TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 03

Pirmasis „Žalgirio“ naujokas: Šarui būdingas pirkinys su neįtikėtina sėkmės istorija

Kai prieš dvejus metus jis pasirodė Berlyno ALBA komandoje, amerikietis dar buvo toks nepasiruošęs Europos krepšiniui, kad vokiečiai neregistravo jo nacionaliniame čempionate. Pernai jis dar rungtyniavo antroje Ispanijos lygoje kartu su dabartiniu „Šiaulių“ lyderiu Roku Gusčiu. Dabar jis – pirmasis Kauno „Žalgirio“ naujokas 2020-2021 m. sezonui. Kas jis – Šarūno Jasikevičiaus pirkinys Steve'as Vasturia?

Vingiuotas kelias į Eurolygą

25-erių krepšininkas stebina Europą savo sėkmės istorija, nors Amerikoje jo pavardė jau atsidūrė garbingoje vietoje.

S.Vasturia įsiamžino katalikiškoje Šv. Juozapo paruošiamojoje mokykloje Filadelfijoje, su kuria prieš 8 metus finalinėse sezono rungtynėse pelnė 35 taškus, pagerino Wilto Chamberlaino rekordą ir iškovojo čempionų titulą.

Šv. Juozapo mokykla iškėlė 32 numeriu pažymėtus S.Vasturia marškinėlius į vietos krepšinio salės palubes.

2013-2017 m. amerikietis rungtyniavo Notr Damo universitete – tame pačiame, kurį baigė ir kitas žalgirietis Martinas Gebenas.

Geriausias jam buvo paskutinis NCAA, 2016-2017 m. sezonas, kuriame S.Vasturia per vienerias rungtynes rinko vid. 13,1 taško (35,8 proc. trit., 91 proc. baud.), 3,9 atkovoto kamuolio ir 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

Per 137 NCAA rungtynes vidutiniškai išmetęs 3,8 tolimo metimo per vakarą, amerikietis iš trijų taškų zonos atakavo 36,5 proc. tikslumu.

Prieš 2017-ųjų NBA naujokų biržą S.Vasturia dalyvavo „Philadelphia 76ers“ peržiūroje, bet jo perspektyvomis nepatikėjo nė vienas stipriausios krepšinio lygos klubas. S.Vasturia savo pirmąją profesionalo sutartį sudarė su Berlyno ALBA, bet tai nebuvo svajonių krikštas. Vokietijos klube S.Vasturia buvo naudojamas daugiausiai tik treniruotėse. ALBA į legionierių tuomet žiūrėjo kaip į metiką, bet su Berlyno ekipos marškinėliais krepšininkas debiutinį sezoną Europoje pasirodė tik trejose rungtynėse – po sykį Europos taurėje, Vokietijos čempionate ir vietos taurėje.

ALBA atsisveikino su S.Vasturia ir šis 2018-ųjų vasarą sudarė sutartį su antro Ispanijos diviziono „Palencia“ klubu, kuriame tada žaidė ir lietuvis vidurio puolėjas Rokas Gustys.

„LEB Gold“ pirmenybėse amerikietis gaudavo pasireikšti po 31 minutę, rinko vid. 15,9 taško (34,6 proc. trit., 88,3 proc. baud.), atkovojo 5,4 kamuolio ir atliko 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

VIDEO: S.Vasturia žaidimo epizodai Ispanijoje

2019-ųjų vasarą S.Vasturia sudomino Vechtos „RASTA“ ekipą Vokietijoje. 15min žiniomis, krepšininkas ten uždirbo apie 40 tūkst. eurų per sezoną.

S.Vasturia tapo komandos lyderiu. FIBA Čempionų lygoje amerikietis rinko vid. 11,8 taško (27,1 proc. trit.), po 4 atkovotus kamuolius ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo per 30 minučių. Vokietijos pirmenybėse jo rodikliai siekė 13,4 taško (35,9 proc.), 3,7 atkovoto kamuolio ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

Savo geriausias rungtynes FIBA Čempionų lygoje S.Vasturia sužaidė su Atėnų AEK, kai prie pergalės prisidėjo 17 taškų, 8 atkovotais kamuoliais, 5 rezultatyviais perdavimais ir 22 naudingumo balais. Dvejose kitose rungtynėse jis buvo išskirstęs po 9 rezultatyvius perdavimus prieš Antverpeno „Giants“ ir Vloclaveko „Anwil“ komandas.

FIBA nuotr./Steve'as Vasturia
FIBA nuotr./Steve'as Vasturia

Rezultatyviausias rungtynes Vokietijoje S.Vasturia sužaidė su Veisenfelso MBC, kai pelnė 21 tašką ir pasiekė sezono tritaškių rekordą, pataikydamas 4 tolimus metimus iš 7.

2020-ųjų vasarą jis prisijungė prie Kauno „Žalgirio“ pagal sutartį 2+1. 15min žiniomis, Šarūnas Jasikevičius tinklus ant šio krepšininko buvo užmetęs jau praėjusį rudenį, o susitarimas dėl kontrakto su šiuo naujoku buvo pasiektas dar iki koronakrizės.

Kaip dar prieš metus antros Ispanijos lygos parketą trynęs žaidėjas įšoko į Eurolygos komandą? 15min pasakoja apie Šarūną Jasikevičių sužavėjusį amerikiečio įgūdžių komplektą, kuriam paprastai neabejingas Kauno „Žalgirio“ treneris.

VIDEO: „urBONUSas“: klausimai apie Šarą, „Žalgirį“, „Rytą“ ir Mareką

Stiprybės

Steve'as Vasturia savo žaidimo stiliumi labai primena Marių Grigonį. Vaizdžiai tariant, tai visais atžvilgiais techniškai kiek prastesnė Mariaus Grigonio kopija ir be to kietakaktiško lietuvio charakterio.

VIDEO: „urBONUSas“: Marius Grigonis – ateitis „Žalgiryje“ ir kitoks Aleksoto vaikio sugrįžimas namo

Tai labai universalus, 1-3 pozicijose galintis rungtyniauti krepšininkas, kuris daro gerai viską po truputį, o labiausiai išsiskiria savo žaidimo supratimu. Ne veltui baigė aukštais mokslo standartais pasižymintį Notr Damo universitetą. Dėl savo mobilumo S.Vasturia puikiai tiks Šarūno Jasikevičiaus sistemai, kurioje reikalui esant treneris gali stumdyti auklėtinius per kelias pozicijas.

Vienoje aikštės pusėje apsigynęs prieš lengvąjį krašto puolėją, jau kitoje atakoje S.Vasturia gali įžaidinėti kamuolį ir organizuoti komandos puolimą. Mėgsta žaisti su kamuoliu ir yra du prieš du situacijų specialistas. Praėjusį sezoną krepšį daugiausiai atakavo iš statinės padėties, bet labai panašią puolimo arsenalo dalį sudarė pikenrolo išpuoliai. 2019-2020 m. sezoną 56 proc. S.Vasturia metimų sudarė dvitaškiai (50,5 proc. pataikymas), 44 proc. – tritaškiai (32,7 proc. pataikymas).

Dėl lėto pirmo žingsnio jam reikia draugo pagalbos – užtvaros. Po jos S.Vasturia gali daryti viską: arba sėkmingai prasiveržti po krepšiu, arba mesti staigų metimą tiek iš trijų taškų zonos, tiek iš vidutinio nuotolio, arba tiesiog iškišti rezultatyvų perdavimą komandos draugui – 2019-2020 m. sezoną FIBA Čempionų pagal pastarąjį statistinį rodiklį buvo devintas (5,3 perd.), Vokietijoje – penkioliktas (4,9 perd.). Nors geba neblogai kontroliuoti kamuolį abiem rankomis, jam patogesnė dešinė ranka.

Nors iš sudėjimo atrodo kaip daugiau 2-3 pozicijoms sutvertas krepšininkas, Vokietijoje S.Vasturia puolime dažniausiai atlikdavo įžaidėjo funkcijas. 196 cm ūgis ir tvirtas kūnas jam suteikia pranašumą prieš varžovų gynėjus. Šia transformacija kažkuo primindamas Thomasą Walkupą, „Žalgirio“ naujokas yra geresnis kūrėjas ir taiklesnę ranką iš toli turintis krepšininkas, nei Kaune įsitvirtinęs jo pirmtakas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas

S.Vasturia pasižymi aukštu krepšinio suvokimu, kuriuo gali atskirti geriausią atakos tęsinį. Gali būti dar efektyvesnis, kai šalia turi gerą aukštaūgį, kuris po perdavimo aukštu lygiu gebėtų užbaigti du prieš du išpuolius. Skirtingai nei Vechtoje, tokių jis turės Kauno „Žalgiryje“.

S.Vasturia moka įnerti į baudos aikštelę, o tai labai svarbu Š.Jasikevičiui, nes ši savybė jo žaidėjams atveria labai daug opcijų, kurios dažniausiai baigiasi taškais. Pats S.Vasturia užbaigia atakas techniškais metimais. Be to, dar prieš įsiverždamas į vidų amerikietis geba kruopščiai pasistatyti gerą užtvarą – yra kantrus, protingas krepšininkas ir atakai išlaukia geriausio momento.

Iš pirmo žvilgsnio tai gan vangus, bet tuo pačiu techniškas, teisingai lyg pagal vadovėlį galintis žaisti krepšininkas – toks, kokie labiausiai imponuoja Š.Jasikevičiui.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia

Gynyboje S.Vasturia taip pat gali dengti kelių pozicijų žaidėjus. Nors nėra pats raumeningiausias krepšininkas, dėl tvirtų kojų, kibumo ir atkaklumo jis iki galo bando apsunkinti varžovo situaciją metimui, net jei dengia fiziškai tvirtesnį trečios pozicijos krepšininką.

Nėra pats vikriausias, todėl jam nelengva išsilaikyti ant kojų gaudant daug staigesnius gynėjus, tačiau Notr Damo universitete būtent S.Vasturia būdavo tas žmogus, kuriam dažniausiai patikėdavo dengti pavojingiausius priešininkų komandos žaidėjus.

Amerikietis gali pasitikti priešininką ir pradėti jį smaugti jau nuo galinės linijos. Varžovą stabdo ne savo fiziniais pranašumais, o žaidimu galva. Grįžtant prie palyginimo su Th.Walkupu, gynyboje du sezonus „Žalgiryje“ jau sužaidęs amerikietis yra pranašesnis žaidėjas už naujoką – ne veltui tai vienas geriausiai besiginančių Eurolygos krepšininkų. Mobiliau ant stovėdamas ant kojų gynyboje atrodo ir M.Grigonis.

Tiesa, Th.Walkupą S.Vasturia primena savo arklio jėgomis. Vokietijoje žaidė labai ilgas atkarpas, kartais be keitimo aikštėje praleisdamas po 15 minučių ir daugiau.

S.Vasturia yra labai paprastas kilnus komandos draugas, kuris paklusniai vykdo trenerio nurodymus ir nekelia vėjų rūbinėje. Tam turėjo įtakos mokslai katalikiškoje paruošiamojoje mokykloje ir Notr Damo universiteto kultūra.

Nors kartais atrodo lyg žaistų be emocijų, iš tikrųjų tai yra bebaimis paskutinių minučių žaidėjas. Notr Dame S.Vasturia neretai prisiimdavo lemiamų metimų atsakomybę ir yra išplėšęs komandai ne vieną pergalę.

S.Vasturia turimas universalumas, aukštas krepšinio IQ, komandiškumas, dydis ir techniškumas – tai tipinės Š.Jasikevičiaus nužiūrėtų perliukų savybės, kurias jau spėjome atpažinti per kelis jo šerifo sezonus Kaune.

VIDEO: Pergalingas S.Vasturia tritaškis NCAA

Silpnybės

S.Vasturia labiausiai išsiskiria savo atletiškumo trūkumu.

Geriausiai tai iliustruoja faktas, kad S.Vasturia pirmą kartą į krepšį NCAA varžybose įdėjo savo paskutinį ketvirtąjį sezoną Notr Damo universitete. Po to dėjimo „Fighting Irish“ komandos treneris Mike'as Brey savo auklėtinį pakrikštijo „Air Vasturia“.

VIDEO: Pirmas dėjimas S.Vasturia karjeroje

Kad įveiktų priešininką vienas prieš vieną, amerikiečiui dažniausiai reikia arba erdvės įsibėgėti, arba geros komandos draugo užtvaros. Nors palindęs po krepšiu sugeba iš po žemių į krepšį iškišti sudėtingiausius metimus, jam trūksta spyruoklių kojose, kad galėtų dar efektyviau užbaigti reidus į baudos aikštelę. Labai nešoklus krepšininkas, todėl bandydamas įveikti varžovų gynybą antrajame aukšte, turi įdėti daugiau pastangų rasti plyšį šalia lanko.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia

Tai apsunkina jo žaidimą ir kitoje aikštės pusėje, jeigu priešais krepšininką stovi gerokai miklesnis gynėjas. S.Vasturia ginantis du prieš du, jo priešininkai Čempionų lygoje rinko vid. 0,828 taško per išpuolį su 40 proc. pataikymu (S.Vasturia gynyba vertinama geriau nei 44 proc. žaidėjų turnyre). Vienas prieš vieną išpuoliuose varžovai rinkdavo jau 1,077 taško su 46,2 proc. pataikymu, o tokia S.Vasturia gynyba buvo geriau įvertinta tik už 19 proc. turnyro žaidėjų.

S.Vasturia buvo svarbus, bet, kita vertus, ne pats efektyviausias žaidėjas labiau pralaiminčioje nei laiminčioje komandoje. „RASTA“ baigė pasirodymą jau FIBA Čempionų lygos grupės varžybų etape, o Vokietijoje iki koronapertraukos užėmė šeštą vietą.

Jo išpuoliai du prieš du situacijose baigdavosi tik 0,77 taško per vieną tokią ataką su 41,6 proc. pataikymu. Vienas prieš vieną situacijose S.Vasturia rinkdavo vid. 0,72 taško per vieną išpuolį su 35,3 proc. pataikymu.

S.Vasturia gali būti išnaudojamas kaip metikas, tačiau situacijose metant iš stabilios,pozicijos, jo realizacija siekė po 1 tašką su 39,2 proc. pataikymu. Būtent iš šios situacijos jis atakuodavo krepšį dažniausiai.

Perpus mažiau S.Vasturia atakavo krepšį situacijose priimant kamuolį metimui išbėgus iš po užtvaros. Iš ten jo taiklumas siekė 37,5 proc. su 0,8 taško vidurkiu per vieną tokį išpuolį. Bendrame FIBA Čempionų lygos ir Vokietijos čempionato kontekste, visi šie jo puolimo rodikliai buvo vertinami vidutiniškai arba žemiau vidurkio.

VIDEO: Steve Vasturia žaidimo epizodai

Kita vertus, Vechtoje amerikiečiui pritrūko solidesnių aukštaūgių, kurie pagelbėtų jam puolime, ir aukštesnio lygio komandos draugų, kuriems akivaizdžiai stigo geresnio žaidimo suvokimo.

Galbūt dėl to nemažai S.Vasturia įsiveržimų į baudos aikštelę neturėdavo plano B – jo kamuolio atmetimai neretai baigdavosi klaida. FIBA Čempionų lygoje amerikietis klysdavo net 3,1, Vokietijoje – 2,3 karto per susitikimą, taip patekdamas į dažniausiai klystančių krepšininkų topus.

S.Vasturia yra patikimesnis metikas nei Th.Walkupas, tačiau jo artilerijos taiklumas nekelia didelio pasitikėjimo.

Tik antrąjį sezoną NCAA, 2014-2015 m., S.Vasturia turėjo solidų tritaškių pataikymą – 41,1 proc. Tačiau per penkis kitus jo sezonus Amerikoje, Ispanijoje ir Vokietijoje jo tolimų metimų taiklumo vidurkis neviršijo 36 procentų.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia

Išvada

Į Kauną atvyksta ne pats efektingiausias, bet labai gudrus ir techniškas krepšininkas. Vadovėlinis jo krepšinis ir krepšinio IQ turėtų padėti greičiau įsilieti į Šarūno Jasikevičiaus schemas, o puikios charakterio savybės leis lengvai pritapti šeimyniškoje „Žalgirio“ rūbinėje.

S.Vasturia turi potencialo tapti Eurolygos lygio du prieš du specialistu, bet jo tranzicija aukščiausiame lygyje greičiausiai užtruks daugiau nei vieną sezoną.

Pirmaisiais metais galima tikėtis jį išvysti „Žalgirio“ rotacijoje, o jeigu pasikartos Th.Walkupo sėkmės istorija, galbūt S.Vasturia po poros sezonų taps svarbiu komandos branduolio žaidėju.

Kita vertus, tai dar vienas nebrangus ir Europą kiek nustebinęs Š.Jasikevičiaus eksperimentas, kurio rizika „Žalgiriui“ brangiai nekainuos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius