Agravanis.

„Panathinaikos“ radikalų stovykla patenkinta trynė rankomis. „Printezio bomba“ atskleidė, kad „Olympiakos“ ne tik nusilpo finansiškai, bet turėjo susiskaldyti ir rūbinėje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

G.Printezis žiniasklaidoje nesiteisino dėl pasakytų žodžių, bet pabrėžė, kad informacijos nutekinimas yra neatleistinas. „Olympiakos“ savininkai broliai Angelopoulai netrukus išplatino pranešimą, kuriame išreiškė pasitikėjimą G.Printeziu po tiek daug kartu iškovotų pergalių ir titulų.

Angelopoulų pozicija buvo aiški – „Panathinaikos“ stovykla tyčia keletą savaičių laikė įrašą savo stalčiuose, kad galėtų jį publikuoti būtent prieš amžinų priešų susitikimą Graikijos taurėje. Bet po trijų dienų skandalingą atsaką tėškė patys „Olympiakos“.

Po dviejų kėlinių OAKA arenoje atsilikdami 25:40, „Olympiakos“ nusprendė nebegrįžti į aikštę. Jie protestavo prieš teisėjų nuolankumą „Panathinaikos“.

Jau anksčiau prašę užsienio arbitrų įsikišimo, nesulaukę palankaus Graikijos krepšinio federacijos sprendimo raudonieji reiškė didžiulį nepasitenkinimą vietos teisėjų šališkumu.

„Olympiakos“ taip ir nebeišlindo ant parketo iš OAKA arenos tunelių. Rungtynių pranešėjas paskelbė, kad mačas nutraukiamas.

„Panathinaikos“ savininkas Dimitris Giannakopoulas ant „Olympiakos“ atsarginių suolo užkabino raudonus moteriškus apatinius. Netrukus skandalingasis PAO vadovas buvo paskelbtas nepageidaujamu Pirėjo Taikos ir draugystės stadione. Tiesiog dar viena tipiška graikiška krepšinio drama.

15min.lt montažas/„Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ rungtynės virto skandalu
15min.lt montažas/„Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ rungtynės virto skandalu

„Olympiakos“ buvo įskaitytas techninis pralaimėjimas 0:20. Maža to, iš Pirėjo ekipos kraičio buvo atimti šeši taškai Graikijos lygoje, o vadovai gavo 11 tūkst. eurų baudą.

Jokios meilės Šv. Valentino dieną. Vasario 14-ąją „Olympiakos“ išplatino viešą pareiškimą: „Jeigu mūsų rungtynėse su „Panathinaikos“ ir toliau teisėjaus vietos arbitrai, mes jų nežaisime.“

Kaip sakė, taip ir padarė. „Olympiakos“ taip ir nebeatidarė prekybos bilietais į Graikijos čempionato namų rungtynes su „Panathinaikos“ kovo 17-ąją. „Olympiakos“ buvo įskaitytas dar vienas techninis pralaimėjimas 0:20.

Beje, kad „Olympiakos“ nežais šių rungtynių, Pirėjo ekipos treneris Davidas Blattas sužinojo tik iš Italijos žurnalisto po Eurolygos mačo Milane. „Olympiakos“ atstovai teisinosi, kad sprendimas buvo priimtas likus trims valandoms iki susitikimo su „Olimpia“ pradžios ir neva vadovybė nenorėjo trikdyti komandos, šiai susirinkus į video peržiūrą.

24sek šaltiniai Graikijoje pasakoja, kad Graikijos krepšinio federacija iš ties yra šiek tiek palankesnė „Panathinaikos“. Panašiai kaip Lietuvos krepšinio federacijoje, kuriai vadovauja buvęs Kauno „Žalgirio“ savininkas Arvydas Sabonis, taip ir Graikijoje federacijai vadovauja 9 metus PAO marškinėlius vilkėjęs 80-metis Giorgas Vassilakopoulas.

Pirėjo klubui prijaučiantys Graikijos žurnalistai kalba, kad Graikijos krepšinio federacija dažniausiai priima PAO palankesnius sprendimus, o per dvejus pastaruosius metus „Olympiakos“ atstovai nė karto nebuvo pakviesti į teisėjų paskyrimo į Graikijos čempionato rungtynes procedūrą.

Beje, Graikijos krepšinio federacija įsikūrusi olimpiniame Atėnų komplekse, per tiltelį nuo OAKA arenos.

„Scanpix“ nuotr./FIBA Europos prezidentas G.Vassilakopoulas ir J.Kazlauskas.
„Scanpix“ nuotr./FIBA Europos prezidentas G.Vassilakopoulas ir J.Kazlauskas.

Situacija Graikijoje taip įkaito, kad „Olympiakos“ pareiškė ketinimus trauktis iš Graikijos čempionato ir žaisti Adrijos lygoje. Bet panašu, kad tai tik spaudimo priemonė. „Olympiakos“ būtų per brangu keliauti į Balkanų šalis – tam reikėtų privačių reisų ir daugiau finansinių išteklių. Juolab, kitą sezoną prisidės 4 papildomos Eurolygos rungtynės su dar keturiomis papildomomis dvigubomis savaitėmis.

Lyg to dar būtų maža, „Olympiakos“ savininkai broliai Angelopoulai ieško finansinės teisybės teismuose, kuriame bylinėjasi dėl savo tėvo turtų. Esą naftos ir plieno magnatas Konstantinas Angelopoulas taip įsimylėjo vieną moterį, kad jai ketina perduoti visus savo turtus. Tai atsilieptų „Olympiakos“ klubui, kuris dabar ir taip išgyvena ne pačius geriausius laikus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Konstantinas Angelopoulas ir broliai Angelopoulai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Konstantinas Angelopoulas ir broliai Angelopoulai

Sugrįžkime prie G.Printezio ir jo audio įrašo.

Įdomu, kad graikas vis dėlto išbėgo ant parketo minėtose rungtynėse su „Chimki“, nuo kurių jis planavo nusiimti. Tiesa, pirmą kartą 2018–2019 m. sezoną vienas „Olympiakos“ lyderių rungtynes pradėjo ne starto penkete, o pakilo nuo suolo – prie pergalės 71:57 pridėjo 10 taškų.

Bet kaip tik po pergalės prieš „Chimki“ prasidėjo ilgiausia „Olympiakos“ pralaimėjimų serija nuo 2008-ųjų, kai penkių nesėkmių atkarpoje Pini Gershoną vyr. trenerio poste pakeitė Panagiotis Giannakis.

Atrodo, „Olympiakos“ įkrito į problemų šulinį, iš kurio ką tik išsiropštė „Žalgiris“.

Nors raudonieji demonstruoja Top 6 gynybą visoje Eurolygoje, „Olympiakos“ išgyvena kūrybinę krizę. Pirmajame Eurolygos rate rinkę vid. 80,6 taško, antrajame graikai ėmė rinkti vos po 73,1 taško.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kodėl „Žalgirio“ šansai Pirėjuje didesni, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio

Maža to, sunkias traumas patyrė kūrybiškiausi „Olympiakos“ puolimo architektai Vassilis Spanoulis ir Janis Strelniekas. Komandoje, kurioje puolimas prasideda nuo gynėjų, Davidas Blattas liko statyti žaidimo su banguojančiu Eurolygos debiutantu Nigelu Williamsu-Gossu, naujoku Briante Webberiu ir beveik milijono eurų vertės Vangeliu Mantzariu, kurį dėl smukusios žaidimo kokybės keikia net savi sirgaliai arenoje ir socialiniuose tinkluose.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Konstantinas Angelopoulas ir broliai Angelopoulai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Konstantinas Angelopoulas ir broliai Angelopoulai

Dar visai neseniai iš „turistu“ Atėnuose pravardžiuojamo Ricko Pitino ir „Panathinaikos“ eksperimento besišaipiusi „Olympiakos“ sirgalių stovykla, dabar su nerimu žvelgia į situaciją turnyro lentelėje. Graikai kalba, kad nepatekimas į atkrintamąsias, kai jose, ko gero, žais PAO, klubui prilygtų tragedijai.

Norom nenorom, skeptikai ima badyti pirštais į Davidą Blattą, kuris su „Olympiakos“ sudarė dvejų metų sutartį.

Amerikietis atvykdamas žadėjo gražų ir greitą krepšinį, bet „Olympiakos“, visai kaip „San Antonio Spurs“, vis dar laikosi ant veteranų – šiuo atveju, V.Spanoulio ir G.Printezio pečių.

Baksnoja ir į D.Blatto komplektaciją: 900 tūkst. eurų vertės Janis Timma nepritapo „OIympiakos“ schemose ir dabar siunčia treneriui 26 taškų vertės žinutes iš „Chimki“ komandos VTB lygoje.

N.Williamsas-Gossas dar nepasiruošęs vesti Eurolygos klubo į aukštumas. Axelis Toupane'as laksto aikštės pakampėse be vietos. 10,8 naudingumo balų vidurkį renkantis centras Zachas Leday'us yra efektyviausią vidurkį Eurolygoje turintis D.Blatto pirkinys.

Lyg to dar būtų negana, 60-metį specialistą rakina nugaros skausmai, dėl kurių jis sunkiai juda ir kartais vos užsiropščia į spaudos konferencijų salę. Sykį nugarą maudė taip smarkiai, kad D.Blattas paprašė žurnalistų ateiti į rūbinę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Davidas Blattas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Davidas Blattas

„Olympiakos“ bosai dabar turi tiek daug rūpesčių už aikštės ribų, kad tikrai nekelia klausimo dėl D.Blatto kompetencijos vadovauti raudoniesiems. Eurolygos čempionas yra gerbiamas Pirėjuje ir turi gan tvirtą sirgalių bendruomenės užnugarį. Bet katastrofiškas Eurolygos scenarijus be atkrintamųjų sukrėstų „Olympiakos“ stovyklą. Juk tuomet beliktų kautis tik Graikijos čempionate, kuriame Pirėjo ekipa boikotuotų finalo seriją su „Panathinaikos“.

„Olympiakos“ su didžiuliu nerimu pasitinka penktadienio rungtynes su „Žalgiriu“. Graikijos krepšinio ekspertai neoficialiuose pokalbiuose gan užtikrintai kalba, kad žalgiriečiai išsiveš pergalę iš Taikos ir draugystės stadiono.

Tačiau tai nereiškia, kad „Olympiakos“ dabar yra lengvas grobis.

Nors laimėjo tik 2 Eurolygos rungtynes iš pastarųjų 9, prieš porą savaičių raudonieji nustebino net ir saviškius, namuose 89:69 solidžiai susitvarkydami su Miuncheno „Bayern“.

„Žalgiris“ turės uždaryti dešinę pusę N.Williamsui-Gossui ir kitiems labiau besiveržiantiems „Olympiakos“ gynėjams. Raudonieji nėra metikai – išskyrus B.Webberį, kuris prisistatė pataikydamas 44 proc. tritaškių (4/9), bet tikrai neturi mirtino riešo, joks kitas sveikas Pirėjo ekipos žaidėjas nemeta tritaškių mažiausiai 40 proc. tikslumu. Su 35,7 proc. tritaškių pataikymu „Olympiakos“ Eurolygoje rikiuojasi tik vienuoliktoje vietoje.

„Olympiakos“ puolimas grindžiamas poziciniame krepšinyje. Kamuolys dažniausiai adresuojamas po krepšiu – N.Milutinovui (11,3 tšk.) ir G.Printeziui (10,8 tšk.). Jiedu yra rezultatyviausi „Olympiakos“ krepšininkai.

Beje, šie „Olympiakos“ aukštaūgiai užmezgė tvirtus ryšius ir G.Printezis dažnai ieško 213 cm ūgio bokšto antrajame aukšte virš varžovų lanko. „Žalgiris“ turės išardyti šią jungtį, kuri gali pridaryti daug problemų žaliai baltų gynybai.

Kita vertus, net vidutiniškai 15,7 „Olympiakos“ išpuolių per Eurolygos rungtynes baigiasi likus paskutinėms keturioms atakai skirto laiko sekundėms. Tai signalizuoja apie puolimo problemas, dėl kurių graikai dažnai įstringa ir atakuoja iš sunkių padėčių.

Euroleague.net nuotr./Nikola Milutinovas
Euroleague.net nuotr./Nikola Milutinovas

Gynyboje „Olympiakos“ universalesni, nors galima numanyti, kad „Žalgiris“ naudosis centimetrų pranašumu prieš 202 cm ūgio centrą Zachą Leday'ų ir gan smulkius 188 bei 192 cm ūgio gynėjus B.Webberį bei N.Williamsą-Gossą.

„Tai problemos, kurios matosi paviršiuje. Bet yra daug didesnių dalykų viduje“, – prieš „Žalgirio“ kautynes su „Olympiakos“ kalbėjo Graikijos žurnalistai.

VIDEO: „Ginčas“ ir svaiginantis „Žalgirio“ scenarijus: kokie šansai pratęsti Eurolygos sezoną?

Turbūt ne veltui Pirėjo „Olympiakos“ klubas nusprendė atsisakyti išskirtinių interviu prieš rungtynes su „Žalgiriu“ ir surengti tik privalomąją žiniasklaidos sesiją mačo išvakarėse ketvirtadienį, kuri numatyta Eurolygos reglamente. „Olympiakos“ dabar mažiausiai reikia viešumo.

Graikijoje netgi pasklido gandas, kad po nutekinto garso įrašo skandalo G.Printezis nebebendrauja su vietiniais žaidėjais. Maža to, pastebimai smuko ir jo žaidimo kreivė. Vietiniai, be abejo, tai sieja su „Printezio bomba“.

Kita vertus, po pergalės prieš „Bayern“ oro uoste pakeliui į Las Palmasą, G.Printezis instagrame dalijosi linksma vaizdo akimirka, kur su „Olympiakos“ graikais pašiepė pasklidusius gandus.

„Palik mane ramybėje, aš su tavimi nebekalbu. Ir su tavimi nekalbu“, – šaipėsi G.Printezis, juokaudamas su savo tautiečiais raudonųjų stovykloje.

Tiesa, „Olympiakos“ nuskrido į Las Palmą ir ten gavo per pakaušį nuo „Gran Canaria“ vyrukų 90:67.

Pirėjo Taikos ir draugystės stadionas lyg koks ugnikalnis pūpso Atėnų pakraštyje, Pirėjo priemiesčio prieigose.

G.Printezio garso įrašo skandalas, atrodo, išliejo „Olympiakos“ problemų lavą, kuri jau pasiglemžė komandos rezultatus, vidinę harmoniją ir klubo įvaizdį.

„Olympiakos“ gesina gaisrą, bet gali būti per vėlu. „Žalgiriui“ svarbiausia spėti ištrūkti iš raudonųjų stovyklos katilo, kol vietiniai nesutvarkė kilusio chaoso.

Penktadienį bus karšta, bet labiau nervintis turi ne „Žalgiris“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius