Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 27

Po dar vienos nesėkmės – žalgiriečių pamąstymai apie gynybą: „Kažkam kažko trūksta“

Eurolygos sezono starte Kauno „Žalgiris“ su naujuoju treneriu Martinu Schilleriu demonstravo gynybą, kuri užklupo varžovus nepasirengusius bei padėjo iškovoti keturias pergales iš eilės. Tačiau dabar Lietuvos čempionai įklimpo į pelkę, o gynyba – ženkliai blogiausia visame turnyre. Kur slypi problema? Po penktojo pralaimėjimo iš eilės žalgiriečiai kraipė galvomis: „Kažkam kažko trūksta“.
Paulius Jankūnas  ir Joffrey Lauvergne
Paulius Jankūnas ir Joffrey Lauvergne / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Katalonų inžinieriaus Xavi Pascualio vedama Sankt Peterburgo „Zenit“ ketvirtadienio vakarą nesunkiai išgliaudė žaliai baltą riešutą.

Martinas Schilleris liko ištikimas savo filosofijai, kurią, panašu, varžovų didmeistriai jau perprato.

Rusijos klubas jau po pirmojo kėlinio turėjo 8 taškų pranašumą, antrajame jį kilstelėjo iki 15, trečiajame ketvirtyje – iki rekordinio 25. Nors „Žalgirio“ krepšininkai surengė lemiamą spurtą, tačiau duobė buvo per gili – „Zenit“ išsivežė pergalę 83:75.

Juodojoje penkių pralaimėjimų atkarpoje visi varžovai metė dviženklį tritaškių skaičių.

Madrido „Real“ atseikėjo 10, Tel Avivo „Maccabi“ – 11, Maskvos CSKA – 12, Milano „Olimpia“ – 13. Panašiai bombardavo ir „Zenit“ – tikslą pasiekė labai solidūs 12 tritaškių iš 22 (54,5 proc.).

11,6 praleidžiamo tritaškio per juodąją atkarpą vidutiniu 47,2 proc. pataikymu. Sunku laimėti prie tokių skaičių.

„Rungtynės nepasisekė, kaip ir paskutinės trejos, kur kartojosi tos pačios klaidos, – po dvikovos kalbėjo komandos kapitonas Paulius Jankūnas. – Šiandien vienu metu buvo -20, prieš tai turėjome -30. Tik tuomet pradedame žaisti. Tai didžiausia problema, mes šlubuojame gynyboje. Šiandien vienas prieš vieną kažkiek atstovėjome, bet komandinėje gynyboje, kai reikia vienas kitam padėti, pirma ar antra pagalba, to visiškai nebuvo. Mano nuomone, trūksta šito dalyko. Tai, kad pabaigoje prisivijome, mažai ką reiškia. Trečią kėlinį pradėjome praleisdami tris tritaškius. Planas buvo viską keisti gynyboje, jie negalėjo išmesti tokių metimų, bet kaip šiame sezone dažnai būna, taip nutiko.“

Trečiąsias rungtynes paeiliui starto penkete pradėjęs 36-erių P.Jankūnas buvo solidus – per 13 minučių pelnė 6 taškus, atkovojo 5 kamuolius ir surinko 7 naudingumo balus, bet to pergalei nepakako.

Laimėjimas buvo labai toli, o rezultatas švieslentėje gali suklaidinti tuos, kurie nematė rungtynių.

VIDEO: Paulius Jankūnas: „Kai toks rezultatas turi gerinti gynybą, vien puolimu nepasivysi“

Per pirmąsias ketverias pergalingas rungtynes žaliai balti praleisdavo po 69,8 taško, per pastarąsias penkias nesėkmes – net 88,6.

„Žalgiris“ skendi dugne pagal gynybos reitingą – 119,1 praleidžiamo taško per 100 atakų. Jei žvelgtume į pastarųjų penkerių rungtynių atkarpą, gynybos reitingas krenta iki sunkiai suvokiamo 130 taškų per 100 atakų.

Palyginimui, praėjusį sezoną, kai komandai vadovavo Šarūnas Jasikevičius, „Žalgirio“ gynybos reitingas buvo 112. Užpernai – 112,3, o 2017-2018 metų sezone – 112,6.

„Nežinau, turime žaidėjų iš praėjusio sezono, turime ir tokių, kur neseniai prisijungė. Tai Eurolyga, visi yra profesionalai, aukšto meistriškumo žaidėjai. Galbūt ne visada pavyksta viską užakcentuoti ir numatyti, bet komandinis susikalbėjimas turi būti. Nežinau, gal kažkam trūksta susikaupimo ir atsakomybių? Kažkam kažko trūksta. Komandinė gynyba nėra vienas prieš vieną, kur atsakai tik už save. Tai visų penkių darbas, visi vienas kitam turi padėti. Tiek rungtynių pralaimėjus, nežinau, ji turėtų būti visai kitokia. Puolimu gali laimėti vieną ar kitą mačą, bet gynyba tau padės laimėti daug daugiau rungtynių. Kuo daugiau pralaimime, tuo stipresnė turi būti gynyba. Kol kas mes to kažkodėl nedarome“, – svarstė „Žalgirio“ kapitonas.

VIDEO: Joffrey Lauvergne'as: „Jei atvirai, mes buvome gerai pasiruošę“

Rungtynių likimas buvo nulemtas iškart po ilgosios pertraukos. Ironiška, jog žalgiriečiai pasitarime praleido vos penkias minutes, lyg viskas būtų aišku, kai „Zenit“ žaidėjai ant parketo grįžo po 10 minučių.

Sankt Peterburgo komandos smogikų Kevino Pangoso, Austino Hollinso, Willo Thomaso ir Mateuszo Ponitkos tritaškiai trečiojo kėlinio pradžioje kilstelėjo Rusijos klubo persvarą iki rekordinės 25 taškų ribos.

Šaukštai buvo po pietų, nors „Žalgiris“ ir rodė kovingumą bei bandė kabintis varžovams į gerklę.

„Žaidėme gerai 33 minutes, bet jei norime laimėti rungtynes, turime gerai žaisti visas 40 minučių, – sakė žalgirietis Joffrey Lauvergne'as. – Bet mes dar nesame tokio lygio komanda. Turime ties tuo gerinti žaidimą. Turėjome problemų gynyboje, nors buvome pasiruošę gerai. Bent tokia yra mano nuomonė. Darėme viską, kad būtume pasiruošę šioms situacijoms. Varžovai bėgiojo ratu, naudojosi užtvaromis ir netrukdomi mėtė tritaškius. Mes neradome vaistų. Nežinau, kur yra problema, bet ji egzistuoja ir turime ją pašalinti.“

Prancūzas sužaidė rezultatyviausias ir naudingiausias rungtynes „Žalgirio“ gretose – 17 taškų, 8 atkovoti kamuoliai, 19 naudingumo balų per beveik 23 minutes.

VIDEO: „Karštom pėdom“: akistatoje su „Zenit“ penktas „Žalgirio“ pralaimėjimas iš eilės

Skylė savoje aikštelės pusėje žiojasi ties lengvojo krašto puolėjo pozicija, kurioje vis dar negali žaisti, ir neaišku kiek dar negalės, Edgaro Ulanovo įpėdiniu turėjęs tapti argentinietis Patricio Garino.

Iš Vitorijos „Baskonia“ į „Žalgirį“ persikėlęs puolėjas garsėja savo savybėmis gynyboje, tačiau dėl rimtų traumų žaisti negalės bent iki sausio.

„Galėtų būti geriau, bet, kaip aš mėgstu sakyti, gali būti ir blogiau. Mums trūksta jo, tai faktas. Bet mes buvome parodę, kad esame pakankamo lygio, kad įveiktume, tarkime, „Anadolu Efes“. Bet galime pralaimėti ir „Lietkabeliui“. Turime žaisti gerai visas 40 minučių. Neturime prabangos atiduoti keletą minučių, nes varžovai per tą laiką gali pabėgti negrįžtamai. Tuomet sugrįžti tampa per sudėtinga“, – aiškino J.Lauvergne'as.

Laiką šioje pozicijoje dalinasi slogiai pastaruoju metu atrodantys Steve'as Vasturia, Artūras Milaknis, kartais – Marius Grigonis ar Nigelas Hayesas.

VIDEO: Kartais tiesiog reikia šaukti: įtūžusio M.Schillerio minutės pertraukėlė

„Žalgirio“ stovykl` per dvikovą su „Zenit“, atrodė, buvo apėmusi lengva panika. Įtūžęs Martinas Schilleris po keturių varžovų tritaškių iš eilės minutės pertraukėlės metu perrėkė muziką arenoje, o šio ketvirčio pabaigoje P.Jankūnas negailėjo patarimų trenerių štabui.

„Tai nebuvo pastabos, – ši momentą prisiminė kapitonas. – Po pirmo, antro ir trečio tokio pat epizodo norėjosi suaktyvinti gynybą. Rezultatas blogėjo su kiekviena ataka, reikėjo pradėti agresyviau gintis. Manau, kad tą po truputį ir pradėjome daryti, kažkur apsigynėme geriau, kažkur kažkam padėjome. Kai toks rezultatas, turi aktyvinti gynybą, ne puolimu prisivyti varžovus.“

Pergalėmis artimiausiu metu nekvepia – kitą savaitę į Kauną sugrįš Šarūnas Jasikevičius, kurio vadovaujama „Barcelona“ pirmauja Eurolygoje (8-1).

Superžvaigždyną surinkusi Katalonijos komanda pirmauja turnyre pagal gynybos reitingą (96,4 taško per 100 atakų), o pagal puolimą yra septinta (113,4 per 100 atakų).

„Jei žinotume problemą, iš karto išspręstume. Gal atsakomybių trūkumas, gal kažkas bijo išsibauduoti, gal kažkas bijo, kad jo žaidėjas primes taškų, jei jis nueis į pagalbą. Tai toks dalykas, kur turime dirbti kaip laikrodis. Tikrai galime turėti agresyvesnę gynybą. Nemanau, kad kažkas kažko nesupranta. Tiesiog nepadaroma, kas yra prašoma“, – sakė P.Jankūnas.

„Žalgirio“ puolimo reitingas yra antras Eurolygoje (vid. 117,2), tačiau gynyba – žemiau kritikos ribos.

Nesinori sakyti, kad tai tikrasis žaliai baltų veidas, nes ir varžovai kelyje pasitaikė iš pirmojo aštuoneto. Bet faktas tas, kad sezono starte M.Schillerio kariaunai sekėsi – vieni varžovai šlubavo po traumų ir tarpsezonio metu atliktų sudėties korekcijų, o kiti sprendė COVID-19 atneštas problemas.

Dabar problemų apstu ir „Žalgiryje“, tik jos susijusios su žaidimu savoje aikštelės pusėje. Lapkritį pergalių žaliai baltų stovykloje nebuvo. Laikas susiimti, jei norime, kad gruodis būtų kitoks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius