-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš „Žalgirį“ – NBA čempionas: apie energijos paslaptį, moterį-modelį ir Oktoberfestą

Kauno „Žalgiris“ penktadienį Vokietijoje stos į dvikovą su Eurolygos lentelės kaimynu Miuncheno „Bayern“. Žalgiriečių aukštaūgiams tai bus akistata su Serge'u Ibaka, kuris būdamas 34-erių yra rezultatyviausias bavarų žaidėjas turnyre.
Serge Ibaka
Serge Ibaka / Vida Press nuotr.

Serge Ibaka yra superžvaigždė Miunchene.

Kongo Respublikoje gimęs, Ispanijos pilietybę turintis vidurio puolėjas sužaidė per tūkstantį rungtynių NBA, o 2019 metais laimėjo aukso žiedą su „Toronto Raptors“.

Šį sezoną į Europą grįžęs S.Ibaka yra rezultatyviausias ir naudingiausias Miuncheno „Bayern“ žaidėjas.

„Man tikrai patinka čia, – „Bild“ prieš rungtynes su „Žalgiriu“ Miunchene sakė S.Ibaka. – Jaučiuosi patogiai Miunchene ir tikrai džiaugiuosi savo laiku čia. Džiaugiuosi dirbdamas su komanda, turime tikrai gerą komandinę dvasią.“

Vieną geresnių mačų Eurolygoje jis sužaidė pirmajame ture Kaune, pelnęs 20 taškų, nors Vokietijos klubas vienu tašku lapkritį nusileido „Žalgiriui“.

Dabar buvusio „Bayern“ trenerio Andrea Trinchieri vadovaujamas „Žalgiris“ atsilieka viena pergale nuo Pablo Laso treniruojamo Bavarijos klubo, o penktadienio mače veikiausiai jau tik nugalėtojas išlaikys pulsuojančią viltį lenktynėse dėl Eurolygos įkrintamųjų varžybų.

S.Ibaka yra labiausiai tituluotas ir garsiausias komandos žaidėjas, bet pats to nesureikšmina.

„Kas yra Ibaka? Galiausiai dienos pabaigoje esu komandos dalis. Ne daugiau ir ne mažiau. Nors po pirmos treniruotės, vienas ar pora žmonių po mano pirmojo bloko pagalvojo: „Gerai, štai dėl ko jis yra čia.“

Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Triumfuojantis Serge'as Ibaka
Scanpix/IMAGO/Oryk HAIST nuotr./Triumfuojantis Serge'as Ibaka

S.Ibaka yra daugiau nei blokai.

Jis yra ketvirtas pagal juos, bet ketvirtas ir pagal atkovotus kamuolius Eurolygoje. Po 13,1 taško ir 6,7 kamuolio renkantis aukštaūgis yra tryliktas Eurolygoje pagal naudingumą (po 16,2), o tritaškius meta 45 proc. taiklumu.

„Geras NBA žaidėjas nėra automatiškai geras ir Eurolygoje, – apie save kalbėjo S.Ibaka. – Čia žaidžiame 80 rungtynių per sezoną, tai yra sunku. Bet man patinka. Kiekviena diena kaip nauja. Neseniai laimėjome Vokietijos taurę. Bundeslygoje tikslas yra titulas. O ir Eurolygoje viskas dar yra įmanoma.“

S.Ibaka yra „Bayern“ lyderis, nepaisant solidaus amžiaus.

34 metų vidurio puolėjas teigė, jog išlaikyti gerą sportinę formą ir energiją jam padeda įprotis kilnoti svarmenis.

„Kasdien išeinu iš namų 9.30, o salę palieku 5 val. vakare. Daug laiko praleidžiu svarmenų kambaryje, – „Bild“ pasakojo S.Ibaka. – Man to reikia. Nesvarbu, gera ar prasta diena. Tai kaina, kurią turiu sumokėti. Dažnai turiu stumti save daugiau psichologiškai nei fiziškai.

Vida Press nuotr./Serge Ibaka
Vida Press nuotr./Serge Ibaka

Aš taip pat einu į svarmenų salę prieš ir po kiekvieno mačo. Gal tai ir yra paslaptis, kodėl vis dar esu toks energingas būdamas 34 metų amžiaus.

Be to, lyderis mokosi iš kitų. Aš mokausi kažko kasdien. Kai kurie komandos draugai dabar eina su manimi į svarmenų salę papildomoms pratyboms. Pamažu jie seka mane (juokiasi, – red.). Bet aš čia dar tik šeši mėnesiai.“

Istorija verta filmo

Per savo gyvenimą S.Ibakai teko patirti didelių kultūrinių šuolių.

Ypač sudėtinga buvo vaikystė – jis gimė šeimoje, kurioje iš viso augo 18 vaikų.

Jo tėvas ir motina buvę krepšininkai, abu atstovavę Kongo Respublikos vyrų ir moterų rinktinėms. Tačiau motina anksti mirė, o tėvas tapo politiniu kaliniu per antrąjį Kongo karą (1998 m.).

„Aš esu kilęs iš Kongo. Mano gyvenimo istorija puikiai tiktų visam filmui. Turiu 18 brolių ir seserų. Nebuvo lengva. Būdamas vaiku turėjau pasistengti, kad rasčiau sau vietą“, – pažymėjo S.Ibaka.

Būdamas 17-os jis išvyko iš Afrikos į Prancūziją, kur iš pradžių žaidė šios šalies antroje lygoje, paskui persikėlė į Ispaniją, kur irgi pradėjo nuo antros lygos.

Dėl savo atletiškumo S.Ibaka atkreipė NBA skautų dėmesį, o po sezono Manresos komandoje buvo pašauktas 24-uoju NBA naujokų biržoje, po kurios sekė septynerių metų etapas „Oklahoma City Thunder“ gretose.

15 sezonų keturiose NBA komandose prabėgo, daugumą jų S.Ibakai žaidžiant stabiliai, renkant vidutiniškai po 12 taškų ir 7 atkovotus kamuolius.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Serge'as Ibaka
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Serge'as Ibaka

2011 metais jis padėjo Ispanijos rinktinei laimėti auksą Europos čempionate Lietuvoje, o 2012 metais iškovoti olimpinį sidabrą.

2011 metais per NBA lokautą S.Ibaka trumpai žaidė ir Madrido „Real“, o praėjusį rudenį vėl prisidėjęs prie to paties trenerio Miunchene.

„Jis ypatinga asmenybė, – apie P.Laso sakė S.Ibaka. – Ypač pabrėžiu jo žmogiškumą, nes ši savybė jį išskiria tarp kitų. Jis man labai svarbus. Kai esi su juo, mokaisi gyvenimo.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“. Pablo Laso
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Miuncheno „Bayern“. Pablo Laso

Domisi maisto gamyba ir mada

Ir pats S.Ibaka domisi ne vien krepšiniu.

Viena jo aistrų yra išskirtinių valgių gamyba – NBA jis yra vaišinęs savo komandos draugus tokiais patiekalais kaip jaučio penis Kawhi Leonardui ar ėriuko smegenys „Raptors“ žaidėjams.

„Aš nesu virėjas. Vadinkite mane maisto dizaineriu, – „Bild“ sakė S.Ibaka. – Man reikia šio užsiėmimo dėl ramios galvos. Tai suteikia balansą ir išlaiko mane tvirtą psichologiškai.“

Vida Press nuotr./Serge Ibaka
Vida Press nuotr./Serge Ibaka

S.Ibaka domisi ir mada, o pastaraisiais metais jo širdies draugė yra garsus modelis Cindy Bruna.

„Ji dažnai mane aplanko Miunchene, – apie 29 metų draugę, turinčią Kongo šaknų, sakė krepšininkas. – Mes aplankome vienas kitą Paryžiuje ir čia.“

„Scanpix“ nuotr./Cindy Bruna ir Serge Ibaka
„Scanpix“ nuotr./Cindy Bruna ir Serge Ibaka

Gali būti, kad šis sezonas S.Ibakai bus paskutinis. O galbūt ir ne – jis teigė, dar nežinantis dėl artimiausios ateities, nors planų Miunchene dar turi.

„Aš rengiuosi apsilankyti Oktoberfeste, – apie tradicinę Miuncheno alaus šventę rudenį užsiminė S.Ibaka. – Ar kaip svečias, ar kaip „Bayern“ žaidėjas – bus matyti. Dar nieko nenusprendžiau, tik žinau, kad man tikrai patinka čia.

Viskam savas laikas. Esu dėl to ramus. Gali būti ir taip, jog baigsiu karjerą. Viskas yra įmanoma.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius