Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2020 01 02

Prieš „Žalgirį“ – Eurolygos čempionas, jaunystėje nudegintas kulkos per šaudymą

Tel Avivo „Maccabi“ kovai prieš Kauno „Žalgirį“ ketvirtadienio vakarui ruošia patyrusį debiutantą. Iš Kinijos lygos atvykęs Aaronas Jacksonas rengiasi sugrįžimui į Eurolygą, kurią yra laimėjęs su Maskvos CSKA. 33 metų gynėjas dabar eina 11-uosius metus profesionaliame krepšinyje, bet jo karjera galėjo nutrūkti vos prasidėjusi.

Tai buvo šventė „Duquesne“ universitete. Gal 200 jaunuolių susirinko pašokti, o po to viena merginų priėjo ėmė flirtuoti su krepšininkais.

Tai buvo visa NCAA komanda, linksmai nusiteikusi ir be jokių piktų minčių.

Tačiau jų buvo pilnas šokiuose merginą lydėjęs ginkluotas 19-metis.

Jis pradėjo kažką šaukti krepšininkams, kurie nusprendė nesivelti į konfliktą ir patraukė savo keliais.

Tada į jų nugaras pasipylė kulkos.

„Atrodė, kad kulkos nesiliaus lėkusios į mus“, – kiek vėliau šiurpią būseną apibūdino A.Jacksonas.

VIDEO: „Ginčas“: didieji 2020 iššūkiai, lūkesčiai, tikslai ir atsisveikinimas

Du šaudę jaunuoliai iš pistoletų paleido kulkų krušą ir sužeidė penkis krepšininkus. Du iš jų krito nuo kulkų, kiti bandė bėgti.

Iš penkių sužeistų A.Jacksonas nukentėjo mažiausiai – kulka grybštelėjo jo riešą. Jis negalvojo apie save, bet ėmė tempti į mašiną kitą bendražygį Mensah Baldonado – į nugarą ir alkūnę kulkas gavęs žaidėjas svėrė apie 125 kg, bet 191 cm ūgio A.Jacksonui pavyko nutempti jį į mašiną ir nuvežti į ligoninę.

„Jis buvo labai sunkus. Stipriausias vaikinas, kokį esu sutikęs, – prisiminė A.Jacksonas. – Kai jis užgriuvo ant manęs mašinoje, buvo labai blogai.“

Komandos draugą gelbėjęs A.Jacksonas nesureikšmino savo vaidmens. „Tokiu atveju negalvoju, daryti taip ar anaip, – sakė jis. – Tiesiog žinai, kad tai tavo žmogus, kuriuo turi pasirūpinti.“

Du žaidėjai nukentėjo stipriai ir buvo kritinės būsenos. Vienas jų – A.Jacksono kambariokas universitete Samas Ashaolu buvo sužeistas į galvą ir kaklą. Jis išgyveno, bet niekada nebežaidė krepšinio.

Į krepšininkus šaudę amerikiečiai buvo nuteisti atitinkamai 40 ir 14 metų nelaisvės. Beje, mažesnę bausmę gavęs Derekas Lee, paleidęs dvi kulkas ir nepataikęs, buvo paleistas po septynerių metų ir netrukus išėjęs į laisvę vėl šovė – ne į krepšininką, bet tas žmogus mirė.

Keturi iš penkių sužeistų krepšininkų galėjo tęsti karjerą.

A.Jacksonas greitai buvo paleistas iš ligoninės ir paskui tapo vienu geriausių „Duquesne“ komandos krepšininkų per universiteto istoriją.

Jis nepateko į NBA, bet po sezonų Turkijoje ir Italijoje tapo lyderiu Bilbao klube, iš kurio pateko į Maskvos CSKA.

„Scanpix“ nuotr./Aaronas Jacksonas
„Scanpix“ nuotr./Aaronas Jacksonas

Per penkerius metus Rusijoje A.Jacksonas padėjo klubui laimėti VTB Jungtinės lygos titulus, o 2016 metais triumfuoti Eurolygoje.

2017 metais jis sudarė sutartį su Pekino „Ducks“, o pasibaigus sezonui Kinijoje sulaukė pasiūlymo iš „Houston Rockets“ ir debiutavo NBA.

Nepavykus įsitvirtinti, sugrįžo į Pekiną. Pirmą sezoną rinkęs po 20 taškų, per antrąjį jis pelnė po 25 taškus Kinijos pirmenybėse.

Šį sezoną A.Jacksonas pradėjo Džedziango klube, kuriam pelnė po 16 taškų ir atliko po 10,1 perdavimo, bet tada atėjo pasiūlymas iš „Maccabi“, kuris ieškojo papildymo komandą užgriuvus traumoms.

A.Jacksonas ne iškart atvyko į Izraelį – praėjusią savaitę JAV jam gimė vaikas, tad Tel Avive jis nusileido tik praėjusį sekmadienį ir dar nėra sužaidęs nė vieno mačo „Maccabi“ gretose.

„Buvo sunkiausias dalykas gyvenime juos palikti, bet tikiuosi, kad sužadėtinė ir kūdikis greitai atkeliaus pas mane, – Izraelio spaudai sakė A.Jacksonas. – Gerai jaučiuosi Izraelyje. Nejaučiu įtampos ir tikiu, kad padėsiu komandai patekti į atkrintamąsias varžybas ir Eurolygos finalo ketvertą, o taip pat laimėti titulą Izraelyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje